background preloader

Ekonomi

Facebook Twitter

Hallå konsument – Konsumentverket. Hjärnan lurar oss att inte spara - Plånboken. Utbildningsmaterial för gymnasielärare. Ekonomi 9 inflation mm. Högkonjunktur och lågkonjunktur. Konjunkturer - förändringar i ekonomin. Kolonialismens konsekvenser – Jur kand Richard Langéen. Detta skrev jag till ett seminarium på historieutbildningen: Kolonialismen gav en mängd konsekvenser, både positiva och negativa, då som nu.

Kolonialismens konsekvenser – Jur kand Richard Langéen

Till kolonierna spred sig teknik, verktyg, medicinier, jordbruk, språk, utbildning m.m. Sedan kolonialismen har europeiska språk som afrikaans, engelska, italienska, portugisiska, franska och spanska varit utbredda officiella språk i flera afrikanska länder. Samhällsekonomi - Google Slides. Vad är det ekonomiska kretsloppet? Mitt språkutvecklande SO-klassrum: Samarbetsövning om ekonomiskt kretslopp.

Mina 9:or arbetar just nu med samhällsekonomi.

Mitt språkutvecklande SO-klassrum: Samarbetsövning om ekonomiskt kretslopp

För att introducera det ekonomiska kretsloppet och skapa samtal och diskussioner runt det fick de göra en samarbetsövning. Jag jobbar med flippat klassrum och de hade därför sett en film om det ekonomiska kretsloppet på 5 min och var således lite förberedda. Skattesystemet by Joel Tedgård on Prezi. Jämför skatter mellan länder - Ekonomifakta. Så ska arbetslöshet bland unga lösas. Konjunkturer arbetslöshet inflation. Poor us - Why Poverty? - Dokumentärfilm.nu. About Video Uploaded on 9 February, 2013 En animerad dokumentärfilm om fattigdomens historia.

Poor us - Why Poverty? - Dokumentärfilm.nu

Många känner kanske igen den från Why Poverty? -Serien som 2012 sändes på bland annat SVT. Om vi vill förpassa fattigdomen till historien, måste vi förstå historien om fattigdom. Money As Debt - Full Length Documentary. Uppslaget-frihandel_573712. Samhällsekonomi och ekonomisk utveckling. Ekonomiskakretsloppet.jpg (JPEG Image, 435 × 312 pixels) Studentbudget. Faktura-telia.png (PNG Image, 500 × 648 pixels) Greklands kris. Sjukförsäkring. Hur ser ekonomin ut om du blir sjuk?

Sjukförsäkring

Det sociala sjukförsäkringssystemet ger dig ett visst grundskydd, men ekonomin för dig som företagare kan bli hårt ansträngd vid längre tids sjukdom. Lektionsbanken - Lektion - Tre skräcksenarior för en student. Vad gör du om du inte är nöjd med håruppsättningen som din frissa gjorde?

Lektionsbanken - Lektion - Tre skräcksenarior för en student

Vilka rättigheter har du egentligen om du vill klaga? Den här övningen ger eleven kunskap om vilka rättigheter och skyldigheter man har när man ska ingå avtal, kräva ersättning eller häva ett köp. Instruktion Låt eleven lösa följande tre skräcksenarior, individuellt eller i par/grupp: Makroekonomi 2.0 by Martin Andersson on Prezi. Skattekollen - Vart går dina skattepengar? Vi kan leva utan tillväxt. Det är en myt att välstånd kräver ständig tillväxt.

Vi kan leva utan tillväxt

När regeringar i hela världen vill öka konsumtionen i krisens spår är det hög tid att inse att miljön inte tål en evigt ­växande ekonomi, skriver Christer Sanne. Äntligen vill man utropa, äntligen vågar ett offentligt sanktionerat organ säga att tron på fortsatt ekonomisk tillväxt är fantasier och önsketänkande! Dessutom kan man peka på konkreta och trovärdiga alternativ. Rapporten ”Prosperity without Growth?” (Välstånd utan tillväxt?) Frihandel ska inte gå före rätten till mat. EU – nästan alltid uppbackade av Sverige – sätter nästan alltid liberalisering och avregleringar före andra viktiga målsättningar.Jens Holm USA har nyligen dragit Indien inför Världshandelsorganisationen, WTO.

Frihandel ska inte gå före rätten till mat

Indien har enligt USA otillbörligen gynnat lokal produktion av solpaneler inom ramen för landets nationella solenergiplan. I våras fälldes Kanada av WTO:s tvistelösningsmekanism, efter anmälan av Japan och EU, för att provinsen Ontario haft utvecklandet av lokala jobb och företag som ett av kriterierna i sin omfattande satsning på förnybar energi. Ett antal länder har WTO-anmält Australiens beslut om att cigarettpaket utan reklam (så kallade plain packages). Det har blivit bättre. Då man promenerar längs med Avenyn i Göteborg eller Kungsgatan i Stockholm är det svårt att föreställa sig att Sverige för mindre än 150 år sedan var ett fattigt land.

Det har blivit bättre

Men hur blev Sverige det land det är idag? Nationalekonomi för unga På detta tema fortsätter Ekonomifaktas föreläsningsturné Det har blivit bättre att gå runt om i Sverige. Föreläsningen syftar till att berätta för gymnasieungdomar om Sveriges resa från att vara ett fattigt jordbrukssamhälle till att bli det föregångsland som Sverige faktiskt är idag. Vi tycker att det är viktigt att unga lär sig att se sambanden mellan samhällets olika aktörer och får en djupare förståelse för hur alla dessa bidrar till vår gemensamma välfärd och påverkar oss i vår vardag. ”Förstå marknadsekonomin är viktigt för demokratin” I medierna matas vi med Greklands skuldkris och den ekonomiska situationen i länder som Spanien och Italien.

”Förstå marknadsekonomin är viktigt för demokratin”

EU har krismöten för att förhindra eurosamarbetets kollaps. Ekonominyheter tar en självklar och stor plats i tidningar, tv och radio, och program om privatekonomi som TV3:s Lyxfällan fångar tittare vecka efter vecka. Dessutom lyfter de nya kursplanerna i samhällskunskap tydligt fram undervisningen i ekonomi, både privatekonomi och samhällsekonomi, i det centrala innehållet. Trots detta tycks svenska samhällskunskapslärare inte prioritera ekonomiundervisning särskilt mycket.

Det är allvarligt, anser Bengt Schüllerqvist, föreståndare för CSD, Centrum för de samhällsvetenskapliga ämnenas didaktik vid Karlstads universitet. – Eleverna måste få kunskaper så att de kan förstå och delta i den ekonomiska debatten. Enligt en internationell jämförelse saknar svenska elever kunskaper om ekonomiska begrepp. Ekonomi och handel. Till privatekonomin hör också det ansvar som följer i rollen som konsument.

Ekonomi och handel

De lagar som reglerar våra avtal på marknaderna rymmer både rättigheter och skyldigheter. Här ingår bland annat frågor om avtal för egna boendet och när man som sambo ska dela hem och bohag med någon annan. Många ungdomar hamnar direkt efter skolan i ett växande ekonomiskt risktagande. Samhällsekonomi by Martin Andersson on Prezi. Untitled Prezi by Olga Smirnoff on Prezi. VÄLFÄRD by Pär-Anders Zetterberg on Prezi. Internationell ekonomi idag och i framtiden - Handel Miljöekonomi Resursfördelning av Leif Holmvall, Hans Axelsson utgiven av Liber - Bläddra i boken på Smakprov.se.