background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Hem och Skola - Flickor, pojkar och samma möjligheter. Instruerande text | Ciccis Plugg. Cirkelmodellen- Instruerande text i årskurs 1 ”Hem och expertgrupper” Vi inleder Instruerande text med språkutvecklande aktiviteten från boken ”Stärk språket, stärk lärandet” som heter ”Hem -och expertgrupper” för att samla fakta . Eleverna sitter i två grupper, en grupp får lyssna på en instruktion som jag har läst in om hur man gör en snöflinga (se film ovan) Det som inte sägs och är hemligt är att det är en snöflinga. Det är det eleverna ska lista ut vad instruktionen handlar om. Likaså är det med den andra gruppen som också får en inläst instruktion på ipaden om hur man gör en smiley. När grupperna har kommit fram till vad det är som beskrivs får de byta till två andra grupper där smileygruppen får berätta instruktionen för snöflingegruppen och de ska i sin tur lista ut vad det är för instruktion!

I denna lyssnarövning tränar vi förmågorna, Big five. Den instruerande genren har jag valt att dela in i två delar: instruktioner och recept 1. Tidsord Tre olika sätt att använda tidsorden 2. Minibladet | Läs och lär med Minja och Mino. Monster och ASL. Tänk att du kommer till din arbetsplats en tidig morgon. Din arbetsplats är fylld av rosa, klibbigt slime – hur reagerar du? Troligtvis inte som ett gäng sjuåringar som kommer till skolan och fullständigt jublar och driver igång varandras fantasi. Vem har gjort så med klassrummet? Vad är det för slime? Är det snor? Hur kom det in? Det är fantastiskt att arbeta med ASL – dock behöver vi ge eleverna upplevelser och inspiration till sitt skrivande. Här finner du lektionsbeskrivning och material, glöm inte – bjud på dig själv så fångas eleverna i leken Lektionstillfälle 1 – husetEleverna kommer till skolan och i klassrummet möts de av ett hus. Lektionstillfälle 2 – slimeEleverna kommer till skolan och möts av rosa slime i klassrummet.

Läs merklassblogg Lektionstillfälle 3 – fotspår och brevNumera sprids en spänning på morgonen innan dörren till klassrummet öppnas. Material:brev Lektionstillfälle 4- monstervännerI fönstret ligger ett brev. Ett busigt monster biter fröken i örat Material:vante. Download. Stjärnsvenska Läs i nivåer - Sagor Skönlitteratur och fakta Svenska Grundskola år F-3 Grundskola Liber. Serien & Lgr11 Lgr11 tar upp strategier för att skriva olika typer av texter, samt att eleverna ska kunna tillämpa olika lässtrategier. Detta och mycket mer innehåller Stjärnsvenska (pdf). Titlar/box översikt Läs mer KomponenterStjärnsvenska består av böcker för upplevelseläsning i olika genrer och faktaböcker inom flera temaområden. Till böckerna finns det lärarhandledningar som tar upp hur man kan arbeta strukturerat med varje titel. Läs i nivåer- Upplevelseböcker - Faktaböcker - Sagor - Lärarhandledningar - Diagnoser Skriv i nivåer- Arbetsböcker - Lärarmaterial - Skriv i nivåer S (för specialundervisning) StjärnläsebokenSkriv från A-ÖMaterialet består av Omgång 1/Box 1 (nivå 1-11), Omgång 2/Box 2 (nivå 2-11) och Omgång 3/Box 3 (nivå 2-8), Faktaböcker (nivå 2-11) samt Sagor (nivå 4 - 8)

Lektionsförslag – första dagen i skolan. Låt eleverna få ett papper med olika uppgifter på. De ska söka efter någon i klassen som har …. och det får vara olika namn på alla. Det betyder att man inte kan ha tre namn som är lika oavsett om personen har gjort flera saker av det som står. Det blir mycket frågande och mycket skratt, mycket gå omkring i klassrummet. Men det är som det ska vara. Leta efter någon som har: dykt från en bryggabakat en jordgubbstårtaplockat russin ur en kakabyggt en lådbilklättrat i ett trädtalat engelska i sommartalat franska i sommartalat rövarspråket i sommarläst en bok baklängesläst en tidning om en ankasett en huggormsett en snok simma i vattnetlärt sig simmaätit fyra glassar på en dagfyllt årridit på en hästklappat ett farligt djurfått ett fästingbettfortfarande har myggbettgrillat korv vid en lägereldpromenerat i en skogtältatskrivit dagboksjungit högt i badrummetträffat en lärare Om man har en klass med 29 elever så ställer man 30 frågor så att läraren får vara med – för det ska läraren vara.

Språkmateriel rosa (fonetiskt)