background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Struktur: Kloka pennan – Kooperativt Lärande. Denna struktur utgår från grunden i Turas om där eleverna turas om att vara den som leder samtalet och den som för anteckningar.

Struktur: Kloka pennan – Kooperativt Lärande

I kloka pennan turas eleverna om på ett annat sätt genom att läraren delar ut en roll till varje elev. Det kan vara roller som Tänkare och Uppmuntrare, eller Läsare och Skrivare. Syftet med övningen är att skapa en ”coach” som styr vad pennan ska skriva eller göra. Detta är mycket fördelaktigt för de elever i låg ålder som har svårigheter att strukturera sina tankar, skapa flödande text och tekniskt skriva samtidigt. Pennan blir med detta ”klok” och eleven kan fokusera helt på att bara skriva text eller anteckna svar utan att behöva fokusera på innehållet. Dela in eleverna i lärpar/axelkompis/ögonkompis (2 st elever som ska arbeta tillsammans). I matematik: Inom matematik kan en elev vara Tänkare och ha tillgång till praktiskt material medans den andra är Penna och Uppmuntrare. Struktur: Turas om Denna struktur kan du använda varje dag i din undervisning! Ett ord… och andra övningar! Det är roligt om eleverna upptäcker hur det går att leka med språket.

Ett ord… och andra övningar!

Att vara kreativ, underfundig eller bara vrida på ord och uttryck så att det blir något annat är ganska roligt… och eleverna blir medvetna om hur viktigt det är att välja rätt ord vid rätt tillfälle. Den här typen av språkövningar kan fungera som en uppstart likväl för terminen som för varje lektion. Skapa ordvitsar med ord (som ovan) i frågor eller korta dialoger. Kan en golfare bli putt? Kan en elektriker uppleva spänning? Några nya ord de senaste åren är Klickokrafi, nyhetsundvikare, obror och Youtuber. Associera går att göra på hur många sätt som helst. Gemensamma språkövningar leder vägen till vetenskaplig stil. Snart är det dags för nationellt prov i Svenska 3 och mina elever har precis skrivit sitt tredje PM.

Gemensamma språkövningar leder vägen till vetenskaplig stil

Oj, vad vi har slitit med denna texttyp och nu på tredje försöket händer det minsann grejer. Vilken skillnad mot deras första PM! Sådant som var oklart då, som exempelvis genreanpassningen (att de ska utreda en frågeställning och dra en slutsats) och källanvändningen (att själva utredningen består av referat av olika källor) har nu klarnat. Efter elevernas första PM fick vi repetera källhänvisningstekniken och jag behövde påminna om att använda rikligt med referatmarkörer. Textbindningen och styckestrukturen la vi mängder av krut på i samband med PM2, vilket jag har skrivit om här. Ovanstående är ett utdrag ur det korta dokument som jag kallar för ”kollektiv respons”, som jag brukar dela med eleverna efter att de har skrivit klart sina texter, eller efter en första version när de får respons innan slutbedömningen. SV3 Vetenskaplig stil En guide till textläsningen i Svenska 3 Ha det fint!

’Sanning’ är sällan sanningen. Vi måste prata om verkligheten.

’Sanning’ är sällan sanningen

Inte den faktiska verkligheten ­utan signalordet, verkligheten. Det där som länge odlats i industriell skala i ”invandrings­kritiska” kommentarsfält och nu börjat pollinera svensk ­debatt i opinionsvinden. Om du aldrig rör dig på sociala ­medier bör jag kanske nämna att finns människor på internet som säger sanningen om mass­invandringen. Deras antal har växt i ungefär samma takt som Sverige­demokraterna och deras retoriska bas­paket innehåller en handfull behändiga signalord som skygglappar, hjärntvätt, öppna ögonen, vakna och framför allt: verklig­heten samt dess retoriska kusiner sanningen och obekväma ­sanningen. De lät så där långt innan ­hösten 2015, även om de gärna låtsas att det som hände då tillhör den där verkligheten de febrade om tidigare. Vi kan kalla dem ”sverigevänner”. De är i alla fall inga halmgubbar. Jan Eklund: Författaren som aldrig känns passé.

Se upp med författare som är alltför upptagna av tidens politiska strider; de kan kännas fräscha ett tag men är snart lika bortglömda som dagens tidning.

Jan Eklund: Författaren som aldrig känns passé

Riktiga författare går sina egna vägar, sneglar inte ängsligt mot tidens påbjudna debattämnen, söker snarare tidlösa teman som står sig när historien tagit en annan vändning. Visst, men det finns några lysande undantag, och ingen illustrerar det bättre än George Orwell. Jag ringer mina systrar - Kultur - Piteå-Tidningen. Jag ringer mina systrar och säger: Det hände en sån sjuk sak i förrgår.

Jag ringer mina systrar - Kultur - Piteå-Tidningen

Har ni hört? Niklas Lindgren. Hagamannen släpps fri. Han ska få tillträde till gator i Norrbotten (och hela världen) Kanske Piteå. Haparanda. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel. …’Reuterswärd’ kommer från en kund som brukar lämna in sina kostymer hos oss, han spelar handboll, har tre barn och är släkt med en bergsklättrare som dog på Mount Everest, släktingen alltså, kunden mår bra, han kom förbi i förra veckan för att plocka upp sin tvätt…” det låter kanske konstigt men plötsligt var det som att allt som var jag, jeansen och luvtröjan och ärret och händerna blev en del av något annat, som om jag var något mer än den jag var, ungefär på samma sätt som när jag skrev ”Anders Reuterswärd” på ansökan…” på parkeringen skulle ni kunna visa SECRET LIFE som består av en gigantiskt stor rysk docka, och när jag säger gigantisk så menar jag ­gigantisk, alltså typ tio meter stor, den behöver minst fyra parkeringsplatser för att stå stadigt och det är viktigt att den är bra gjord och verk­ligen ser ut som dom där ryska dockorna som finns i leksaksstorlek…”

Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel