background preloader

DUB_blog: Waar gaat het mis?

Facebook Twitter

Onafhankelijk medium van de Universiteit Utrecht. DUB: Wetenschapsblog Waar gaat het mis? DUB: ‘De wetenschap werkt niet zoals het moet’ De wetenschap is ontspoord door rankings en doet te veel onderzoek naar zaken waar de maatschappij helemaal niet om vraagt, stelt een groep bezorgde wetenschappers in een pamflet.

DUB: ‘De wetenschap werkt niet zoals het moet’

DUB interviewt twee van hen. Met de titel van het paper wordt meteen de toon gezet. Waarom de wetenschap niet werkt zoals het moet, en wat daar aan te doen is (pdf). De wetenschap functioneert niet zoals het hoort, vinden de schrijvers. In academische kringen staart men zich te veel blind op veel publicaties in internationale wetenschappelijke tijdschriften, terwijl men de écht belangrijke maatschappelijke issues laat liggen.

En bovendien is de manier waarop onderzoekskeuzes worden gemaakt, een democratie onwaardig, vinden de auteurs. Immunoloog Frank Miedema UMC Utrecht), de historici Wijnand Mijnhardt en Frank Huisman (UU) en wetenschapsfilosoof Huub Dijstelbloem (UvA) zijn de schrijvers van het pamflet. DUB: Discussie over position paper heilloze weg. Universiteitshoogleraar en ex-decaan Willem Koops hekelt de uitgangspunten van Science in Transition.

DUB: Discussie over position paper heilloze weg

Waarom moeten we het rattengedrag van wetenschappers benadrukken? En weten de initiatiefnemers wel wat er gebeurt in de Sociale Wetenschappen? Op verzoek van de DUB redactie heb ik een rapport gelezen van het soort dat ik als decaan altijd moest lezen, en na het beëindigen van mijn decanaat dacht te kunnen negeren. Maar vooruit, een uurtje kan ik wel missen. Dit rapport heeft mijn enthousiasme voor geklaag over: “Waarom de wetenschap niet werkt zoals het moet, en wat daar aan te doen is” door de auteurs Dijstelbloem, Huisman, Miedema en Mijnhardt niet bepaald doen toenemen.

Wat is er mis met de wetenschap? Het voorgaande maakt mij gedeprimeerd en kwaad tegelijk. Ik vind het ook merkwaardig dat de auteurs zo nadrukkelijk menen dat wetenschap bruikbaar moet zijn. A Science in Transition? ‘Crisis binnen de universiteiten? Die conclusie is te gemakkelijk’ Doen universiteiten wel wat ze moeten doen?

‘Crisis binnen de universiteiten? Die conclusie is te gemakkelijk’

Een groep kritische wetenschappers vindt van niet. Ook UU-rector Bert van der Zwaan ziet dat er problemen zijn, maar hij waarschuwt voor simpele oneliners. MaartjeterHorst : Mijn opinie en ik staan vandaag... De harde waarheid: er zijn veel en veel te veel studenten. Minister Bussemaker zwaait met ranglijstjes, maar ons universitaire onderwijs behoort tot het slechtste van Europa, meent student Maartje ter Horst.

De harde waarheid: er zijn veel en veel te veel studenten

Zeven uur college, per week. Eerstejaarsbachelorstudenten die college krijgen van derdejaarsbachelorstudenten. Presentielijsten die door tjokvolle hoorcollegezalen gaan. Huiswerkcontroles. Potemkin village. Observant: Ook aan UM debat over Science in Transition. MAASTRICHT.

Observant: Ook aan UM debat over Science in Transition

Waart er weer een spook door Europa? Als het aan de initiatiefnemers van het Science in Transition debat ligt wel. Geen communistisch spook, en niet alleen door Europa, maar een nieuwe wind die de huidige organisatie van het wetenschapsbedrijf flink moet opschudden. Want die zit vol met perverse prikkels die aanzetten tot min of meer corrupt gedrag, zie een Diederik Stapel. Afgelopen zaterdag bracht NRC Handelsblad een dubbele pagina over het clubje “rebellen” (vier Nederlanders en een Brit) en hun opstand tegen de “dolgedraaide wetenschap” en daarmee, zegt Frank Huisman, is de publiciteit pas echt goed losgebarsten.

Ilsevanwijk : @MiedemaF over waarom wetenschap... Evolutie naar een betere wetenschap. Internet vergroot de transparantie en maatschappelijke relevantie van wetenschap, denkt universitair docent Willem van Schaik.

Evolutie naar een betere wetenschap

De toekomst is aan post publication peer review. En aan beter onderwijs. Moeten alfa's minder onderzoek doen? Onzin. Geesteswetenschappers moeten minder tijd in onderzoek en meer in onderwijs steken, stelde een groep wetenschappers onlangs.

Moeten alfa's minder onderzoek doen? Onzin

Een belachelijke suggestie, vindt historica Tine de Moor. In het 31 pagina’s tellende position paper dat laatst door een aantal gewaardeerde collega’s uit verschillende disciplines werd voorgelegd, worden een kleine twee pagina’s helemaal (!) Besteed aan de alfa’s en de gamma’s: ze zijn anders dan de bèta’s maar eigenlijk is het hek daar even erg van de dam, stellen de auteurs. Towards the posthumanities. Geesteswetenschappers kritisch op Science in Transition. Utrechtse geesteswetenschappers storen zich aan de alarmistische toon van Science In Transition, en verwerpen het idee dat het onderzoek van geesteswetenschappen te weinig nut zou hebben.

Geesteswetenschappers kritisch op Science in Transition

Dat bleek woendag bij een debat in het Academiegebouw. De vier rebellen, zo worden de initiatiefnemers van Science in Transition genoemd. Met een kritisch manifest gooiden ze afgelopen najaar de knuppel in het hoenderhok. De universiteit is een publicatiefabriek, er is te veel maatschappijk irrelevant onderzoek en de explosie van de studentenaantallen zorgt voor verarming van het onderwijs. De faculteit Geesteswetenschappen organiseerde woensdag een discussieavond over Science in Transition (SiT). Herrie in de Keuken van de Wetenschap.

?tja? - van "Waar gaat het mis" naar "weten- schapsblog"?

‘Bestuurders nemen kritiek op wetenschap veel te persoonlijk’ Hun kritiek op het functioneren van de wetenschap heeft de tongen losgemaakt.

‘Bestuurders nemen kritiek op wetenschap veel te persoonlijk’

Frank Miedema en Wijnand Mijnhardt blikken met DUB terug op ruim een half jaar Science in Transition. Miedema: “Het lijkt wel of iedereen ons nu omarmt. En dan moet je uitkijken. We willen niet dat onze ideeën alsnog in de la verdwijnen.” ‘Het is opvallend dat jullie zoveel in beweging hebben gezet met een pamflet, terwijl rapporten van ons met vergelijkbare inhoud nauwelijks effect hebben gehad.’ Wij zijn net als politici naar allerlei achterafzaaltjes gegaan. Cartoon: science in transition.