background preloader

Victoriatrondsen

Facebook Twitter

Victoria Trondsen

Ny Chromebook er på plass før skolestart. Da er det ikke lenge til elevene strømmer tilbake til skolene – og vi har allerede sikret oss at de nye Chromebookene til elever på 5. og 8. trinn er på plass.

Ny Chromebook er på plass før skolestart

I år ble det Acer Chromebook 512 (C851T) og etter noen timers trykking er jeg så langt godt fornøyd med valget. Det som er annerledes med denne maskinen enn andre Chromebooker er at den har 3:2-forhold på skjermen, og ikke 16:9 som alle andre har. I praksis betyr det at det er bedre plass på skjermen i høyden – og det kommer som regel godt med. Da blir det ikke plagsomt at menyer og bunnlinjen tar plass, både i nettleseren og i WeVideo. Maskinen blir rett og slett mer praktisk å jobbe på, samtidig som den ikke er særlig mye større. Vi har også kjøpt med omslag til Chromebookene og det er akkurat såvidt plass til 3:2-formatet i dem. Ellers er det en vanlig helt ny type Chromebook, som betyr at den har USB-C-lader og en helt ny og kjapp CPU. Om digitalt medborgerskap og dataspill (…og undervisning) Og der var jeg ferdig med en halvannen times forelesning om digitalt medborgerskap og dataspill… og undervisning.

Om digitalt medborgerskap og dataspill (…og undervisning)

Det var Høgskolen på Vestlandet som hadde invitert meg med til å snakke med førsteårsstudentene på lærerutdanningen ved HVL. Møtte opp på HVL Stord og forelesningen ble overført til Sogndal og Bergen – og nådde ut til rundt 400+ studenter. Jeg tror det gikk bra. Studentene på HVL syntes i alle fall det var lærerikt, interessant og nyttig – og da er jeg fornøyd :-) Som jeg vel pleier å gjøre legger jeg ut ting her på bloggen med lysbildene jeg brukte og notatfeltene. Men først lysbildene med notater fra Google Presentasjon… Her er svarene fra studentene etter 7 minutter med spilling av Spent… (Jeg kunne ikke vente til alle 400+ svarte før jeg måtte fortsette til neste spørsmål.) Her er spørsmålene fra delen om dataspill i skolen jeg ikke rakk svare på: Kommer elevene til å bry seg om innholdet (fagstoffet) i spillene, dersom de blir brukt til læring?

IKT og skole. Kom igang med spill i skolen. Spill i skolen notat revidert 2018. Spillbasert undervisningsopplegg. Dette undervisningsopplegget er et samarbeid mellom Pål Edvardsen, en lærer og Læringsverksted Drammen.

Spillbasert undervisningsopplegg

Undervisningsopplegget er en del av Pål Edvardsen sin masteroppgave - spillbasert læring og har blant annet blitt gjennomført i praksis med elever fra Drammen. Innledning Dette er et spillbasert undervisningsopplegg som kan brukes i et spesifikt fag eller i en tverrfaglig læringskontekst. Undervisningsopplegget er tilpasset slik at elevene får vært skapende, kreative og innovative i læringsarbeidet samtidig som det legger til rette for samhandling og kommunikasjon. Opplegget er delt opp i to deler. Slik gjør du Vi anbefaler læreren å utforske appen selv som en del av forberedelsene til gjennomføringen av læringsopplegget. Læreren deler elevene opp i grupper på 2 eller 3 som de skal jobbe sammen i både under forarbeid og når de skal lage spillet på læringsverksted. Spillet skal ha bør ha minst seks ulike rom, her tegner og skriver elevene inn hva som skal skje i hvert rom.

Lilla = fiender. Bruk av dataspill som skrivestarter. Kan man bruke dataspill som skrivestarter til kreativ skriving?

Bruk av dataspill som skrivestarter

I dette læringsopplegget har jeg tatt utgangspunkt i eventyrspillet Machinarium, som handler om roboten Josef. Læringsopplegget har som hovedmål at elevene skal lære mer om språklige virkemidler som besjeling, frampek og utvidet øyeblikk. Innledning Skrivestartere er en mulig inngangsport for kreativ skriving. Med skrivestarter mener jeg et utgangspunkt som kan få elever til å skrive kreativt. Når Josef står stille kommer det tenkebobler som viser tilbake til ting han har opplevd. Elevene går i 7. klasse og vi brukte 8 norsktimer på læringsopplegget. 3 av disse var satt av til å spille rundt halvparten av spillet, og resten brukte elevene til å lage en bildebok i Book Creator.

Slik gjør du Det første jeg anbefaler å gjøre er å spille spillet og ta skjermbilder underveis. Det er mye rom for tolkning, og man skaper fort en relasjon til roboten. Etter at elevene hadde spilt 3 skoletimer startet vi arbeidet med bildeboken. Mål. Spill i skolen. Et enkelt spill som Temple Run kan gi mye inspirasjon for skriving, både for de som synes å skrive er vanskelig eller kjedelig, eller de som synes skriving er gøy.

Spill i skolen

Innledning Hvorfor ikke bruke verdens enkleste spill som inspirasjon for skriving? Temple Run er et enkelt, men ganske vanedannende spill som finnes for håndholdte enheter. Det er en blanding av skattejakt og actionspill, og går enkelt fortalt ut på å løpe fra noen aggresiver apekatter. Du må hoppe over trær eller hull i bakken, skli under greiner og samle sammen gullmynter. Slik gjør du Første økt: Etablering av karakter Elevene spiller alene eller sammen to og to. Hvem er hovedpersonen? Andre økt: Etablering av miljø Elevene spiller alene eller sammen to og to. Hvor ligger Tempelet (land, verdensdel)? Tredje økt: Etablering av historie.