background preloader

Conflict of interest

Conflict of interest

http://en.wikipedia.org/wiki/Conflict_of_interest

Related:  not just sciencefraud but primarily -conflict's of interests-Public Education's Trojan Horsesthreats

Aan de politieke leiband In november 2013 schreef J.M. Coetzee het voorwoord bij het boek Academic Freedom in a Democratic South Africa van John Higgins, die hoogleraar in de literatuurwetenschappen is aan de Universiteit van Kaapstad. Higgins’ boek is een pleidooi voor de geesteswetenschappen als noodzakelijk denkgebied voor een open en nieuwsgierige intellectuele cultuur in een land.

NWO: 2dec2013 scherpt beleid wetenschappelijke integriteit aan 3 december 2013 NWO heeft haar integriteitsbeleid aangescherpt. NWO maakt zich sterk voor goed wetenschappelijk gedrag en neemt extra maatregelen gericht op het voorkomen en traceren van wetenschapsfraude. Dit beleid sluit nauw aan bij het beleid van de universiteiten en de VSNU en de KNAW. Bewustwording Onderzoekers die bij NWO een aanvraag voor onderzoeksfinanciering doen, moeten voortaan verklaren bekend te zijn met de Nederlandse Gedragscode Wetenschapsbeoefening (VSNU, 2012) en daaraan te voldoen.

Wetenschap geen dienstmaagd 12 september 2012 - Moet EL&I de wetenschap bestieren? De Jonge Akademie denkt dat creatieve ongrijpbaarheid van het onderzoek dat ministerie noch de bepleiter daarvan, Bernard Wientjes, blij zal maken. “Onderzoek doen is onvoorspelbaar, resultaten laten zich niet afdwingen, toepasbaarheid is niet vanzelfsprekend." Ingrid Robeyns en Peter-Paul Verbeek van de DJA schrijven in een reactie op Wientjes' analyse die op ScienceGuide werd gepubliceerd het volgende:

Europese Commissie al in 1991: “laten we onderwijs overleveren aan bedrijfsleven” « Kritische Studenten Utrecht Europese Commissie al in 1991: “laten we onderwijs overleveren aan bedrijfsleven” Posted by Alexander Beunder under Politiek1 reactie De huidige bezuinigingen in het onderwijs staan niet op zichzelf. Wat is dan het groter plan? We reizen terug naar het jaar….1991, het jaar dat de Europese Commissie (EC) op haar dak kreeg van het maatschappelijk middenveld omdat haar ‘Onderwijs Memorandum’ wel erg neoliberaal gekleurd was*.

[Update] VU verzweeg plagiaat hoogleraar De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft maandenlang plagiaat van een van haar topwetenschappers verzwegen. De econoom Peter Nijkamp was begeleider bij een proefschrift waarin plagiaat is ontdekt. Volgens een onderzoeksrapport (.pdf) valt hem dat ook aan te rekenen, omdat hij als begeleider mee heeft geschreven. De plagiaatzaak begon zes maanden geleden, toen de VU op het laatste moment een promotie annuleerde van econome Karima Kourtit. Er waren twijfels ontstaan over haar proefschrift en er werd een onafhankelijke onderzoekscommissie ingesteld. Zij constateerde ‘tekortkomingen’, maar ontdekte geen plagiaat.

Wientjes: meer geld in fudamentele R&D 11 juni 2012 - Wat is het verschil tussen Nederlands kennis- en industriebeleid en dat van Duitsland? Bernard Wientjes: “Wij steunden de verliezers, Duitsland had een strategie van winnaars.” Dat moet en kan anders via de topsectoren, maar VNO/NCW pleit nu ook voor forse investering in fundamenteel onderzoek.

Oneigenlijke beïnvloeding voorkomen met gedragscode voor onderzoeksfinanciers In allerlei vakgebieden kunnen financiers van onderzoek baat hebben bij bepaalde uitkomsten en daarom kan het onderzoek onder druk worden gezet door opdrachtgevers als bijvoorbeeld de overheid. Bert van Wee van de TU Delft stelt daarom in het wetenschappelijke tijdschrift, ‘Science and Engineering Ethics’ een gedragscode voor financiers voor. Vatbaar voor conflict

IMK-directeur stapt uit adviesraad uit onvrede over affaire Nijkamp Uit onvrede over de manier waarop het college van bestuur met de kwestie Nijkamp omgaat, heeft directeur van het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf IMK Han Dieperink zich teruggetrokken uit de Raad van Advies van de masteropleiding Business Administration van de economische faculteit Feweb. Toen het college in januari na beschuldigingen van ‘zelfplagiaat’ verklaarde het wetenschappelijke oeuvre van Nijkamp te laten doorlichten, heeft het Nijkamp volgens Dieperink ‘tegelijkertijd opgeknoopt’. ‘Dat acht ik respectloos, bekrompen en laf’, schrijft hij in een mail aan het faculteitsbestuur. Slechte werkgever Aan Advalvas schrijft Dieperink, een voormalige student van Nijkamp, dat de VU zich ‘naar mijn professionele mening dramatisch slecht als werkgever heeft gedragen’. Hand boven het hoofd

Nyenrode hoogleraar Paul Frentrop valt door de mand Eric Smit Corporate governance hoogleraar Paul Frentrop (Nyenrode) wordt gesponsord door een stichting die verbonden is aan een controversiële bron van geld Het sponsoren van leerstoelen is op Nederlandse universiteiten een goed gebruik. Vooral de financiële wereld rammelt graag met de geldbuidel wanneer behoeftige universiteiten en lieden met professorale ambities op de koffie komen. Wie niet compleet naïef is, beseft dat dit gevolgen heeft voor de onafhankelijkheid van de wetenschap.

ScienceGuide Top 10 1 september 2014 - Bram van Ojik is de nummer 1 van de ScienceGuide Top 10 van 2014. Hij maakte GroenLinks met maar vier zetels bepalend bij het leenstelsel. Ook hoog in de lijst: Neelie Kroes als ‘big data’ powerwoman, de imagocheffin van D66, Peter Nijkamp en het brein achter Science in Transition. 1.) Bram van Ojik Je zult het toch maar voor elkaar krijgen als voorman van een oppositiepartij met 4 schamele zetels en een ‘losersimago’ in Den Haag.

Blauw Bloed - 26-1-2013 - TVblik Deze uitzending van Blauw Bloed staat vrijwel geheel in het teken van de staatsbezoeken aan Brunei en Singapore. Presentator Jeroen Snel volgt koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima op de voet tijdens beide bezoeken, die vooral ook in het teken staan van economische betrekkingen. Naast rondetafelgesprekken en bezoeken aan bedrijven, hebben de Oranjes ook tijd ingeruimd om wat meer van de bezochte landen te zien. Zo maakten de royals in Brunei een boottocht naar een traditioneel waterdorp. En uiteraard is er ook genoeg glitter en glamour te zien tijdens de staatsbanketten en contraprestaties, die in beide landen op het programma staan. In Brunei ontving sultan Hassanal Bolkiah de Oranjes in het Istana Nurul Iman, met 1788 kamers het grootste paleis ter wereld.

Geen excuses voor openbaar maken beschuldiging datafraude  18 februari 2015 Gill, hoogleraar Mathematische stochastiek in Leiden, zette in juni anonieme beschuldigingen online aan het adres van VU-hoogleraar Peter Nijkamp en zijn promovenda Karima Kourtit. In het artikel beschuldigt ene ‘NN’ de twee van plagiaat en van vervalsing en manipulatie van onderzoeksdata. Dat was vertrouwelijke informatie die Gill niet online had mogen zetten, vonden Nijkamp en Kourtit, en ze eisten “passende maatregelen” van de Universiteit Leiden en een openbare rectificatie van Gill. Wat de twee eruit hebben gesleept is een gezamenlijk opgestelde verklaring.

Samsung huurt gewoon rechter in Apple-zaak in Soms is het leven simpel, als je maar brutaal durft te zijn. Die eigenschap kan het Koreaanse Samsung niet ontzegd worden. Het kan niemand ontgaan zijn dat er wereldwijd een juridische veldslag gaande is tussen de Apple en Samsung. Inzet is het marktleiderschap in de wereld van de smartphones. De uitslagen schieten heen en weer, en zijn nog steeds voorlopig van karakter. Geen excuses voor openbaar maken beschuldiging datafraude Hoogleraar Peter Nijkamp en promovenda Karima Kourtit krijgen geen excuses van de wetenschapper die een anonieme klacht over datafraude in hun werk online zette. Wel neemt de Leidse hoogleraar enige afstand van de beschuldigingen. Richard Gill, hoogleraar Mathematische Stochastiek in Leiden, zette in juni anonieme beschuldigingen online aan het adres van VU-hoogleraar Peter Nijkamp en zijn promovenda Karima Kourtit. In het artikel beschuldigt ene ‘NN’ de twee van plagiaat en van vervalsing en manipulatie van onderzoeksdata. Dat was vertrouwelijke informatie die Gill niet online had mogen zetten, vonden Nijkamp en Kourtit, en ze eisten “passende maatregelen” van de Universiteit Leiden en een openbare rectificatie van Gill.

Related:  analyse JA stemmers tav Wet Studievoorschotcontinued