background preloader

Programmering

Facebook Twitter

Nytt skolmaterial om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering! - Rymdstyrelsen. “Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” är ett ämnesöverskridande skolmaterial för årskurs 4–6.

Nytt skolmaterial om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering! - Rymdstyrelsen

Materialet består av en berättelse i fem kapitel med tillhörande uppdrag där eleverna får lösa matematik- och programmerings-uppgifter och svara på frågor om rymden. Materialet består av en lärarhandledning med lektionsförslag och länktips samt ett separat elevmaterial där hela äventyret finns med serieinspirerade bilder som lockar till läsning. Det ingår kunskapsfrågor, faktadelar, matematik- och programmeringsuppgifter. Varför behöver vi förstå programmering? Kodknäck. Vi förklarar digitala begrepp: HTML? Vi förklarar digitala begrepp: Augmented reality? Kom igång som lärare (Koda i skolan) Här hittar du en guide till hur du som lärare kommer igång med programmering och digitalt skapande i skolan.

Kom igång som lärare (Koda i skolan)

Här guidar vi dig genom Koda i Skolan för att du som lärare ska känna dig säker på hur du kan använda lektionsuppläggen och hur du kan introducera kodarverktyget Scratch för dina elever. Om ni är helt nya till programmering kan ni börja med Introduktion till programmering. Under fyra lektioner går ni igenom grunderna till hur programmering fungerar med datorfria lekar, presentationsmaterial med diskussionsfrågor och uppgifter för blockprogrammering i Scratch.

Välj sedan bland våra fyra teman, där eleverna får ett uppdrag från ett svenskt IT-företag: Spotify kombinerar musik och kod, Karma försöker lösa den globala utmaningen med matsvinn, och spelföretagen Paradox Interactive och iGotcha Studios väcker spelberättelser till liv med hjälp av programmering. Programmering - Skellefteå kommun. I förskolan handlar programmering om att få en första förståelse vad det kan innebära.

Programmering - Skellefteå kommun

Barnen ges ett kreativt utrymme och har möjlighet att forma sin egen lärprocess samtidigt som de bli bekanta med programmering och kodning. En varierad arbetsgång med analoga lekar som tillsammans med digitala verktyg lägger grunden. Det ger möjlighet till att arbeta brett med både matematik, språk, NO- och SO orienterade ämnesområden. När det gäller skola så är ovan nämnda arbetsområden lika väsentliga och regeringen har beslutat om förtydliganden och förstärkningar i läroplaner, kursplaner och ämnesplaner för grundskolan. Syftet är att tydliggöra skolans uppdrag att stärka elevernas digitala kompetens.

F 3 Osmo Coding Skelleftea kommun 1. Om programmering - webbkurs. Gå vår webbkurs om programmering.

Om programmering - webbkurs

Den vänder sig till alla som arbetar i skolan, förskolan och vuxenutbildningen. Du kan genomföra den själv eller tillsammans med dina kollegor i den takt som passar dig. Registrera dig. Digitala lektioner – Internetstiftelsens digitala lektioner – en fri resurs för dig som undervisar i digital kompetens. 1 – karinsuppdrag.se. F 3 Dansprogrammering och Lightbot Skelleftea kommun. Scratch Fördjupning – Vi bygger ett matematikspel. I denna fördjupningskurs i Scratch kommer vi att skapa ett enkelt matematikspel, där vi i spelet tränar addition och huvudräkning, presenterat av vår sprajt Abby.

Scratch Fördjupning – Vi bygger ett matematikspel

Vi kommer skapa ett antal variabler, där vi slumpar fram tal som vi adderar. Vi kommer också skapa variabler för ett enkelt poängsystem och för att hålla koll på hur många fel vi har, så att Abby kan be oss att träna lite mer när vi inte lyckas så bra i spelet. Koda i skolan – Nytt läromedel ska få lärare att bli digitala – Kodcentrum. Nyhet 2018 implementeras regeringens beslut att införa programmering och digitalt skapande i läroplanen för grundskolan.

Koda i skolan – Nytt läromedel ska få lärare att bli digitala – Kodcentrum

Beslutet kommer att påverka tusentals lärare. ScratchJr - Grunder. Blue bot handledning. Forskning och erfarenheter kring programmering i skolan – Omvärldsbloggen. Susanne Kjällander, Anna Åkerfeldt och Petra Petersen är lärare och forskare vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen på Stockholms universitet.

Forskning och erfarenheter kring programmering i skolan – Omvärldsbloggen

De tog nyligen fram en översikt om forskning och erfarenheter kring programmering i förskolan och grundskolan på uppdrag av Skolverket. Tyngdpunkten ligger på Sverige, men rapporten innehåller även internationella utblickar och perspektiv. I det här inlägget bygger jag vidare på några av de viktigaste resonemangen. Rapporten konstaterar att programmering i skolans undervisning, sett ur ett internationellt perspektiv, inte enbart handlar om att eleverna ska lära sig att koda.

Att utveckla datalogiskt tänkande (computational thinking) anses i regel vara minst lika viktigt. Bee-Bot. BeeBots - Samarbetsövning Intro - Kunskapshubben. Programmering med Josef del 1 - Kunskapshubben. Beebot | programmering med Josef del 1 18 maj, 2015 11:13 I denna första programmeringslektion på elevens val med åk 4 började Josef med Beebots. 

programmering med Josef del 1 - Kunskapshubben

Kategori: Problemlösning, Programmering Taggar: beebot, kod, koda, programmering, robot. En Bee-Bot Story - Kunskapshubben. Digitalkunskap på schemat: Programmering ett sätt att tänka. Programmering handlar mycket om samarbete.

Digitalkunskap på schemat: Programmering ett sätt att tänka

Det tycker Karin Nygårds, som till vardags är mellanstadielärare, när vi träffar henne i en inspelningsstudio i tv-huset på Gärdet i Stockholm. Hon har lånats in för att vara programledare för en serie program som man hoppas ska inspirera barn och få dem att vilja lära sig mer om programmering. Meningen är också att programmen ska kunna användas av lärare i klassrummen. Våga testa programmera med barnen – UR:s nya tv-serie visar vägen - UR - Sveriges Utbildningsradio AB. Idag är förståelse för hur den digitala världen är uppbyggd i allt högre grad en viktig förutsättning för att delta i samhället.

Våga testa programmera med barnen – UR:s nya tv-serie visar vägen - UR - Sveriges Utbildningsradio AB

I UR:s nya serie Programmera mera får 9-åringar olika utmaningar som ger övning i tankesättet bakom programmering. Det kan till exempel handla om att programmera en robot, hitta buggen i koden och att känna igen mönster. Premiär 13 oktober kl. 19.25 i Barnkanalen. – Många förväntar sig kanske att ett programmeringsprogram ska handla om datorer och kod, men vi har valt att fokusera på allt tankearbete som krävs för att kunna programmera, säger Karin Nygårds, programledare, lärare och en förgrundsfigur i drivandet av vikten av digital kunskap i skolan. Kodknäck – Datalogiskt tänkande och programmering på Årstaskolan. Anybody can learn. Datalogiskt Tänkande. Datalogiskt tänkande och digitalt skapande. Den digitala samhällsutvecklingen ställer nya och delvis annorlunda krav på skolans undervisning och vad eleverna behöver lära sig. När teknikutvecklingen går allt snabbare, är det nödvändigt att kunna tänka kreativt, samarbeta och lösa problem tillsammans med andra och att kunna dra nytta av de digitala möjligheter som öppnar sig.

Detta gäller både på arbetsmarknaden och i vardagen. Att föra in makerkulturen i skolan är ett sätt att hantera detta. Ett makerspace kan fungera som ett laboratorium för lärande, där lärare och elever tillsammans provar sig fram och hjälps åt att hitta konstruktiva svar på komplexa frågeställningar. Här har det datalogiska tänkandet (computational thinking) en given plats.

SETT 2015 PROGRAMMERING. Efter barnhack kommer lärarhack. .SE är sedan länge engagerade i arbetet med att stärka barn och ungdomars kunskaper och förståelse för hur digitala verktyg är uppbyggda. Nu vill vi även hjälpa de vuxna i klassrummet att förstå hur man kan arbeta digitalt. Om bloggaren Kristina Alexanderson Chef, internet i skolan, .SE Kristina ansvarar för Webbstjärnan, en skoltävling för elever där de under handledning av sina lärare publicerar skolarbete på internet. Kristina är i grunden lärare i svenska och samhällskunskap, men har sedan 2011 ansvarat för Webbstjärnan. Hon är av regeringen utsedd till expert i Digitaliseringskommissionen. Ulrika Elisson - Scratch - Att koda med elever i åk 1-3. Scratchkort.pdf. Programmering. Scratch-programmering på svenska. Är du digitalsmartare än en femteklassare? IKT i skolan, del 9: Att koda (programmera) i skola.

I flera länder har man just nu diskussioner om man ska införa detta som ett skolämne. Att koda har nära anknytning till både språk och matematik. Språk har en logisk uppbyggnad (viss mer och andra har fler undantag från logiken) och lär man sig uppbyggnaden och de regler som styr den så är det lättare att lära sig andra språk (det är en delförklaring till att det blir lättare och lättare att lära sig andra språk ju fler du kan från tidigare). Roboten Bee bot lär barn om programmering - Vårt Göteborg. Foto: Ann-Charlotte Keiller It-satsning i Centrum.

På Levgrensvägens förskola har barnen programmerat en robot och Centrums fritidspedagoger har under hösten utbildats i programmeringsspråket Scratch. Stadsdelen är bland de första i Göteborgs Stad att satsa på programmering inom förskola och fritidsverksamhet. Programmering med förskolebarn på Västra Allé - AcadeMedia. När man pratar om programmering är det många som tänker på datorer, ettor och nollor. Men på Västra Allé i Helsingborg, som ingår i Pysslingen Skolor, har pedagogerna tagit nya grepp för att introducera programmering för barnen redan i förskolan. – Först diskuterade vi vad kommandon är och hur vi kan använda oss av dessa i vardagen. Vi började med en enkel metod där vi använde Skype. En pedagog fick ögonbindel och ställde sig i ett annat rum och barnens uppgift var att med hjälp av olika kommandon få pedagogen att hitta tillbaka till barnen. De förstod snabbt hur viktigt det är att man är tydlig i sina kommandon, sväng höger, gå rakt, backa, berättar Sara Persson, som är förskollärare på förskolan.