background preloader

Digitala lektioner – Internetstiftelsens digitala lektioner – en fri resurs för dig som undervisar i digital kompetens.

https://digitalalektioner.iis.se/

Related:  MIK (Medie- och informationskunnighet)Digitala verktyg för lärande och digital kompetensBlandatNätsmartprogrammering

Tydligare om digital kompetens i läroplaner, kursplaner och ämnesplaner De nya skrivningarna ska bidra till att barn och elever utvecklar förståelse för hur digitaliseringen påverkar individen och samhället. De ska stärka elevernas förmåga att använda och förstå digitala system och tjänster, att förhålla sig till medier och information på ett kritiskt och ansvarsfullt sätt. Det handlar också om stärka förmågan att lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt med hjälp av digitala verktyg. Förändringarna träder i kraft 1 juli 2018 men det är möjligt för skolorna att börja arbeta utifrån de reviderade styrdokumenten redan från 1 juli 2017.

Viralgranskarens varningslista Metro Viralgranskaren är ett initiativ från Metro som sedan 2014 granskat påståenden som sprids på sociala medier för att reda ut om dessa är falska eller sanna. Detta är Viralgranskarens varningslista där vi varnar för webbplatser som sprider eller tidigare spridit falska uppgifter, med motiveringar till varför just dessa sajter finns på listan. Har du hittat en ny fejk- eller satirsajt som verkar tas på allvar? Tipsa oss med formuläret längst ned. Om du undrar över en sajt kan du söka i listan – använd cmd+F på Mac och ctrl+F på PC.

Tio tips för en inkluderande skolstart Detta blogginlägg har jag skrivit förut och har nu reviderat det lite eftersom det uppskattats som påminnelse inför den viktiga skolstarten. Texten vänder sig till alla som möter elever och är tänkt som ett underlag för att samarbeta om en inkluderande skolstart. Många barn och ungdomar börjar kanske känna sig nervösa nu, inte bara pirr i magen utan kanske har de ångest inför omställningen från lov till skola. För en skola fri från porr Ni kanske har sett att centerkvinnorna har startat en kampanj för en porrfri skola där man förordar filter på alla skoldatorer. Det strider ju mot all forskning på området så jag spelade in en liten film som sammanfattar kritiken mot den typen av satsningar. För den som vill läsa mer rekommenderar jag mina böcker. Här länkar jag till förlagens sidor men böckerna finns såklart hos alla bokhandlare också. Vad gör unga på nätet? Kanske främst kapitlet Säkerhet till salu och avsnittet Tekniska lösningar på mänskliga problem.

De levlar sina kunskaper Har alla bestämt sig för vad de ska börja med? Hitta ett lugnt ställe! uppmanar Christina Löfving och skickar iväg eleverna från klassrummet till skolbiblioteket, en trappa upp. Väl där hämtar de var sin dator och sprider ut sig i de färgglada sofforna och sittpuffarna. Det är klass 4 i Spekerödskolan i Stenungsunds kommun som ska ha veckans MIK-lektion, det vill säga medie- och kommunikationskunnighet. I dag kan de välja mellan att programmera, skriva på Wikimini, göra boktips och läsa nyheter på Minibladet eller 8 Sidor.

Många fördelar med att låta elever göra film. – Fröken Jingfors När mina elever ska skapa en film så kan syftet vara att de ska beskriva något så utförligt de kan, värdera en teori, jämföra olika religioner, ta ställning i en fråga eller diskutera ett ämne. Alla dessa förmågor har jag i mina kursers kunskapskrav. Hur väl eleven har fått till ljudet, om de har snygga övergångar eller bakgrundsljud har ingenting med min bedömning att göra.

Tema: Första veckan i skolan Första lektionen hur gör jag? Förberedelserna är viktiga. Ha genomtänkt hur du vill ha din första skoldag. Föreläsare Niclas Ottosson Niclas Ottosson har föreläst om Nätmobbing och Etik på nätet på skolor runt om i Sverige sedan 2005. I samarbete med Rädda Barnen har han mött över 80000 elever och pedagoger under olika utbildningsdagar och hans erfarenheter har lett fram till en mängd olika verktyg för att på ett effektivt och långsiktigt sätt motarbeta olika former av nätmobbing och digitala kränkninga . Niclas har också arbetat som lärare inom gymnasieskola och grundskola och studerat pedagogok, IKT och media, Kommunikation, Etik i Skolan, Mänskliga rättigheter i skolan och specialpedagogik.

”Det är väl bara att googla” – om informationskompetens Förra veckan publicerades studien ”Sök- och källkritik i grundskolan – en forskningsrapport” , en kvalitativ fallstudie om undervisning och bedömning av informationssökning och källkritik i Samhällskunskap och Svenska i årskurs nio. Studien är genomförd och skriven av Olof Sundin, professor i biblioteks- och informationsvetenskap samt Hanna Carlsson, universitetslektor i biblioteks- och informationsvetenskap, båda verksamma vid Lunds universitet. I studien konstateras bl.a. att: Digitala verktyg stärker undervisningen I min undervisning använder jag många digitala verktyg för att förbättra och effektivisera redan fungerande pedagogiska metoder och arbetsformer. De flesta moment jag har i min undervisning kan stödjas av digitala verktyg som motiverar, intresserar och utmanar eleverna. Genom att använda digitala inslag som en naturlig del i undervisningen kan jag förbättra förutsättningarna för att lyckas med ett formativt arbete. Efter utvärderingar och diskussioner har jag tillsammans med eleverna kommit fram till att de blir betydligt mer motiverade, engagerade och intresserade när digitala inslag är med i undervisningen. Jag är övertygad om att informations- och kommunikationsteknologi, IKT, har stor potential för bättre lärande, men det räcker inte med att tekniken utvecklas. Pedagogiken och hur man integrerar tekniken i undervisningen är det avgörande för att stärka undervisningen och få önskad effekt på lärandet.

Tio topplistor du inte vill vara utan Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om. Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också.

”Filter är inte lösningen!” Tidningen Expressen publicerade den 12 januari i år en debattartikel med rubriken och kravet ”Inför porrfilter i alla skolor och förskolor”. Flera politiska partier har anslutit sig till kravet. Vi arbetar med utbildning och ungas personliga säkerhet på nätet och ser med oro på dessa krav. De mer centrala argument som finns mot att införa filter på skolornas datorer kan sammanfattas med att filter är en teknisk lösning med uppenbara begränsningar som skapar en falsk trygghet, när fokus istället borde vara att ge barnen det stöd de behöver för att hantera vad de möter på nätet. Det finns mycket innehåll på nätet och sociala medier som kan verka skrämmande och obehagligt för både barn och vuxna.

IKT i Skolan, del 28: Appar till Chrome Googles webbläsare Chrome används av fler och fler. Jag tror att många skolor kommer att köpa Chromebooks till sina elever de närmaste åren, vilket kommer att öka användningen av Chrome som webbläsare än mer. En sak som många inte tänker på är att det går att ladda ner appar från Chrome web store. I del 28 av serien tips på IKT i skolan tittar jag på appar som kan vara användbara.

Related:  Egna intressen