background preloader

Svenska

Facebook Twitter

En stödsida för lärares arbete med texttyper. Sommarpratarna – när besöken i klassrummet avlöser varandra. Sommarpratarna har förgyllt människors somrar och liv länge.

Sommarpratarna – när besöken i klassrummet avlöser varandra

Redan 1959 sändes de första programmen. De har också tack vare kloka och inspirerade lärare under flera års tid inspirerat elever runt om i landet. Inspirerat dem till att fortsätta lyssna till ytterligare sommarpratare utan att någon ber dem om det eller att skriva ett eget manus, välja ut musik och faktiskt spela in ett eget sommar-, höst-, vinter- eller vårprat.

Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare. Nu uppmanas därför världens skolor att slänga ut böcker och… Nej, jag bara skojar!

Forskare: Människor som inte läser böcker är smartare

Det finns ingen sådan idiotiskt rapport eller forskning! Däremot finns det en riktig studie som visar att 59 procent av alla artiklar som sprids i sociala medier delas utan att läsas. Istället nöjer vi oss alltså med vad som står i rubriken och ingressen innan vi delar vidare länken. Studien, som publicerades i somras av forskare på Columbia University och French national institute, bygger på 2,8 miljoner delningar av 60 000 artiklar från några av världens största medier. “Folk är mer villiga att dela en artikel än att läsa den”, kommenterar forskaren Arnaud Legout. “Det är typiskt för den moderna informationsinhämtningen. Släkt & etikett. Min vän maja har en son som heter Leon ihop med sin make Anton.

Släkt & etikett

En dag hörde hon av sig till mig med en språkfråga: ”Jag och svärmor har hamnat i trångmål. Hon hävdar med bestämdhet att hennes mamma är Leons gammelfarmor då hon menar att det styrs av att hon är Leons farmor. Jag menar att det är Leons gammelmormor, då det är Antons (alltså Leons pappas) mormor.” Dagens dikt. 166743-1_Retorik Hela boxen. En grammatiklektion i Svenska 2 – Strategier för lärande. I förmiddags var det dags för mig att köra igång en av mina Svenska 2-kurser som jag undervisar detta läsår och vi har inlett kursen med grammatik.

En grammatiklektion i Svenska 2 – Strategier för lärande

Klara Besked Retorikkonsult – Föreläsningar, re... Struktur: Kloka pennan – Kooperativt Lärande. Denna struktur utgår från grunden i Turas om där eleverna turas om att vara den som leder samtalet och den som för anteckningar.

Struktur: Kloka pennan – Kooperativt Lärande

I kloka pennan turas eleverna om på ett annat sätt genom att läraren delar ut en roll till varje elev. Det kan vara roller som Tänkare och Uppmuntrare, eller Läsare och Skrivare. Syftet med övningen är att skapa en ”coach” som styr vad pennan ska skriva eller göra. Detta är mycket fördelaktigt för de elever i låg ålder som har svårigheter att strukturera sina tankar, skapa flödande text och tekniskt skriva samtidigt. Pennan blir med detta ”klok” och eleven kan fokusera helt på att bara skriva text eller anteckna svar utan att behöva fokusera på innehållet. Dela in eleverna i lärpar/axelkompis/ögonkompis (2 st elever som ska arbeta tillsammans). I matematik: Inom matematik kan en elev vara Tänkare och ha tillgång till praktiskt material medans den andra är Penna och Uppmuntrare. Ett ord… och andra övningar!

Det är roligt om eleverna upptäcker hur det går att leka med språket.

Ett ord… och andra övningar!

Att vara kreativ, underfundig eller bara vrida på ord och uttryck så att det blir något annat är ganska roligt… och eleverna blir medvetna om hur viktigt det är att välja rätt ord vid rätt tillfälle. Den här typen av språkövningar kan fungera som en uppstart likväl för terminen som för varje lektion. Gemensamma språkövningar leder vägen till vetenskaplig stil. Snart är det dags för nationellt prov i Svenska 3 och mina elever har precis skrivit sitt tredje PM.

Gemensamma språkövningar leder vägen till vetenskaplig stil

Oj, vad vi har slitit med denna texttyp och nu på tredje försöket händer det minsann grejer. Vilken skillnad mot deras första PM! Sådant som var oklart då, som exempelvis genreanpassningen (att de ska utreda en frågeställning och dra en slutsats) och källanvändningen (att själva utredningen består av referat av olika källor) har nu klarnat. Efter elevernas första PM fick vi repetera källhänvisningstekniken och jag behövde påminna om att använda rikligt med referatmarkörer.

’Sanning’ är sällan sanningen. Vi måste prata om verkligheten.

’Sanning’ är sällan sanningen

Inte den faktiska verkligheten ­utan signalordet, verkligheten. Det där som länge odlats i industriell skala i ”invandrings­kritiska” kommentarsfält och nu börjat pollinera svensk ­debatt i opinionsvinden. Om du aldrig rör dig på sociala ­medier bör jag kanske nämna att finns människor på internet som säger sanningen om mass­invandringen. Deras antal har växt i ungefär samma takt som Sverige­demokraterna och deras retoriska bas­paket innehåller en handfull behändiga signalord som skygglappar, hjärntvätt, öppna ögonen, vakna och framför allt: verklig­heten samt dess retoriska kusiner sanningen och obekväma ­sanningen. Jan Eklund: Författaren som aldrig känns passé. Se upp med författare som är alltför upptagna av tidens politiska strider; de kan kännas fräscha ett tag men är snart lika bortglömda som dagens tidning.

Jan Eklund: Författaren som aldrig känns passé

Riktiga författare går sina egna vägar, sneglar inte ängsligt mot tidens påbjudna debattämnen, söker snarare tidlösa teman som står sig när historien tagit en annan vändning. Visst, men det finns några lysande undantag, och ingen illustrerar det bättre än George Orwell. Jag kom senast att tänka på honom när jag läste Samar Yazbeks skakande bok ”Resa in i tomheten”. Jag ringer mina systrar - Kultur - Piteå-Tidningen. Jag ringer mina systrar och säger: Det hände en sån sjuk sak i förrgår.

Jag ringer mina systrar - Kultur - Piteå-Tidningen

Har ni hört? Niklas Lindgren. Hagamannen släpps fri. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel.