background preloader

GOTD

Facebook Twitter

Kometlandare vaknade till liv – kontaktade jorden. Den lilla landaren Philae som lyckades med konststycket att landa på en komet bara för att laddas ur, har vaknat till liv igen.

Kometlandare vaknade till liv – kontaktade jorden

Efter sju månader har den åter kontaktat jorden. Efter sju månader i skuggan lyser solen åter på kometlandaren Philae. Forskare på jorden väntar nu på den lilla sondens sändning av spännande data. Det var i augusti 2014 som den europeiska rymdorganisationen ESA lyckades flyga rymdsonden Rosetta så att den hann ikapp kometen Churymov-Gerasimenko. Då hade sonden varit på väg i tio år. Den 12 november landade så Philae på kometens yta – något som aldrig tidigare gjorts. De bilder som Philae hann skicka visade en ödslig yta, inte helt olik månens. Men i helgen visade Philae plötsligt att den vaknat ur dvalan och skickade ett kosmiskt pip på sitt twitterkonto riktat till jorden: ”Hello Earth! Och det kunde jorden! – Philae mår bra och arbetar just nu i minus 35 grader, sa projektets chef Stephan Ulamec till BBC på söndagen.

Mikrolektioner ett sätt att öka lärande och lärlusten hos elever. Precis som tusentals andra lärare har jag hoppat på den just nu väldigt populära undervisningsmodellen med mikrolektioner.

Mikrolektioner ett sätt att öka lärande och lärlusten hos elever

Jag har anpassat modellen till att passa mig och mina elever i NO och en gång i veckan kör jag “Grej of the week”. Sättet att fokusera intensivt på något en kort stund lockar mig och jag har funderat på hur jag kan utnyttja grundtanken och vilket mer lärande i skolan eleverna skulle kunna gynnas av att ha mikroundervisning eller mikrolärande i. Eftersom det just nu också är tid för mina årskurs 3 elever att automatisera multiplikationstabellen provar jag ett nytt sätt där tanken med mikrolektion också utnyttjas. Micke Hermansson är läraren som inspirerar eleverna med att kunskap är coolt. Under ett par år har han presenterat mikrolektioner i sina klasser vilket medfört stor allmänbildning, ökat engagemang och lust för allt lärande. Presentation till Apollo 11 Det finns ju även många färdiga presentationer av andra lärare som lagts ut i facebookgruppen GOTD. Riksantikvarieämbetet. Laponia - ett av de 15 svenska världsarven.

Riksantikvarieämbetet

I fonden ses Akkamassivet.Foto: Bengt A Lundberg (CC BY) Ett världsarv är ett kulturminne eller naturminne som är så värdefullt att det är en angelägenhet för hela mänskligheten. Det är en plats, ort, miljö eller objekt som på ett alldeles unikt sätt vittnar om jordens och människans historia. När de en gång kommit med på den prestigefyllda världsarvslistan garanteras de skydd och vård för all framtid. Sverige har femton världsarv. Det finns all anledning att vara stolt över våra gemensamma världsarv, men också anledning till oro. För att ett minne ska upptas på listan måste det uppfylla en rad kriterier.

Världsarvslistan blir allt längre och omfattar flera hundra objekt. Frågor och svar om världsarv. Sveriges världsarv. 33 otroliga ställen du måste besöka innan du dör. Jag kan knappt fatta att dessa ställen verkligen existerar! Det finns så många platser på den här planeten som vi aldrig vetat om.

33 otroliga ställen du måste besöka innan du dör. Jag kan knappt fatta att dessa ställen verkligen existerar!

Och vi skulle inte fått reda på dem heller om vi inte hittat dessa bilder på 33 olika platser i världen som man måste besöka innan man dör. Du kanske tror att de är tagna från tavlor eller direkt från en sci-fi film men det är de inte. Salar De Uyuni, Bolivia Under regnperioden omvandlas världens största saltslätt till världens största spegel. 45131_fakta_om_fisk_lr.pdf. Charles Darwin and the Voyage of the HMS Beagle. Läsa - KP-webben. Kemikalendern. Kalendern består av tolv inspirationsfilmer med tolv tolv tillhörande laborationsfilmer.

Kemikalendern

Samtliga knyter an till LGR 11. Filmerna är cirka 5 minuter långa och visar olika exempel på kemi i vår omgivning, sett genom en nyfiken och utforskande persons ögon. I kemikalendern ingår även ett undervisningsmaterial med fakta och laborationsinstruktioner per tema. På den här sidan hittar du alla filmer och skolinstruktioner, månad för månad. Undervisningsmaterialet är utformat med utgångspunkt för lärare och deras elever på mellanstadiet och uppåt. Klicka här för att prenumerera på kalendern som kommer ut en gång i månaden under 2015. Vill du hellre ha hela kalendern samlad på en DVD kan du beställa den gratis här. Kemikalendern är framtagen av Chalmers, Göteborgs universitet, Universeum och Molecular Frontiers för att ge roliga och användbara upplevelser till lärare och elever i olika åldrar.

Kontaktpersoner: Kerstin Jönsson. Januari: Konst och kultur Februari: Mode Mars: Energi och klimat Maj: Kärlek. GOTD. Temadagar. Historisk kalender. Om kalendrar En sak som kan ställa till förvirring när man ska fastställa vilket datum en särskild händelse inträffade är att det har funnits flera olika tideräkningar samtidigt.

Historisk kalender

Fram till 1753 var det den julianska kalendern som användes i Sverige. Denna hade först införts av Julius Caesar i Romarriket år 46 f.Kr. De romerska astronomerna hade då räknat ut att ett år var 365,25 dygn långt, vilket innebar att en skottdag behövdes läggas till vart fjärde år utöver de ordinarie 365 dagarna. Tidigare hade den romerska kalendern bara haft 355 dagar under ett vanligt år.

Nackdelen med den julianska kalendern var att året inte var 365,25 dygn långt utan snarare 365,2425 dygn. Men den gregorianska kalendern var obestridligen mer exakt än den julianska och med början i Sachsen 1697 infördes den efterhand till de protestantiska länderna. Historia – kvinnor som gjort avtryck. Bästa gratis bildsajter. Massor med märkliga fakta.

Historiskt. Läsa - KP-webben. Faktabanken. Unga Fakta - en sajt för nyfikna! Massor med märkliga fakta. Världens Häftigaste. Fantastiska fakta - Vi i femman. 123fakta.com - Fakta om allt mellan himmel och jord. Veta mer.