background preloader

Bloggar om skola och undervisning

Facebook Twitter

GEAS KLASSRUM – Modernt lärande. Hem. Frokenlundgren. IKT-skafferiet. Carolinalindgren. Välkommen till klass 5 och vår resa mot kunskap! Mitt lilla klassrum på nätet - Hem. En sajt för och av pedagoger som vill leva och verka i en dela-kultur.

Sidor med olika länkar som berör skolan

Fonologisk medvetenhet : LärandeLek. För att kunna läsa måste man först förstå att ett ord består av flera olika ljud som sitter ihop.

Fonologisk medvetenhet : LärandeLek

Fonologisk medvetenhet innebär att man förstår ett språks olika ljud och hur de förhåller sig till varandra och bildar ord. Ett barn som är fonologiskt medveten kan höra olika bokstavsljud i ett ord. Barnet kan rimma och säga hur första och sista bokstaven i ett ord låter. Montessori Language Philosophy & Activities. Skolkorgen. Michaels uppgifter - Hem. Formativ bedömning och ett språkutvecklande arbetssätt lyfter undervisningen! Bloggar. Pedagog Malmö Live!

Bloggar

Är tillbaka den 27 september Tisdagen den 27 september återkommer den förvaltningsövergripande studiedagen Pedagog Malmö Live! Min pedagogiska reflektionsplats om digitalt lärande och annat i skolvärlden. Charlotta Wastesons bollplank. Jag hade glömt hur stökigt och tröttande det är med mässor.

Charlotta Wastesons bollplank

Allt sorl. Alla människor. Slamrandet. Magister Björn. Lektionsplanering med sandlåda, lägereld och grotta. Elever i behov av särskilt stöd. Rufsa Läshund ger läslust handlar om Mälarhöjdens skola som använder sig av pedagogen och terapi-kompishundföraren Eva Svensson och hunde Rufsa för att hjälpa elever med läsproblematik att slappna av och hitta läslusten.

Elever i behov av särskilt stöd

Bokcirkel om ADHD Raoul Elebring, specialpedagog på Tullgårdsskolan, berättar om de bokcirklar han hållit för att höja kunskapen om elever i behov av särskilt stöd. Han tipsar också om bra böcker. En film om inkludering. Webbstjärnan. Grundtrygghet och självkänsla. Hur stärker vi små och stora barn i deras grundtrygghet och självkänsla?

Grundtrygghet och självkänsla

Ifall vi vill att våra barn ska utvecklas till starka individer måste vi vara trygga förebilder. Tillåta känslor som sorg och ilska. Hålla på gränser och kunna förklara varför. Och så - sluta förmedla till våra barn att livet består av en enda räcka av "måsten". Det här är en lång artikel med övningar och tips. Jana Söderberg är samtalsterapeut i psykosyntes och författare till boken "Våga vara". Jana Söderberg menar att självkänsla, det är något som finns naturligt hos det lilla barnet. Självkänslan är känslan av att vi duger. Att visa ilska är helt okej. iPad i skolan. Tülays IKT-sida. Här på TubeChop kan du enkelt dela med dig en bit av en Youtube-film: 1.

Tülays IKT-sida

Hitta videon du vill spara en del av. 2. Markera den delen du vill ha av videon och tryck på "chop it"3. Dela med länken eller bädda in den på din hemsida/blogg. Andra förslag. Oktober. ”Elevernas behov ska styra lärarnas fortbildning” heter en artikel i Lärarnas Nyheter den 1 juni 2015.

oktober

Det är Helen Timperley som citeras. Knappt två och en halv månad senare checkar Naverlönnskolans personal in på Mossbylund. Ett stort förändringsarbete ska sjösättas. Vi kommer att stöta och blöta hur vi ska få alla elever på vår skola att lyckas. I svenska och engelska. AnPassBar. Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar!

Efter att ha läst Dylan Wiliams bok nu det sista så blev jag sugen på att bläddra tillbaka i min gamla litteratur och märker att det finns många tankar som hänger ihop med de tankar som jag reflekterade kring när jag läst Att följa lärande. Säkert självklarheter för många men för mig är det viktigt att få sätta egna ord på mina tankar.

Samla det jag läst, sett och hört och sammanfatta mina tankar. Slutpoängen i förra inlägget var att kanske fungerar de 5 nyckelstrategierna lika bra på oss lärare, för att höja lärarkvaliteten. Att höja lärarkvaliten var en viktig poäng av Dylans inledning ”vi måste hjälpa de lärare som redan tjänstgör i våra skolor att bli bättre om vi vill säkra vårt framtida ekonomiska välstånd”. Utdrag från mitt förra inlägg: I huvudet på en helt vanlig lärare... Läsförståelsestrategier i praktiken. Ett "fruktfat" av tips och idéer från skolans värld grundat i Pedagogiska Planeringar! Tülays IKT-sida.

Att lära tillsammans. Nu är vi i full gång med historiatemat och just nu stormaktstiden.

Att lära tillsammans

Det här uppdraget till onsdag vecka 4 innehåller: repetera lässtrategier, läsa och sedan redovisa. Du behöver ha med dig ett häfte hem. Det finns tre olika varianter på häften. Du kommer att få fördjupa dig i ett område som du sedan ska berätta om för dina kompisar som har läst om andra områden. Starta med att se filmen som repeterar strategier som man kan använda när man läser svår text: Därefter: Pixabay - Free Images. FotoFinnaren.se - Hem. Spar in dyrbar rättningstid med Jing eller Screenr!

Sitter med 30 litterära analyser framför mig som behöver ”rättas”, dvs kommenteras (och senare bedömas).

Spar in dyrbar rättningstid med Jing eller Screenr!

Jag brukar (som många andra, antar jag?) Skriva kommentarer i Word-dokumentet, vilket tar en rent ut sagt jäkla tid ibland. Då kan det se ut ungefär såhär: Faktabanken. Montessoriinspirerad matematik. Ewas länkar för lågstadiet. Blandat Faktabanken Länkar med frågor och svar inom alla tänkbara ämnen.

Ewas länkar för lågstadiet

Fria Nationalencyklopedin Här hittar du korta förklaringar till alla NEs uppslagsord. Online-aktiviteter och spel i matematik. Sidor med mattespel, (tack Ulrika Ryan i Södra Sandby för tips och inspiration)CoolmathArcademicskillbuildersPrimarygamesNLVMKunskapsstjärnanWinzellGyldendalBBC NumbertimeSudoku onlineURBBC education TAL OCH RÄKNING Hitta par som hör ihop, bra med bråktal, procent Klicka på alla bråk i blandad form, sedan de som är lika med eller större/mindre än 1 och en halv, bra och rolig träning om bråktal. Klicka på par av bråktal som tillsammans blir 1 Ordna decimaltalen i storleksordning Träna multiplikationstabellen (enkel funktion, bra!) Goodies till barnen. Kilskrift. Annasklassrum. Igår pratade vi om vad en kompost är. Där hade de flesta barnen full koll. Läs- och skrivundervisning.

Skolspråk. Nykarleby RECALL - Coming back 70 konstnärer har gjort en utställning i Nykarleby. Det har de gjort för att de en gång studerat eller undervisat vid Nykarlebys konstskola. Tankar och funderingar kring läroplansprocessen i Pedersöre kommun. Change your thoughts and you can change your world!

Spel och film för skolan

Skoldatatek. Att tala inför andra - på riktigt. Att stå inför sin klass och hålla ett förberett tal kan kännas ovant och konstlat för många elever ”Ofta jag kommer stå sådär och snacka inför folk sen när jag jobbar?!” Som gymnasielärare arbetar jag ofta med infärgning av den valda studieinriktningen. Att synliggöra förmågor och koppla dem till det kommande yrkeslivet är bland annat viktigt för att öka elevers motivation för skolarbetet. Anti internetmobbning. Bokmal, mamma, lärare, pysseltokig, bakfrälst, naturnörd. Free Woodworking Plans. Skolkorgen. Blogg. Tar ton. Open linkkivinkit. Inspiration och länktips till skola, fritids, förskoleklass & förskola.

Shire - ADHD.