background preloader

University Ranking's

Facebook Twitter

Wat zegt een universiteitsranking? Illustratie: Pascal Tieman Wetenschap5 februari 2014 10:35 |‘Ik voel me weleens machteloos door die lijstjes’, ‘wij doen ons stinkende best en weten zelf wel wanneer iets goed of slecht gaat’ en ‘ik ben totaal niet met rankings bezig, het zegt weinig over mijn werk’.

Wat zegt een universiteitsranking?

Het zijn maar een paar antwoorden van UvA-wetenschappers wanneer hen gevraagd wordt te reageren op de toenemende invloed van rankings. Universiteitsrankings winnen aan belang en dat vindt vrijwel iedere wetenschapper die Folia Magazine sprak een slechte zaak. Rector magnificus Dymph van den Boom vindt dat geen vreemde uitlatingen: ‘Dat er behoorlijk wat op de methodiek van ranglijsten af te dingen is, is duidelijk. Daar komt nog bij dat het voor sommige vakgebieden als de geesteswetenschappen of rechtsgeleerdheid nauwelijks enige representativiteit heeft omdat daar vaak andere vormen van publicaties voorkomen.’ De jaarlijkse kleine stijgingen of dalingen van Nederlandse universiteiten stellen weinig voor.

Hakhverdian : Gaan we universiteitsrankings... ‘De wetenschap werkt niet zoals het moet’ De wetenschap is ontspoord door rankings en doet te veel onderzoek naar zaken waar de maatschappij helemaal niet om vraagt, stelt een groep bezorgde wetenschappers in een pamflet.

‘De wetenschap werkt niet zoals het moet’

DUB interviewt twee van hen. Met de titel van het paper wordt meteen de toon gezet. Waarom de wetenschap niet werkt zoals het moet, en wat daar aan te doen is (pdf). De wetenschap functioneert niet zoals het hoort, vinden de schrijvers. In academische kringen staart men zich te veel blind op veel publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften, terwijl men de écht belangrijke maatschappelijke issues laat liggen. En bovendien is de manier waarop onderzoekskeuzes worden gemaakt, een democratie onwaardig, vinden de auteurs. Immunoloog Frank Miedema UMC Utrecht), de historici Wijnand Mijnhardt en Frank Huisman (UU) en wetenschapsfilosoof Huub Dijstelbloem (UvA) zijn de schrijvers van het pamflet. De democratische samenleving heeft het recht mee te beslissen over de wetenschapsagenda, vinden jullie. Foliaweb: Kwaliteit kost geld - Henk Strikkers. University College Utrecht | Foto: Floris Droes (cc, via Flickr) Kwaliteit kost geld.

Foliaweb: Kwaliteit kost geld - Henk Strikkers

Dat merk je als je de kiloknallers vergelijkt met vlees van de slager, dat merk je wanneer die Primark-broek van 10 euro na twee weken kapot is en dat merk je ook als je kijkt als je naar de universitaire rankings. In de top van die ranglijsten staan alleen universiteiten die collegegelden vragen die een veelvoud van het Nederlandse tarief zijn. Met een schamele achttien honderd euro is het geen wonder dat ’s lands universiteiten zich niet kunnen meten met de Oxfords, Harvards en Stanfords van deze wereld. Iedere Nederlandse rector of collegevoorzitter die beweert dat op korte termijn te kunnen bewerkstelligen is voer voor hersenwetenschappers. Toch is excellentie een steeds groter thema aan het worden in het Nederlandse hoger onderwijs. Dat zou allemaal aannemelijk zijn, mocht dit voorstel rücksichtlos worden ingevoerd. Ranking, de farce. Minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) glimlachte tevreden. 'Times Higher Education bevestigt dat het Nederlands hoger onderwijs tot de wereldtop behoort.Lees hier het nieuws waar de minister op reageerde.Dat is niet eenmalig of toevallig, Nederland staat daar al jaren.' Om de zoveel tijd verschijnt er weer een universitair ranglijstje, waarna de persberichten de deur uitvliegen en het personeel een e-mail ontvangt van de PR-afdeling.

Ranking, de farce

Met steeds dezelfde boodschap: we doen het geweldig. F_C_reputationranking. Op 5 maart 2014 is de vierde editie van de Times Higher Education: World Reputation Ranking uitgebracht, een lijst van de 100 universiteiten met de beste reputaties wereldwijd.

F_C_reputationranking

Opnieuw staan meerdere Nederlandse universiteiten in de ranglijst vermeld. De ranglijst is puur gebaseerd op reputatie; andere indicatoren spelen geen rol. Vanaf de introductie van de THE World Reputation Ranking in 2011 was de top 3 ongewijzigd, maar dit jaar stoot Stanford (voorheen op plaats 5,4 en 6) Cambridge van de derde plek: Harvard University, Verenigde Staten Massachusetts Institute of Technology (MIT), Verenigde Staten Stanford University, Verenigde Staten Onder deze top 3 stoeien Cambridge (voorheen steevast op 3), Oxford (6 in 2011, toen 6, 4 en 5 in 2014) en UC Berkeley (4, 5, 5, 6) om plaats 4 tot en met 6. Bekijk op de website van de Times Higher Education World Reputation Ranking de volledige Reputation Ranking 2014, en edities van eerdere jaren.

Achter de schermen: hoe ‘meet’ je een reputatie?