background preloader

Språksociologi

Facebook Twitter

Värsta Språket! Värsta språket — UR access. Svenskt dialektlexikon : ordbok öfver svenska allmogespråket. Spr ket - Varf r tycker vi att vissa dialekter r fula? #Blogg100 – inlägg 12: Jag vill inte bli kallad hora! Jag tänker inte bli arg, jag tänker bli stark ”Flytta på dig hora!”

#Blogg100 – inlägg 12: Jag vill inte bli kallad hora!

Killen som sprungit rakt in i mig så jag nästan tappade matbrickan låter en obscen gest följa med de arga orden innan han flinande ansluter sig till kompisarna som dunkar honom i ryggen. Du är värd respekt! Det riktigt trista är att jag inte blir arg, jag blir inte ens förvånad. Hora, bitch, f***a – alla de kränkande orden har blivit en del av ett språk som finns omkring en precis som luftföroreningar och baciller. Jag försöker stänga dem ute men de fastnar, orden, blickarna, killen som kallade mig hora för att jag inte ville dansa, tjejerna på bussen som kallade mig bitch av vilken jävla anledning som helst. När min syster som är 14 kom hem och grät för att ett gäng kallat henne svennehora var jag nära att bli arg. Jag tänker inte bli arg. Jag har ett namn.

Hur bra är du på skånska? Dialekten har blivit ett varumärke. Länge var rikssvenska det enda som klingade i våra radio- och tv-sändningar.

Dialekten har blivit ett varumärke

Men någonting har hänt. Just nu råder det en aldrig tidigare skådad vurm för dialekter inom populärkulturen. Dialekter. Alla har vi en, men i många år kunde man knappt tro det när man slog på radion eller tv:n och ett slags utslätad standardsvenska, även kallad rikssvenska, dominerade sändningarna. I dag ser verkligheten annorlunda ut. . – Förr fanns det ett mycket större tryck på att man skulle prata rikssvenska. Hon säger att dokusåpor och rea­lity-program i tv har gjort sitt till att dialekterna brett ut sig och blivit alltmer vanliga.

Kronolekt. Folk frågar mig ofta om dialekterna håller på att dö ut.

Kronolekt

Ja, det ser så ut; vi talar mer och mer standardsvenska för varje generation. Ur ett historiskt perspektiv kan man till och med säga att de till stor del redan har dött ut. Åh, så synd! Folk tycker det är jättetråkigt - det är ju så trevligt med dialekter. Jag försöker, ofta förgäves, förklara att det är ett slags lyxinfallsvinkel; människor kommer inte att fortsätta tala dialekt för att du tycker att det är underhållande att kunna höra var de kommer ifrån. Varför får man inte säga neger? För några veckor sedan bloggade jag om snuskiga ord och uttryck i vardagsspråket.

Varför får man inte säga neger?

Vissa tycker att det ger ett outhärdligt vulgärt intryck, medan andra knappt reagerar när en åttaåring säger att något suger kuk. Något annat som kan ge ett vulgärt intryck är vissa ord för olika minoriteter. En del människor väljer att inte bry sig om detta. ”NU TÄNKER JAG SÄGA NEGER FÖR DET BETYDER BARA SVART” kan de till exempel lite fånigt skandera. Zooma in Norrland på dialektkartan. Språklig variation Svenska 1: intro by Katarina Lycken Rüter on Prezi. Språklig variation. Guss. ”Dom är fett keffa alltså.””Dom suger.””Men vi äger!””

Guss

Kom, nu kuttar vi.” Hänger du med? Kanske inte, och det är inte meningen heller. Det som utmärker ungdomsspråk mest är just att orden och uttrycken är nya och svårbegripliga. – Poängen med att slangord ofta är färskvara är att det blir ett internt hemligt språk, säger Kari Fraurud, docent vid Centrum för tvåspråkighetsforskning vid Stockholms universitet. – Ungdomar markerar tydligt att de inte talar så med vuxna. I vissa situationer kan man tala mycket ungdomsspråk. . – Fast några rester från ungdomsspråket tar man så klart med sig, säger Anna Gunnarsdotter Grönberg, lektor vid Institutionen för svenska språket, Göteborgs universitet.

Instagram, sociala medier och allas vårt ansvar! I dagarna två har jag föreläst för lärare, skolpersonal, skolledare och föräldrar kring sociala medier.

Instagram, sociala medier och allas vårt ansvar!

Av en tillfällighet har detta inträffat samtidigt som det s.k. Instagrammålet kommit upp i rätten. Samtidigt brinner det och är uppror i Stockholm. Märkligt nog hänger dessa saker samman. Till att börja med: Mobilspråket har blivit ett eget språk. Ylva Hård af Segerstad är språkforskare vid universitetet i Göteborg.

Mobilspråket har blivit ett eget språk

Hon studerar just nu det snabba mobilspråkets effekter på hur vi skriver och kommer med en avhandling lagom till jul. - Det används så himla mycket och är så otroligt häftigt. Och det är billigare än att ringa, säger Ylva Hård af Segerstad. Hon fascinerades av sms då hon såg ungdomar på bussen som snabbt knappade in sms. ”Förkortar och och utlämnar - Man har ju bara 160 tecken på sig men vill ändå få fram sitt meddelande. Ylvas huvudsyfte är att se hur man anpassar skriftspråket till de nya sätten att kommunicera via sms, chatt och e-post.

Adam Lundgren döljer sin göteborgska. En skådespelare med dialekt måste kunna prata rikssvenska.

Adam Lundgren döljer sin göteborgska

Adam Lundgren, från Göteborg, får nästan jämt dölja sin dialekt i film och på tv. Det är rikssvenska, eller stockholmska, som gäller. Rödluvan på stockholmsslang 4 mars kl 10:55 - SR Minnen/Radiofynd. Känner du igen dialekten? Hälsingeord från A till Ö - helahalsingland.se. Revyrävarna Petters-Börje Olsson, Cia Olsson och Lennart Hämäläinen, som står stadigt fast i den hälsingska dialektmyllan, har hjälpt till att gestalta en del av alla dessa finurliga och användbara ord och begrepp.

Hälsingeord från A till Ö - helahalsingland.se

Moterdiggladjen's profile. Våra svenska dialekter - SweDia 2000.