background preloader

Hem och trädgård

Facebook Twitter

Tasty - Easy Last-Minute Cleaning Hacks.

Gröna växter

Hyra stuga i Kläppen, Sälen. Ski-in/Ski-out 8-bädds stuga i Kläppen. Städa badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat! Städa med ättika och bikarbonat - 5 bra tips 1 av 4: Billigt, effektivt och miljövänligt 2 av 4: Kranar i krom har en förmåga att se lite tråkiga ut och få märken efter några år.

Städa badrummet skinande rent – med ättika och bikarbonat!

Blanda tandkräm och bikarbonat och borsta försiktigt på kranarna med en mjuk tandborste. Foto: ANDRÉ DE LOISTED 3 av 4: Istället för kemiskt rengöringsmedel går det utmärkt att städa badkaret med bikarbonat eller ättika. Rengöring av dammsugare – och tips när den luktar illa! 1 av 3: Ta hand om din dammsugare så håller den längre.

Rengöring av dammsugare – och tips när den luktar illa!

Att gå igenom den minst en gång om året är bra. Foto: dusanpetkovic / Istockphoto. Socialstyrelsen: ”Kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga” ► SOS Alarm 112 Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112. ► Mind Självmordslinjen 90101 Stödlinje för personer med tankar på självmord.

Socialstyrelsen: ”Kraftig ökning av psykisk ohälsa bland unga”

Generation Pep: Inspirationsbanken - Kökslektioner får elever att äta mer grönsaker - Generation Pep. Kort beskrivning Elever i årskurs fem på Dackeskolan i Tingsryd har två gånger per vecka schemalagda tvåtimmars-kökslektioner.

Generation Pep: Inspirationsbanken - Kökslektioner får elever att äta mer grönsaker - Generation Pep

Eleverna går ifrån ordinarie lektion två och två i anslutning till att skollunchen förbereds. Det innebär att i en klass med 24 elever är eleven bara frånvarande från ordinarie lektioner en gång på 12 veckor. Kökslektionerna leds av måltidspersonalen i skolköket. Under kökslektionerna får eleverna hjälpa till att skala, skiva och hacka grönsakerna till salladsbuffén som sedan ska serveras till alla elever på skolan. Generation Pep: Inspirationsbanken - 500 gram grönt, frukt och bär om dagen - Generation Pep. Kort beskrivning Tillsammans med stjärnkocken Niklas Ekstedt har Generation Pep tagit fram sex korta filmer med enkla och goda recept som passar perfekt som mellanmål på fritids eller till skolutflykten.

Generation Pep: Inspirationsbanken - 500 gram grönt, frukt och bär om dagen - Generation Pep

Filmerna visar hur man på ett lättsamt sätt kan få barn att äta mer grönt, frukt och bär. Varje recept fyller den rekommenderade mängden om 500 gram per dag. Bidragets syfte Enligt en SIFO undersökning som genomfördes under 2016 är det endast 35% av de tillfrågade som känner till hur mycket grönt, frukt och bär alla över 10 år ska äta per dag. Nyanserad förståelse av ungas psykiska ohälsa.

En stor del av den statistik som ligger till grund för medialt uppmärksammade rapporter om ökande psykisk ohälsa bland unga representerar inte alltid psykisk ohälsa utan övergående besvär kopplade till ungdomars vardagliga utmaningar.

Nyanserad förståelse av ungas psykiska ohälsa

Detta kan leda till att ungas mående medikaliseras och att insatser som ska främja psykisk hälsa riskerar att hamna snett. Vår forskning har studerat vad unga själva lägger för betydelse i de besvär som mäts i den årligt återkommande enkäten Skolbarns hälsovanor. Studien visar på svårigheten med att mäta elevers välbefinnande utifrån symtomfrekvens och på behovet av att särskilja djupgående problem från dem av mer vardaglig karaktär. Vi fann bland annat att eleverna är medvetna om vilka problem de tampas med och att de önskar vara delaktiga i att definiera sina behov. Det kan handla om att få goda förutsättningar för att studera och hantera sina relationer. F Y L G J A - Tyras fantastiska resa. Handbok för nätföräldrar. HANDBOK FÖR NÄTFÖRÄLDRAR. Gästblogg: Leila Söderholm. Kroka arm med varandra för bättre hälsa! - ActiWay. 9 maj 2019 För många år sedan började jag bjuda in mina grannar på mina svärföräldrars sommarställe på Gotland.

Gästblogg: Leila Söderholm. Kroka arm med varandra för bättre hälsa! - ActiWay

Eftersom jag själv tränade regelbundet så kände jag att det var kul att få umgås med grannarna och samtidigt få hjälpa dem med träningen. Nu är det en djupt rotad tradition som drar upp till 40 personer vissa pass. Det är alltid roligt att träna tillsammans och det är bra att vi hjälper varandra. Många gånger kan tricket att få till sin träning vara att hjälpa andra. Så här hittar du motivationen - ActiWay. 2 maj 2019 Träning och fysisk aktivitet får oss att må bättre, orka mer, bli på bättre humör, leva friskare och längre men ändå är det så svårt att göra det till en vana.

Så här hittar du motivationen - ActiWay

Man har svårt för att hitta tiden och orken men kanske framför allt motivationen. Kom igång med löpningen – bästa nybörjartipsen - ActiWay. 11 april 2019 Löpning är en av de bästa och enklaste träningsformerna.

Kom igång med löpningen – bästa nybörjartipsen - ActiWay

Det är billigt, alltid tillgängligt, självständigt, passar (nästan) alla, kräver ingen avancerad utrustning eller inlärning, och du bestämmer själv avstånd, tempo, miljö etc. Dessutom får du mer ork, bättre hälsa, mer stresstålighet och förbättrat minne. Forskare ryter till om D-vitamin. Kronisk brist på D-vitamin är ett allvarligare tillstånd än vad man är van att tänka i Norden, skriver svenska forskare i Svenska Dagbladet/Opinion under rubriken "Brist på D-vitamin måste tas på allvar".

Forskare ryter till om D-vitamin

Forskarna Susanne Bejerot och Mats Humble undrar varför ansvariga myndigheter i Sverige inte agerar efter allt prat om riskerna med för litet intag av D-vitamin. De säger att D-vitaminfrågan tycks ligga på ”ingens bord” och frågar sig hur många sjukdomar som måste kopplas till låga D-vitaminnivåer innan något händer.

Också i Finland blossar D-vitamindiskussionen upp med jämna mellanrum. Kungsbacka delar - vi lär med och av varandra. Nu har vi varit på studiebesök på grundskolan i Stonefields i två dagar och är sprängfyllda med inspiration och befriande tankevändor. Utan både fast schema, klassrum och klasser arbetar eleverna (learners) självständigt och kollaborativt mot tydligt uppsatta mål, med stöd av ett lärarlag och med utgångspunkt från livslångt lärande och nyckelkompetenserna. Alla pedagoger talar samma språk kring hur de ”designar lärande”, ”orsakar lärande” och viktiga lärandekvaliteter.

Eleverna reflekterar kring sitt lärande och tränar självvärdering redan från 5 års ålder och pedagogerna skapar elevgrupper helt och hållet baserade på elevernas behov och skapar workshops kring det som de behöver träna på och lära mer om. De som inte har något behov av att vara med på just dessa workshops arbetar utifrån ett individuellt schema som läggs av pedagogerna för en kortare period åt gången. Allt fler väljer bort mobilen. Vissa raderar Facebook och Instagram, andra stänger av wi-fi och några låser in sin mobil.

Som om den vore ett monster. På ett sätt är den ett monster. Den slukar vår tid, den saboterar vårt fokus och den dribblar med vårt psyke. Samtidigt är den vår bästa vän. Den berättar vad det är för väder, hur snabbt det går att ta sig från punkt A till punkt B, den tar fantastiska bilder och den hjälper oss att hålla kontakt med våra vänner. 7 stretchövningar som lindrar rygg- och nervsmärtor på nolltid. En irriterad Ischiasnerv kan orsaka extrem smärta i ryggen och benen, och de flesta får känna på det någon i livet, vissa betydligt mer än andra. Att besväras av Ischias kan vara så smärtsamt att det förstör vardagen, därför vill jag tipsa om dessa sju enkla övningar som lindrar smärtan. Först och främst så ska vi klargöra vad Ischias är, för att förstå vad som orsakar smärtan.

Ischias får du när Ischiasnerven är i kläm, vilket skapar ilande smärta i rumpa och ben, ibland så kraftigt att du inte kan gå. Enligt Ischiasspecialisterna så kan Ischias orsakas av skador, infektioner, muskelproblem eller annat, ibland är anledningen oklar. 5 smarta energiknep för sommarstugan - Ellevio Kundnyheter. 1. Styr innertemperaturen på distans Det låter väldigt avancerat, men behöver inte vara det. Forskare ryter till om D-vitamin. Är du för SUR? Psykiater varnar för ny folksjukdom: popcornhjärna - Österbottens Tidning. Han är lärare med fokus på särskilt begåvade elever. I takt med att medvetenheten kring särskild begåvade elever ökar uppmärksammas också bristerna i skolornas beredskap att möta dem. Allt fler skolor vänder sig till SPSM (Specialpedagogiska skolmyndigheten) och ber om stöd i sitt arbete med att stimulera elevgruppen.

Skolinspektionens granskning visar också att högpresterande elever – varav vissa är särskilt begåvade ­– saknar utmaningar i skolan. ”Skärmarna förstör våra barns liv” True Effectiveness - Wilhelm Hast. Skärmbalans. Blossom - Is your food fake or real? Find out with these... Frida Lejon - Detta är viktor för 1 år sedan, en... Dålig lukt i kläderna efter besök i sommarstugan... Så får du bort dålig lukt. Sanering av ingrodda lukter Vid riktigt kraftiga problem där lukter sitter fast i väggar, dynor, möbler, isolering och andra material kan man behöva köra en saneringsapparat några timmar/dygn för att bli av med lukten.

Nyttig frukost - hälsosamma recept att starta dagen med. 7 fördomar om sladdlösa dammsugare – Sköna hem. Trädgårdsskolan del 1: "Lägg golv i trädgården" – Hus & Hem. Måla inomhus - Så här målar du på olika underlag. 7 fördomar om sladdlösa dammsugare – Sköna hem. Attraktiv inredning – Heminredning i sin skönaste form. Attraktiv inredning – Heminredning i sin skönaste form. Wood and Metal Jackson Kitchen Cart. Ättika mot dålig lukt och en rad andra husmorstips med ättika. Att rengöra med ättika är ett riktigt gammalt husmorsknep som verkligen fungerar. Förutom att ättika är grymt mot fläckar så har den en konserverande effekt (ättika används ju som bekant i olika inläggningar), vilket håller bakterier och mögel borta.

Att ättika är effektivt mot dålig lukt kanske kan ses som ett motsatsförhållande när ättika i sig inte luktar särskilt gott. Trädgårdsskolan del 1: "Lägg golv i trädgården" – Hus & Hem. 4 saker du absolut inte ska rengöra med ättika eller vinäger. Ättika eller vinäger, båda har samma rengöringsförmåga. Det som skiljer de båda åt är att ättika enbart består av ättikssyra och vatten, medan vinäger (från franskans vin aigre, surt vin), även har en smak av produkten det framställs av, som till exempel äppelcidervinäger och vitvinsvinäger.

Det är syran i ättika och vinäger som är den effektiva rengöringssubstansen. Rengör med eteriska oljor (så tar du städningen till en härligare nivå!) Städa med ättika och bakpulver är både effektivt och miljövänligt. Smart på många sätt – stoppa en citron i diskmaskinen. En mobil köksö löser brist på utrymme i ditt kök. Gnistrande rent kök efter festen på 1 timme – steg för steg.