background preloader

Differentierat lärande

Facebook Twitter

En inkluderande lektion – En lektion där alla mår bra. Jag strävar efter att alla vågar, vill och kan göra sitt bästa i skolan, alla efter sin förmåga. Lektioner som känns riktigt bra både för mig och eleverna är lektioner då samtliga elever arbetar koncentrerat och det råder arbetsro i klassrummet. Man känner ett tydligt lugn, inga elever är frustrerade och då kanske utåtagerande, inga elever är bekymrade. Alla vet vad de ska göra och hur. Jag funderar mycket på hur jag ska få så många lektioner som möjligt att bli just så. Varje lektion ska vara inkluderande så att samtliga elever känner att uppgiften är möjlig att utföra men också lustfylld och meningsfull och då måste det finnas struktur. Jag har efter många års prövande hittat en struktur som jag och mina elever trivs med och den använder vi så ofta vi kan.

När målen för lektionen är genomgångna diskuterar vi vad vi arbetade med och lärde oss förra lektionen. Nu är det dags för eleverna att börja arbeta. Detta är min beskrivning av en typisk lektion i mitt klassrum. Att diskutera: Differentierad undervisning istället för individanpassningar – några exempel för kollegiala reflektioner. Vi har ett gruppuppdrag i skolan men allt tal om individanpassningar gör att man kan förledas att tro att bara vi individualiserar mer så klarar vi fler elever. Denna tanke tolkas, upplever jag, som att vi ska individanpassa för varje elev eller så fort en elev verkar ha svårt att lära sig något eller bete sig som man bör i skolsammanhang. Eller varför inte när föräldrar eller tex BUP kräver det? Eftersom studier visar att alla elever någon gång under sin skoltid kommer att hamna i skolsvårigheter kan individanpassningar krävas rätt ofta, kanske varje dag och i varje klass.

Ibland gör man anpassningar för att eleven ska kunna göra det som läraren tänker att klassen ska göra, ibland gör man anpassningar som innebär att eleven gör något helt annat än det klassen gör. Vad säger forskningen om individualisering? Vilka effekter ger individualiserad undervisning? Utdrag från Visible Learnings interaktiva effektlista Se blogginlägget om det relationella och det kategoriska perspektivet Läs mer: Differentierad undervisning | Lärarfortbildning. Differentierad undervisning. Under många år har jag i min undervisning alltid försökt att hitta vägar till att nå alla elever i min utan att behöva göra många olika lösningar för varje enskild elev. Fokus ligger alltid på lärande och utveckling oavsett elevernas förutsättningar. För två år sedan läste jag för första gången Helena Wallbergs bok Lektionsdesign, från Gothia Fortbildning, och då föll flera bitar på plats. Under förra läsåret läste vi den kollegialt i arbetslaget och hade gemensamma utvecklande diskussioner.

Jag följer inte boken rakt av med att tänka i de faser som Helena tar upp, men helheten av hur jag jobbar blir utifrån det. Boken ger många bra exempel och kopplar även ihop de olika delarna till forskning. Jag differentierar min undervisning för att ge alla elever en chans att utvecklas så långt som möjligt, både elever som behöver utmaningar i sitt lärande och elever som behöver olika former av stöd.

Jag utgår från punkterna ovan i min undervisning för att differentiera den. Differentiering i praktiken - PDF Gratis nedladdning. 1 Differentiering i praktiken - praktiska tips för vardagen Pia Vataja Hösten 2011 2 Differentiering Undervisningsmetoderna och arbetssätten vid differentiering I undervisningen ska metoder och mångsidiga arbetssätt tillämpas som beaktar elevernas förutsättningar, ålder, slag av arbetsuppgifter och undervisningssituationer.

Genom valet av undervisningsmetoder och arbetssätt ska situationer av interaktivt lärande och arbete i grupp och individuellt skapas, vilket gör det möjligt för eleverna att utveckla färdigheter som är viktiga med tanke på lärandet och den egna framtiden. Sådana färdigheter är bland annat tanke- och problemlösningsfärdigheter, arbetsfärdigheter och sociala färdigheter, självkännedom och ansvar, förmåga till delaktighet och initiativ, samt uttrycksförmåga och handens färdigheter. Att differentiera undervisningen är det främsta sättet att i all undervisning beakta behoven i undervisningsgruppen och skillnaderna mellan eleverna. Läs mer Läs mer MUSIK. Läs mer Läs mer.