background preloader

Trädgård

Facebook Twitter

Den här helgen tyckte man var lång, med ledig fredag och ganska vackert väder… men nu väntar en ny spännande vecka.

Köpte tidningen Leva & Bo mysigt att sätta sig på altanen i solen och läsa, där fanns det ett reportage om att göra en pall och givetvis så måste jag testa detta. Det blev även en liten betongvas av chipspåsen, när jag hade använt innehållet i påsen till paneringen av kycklinglårfiléerna. Så här blev den avlånga krukan som jag gjorde av en duschhandduk, kommer att bli bra när jag har planterat femtungan i den. Det är inte det enklaste när man skall gjuta en större sak, borde nog ha haft nät i den… men då vet jag det till nästa gång. Vi har tagit ner två björkar som började bli lite för stora och vi litade inte på att de skulle stå kvar vid nästa storm. Jag har några fågelholkar i jute som hänger ute hela våren och sommaren, den här har börjat gå sönder då var det bara att rycka ut med snöre och fixa till den.

Ha ett mysigt slut på helgen! Kram Birgitta. Min lilla trädgårdstäppa: Cement och blommor. De senaste dagarna har det varit riktigt kanonväder på många håll och nu känns det verkligen som att våren är på god väg.

Min lilla trädgårdstäppa: Cement och blommor

Äntligen, säger jag, för då kan jag äntligen börja ställa ut blommor i min trädgård! Att plantera och sköta om blommor och växter är nämligen en hobby jag bara älskar. Det är dels väldigt roligt att pyssla med, dels så vackert att titta på – och sedan ska vi ju inte heller glömma bort att det luktar alldeles ljuvligt. Något annat som är härligt med just denna årstid är att det inte bara är blommor och växter som börjar ploppa upp. Smarta trädgårdsknep dyker också upp allt mer frekvent på nätet, det ena fiffigare än det andra, och jag kan bara inte få nog av alla dessa fantasifulla idéer. Nu har jag precis ramlat över ett knep som jag bara måste dela till er, det är ju så gulligt!

Resultatet är verkligen bedårande – jag bara måste ha detta i min trädgård till våren. 1. 2. Torka i 24-48 timmar beroende på hur tjock handduken och cementblandningen är. 3. Sköt om dina jordgubbsplantor - Klostra. Det bör vara få saker som vi förknippar så mycket med sommar som jordgubbar.

Sköt om dina jordgubbsplantor - Klostra

Tänk att få gå ut på balkongen eller i trädgården och plocka in bär till frukosten, salladen eller efterrätten. Med ett litet förberedelsearbete så blir odlingen både rikgivande och rolig. Här hittar du Klostras fina sortiment av jordgubbar och nedan hittar du vår guide till odling av jordgubbar. Välj en bra plats för dina jordgubbsplantor Jordgubbsplantor vill ha sol, värme och vindstilla. Odla jordgubbar Rensa ogräs men var försiktig med jordgubbsplantans ytliga rötterMarktäck gärna för att hålla fukten och hålla ogräset bortaTa bort revor som kommer före du skördat frukten (revorna stjäl energi från växten)Tillför gödsel men var försiktig med kväve - det gynnar bladen i stället för blommor och bär. Fördelarna med täckodling (alltså när du täcker jorden kring plantorna) är att du håller ogräset stången, du behåller fukt och så stänker inte jorden upp på bären när du vattnar eller det regnar.

Slutligen. Jardinière. Svart Akleja - Zetas Finsmakarens Trädgård. Lönt att behålla odlingsbädd. Hej, På vårt sommarställa på västkusten, har jag på en liten odling på ca 20 m2, täckt med svart plats och därpå två trälådor utan botten med ny jord.

Lönt att behålla odlingsbädd

Men eftersom bädden ligger på en äng med högt gräs, där det finns mycket mördarsniglar, intill en kohage, är förhållandena inte de bästa. Jag undrar om du tror att det alls är lönt för mig att behålla dem eller om du spontant tror att jag kan göra något med vettigt med ytan? Den svarta plasten har legat på i tre säsonger, så jorden under är säkerligen ogräsfri. På vintertid täcker jag bäddarna med svart plats, så just nu, innan jag tagit av den, brukar det vara mycket myror i jorden. Nästan allt trivs där, om det inte vore för mördarsniglarna. Hör gärna av dig om du har förslag på växter, vad som helst - det är bara kul att odla - som mördarsniglar inte vill äta upp. Vänliga hälsningar Kristina Odla Svarar: Om du kan hålla "rent" runt det, så låter det ju som en bra plats för att odla diverse grönsaker, som en "pumpaskog" etc.

I växthus − upphöjd jordbädd och krukor. Inspiration från Willab Garden Den som odlar riktigt mycket och vill utnyttja ytan i växthuset maximal för odlingen kanske allra helst vill ha klassiska jordnära odlingsbäddar.

i växthus − upphöjd jordbädd och krukor

Men det har sina nackdelar. Jorden måste bytas med jämna mellanrum, ibland varje år, och arbetsställningen är inte de bästa. Om du i stället lägger golv av plattor eller marktegel och odlar i krukor och upphöjda lådor får du en mer lättskött odling och växthuset blir lätt att möblera som ett härligt uterum. Odla i upphöjda bäddar Jorden i upphöjda bäddar blir varmare än jorden i marken, vilket ger en bättre tillväxt tidigare på säsongen.

Jorddjupet i odlingsbäddarna bör vara minst ca 50 cm men kan så klart vara djupare − då får du bekvämare arbetshöjd. Bäddarna behöver kläs invändigt med exempelvis platonmatta (=en svart isoleringsmatta som används som underlag och isolering under huset och på grundens väggar) för att förhindra att fukten vandrar igenom. Automatisk bevattning Odla i krukor i växthuset.