background preloader

Multiplikation

Facebook Twitter

Multiplikationstabellen på 5 veckor. När vi började skolan efter sommarlovet såg vi att det var många som glömt en hel del av multiplikationstabellen.

Multiplikationstabellen på 5 veckor

Förra veckan startade vi med ”Multiplikationstabellen på 5 veckor”. Nu ska vi intensivträna i minst 5 veckor. En del kommer att behöva träna lite längre men det får ta den tid det tar. Vi använder oss av en metod som MatteTommy utvecklat. Detta är istället för att ge tabellerna som läxa. Om man är säker på nivån går man vidare till nästa nivå veckan därpå. Om du vill ha Tommys original så hittar du dem här. Multiplikationstabeller - Hitta vägen. Multiplikationstabeller. Gångertabellen på-5-veckor (1)pdf. Provfri matematik – bedömning i praktiken. Jag ska dela med mig av en metod som är bättre än läxa.

Provfri matematik – bedömning i praktiken

Det gäller en av de två vanligaste och mest accepterade läxorna: gångertabellträning (den andra är glosor i engelska). Jag ska förklara varför den läxan är dåligt investerad tid. Debatten är het om läxor, men få frågar varför vi ska ge dem överhuvudtaget. Jag tänker visa varför och hur de kan göras på lektionstid. Alla uppgifter som är viktiga i ett ämne borde ha en given plats på lektionen och utföras med samma förberedelser och planering som andra viktiga inslag i vår undervisning. Mattelärare ger ofta läxor i gångertabellträning. Så här går det till. Träningen sker några minuter i början av varje lektion.

Träna multiplikation - Mia Kempe. I mitt förra blogginlägg tipsade jag om en mattetävling på nätet (här kan du läsa om den).

Träna multiplikation - Mia Kempe

Denna vecka tänkte jag berätta om ett annat sätt att färdighetsträna matematik, närmare bestämt att träna multiplikation med hjälp av bild och framför allt musik. Att sjunga och lära sig ramsor brukar nämligen vara ett utmärkt sätt att lära sig något utantill (om det så är vokaler, ordklasser, 10-kamrater eller multiplikationstabeller) och underlättar inlärningen för många. Även om multiplikation som begrepp kan vara svårt för små barn att förstå brukar det vara bra att prova och testa det tidigt.

Redan i åk.1 brukar jag börja med att visa 2-hopp, 5-hopp och 10-hopp på en tallinje. Multiplikationstabeller. Att behärska multiplikationstabellerna är en basfärdighet som du behöver kunna.

Multiplikationstabeller

Beroende på HUR du vill öva så finns här ett antal verktyg: Spelmiljö: Aliens attack (enkelt spel där du skjuter ner tex 2x2)Math Invaders (tränar även andra räknesätt, mera avancerat)Hoppande Pingviner (multiplayer möjligt)Granny Prix (gamla tanter tävlar i rullstol)Mathman (ät upp monster i din väg, påminner om Pacman)Mathmodels Mangahigh (tränar flera räknesätt, kräver inlogg, får ni av mig vid behov) Vårt skolid är 135268 Lösenord och inlogg är samma. Ni kan låna det jag sa i fredags)Bidmaster och Bidmasters lite. Multiplication Made Easy. Multiplying Mavens. Favoritmatematik och mattesagor! Vårt arbete med multiplikation fortsatte med att eleverna själva i grupper fick konstruera egna ”ramberättelser” som finns till bilder i upplägget av boken.

Favoritmatematik och mattesagor!

Det var effektiva elever som tillsammans gjorde små berättelser med uppgifter som lämnats öppna att besvara. I boken finns det en skata som heter Sally och en ekorre som heter Kurre, de hjälper till att förklara olika begrepp och har kluriga funderingar. Eleverna har fått höra ramberättelserna till bilderna igen via den digitala boken och sedan har de skrivit dessa egna små mattesagor. Bilderna ägs av Studentlitteratur, och finns i Favorit matematik. Vi har fått tillåtelse att publicera dem tillsammans med berättelserna. Tabell 3 och 6: Klassen skulle ha snäckletning.

Tabell 9: Isa är ute i skogen och samlar kottar. Matematik- och språkverkstaden på Dalhemsskolan. Automatisera multiplikationstabellerna. Förförståelse: Eleven känner till att multiplikation är samma sak som upprepad addition.

Automatisera multiplikationstabellerna

GotlandsmodellenHemsida. Multiplikation och divison. Vi lär oss tillsammans!

Multiplikation och divison

Vi övar tillsammans! Vi övar på Nomp! Den här planeringsperioden övar vi på multiplikation och division. Fokus ligger på tabell två och fyra. Vi har haft genomgångar, spelat spel, löst mattepapper och övat mycket med det digitala läromedlet Nomp. Multiplikation. Kunskapshubben. Multiplikationsbrädan – Ökad förståelse för multiplikation. Multiplikationsbrädan används för att skapa bättre förståelse för multiplikation.

Multiplikationsbrädan – Ökad förståelse för multiplikation

Så här används brädan: Om uppgiften 4*6 ska lösas placerar barnet en vit bricka med en sexa på, i skåran som finns på brädets vänstra sida (eftersom vi ska synliggöra en uppgift i sexans tabell). Talet sex talar om hur många pärlor varje lodrät ”rad” ska ha. Vi läser uppgiften 4*6 och säger 4 gånger ska vi ta sex. Om man vill kan man sätta en röd spelpjäs vid talet fyra på brädan (finns inte med på bilden). Fyra lodräta ”rader” med sex pärlor i varje ”rad” placeras på brädet. Därefter räknar eleverna pärlorna och letar upp rätt svarsbricka (i det här fallet brickan med produkten 24). Efter ett tag brukar eleverna själva förenkla arbetet genom att bara lägga ut själva ramen.

Kommentar: Inom montessoripedagogiken färgkodas multiplikation gult. Man kan inleda arbetet med tabellerna genom att systematiskt gå igenom dem och samtidigt skriva upp uppgifterna i en skrivbok. Väggplanscher – Synliggöra produkterna i multiplikationstabell 2-12. Multiplikationscirklar-Gratis att skriva ut! Free Math Coloring Pages - Pixel Art and Math. Go to: Math Facts Advanced Math Place Value Holiday Coloring Squared would like for you to enjoy these free math coloring pages for you to download.

Free Math Coloring Pages - Pixel Art and Math

There are two different difficulty levels for each function. Hover over an image to see what the PDF looks like. Then you can click on any one of the images to pull up the PDF. You can then print the PDF.