background preloader

Metod och källkritik

Facebook Twitter

Eli Pariser: Var medvetna om "filterbubblorna" på nätet. God kvalitet i Wikipedia. Övningar i källkritik. ”Ökad invandring leder inte till ökat antal brott” Att förklara brottsligheten (och allt annat ont i vårt samhälle) med en ökande invandring är en händelse som ser ut som en tanke när flyktingmottagande och invandring är högst upp på den politiska agendan och så kallade invandringskritiska krafter mobiliserar.

”Ökad invandring leder inte till ökat antal brott”

Som nu eller vid den förra stora invandringsvågen under Balkankrigen. Så låt oss titta lite på logiken i påståendet att invandring orsakar ökad brottslighet i Sverige. Invandrare (och i viss mån även deras barn) är överrepresenterade bland personer som misstänks och lagförs för brott. Överrepresentationen är cirka 2,5 gånger och tycks inte ha förändrats på något dramatiskt sätt sedan 1970-talet trots att karaktären på invandringen har varierat.

Invandrarnas överrepresentation i den registrerade brottsligheten kan dock inte utan vidare tolkas som att invandring orsakar en hög brottsnivån. Opinionsmätning: Fi kommer in i riksdagen. Fi kommer in i riksdagen.

Opinionsmätning: Fi kommer in i riksdagen

Och de rödgröna vinner valet – med eller utan Fi. Detta enligt YouGovs senaste opinionsmätning. – Det är väldigt roligt och väldigt uppmuntrande, säger Gudrun Schyman. Opinion.se. Väljaropinion april 2016. Sverigedemokraterna minskar för tredje mätningen i rad i YouGovs opinionsundersökning I Yougovs undersökning tillfrågades också de intervjuade vilka politiska frågor som är viktigast just nu. 55% tycker att invandring är en av de tre viktigaste frågorna just nu.

Väljaropinion april 2016

Därmed backar Flykting- och invandringspolitik något i viktighet, men andelarna som är positiva (39%) och negativa (61%) är samma som för mars. Ladda ner rapporten. SD näst störst i ny mätning. Sverigedemokraterna är för första gången landets näst största parti i Aftonbladet/Inizio.

SD näst störst i ny mätning

”Problem med många opinionsmätningar” FOTO: Tor Johnsson 10 februari, 2014.

”Problem med många opinionsmätningar”

Vilseledande statistik. Webbmatte.se. "Samhället vinner på att förebygga brott tidigt" – En väldigt enkel situation, ett gaturån till exempel eller ett personrån, kanske kostar 100 000 - 200 000 kronor om vi tittar på alla följdeffekter. – Om vi däremot ser en misshandel, som leder till långvariga, kanske livslånga skador, kan kostnaden för en sådan situation uppgå till 5 - 6 miljoner och leder det till riktigt allvarliga konsekvenser kanske 50 miljoner kronor.

"Samhället vinner på att förebygga brott tidigt"

Det beror helt på våldets grovhet, säger Ingvar Nilsson. Ingvar Nilsson och Anders Wadeskog har satt en prislapp på våldsbrott. De har räknat med genomsnittliga kostnader för rättsväsendet, för offrens sjukvård och rehabilitering och inkomstbortfall. Så drabbas samhället av brotten - HD. Människor vågar inte gå ut, företagare tvingas hålla stängt, räddningstjänsten blir utsatt för stenkastning och media får däcken sönderskurna.

Så drabbas samhället av brotten - HD

Det är några av de händelser som påverkar samhället negativt i Landskrona. Den senaste tiden har vi berättat om ungdomskriminalitet på Öster. Flera av de boende som vi har pratat med har berättat att de drar sig för att gå ut på kvällarna av rädsla för att bli trakasserade. Familjen Aasen, som vi också har berättat om, tog till den mest drastiska åtgärd man som boende kan göra – att flytta. Men att boende på Öster inte vågar gå ut är bara en liten del av problematiken. I flera fall har individer och samhällsfunktioner inte lyckats stå emot de kriminella krafterna. Förebygga brott - Brå. 7063 orsaker till kriminalitet sammanfattningsrapport.

”Ökad invandring leder inte till ökat antal brott” Källkritik för gymnasieskolan. Att kritiskt kunna granska och värdera information är en förutsättning för att klara studierna i olika ämnen.

Källkritik för gymnasieskolan

Det är också en nödvändig kompetens i en uppkopplad skola, på fritiden och som medborgare. Lärarens utmaning är ge eleverna de verktyg som de behöver för att kunna söka, värdera, välja, använda och resonera om olika typer av informationskällor. Här får du inspiration till samtal om källkritik och nyhetsvärdering med elever i gymnasieskolan. Målgrupp. Källkritik för årskurs 7-9. Att kritiskt kunna granska och värdera information är en förutsättning för att klara studierna i olika ämnen.

Källkritik för årskurs 7-9

Det är också en nödvändig kompetens som medborgare i ett digitaliserat samhälle. Lärarens utmaning är att ge eleverna de verktyg som de behöver för att utveckla sin källkritiska förmåga. Det här materialet ger dig inspiration till samtal om källor med elever i årskurs 7-9. Målgrupp: Lärare i årskurs 7-9 och skolbibliotekarier Sju timmar om källkritik för årskurs 7-9 Upplägget av arbetet och andra praktiska uppgifter hittar ni här: Sju timmar om... Bubbl.us - brainstorm and mind map online. Checklista för sociala medier. Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning.

Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag.

Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning

Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Dlh_offer_for_historien.pdf. Ådalshändelserna. Ådalshändelserna, Skotten i Ådalen, Ådalen 31 kallas händelseförloppet kring en arbetskonflikt i Ådalen i mitten av maj 1931, där fem personer sköts ihjäl av militär som stod under polismans befäl. Händelsen delade Sverige i två delar om vems skuld det var att tragedin inträffade, och skillnaden i åsikter märktes tydligt mellan borgerliga och vänsterinriktade tidningar. Bakgrund[redigera | redigera wikitext] Strejkbrytare hissas upp ur lastrummet på fartyget Milos. Sommaren 1930 pågick en konflikt om lönesänkningar vid Marma-Långrörs AB:s sulfatfabrik vid Marmaverken i Hälsingland.

I samband med detta hade strejkbrytare anställts. Strejkbrytarnas ankomst den 13 maj väckte en oerhörd ilska. Ådalen 31 - skotten. Ådalen 31: en övning i källkritik. Den 14 maj 1931 inträffade en av de mest dramatiska händelserna i Sverige under 1900-talet. Sedan ett drygt halvår tillbaka hade arbetarna vid pappersfabriken Marma i Hälsingland, som ägdes av Graningeverken, strejkat mot att deras löner skulle sänkas. Den avancerade kausala analysmodellen by Gustav Wigren on Prezi. Historiebruk i kultur. Ett centralt innehåll i Historia 2 a är följande: Hur historia används inom olika kulturformer. Betydelsen av olika historiska teman inom olika genrer, till exempel film, litteratur och musik samt inom olika former av ungdomskultur.

Historiebruk i musik. Den här uppgiften går ut på att fundera över historiebruket i musik. Här nedan finns ett antal exempel på låtar med delvis historiskt innehåll. Din uppgift är att fundera över hur låtskrivaren har använt historia i låten. Gör så här: Lyssna på låten och läs texten. Besvara följande frågor: Vilken historisk händelse/person handlar låten om?

Vad sägs om den historiska händelsen/personen? Del 1: Historiebruk och nationalism. Nationalismen växte sig stark i flera av de forna öststaterna. Men ingenstans blev konsekvenserna så förödande som i forna Jugoslavien. Där brukades nationalismen för att påvisa olikheter och fiendskap mellan grupper. Historiebruk. Historiebruk handlar om att kolla källan. Historiebruk. Tio%20k%c3%a4llkritiska%20%c3%b6vningar.pdf. Mänskliga rättigheter i historien. Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning. Källkritik på internet. Källkritik på internet. Vad är vetenskap? Gratislunchens vänner vann i Grekland. Syriza prövar en annan väg. Dagböckerna lurade världen. Måndagen den 25 april 1983 bänkade sig hundratals journalister från hela världen på en presskonferens i Hamburg. Timeline JS - Beautifully crafted timelines that are easy, and intuitive to use.

Klipp ur filmen PALME - Hanoi. Martin Luther King, Jr. I Have A Dream Speech. Emma Watson UN speech. Full Transcript of Emma Watson's Speech on Gender Equality at the UN. Ådalen 31: en övning i källkritik. Demonstranter välte Leninstaty i Ukraina. Kausalanalys by Linus Bylund on Prezi. Fel påstå var fjärde ungdom är arbetslös. Granska_kallan_x_10.pdf. Temapaket: Källkritik. Temapaket Samhällskunskap(HI, SV, BD)Skolår 4-9, gymnasiet Temapaketet lär dig grunderna i källkritik. Hur dog Mozart? värdera - Övningar i källkritik på gymnasiet.