background preloader

Sv

Facebook Twitter

Ihab, 13 år: "Jag hoppas att inget barn har sett så många hemska saker som jag har gjort" Syriska barn berättar: "Tiden dog när kriget började” Jisika kom till Sverige för nästan ett år sedan med sin mamma och pappa.

Syriska barn berättar: "Tiden dog när kriget började”

För fyra månader sedan fick hon också en liten bror. I Syrien bodde Jisika med sin familj i Damaskus. Kriget präglade vardagen. Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman. Hédi Fried: Skolan måste stävja fördomar. Det som har skrivits om mest på senare tid har handlat om invandring och skolan.

Hédi Fried: Skolan måste stävja fördomar

Hjältar – #1 Malala Yousafzai. Ett tal i FN kan låta tråkigt. Men när hon öppnar munnen lämnar hon alla i tårar. Du är väl värd priset, Malala! Flickan Malala från Pakistan håller tal i FN idag - Klartext. För 9 månader sedan sköts den 15-åriga flickan Malala Yousafzai i huvudet av talibaner i landet Pakistan i Asien.

Flickan Malala från Pakistan håller tal i FN idag - Klartext

Talibanerna gillade inte att Malala kämpade för att flickor ska få gå i skolan. Men Malala överlevde skotten och idag pratade hon inför 650 ungdomar i FN i New York. Malala vill att alla barn, både pojkar och flickor, ska få gå i skolan. Men så är det inte i alla länder. Bra tal. Poetiskt silver till Jokkmokks Mimi Märak - P4 Norrbotten. Värmländska poeter på sommarturné. Den ena är gammal glamrockare från Hagfors.

Värmländska poeter på sommarturné

Därav hans namn, Ismael Ataria. Egentligen heter han Anders Brokvist . Mando Diao släpper poesi-skiva. Förra året blev sångaren och gitarristen i Mando Diao, Gustaf Norén, tillfrågad att skriva musik till en av poeten Gustaf Frödings dikter.

Mando Diao släpper poesi-skiva

Det var en del av hundraårsjubiléet av poetens dödsdag. Efter att han tonsatt dikten ville han mer. ”Poesi om mystik och tröst” Nu skrider de bort ur tiden, alltfler av de författare som föddes på 1930-talet och med sina ord varit en del av vår blick på världen.

”Poesi om mystik och tröst”

Tomas Tranströmer har ju alltid funnits! Odödliga ord Nu finns bara hans ord kvar, som det brukar sägas, men de är redan odödliga. Politisk poesi prisad i Poetry Slam. När finalen i SM i Poetry Slam hölls på Kulturhuset i helgen, hade Simon Matiwos tre minuter på sig att framföra sin poesi utan vare sig musik eller rekvisita.

Politisk poesi prisad i Poetry Slam

Nu är han utsedd till Sveriges bästa estradpoet - både som enskild tävlande och med laget ”Stockholms Förenade Förorter”. – Det roligaste är att vi i förorten fick visa att vi också finns. Vi vill inte ta revansch på något, utan visa att det här har Sverige missat. Mimmi yngsta deltagaren i tävlingens historia. Music & Poetry.

Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination. Jag ser engagerade elever som sitter och småpratar vid borden Jag hör ett kreativt sorl i klassrummet och pennor som rispar mot papper Jag känner koncentrationen och arbetsron Det är så här det ska vara i en skola.

Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination

Jag har alltid tyckt att det är lite klurigt att jobba med poesi med eleverna. När det kommer till skrivande av olika dikter brukar klassrumet vara fullt av suckar och pustar. Säsongspremiär för Stockholms enda Spoken word- klubb. Den nionde september är det säsongspremiär för Spoken Word på Underbara bar i Stockholm.

Säsongspremiär för Stockholms enda Spoken word- klubb

Sju steg för att lyckas med din roman. Att skriva en roman är inte enkelt.

Sju steg för att lyckas med din roman

Miljöbeskrivningar – hur jag tänker. Ingerun bad mig att skriva något om miljön i skönlitterära texter, gärna med exempel. Och jag blev väldigt smickrad av att någon bad mig om råd, så det är klart jag gör det! Miljöskildringar skulle jag kunna tjata om i ungefär åtta blogginlägg. För det är något jag tycker är otroligt viktigt när jag själv läser. Det skaver i mina ögon när de är klumpiga. Och nu kanske ni tänker att miljöbeskrivningar är stora textsjok med solnedgångar, möblernas placering i ett rum och en hel radda med adjektiv. En riktigt bra miljöskildring märks nämligen inte. Gestalta.pptx. Bildspråk - Presentation by Annika Sjödahl.

Förstå kunskapskraven: Att utveckla ett resonemang i svenska. Svenska förKastellegårds-skolans femmor - 5A. Läsanalys. I boken ”Vägen till skriftliga omdömen” beskriver Anne-Marie Körling ett arbetsredskap som hon kallar för läsanalys. Jag har provat det ett tag och det hjälper mig att se mina elevers läsutveckling och på så sätt ge mig feedback på hur jag ska utveckla min undervisning.

Så här gör man: ”Kopiera en sida ur elevens självständiga läsning, eller en kopia av läxan, faktaboken. Gruppträning – boksamtal. Att prata böcker tillsammans med kloka medmänniskor är fantastiskt roligt. Och man lär sig så mycket av varandra! De mest intressanta boksamtalen blir det ofta när man inte är riktigt överens eller när boken man läst är lite konstig och svår att förstå.

I boken Böcker inom oss av Aiden Chambers finns förslag på hur man kan organisera ett boksamtal så att alla kommer till tals och får lära av varandra. Boksamtal á la Chambers. 197 kandidater finns det till ALMA 2015 enligt nomineringslistan. Det är ganska många! Men en sticker ut lite – han är nämligen nominerad två gånger. Aidan Chambers, från England, står på listan både som författare och, tillsammans med sin fru Nancy, som läsfrämjare. I sitt arbete som läsfrämjare har Aidan Chambers talat och skrivit en hel del både om läsmiljö och om boksamtal (se längst ned). Aidan Chambers boksamtal. Ett sätt att tala om böcker. Att läsa mellan raderna.

Sökläsa och skumläsa. Poesi och cirkelmodellen – en lysande kombination. Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning. File_download. Miljöbeskrivningar. Karaktärer och personbeskrivningar. En läsande klass.