background preloader

Fyke

Facebook Twitter

100 innovationer. 7 experiment som låter dig upptäcka snö, is och kyla – Småttingar. Vintern är en perfekt årstid för spännande upptäckter utomhus.

7 experiment som låter dig upptäcka snö, is och kyla – Småttingar

Så stanna inte inne! I hopp om att kunna inspirera dig och barnen i ditt liv att ge er ut och leka i vinterlandskapet har vi här samlat experiment som på ett kreativt och roligt sätt låter dig upptäcka allt det fantastiska med snö, is och kyla. Klicka på länkarna för att komma till utförliga instruktioner till experimenten! Experiment #1 Gör en snövulkan med ofarliga saker du har i köket @ Science Sparks Experiment #2 Få isen att växa och växa… @ Teach Preschool Experiment #3 Blås bubblor i kylan @ Fireflies and Mudpies Experiment #4 Fånga snöflingor @ Lemon Lime Adventures Experiment #5 Gör studsande snöbollar @ Coffee Cups and Crayons Experiment #6 Få isen att brusa @ Toddler Approved Experiment #7. Arjen ihmeita. Regnbagsblomman. Interaktiva No-sajter.

PROFESSOR ROCK. Fysikaliska Leksaker. Material och ämnen i vår omgivning. Naturlikt - Start. Peros Skolteknik AB. Inledning. Tekniklänkar - Ulrihcas tekniksida för lärare åK 1-9. Närläsning ger koll på kemin. – Kol.

Närläsning ger koll på kemin

Bra, då markerar ni ordet ”kol”. Vad är kol? – Ett grundämne. Bra, då markerar ni ”grundämne”. Vad ingår kol i? – De flesta andra föreningar. Ja, det har jag också skrivit. . – Syre, väte, kväve. Det är ingen svensklektion, utan kemilektion i åttan på Bagarmossens skola. Hans Erkhammar har länge märkt att eleverna fått allt svårare att läsa lärobokstexterna i NO. . – Jag tror att alla NO-lärare upplever att eleverna har svårt för faktatexter, säger han. Även läromedelsförlagen har upptäckt att eleverna läser sämre. . – Man kan inte bara acceptera det och förenkla och förkorta. Birgitta Thorander arbetar med kemitexterna på svensklektionerna.Foto: Anna Simonsson För två år sedan gick Hans Erkhammar därför en kurs i Reading to Learn tillsammans med svenskläraren Birgitta Thorander och engelskläraren Anette Resare-Jansson.

Kylskapsmagenter 2013 1. Popup low. Spara forvara low. Vi gör musik - Arbetsområden - Teknik tillsammans - CETIS. Arbetsområdet Vi bygger bilar är under omarbetning och anpassning till Lgr 11.

Vi gör musik - Arbetsområden - Teknik tillsammans - CETIS

Målgrupp: Årskurs 4-6 Här följer en kort beskrivning av arbetsområdet Vi bygger bilar. Hela arbetsområdet går att ladda ner via pdf-filen som finns längst ned på denna sida. Många barn tycker om leksaksbilar, både bilar som man drar igång och radiostyrda bilar. I detta arbetsmoment skall barnen designa och konstruera en batteridriven bil till en vän eller yngre kamrat. Bilen måste tilltala den person som skall använda den. Bilen kan vara en modell av en verklig bil eller en fantasibil. Övergripande mål Målen med detta arbetsområde är: eleven skall bli förtrogen med hur man kan styra och reglera olika föremål eleven skall kunna planera och genomföra en konstruktion där styrning och reglering ingår som en del Hämta undervisningsmaterialet "Vi bygger bilar" För att öppna pdf-filer behövs programmet Adobe Reader som är gratis.

Relaterade länkar Övrigt. Djurmodeller low. Konkret och kreativ NO. A topnotch WordPress.com site. Välkommen till Ingenjör Lundströms experimentverkstad ! Fysikaliska Leksaker. Experimentera mera. - LEKA OCH LÄRA NATURVETENSKAP OCH TEKNIK. Veckans experiment. Experimentskafferiet.

Ämneskunskap i fysik-kemi. Permanenta magneter Magneterna är kända åtminstone från garderobsdörrars och penalers låsmekanismer.

Ämneskunskap i fysik-kemi

På kylskåpsdörrar fäster man papper med knappliknande magneter. Den magnetiska växelverkan sträcker sig alldeles tydligt över ett avstånd: en magnet påverkar föremål som befinner sig en bit från magneten. En magnet växelverkar inte med alla föremål. Genom försök kommer man underfund med att t.ex. en kylskåpsmagnet fäster sig vid järn och stål. En järnspik dras till en magnet. Vi gör försök med stavmagneter. I försöken användes först enfärgade magneter, eller magneter som är tejpade så, att färgen på polerna inte syns.

Magnetpoler Vi undersöker hur små spikar fästs vid magneterna. Vi fortsätter försöken med stavmagneter, som har bara två poler, vilka befinner sig vid magnetstavens ändpunkter. Vi iakttar att vissa poler hos stavmagneterna starkt dras till varandra, men om den ena magneten vänds om, repellerar magnetpolerna varandra; magneterna hålls i detta läge inte ihop. Teknikochnatur. Beskrivning: En lekplats innehåller illustrationer av många av fysikens grunder, och fenomen som lutande plan, pendel, hävstång, friktion, rotation och acceleration kan upplevas med hela kroppen.

teknikochnatur

Utrustning: En lekplats. Om man vill kan man ta med något av måttband och tidtagarur (t.ex. mobilens), föremål att släppa eller rulla, en liten slinky som kan ändra längd när den gungar, en flaska med lite saft eller kaffe. Ålderkategori: Förskola,Grundskola 1-3,Grundskola 4-6 Typ av resurs: NRCF: Lekplatsfysik. NRCF: NRCF. Synvillor, syn, optik, öga, optiska illutioner.

Hitta regler. Hitta regler är en samling förslag på övningar som tar sin utgångspunkt i elevernas kunskaper om kraft och rörelse.

Hitta regler

Alla människor har upplevelser av begreppen balans, tyngdpunkt, jämvikt, rörelse, friktion och tyngdkraft. Här beskrivs en undervisning som tar vara på just dessa upplevelser och låter eleverna utveckla dem vidare. Meningen är att eleverna ska undersöka aktiviteter och miljöer för att hitta regler istället för att bevisa någon annans regler. Som lärare kan man utnyttja att eleverna har vana att röra sig i olika miljöer och använda cyklar och annan utrustning. Deras upplevelser av och kunskaper om kraft och rörelse i dessa situationer blir en resurs i fysikundervisningen.

En arbetsgång Materialet bygger på en arbetsgång i sju steg. Steg 1. Såhär i “flipp-tider”… Om sidan. Konkret och kreativ NO. Tom Tits Experiment startsida - Tom Tits Experiment.