background preloader

Blog 2015-2016 periode A

Facebook Twitter

De magie van montage. Zes editors, van jong talent tot oude rot, geven een kijkje in de keuken van de montage.

De magie van montage

De gedeelde vreugde en pijn bij editor en regisseur, vragen over de afspraak met de kijker en over manipulatie van de werkelijkheid. Een persoonlijk essay over de schoonheid, muzikaliteit en kunst van het monteren. Transportnummer 48 vaagde een heel gezin weg. Op 26 juni 2015 schreef ik het verhaal: ‘Een klein steentje, maar een groot gebaar’.

Transportnummer 48 vaagde een heel gezin weg

Het verhaal ging over de herdenkingsstenen in Amersfoort. Op plekken waar mensen hebben gewoond tijdens de oorlog en nooit meer zijn teruggekeerd, omdat ze omgekomen zijn in de meest vreselijke oorden, worden zwarte kleine steentjes geplaatst. Tumblr documenteert woede om feminisme. Narco.. wattes? Vorige week had ik een interview met slaaponderzoeker Gerard Kerkhof.

Narco.. wattes?

Hij vertelde dat narcolepsie het meest voorkomende slaapprobleem is onder jongeren. Ik ging opzoek naar iemand die mij kan vertellen wat dit nou precies inhoud, en wat voor effect het op je leven heeft. Zo kwam ik terecht bij Casper van Groos (21), student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. “Het lijkt wel of ik helemaal onder de botox zit” Nog even terugkomend op het onderwerp van deze week!

“Het lijkt wel of ik helemaal onder de botox zit”

Gisteren was het overal op social media terug te vinden: de reactie van Tjitske Reidinga in het programma ‘Sterren op het Doek’ toen ze haar drie portretten te zien kreeg. Tjitske was in deze uitzending te gast om te worden nageschilderd door drie verschillende schilders. De bedoeling van het programma is dat ze uiteindelijk één van de schilderijen gaat kiezen. Maar bij het zien van de schilderijen valt haar mond wagenwijd open en schrikt ze zich te pletter. De Utrechtse “Atheïstenkerk “ “De kerk voor Atheïsten”, ook wel Sunday Assembly genoemd, komt elke laatste zondag van de maand bij elkaar.

De Utrechtse “Atheïstenkerk “

Niet om een hogere macht te aanbidden, maar om het leven te vieren. Afgelopen zondag vond het plaats in café VENUE te Utrecht. Een ondergronds café, waardoor het gelijk als “gezellig” aanvoelt. Ik bestel een kop koffie en kijk wat in de ronde. Waarom jij nu op zondag in bed ligt in plaats van naar de kerk gaat. In mijn vorige blogpost vertelde Paul Sanders al kort iets over de ontkerkelijking.

Waarom jij nu op zondag in bed ligt in plaats van naar de kerk gaat.

Hij zei dat de bemoeienis van de kerk er voor zorgde dat mensen massaal de kerk ontvluchtten. Persoonlijk denk ik dat er meer aan de hand is. Aangezien het fenomeen der ontkerkelijking nog wel vaker behandeld gaat worden op deze blog, neem ik jullie mee door de cijfers en artikelen van de afgelopen jaren. Nederland vervalt steeds verder in de ontkerkelijking. In 1900 zaten 9 op de 10 mensen nog bij een kerkgenootschap, in 2008 was dat nog maar 6 op de 10. Tot die 50% wordt zowel christelijk, als islam, hindoe, joods en katholiek gerekend. Ontkerkelijking en individualisme De Nederlander valt dus langzamerhand van zijn of haar geloof.

Arjen Lubach Alleen mijn vrienden zijn niet de enige die er zo over denken. Maslow Nog 11 posts om het eventuele tegendeel te vinden. PS: Dit youtube filmpje van the School of Life, legt in 10 minuten uit waarom religie heel waardevol was. Welke kast? Het geluid van de scheveningse waarheid. Kierende meeuwen, lachende zeelui en de doordringende geur van verse vis en zee.

het geluid van de scheveningse waarheid

Dat is een Scheveningse ochtend – om kwart over zes, wel te verstaan. Het romantische beeld van de zeelui die hun netten uitgooien op hun gammele bootjes staat wellicht in ons hoofd gegrift als een soort mythe, maar is dit ook nog wel van toepassing op de hedendaagse visserij? Of hebben wij in dit tijdperk slechts grote multinationals die de zeeën bevaren met hun ijzeren monsters?

Om te weten te komen hoe de onvervalste Scheveningse visserij er tegenwoordig uitziet, is het misschien beter om het écht te horen. Een interview met Nico Pronk, een bescheiden, eerlijke Scheveninger met meer dan dertig jaar ervaring in het leven op de zee – een visser in hart en nieren, met zijn handen onder de inkt van de verse, bange inktvisjes. WordPress.com › Log In. Waarom jij nu op zondag in bed ligt in plaats van naar de kerk gaat. Welke kast? Voor alles over de Nederlandse modewereld. Vogelrock. Paddo's als pijnstillers. Voordat ik begin aan dit blog, lijkt het me wel zo netjes om me even voor te stellen.

Paddo's als pijnstillers

Een duik in de wereld van de ouderenzorg. Het geluid van de scheveningse waarheid. De genres in de Nederlandse filmwereld. Zolang ik mij kan herinneren ga ik naar de bioscoop toe.

De genres in de Nederlandse filmwereld

Van Star Wars tot Lord of The Rings. Van The Artist tot Metropolis. Wekelijks bezoek ik de bioscoop en kijk daarbij stapels films thuis. Ja, mijn voorliefde voor film gaat heel ver. Op internetfora over films, valt me op dat veel ‘mainstream’ bioscoopbezoekers niet te spreken zijn over Nederlandse films(terwijl dit geen genre is… maar dit terzijde). Het is erg interessant om te onderzoeken wat er de afgelopen jaren allemaal veranderd is in het filmlandschap en wat de toekomst gaat brengen.

Mijn naam is Eduard Koek, eenentwintig jaar en journalist in opleiding. Leven in de lokale brouwerij! MIJN KIND WORDT MODEL. Brouwbieren. Brouwbieren is een blog over de lokale bierbrouwerijen in Nederland.

Brouwbieren

De opmars van lokale brouwers is afgelopen vijf jaar sterk versneld. Zo heeft Nederland er dit jaar 52 bierbrouwerijen bij gekregen. Volgens het Klein Brouwerij Collectief (KBC) zijn het er op dit moment zo’n 330, waar het er in 1980 nog maar dertien waren.