background preloader

Public /private library ? demise of the public university library

Facebook Twitter

Libraries as Disappearing Public Spaces. Even Google won't be around for ever, let alone Facebook. Some years ago, when the Google Books project, which aims to digitise all of the world's printed books, was getting under way, the two co-founders of Google were having a meeting with the librarian of one of the universities that had signed up for the plan.

Even Google won't be around for ever, let alone Facebook

At one point in the conversation, the Google boys noticed that their collaborator had suddenly gone rather quiet. One of them asked him what was the matter. "Well", he replied, "I'm wondering what happens to all this stuff when Google no longer exists. " Recounting the conversation to me later, he said: "I've never seen two young people looking so stunned: the idea that Google might not exist one day had never crossed their minds. " And yet, of course, the librarian was right. Compared with my librarian friend, we have the attention span of newts. At one level, all this proves is that in the technology world one can go from zero to hero is a very short time. Which is where "stickiness" comes in. RMR: A Message From Canada's Scientists. Cartoon: Bibliotheek overvol. Cartoon: onze UB. U-raad: alleen UU-studenten in UB tijdens tentamenperiode. Geef de volgende tentamenperiode alleen UU-studenten toegang tot de UB.

U-raad: alleen UU-studenten in UB tijdens tentamenperiode

Dat willen de studenten in de universiteitsraad. Het universiteitsbestuur reageert terughoudend op het voorstel. Wereldberoemde bibliotheek gesloten. >Ritman bibliotheek uiteengevallen.

Wereldberoemde bibliotheek gesloten

>Zeldzame en kostbare boeken in opdracht van het ministerie van OCW overgebracht naar de Koninklijke Bibliotheek. De Bibliotheca Philosophica Hermetica van de Amsterdamse zakenman Joost Ritman is dicht. Een groot deel van het museum in de Bloemstraat is al door het ministerie van OCW leeg gehaald. Bibliotheek wordt commercieel NRC 26feb2013 Floor Rusman. TU Delta: Acht miljoen minder voor bibliotheek TU. 05 juni 2013 door Connie van Uffelen Aantal keer bekeken: 1062 WEB ONLY De bibliotheek van de TU krijgt voortaan acht miljoen euro minder van het ministerie van onderwijs.

TU Delta: Acht miljoen minder voor bibliotheek TU

Dat is bijna de helft van het totale budget van 18,5 miljoen. Mare: Kabinet snoeit fors. Onderwijsminister Jet Bussemaker zet stevig het mes in subsidies voor universitaire onderzoeksinstituten en hoger onderwijsprogramma’s.

Mare: Kabinet snoeit fors

In totaal bezuinigt de minister 200 miljoen euro. De minister zegt dat het bespaarde bedrag geïnvesteerd wordt in onder andere de kwaliteitsverbetering van leraren en schoolleiders en fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Er zijn ook Leidse slachtoffers. Cedla vertrekt van Keizersgracht. Huisvesting23 mei 2013 16:58 |Het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (Cedla), gevestigd aan de Keizersgracht 395-397, gaat komende zomer gedwongen verhuizen.

Cedla vertrekt van Keizersgracht

De UvA heeft de panden aan de Keizersgracht namelijk verkocht. Directeur Michiel Baud en zijn medewerkers vertrekken met pijn in hun hart naar het Gijsbert van Tienhovengebouw, waar ook de UvA Holding B.V. zetelt, op de hoek van de Roetersstraat en de Sarphatistraat. Naar alle waarschijnlijk worden daar twee etages (de tweede en de vijfde) deels ingericht voor Baud en zijn medewerkers. Bij het Cedla werken rond de dertig medewerkers inclusief promovendi. Zij gaan allemaal mee naar het nieuwe onderkomen. Keizersgracht 395-397 , amsterdam.

Gebruikers van schermlezers: klik hier voor eenvoudige HTML Nieuw!

Keizersgracht 395-397 , amsterdam

Rangschik uw apps met slepen en neerzetten. Log in en probeer het eens. MeerNog meer van Google Inloggen. ‘De UvA deed geen moeite om tropenbibliotheek te redden. Het Tropenmuseum, waar het KIT is ondergebracht. | Foto: Gerard Meijssen, Wikimedia commons Opinie20 november 2013 7:00 |De bibliotheek van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) is failliet en de boeken verkocht aan de beroemde Bibliotheca Alexandrina in Egypte.

‘De UvA deed geen moeite om tropenbibliotheek te redden

De zeven kilometer aan boeken zijn ‘gered’, zullen velen denken. Zo niet Michiel Baud, wetenschapper en directeur van het Centrum voor Studie en Documentatie van Latijns-Amerika (Cedla). Zonde, vindt hij het dat meer dan tienduizend onvervangbare boeken over Latijns-Amerika het land verlaten. En onbegrijpelijk dat de UvA hier geen stokje voor gestoken heeft. ‘Als we het boek maar blijven waarderen. Debat15 februari 2012 13:00 |‘De digitalisering van wetenschappelijke informatie is niet alleen onontkoombaar, zij is ook een verrijking.

‘Als we het boek maar blijven waarderen

Wetenschappelijke teksten waren nog nooit zo gemakkelijk over de hele wereld beschikbaar. Het enige waar we voor moeten waken is dat het boek hierdoor op de achtergrond raakt’, aldus Nol Verhagen, directeur van de Universiteitsbibliotheek van de UvA, gisteravond in Spui25. 'Fortis-panden geen reëel alternatief' De Fortis-panden aan het Rokin.

'Fortis-panden geen reëel alternatief'

Foto: Arjan Roodink. >Directeur huisvestingsontwikkeling schrijft brief aan stadsdeelraad Centrum. >‘Aankoop van de Fortispanden is voor de UvA een onbetaalbare aangelegenheid.’ Wereldberoemde bibliotheek gesloten. UvA koopt misschien boeken Ritman-bibliotheek. De Bibliotheca Philosophica Hermetica in betere tijden. >Collectie Joost Ritman is volgens hoogleraar Wouter Hanegraaff verreweg de beste collectie ter wereld op het gebied van de hermetica. >Collegevoorzitter Van der Toorn wil kijken of er ruimte en geld vrij gemaakt kan worden om een deel van de boeken naar de UvA te halen. Een deel van de in de Bloemstraat gevestigde Bibliotheca Philosophica Hermetica van de Amsterdamse zakenman Joost Ritman, wordt mogelijk overgenomen door de UvA.

Casper Hulshof sur Twitter : Doet me zeer om te zien: na interne verhuizing gaat een complete Encyclopedia Britannica in de papierbak. Vernieuwde bieb DEM om je ‘thuis te voelen. De bibiliotheek aan de Fraijlemaborg zoals die er nu uitziet Organisatie21 oktober 2013 6:31 |De bibliotheek van het Domein Economie & Management aan de Fraijlemaborg is zo goed als leeg en klaar voor verbouwing. De boeken zijn overgebracht naar een tijdelijk onderkomen in de Zuid-Serre.

Tussendoor kunnen de studenten in lokalen terecht waar computers zijn geplaatst. Trajectum: Bibliotheken gesloten vanwege verhuizing. De bibliotheken van de faculteit Economie en Management (FEM) en de faculteit Communicatie en Journalistiek (FCJ) zijn met ingang van maandag 14 juli gesloten. In de zomer verhuizen zij naar de bibliotheek van de faculteit Educatie (FE). Een kleine 20.000 boeken en duizenden scripties en talloze tijdschriften en kranten verkassen van de Padualaan 99 (FCJ) en Padualaan 101 (FEM) naar de zevende verdieping van de Padualaan 97, waar de bibliotheek van de FE is gevestigd. Vanaf 18 augustus is de gezamenlijke bibliotheek geopend. StofkamOm de boeken en dergelijk in de bestaande ruimte kwijt te kunnen is de afgelopen periode de stofkam door de collectie gegaan. Oude drukken, exemplaren waar geen belangstelling voor is en dubbele bezittingen zijn afgestoten. ‘Bibliotheken moeten het idee “boeken uitlenen” loslaten. Directeur Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek Eppo van Nispen aan het woord debat24 maart 2012 16:07 |De meningen over de toekomst van het boek zijn verdeeld, bleek gisteren tijdens de conferentie Boeken uit de Band in de OBA.

Tijdens het event, dat werd georganiseerd in kader van de Nationale Boekenweek, beklommen grote namen uit de literaire wereld het podium. Fysieke bibliotheek Inholland moet binnen twee jaar verdwijnen. Onderwijs19 februari 2013 10:20 |Het einde van de fysieke bibliotheek, dat is de intentie van hogeschool Inholland.

Afgelopen week besloot die hogeschool om haar bibliotheekcollectie vanaf 2015 alleen nog digitaal aan te bieden. Met het volledig digitaliseren van de collectie moet de fysieke bibliotheek van Inholland in 2015 verdwijnen. Inholland is daarmee de eerste onderwijsinstelling in Nederland die een dergelijke ingrijpende beslissing neemt. ‘Het is een ambitieus plan,’ geeft Inholland voorzitter Doekle Terpstra toe. Doekle_terpstra : Besluit genomen om... LeonRomkens : @doekle_terpstra commentaar...

Doekle_terpstra : @LigtenbergK @bartfunnekotter... AnnekeDirkx : Doekle van @inholland heeft... Bibliotheek Inholland geheel digitaal in 2015. De bibliotheekcollectie van Hogeschool Inholland zal per september 2015 volledig digitaal zijn. Het College van Bestuur heeft hier deze week een voorgenomen besluit over genomen. Alle bibliotheekbronnen staan vanaf dan 24 uur per dag ter beschikking aan medewerkers en studenten. “Een stevige opdracht, maar prachtige innovatie”, noemde collegevoorzitter Doekle Terpstra het besluit begin deze week op Twitter.

“Straks hoef je geen boeken meer te lenen en te reserveren”, legt bibliotheekmanager Ria Paulides uit. “Je krijgt geen boetes meer voor te laat inleveren, en je kunt vakliteratuur direct thuis en op de werkplek via pc of laptop inkijken. Lybrin de zoekmachine van de Inholland Bibliotheek. Welkom bij SURFmarket. ICT-samenwerkingsorganisatie van het hoger onderwijs en onderzoek De ICT-marktplaats voor het hoger onderwijs en onderzoek. Discussie via Linkdn Digitalisering hbo-bibliotheek. Bij Inholland is over 2,5 jaar geen boek meer te vinden. Hogeschool Inholland heft als eerste instelling voor hoger onderwijs de traditionele bibliotheek op. NRC inholland biblio 21feb2013. JanHoogenberg : Het commentaar vandaag in de... Doekle Terpstra Digitaliseren Bibliotheek Inholland 26febr2013 NRC. Fysieke bibliotheek Inholland moet binnen twee jaar verdwijnen. Literair Weblog De Contrabas. Inholland streeft naar een digitale hogeschoolbibliotheek voor 2015. Maar wie zit daar op te wachten?

Ik had vorige week al vernomen dat de intentie er was van Inholland hogeschool om voor 2015 over te gaan naar een volledig digitale bibliotheek en dus afscheid te nemen van alle fysieke componenten die traditioneel bij een hogeschoolbibliotheek horen. LigtenbergK: Een voordeel van digitale... NotPICNIC : @LigtenbergK access is beperkt... NotPICNIC : @LigtenbergK in hoeverre zijn... MartinZuithof : Bibliotheek wegdoen 'wijsheid'... JaroenK : Denkt dat InHolland Bibliotheek... Estherbouw : Nu: gastcollege door Frank... FreezePage. Ruzies domineren toekomstplannen bibliotheek. Het plan voor de reorganisatie voor de bibliotheek (UBVU) is met ruzie tot stand gekomen, blijkt uit een rondvraag onder betrokkenen. Niet vreemd dus dat er geen draagvlak voor het plan bestaat en het bestuur de directeur/kwartiermaker de laan uit stuurt. Het personeel vreest dat er mogelijk nog meer bezuinigd gaat worden. Het plan voor de reorganisatie van de bibliotheek had in deze vorm beter niet aan het personeel voorgelegd kunnen worden, vinden verschillende betrokkenen achteraf.

Al bij de totstandkoming ervan waren de ruzies namelijk zo hoog opgelopen dat niemand meer echt geloofde in het plan dat UBVU-directeur José Frijns moest opstellen van het college van bestuur. “Ik weet zeker dat het plan nog niet rijp was, maar het bestuur heeft zichzelf vastgebonden aan het eigen tempo,” zegt Wybren Verstegen. Verbijstering. Woede bij reorganisatiebijeenkomst UBVU. De medewerkers van de universiteitsbibliotheek zijn woedend over het grote aantal voorgestelde ontslagen, en vooral over de onduidelijkheid en onzekerheid die er nog steeds is. Ingezonden mededeling: rector geeft boeken gratis weg! Filosoof maakt zich kwaad om 'nieuwe werken' Pittig stuk van wetenschapsfilosoof Hans Radder in Trouw, afgelopen zaterdag. Hij heeft geen vaste werkplek meer op zijn faculteit (Wijsbegeerte) en slechts een kleine eigen bergruimte voor zijn boeken.

Flex-filosofen laten hun boeken thuis - Archief. Filosofiedecaan: 'Nieuwe Werken met flexplekken moet misschien anders' Filosofiedecaan René van Woudenberg vindt dat er 'een grondige evaluatie' moet komen van het ‘Nieuwe Werken’ op zijn faculteit en die der Godgeleerdheid. Klant staat centraal bij reorganisatie FCO. Advalvas_jrgng60_03 by Vrije Universiteit Amsterdam. » Fusie tussen openbare bieb en UB? Voxlog. » ‘Tropische verrassing’ in vernieuwde UB Voxlog. » Studenten ontwerpen bieb Voxlog. » Boeken eruit voor digitale werkplekken Voxlog. Web.archive: » Boeken eruit voor digitale werkplekken Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox. » Pc’s op hele campus toegankelijk voor studenten Voxlog. » Dorpspomp: Nieuwe Learning Zone ‘hip en catchy’ Voxlog.

Bieb Huygens krijgt make over. 024 - Binnenkort silent disco in UB.

WTF! Index librorum prohibitorum ?

Delta: Library schrapt banen en verkleint collectie. Ewaldeng : in het nieuwe huisvestingsplan... YerRamautarsing : @ewaldeng geen bibliotheken... Ewaldeng : @RF_HFC yep - een boekenkastje... RF_HFC : @ewaldeng serieus? Boeken maken plaats voor projectruimtes. Twee kilometer tijdschriften weg. RTV Oost internet mobiel. The curious case of Edwin Mellen Press « Eintauchen. DUB: Bibliothecaris bashen. FreezePage. Hogeschool Leiden - Over Hogeschool Leiden : HL-Krant. Link root page - Link De Haagse Hogeschool. Federal librarians fear being 'muzzled' Harper Government Muzzling Canadian Librarians. Medewerkster ontslagen na Harlem Shake. Library. Vier UB's doen mee aan online bibliotheek; UT niet. Question! What is really happening at the DFO libraries? Are Academic Libraries Too Big To Fail? (What if the answer is no?) - The Ubiquitous Librarian. Thursday’s letters: Ottawa ‘culls’ priceless science work.

U-raad: alleen UU-studenten in UB tijdens tentamenperiode. Michael_saylor : A century ago Carnegie built ... Hogeschool in Florida opent boekloze bibliotheek.

Case studies

Libraries Change Lives. Tilburg University zegt tijdschriften Nature en Science op. 'Zwarte gaten in de collectie' Outrage as city with new £188m library ask readers for help buying books. Google offers boost to troubled Library of Birmingham. Why Birmingham library needs Google and language classes to keep doors open. Megabieb in Birmingham vergeet geld voor boeken - Volkskrant. UB krijgt massagestoel.