background preloader

Svenska

Facebook Twitter

STJÄRNLÄSARE. Läsa och skriva. Romanprojektet "Huset". Mjölkbaksidor oktober 2014 - Arla. Strategier för läsförståelse: Sammanfatta. Spöket som försvann - Spänning - Junior. Läsa och skriva. Hejskolan attgaiettan bonusmaterial lasloppa 1. Livet i Bokstavslandet: Alfabetet. Tärning-2. Är det sant?: Källkritik. 4:an. I stället för att måla höstträd gjorde vi college med höstfärger. Stammarna målade med pastellkritor på svart papper.

Först visade jag exempel på hur platt och dött det blir om man använder enfärgade papper. (ex1 ) I stället letade vi efter höstfärger i veckotidningar. Gult, orange, rött,brunt....Vi klippte/rev ut mindre bitar som vi sen limmade på stammarna. Ser man nära består trädkronorna av hud, köttbullar, stickade tröjor,pasta... Börja med att måla trädstammar i pastell Klistra sen fast bitar ur tidningsbilder i höstfärger Du behöver: svart papper veckotidningar pastellkritor lim sax. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore.

Lektion-se_8072_Arbetsuppgifter_till_boken. Böcker att läsa tillsammans! | tiotretton. Här kommer några tips på böcker att läsa tillsammans från oss på TioTretton. Vi har valt berättelser som på olika sätt kan öppna för samtal om sådant som känns viktigt att prata om men kan vara svårt att sätta ord på. Isdraken av Mikael Engström ”Mik har ett trassligt liv i en förort till Stockholm.

Hade han inte sin storebror Tony skulle han inte stå ut. Jagger Jagger av Frida Nilsson ”Bengt mobbas av de andra barnen på gården, han vill helst inte gå ut alls. Du & jag av Katarina von Bredow ”Andreas och Alicia brukar göra sällskap till skolan, men i skolan blir Alicia som en annan person. Döden och alla hans vänner av Kristoffer Leandoer ”Hur är det att växa upp som son till Döden? Boken om allting av Guus Kuijer ”Thomas kan se saker som ingen annan kan se. Men Thomas ser sina föräldrar också, hur pappan slår mamman med sån kraft att änglarna gråter. Janne min vän av Peter Pohl ”Den 31 augusti 1954 kl 18.32 ändrades allting. Dennis hemlighet av David Walliams Extra. ”Året är 1910. Astrid Lindgren. Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna.

Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan. Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Börja med att modella: Jag ser … randiga byxor. Att modella är att visa hur eleverna kan göra, tänka eller utveckla. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken.

BILD och TEXTPROMENAD Gå tillbaka till omslaget. Läs-med-sagor: Lill-Zlatan och morbror raring. Animerad saga med text som man kan läsa samtidigt som man lyssnar och tittar. Lill-Zlatan och hennes morbror fikar, går och simmar och gör roliga saker tillsammans. Men en dag dyker Steve upp hos morbror. Då blir Lill-Zlatan svartsjuk. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp.

DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac. Mina digitala verktyg i läs- och skrivundervisningen. Ullis skolsida. Smart läsare. Nosa på nätet – lärarhandledning. Denna lärarhandledning hör till paketet Nosa på nätet - De första stegen mot ett vaket nätanvändande. Handledningen innehåller fakta om barnens datoranvändning blandat med praktiska övningar och förslag på samtal, lekar och aktiviteter.

Materialet i lärarhandledningen kopplas tydligt till skrivningar i Lgr 11. Missa inte våra andra Nosa på nätet produkter (klicka på länkarna för att ladda ned): • en sagobok om källkritik för barnen • en PPT-presentation för lärare om barns och ungas medievanor• diskussionsfrågor till föräldramöten • ett diplom till de barn som arbetat med Nosa på nätet Nosa på nätet - sagoboken är slut i tryckt version, finns endast för nedladdning. Den kommer att tryckas upp på nytt under våren 2014.