background preloader

Skolstart och skolavslutning

Facebook Twitter

Sommaren 2018. Samarbete Skolstart. Samarbete Skolstart. Uppåtpuffar. Smultron på strå + fin sommardikt. Gröna plastblompinnar. Par på tid: Förväntningar inför åk 4. Om ett par veckor ska jag lämna ifrån mig min 3:a som jag följt sedan åk 1.

Par på tid: Förväntningar inför åk 4

Det är den första klassen jag haft. Det har varit en otrolig resa och jag hoppas att jag förberett dem ordentligt inför fyran. Mycket kommer bli annorlunda för dem i höst. Det blir nya klasser, flera olika lärare och mer eget ansvar. Flera ska dessutom byta skola i närområdet, andra ska flytta. För att lyfta några av dessa tankar använde vi oss av en struktur som heter Par på tid. Jag delade ut en penna, ett sudd och två papper. Nu var det dags för fråga 2: Vad är du nervös för inför fyran? Påskkanin med klubba.

Läspresent till eleverna. Ny lärare: Att presentera sig för klassen. Detta att få en ny klass.

Ny lärare: Att presentera sig för klassen

Man är pirrig så det kryper i hela kroppen. En glad anspänning. Läsbingo. Namnskyltar till elevers bänkar vid skolstart. Material för uppstart. Luften är fylld av förväntan, ett nytt läsår står för dörren.

Material för uppstart

Möjlighet till utveckling och kunskap, möjlighet till utmaning och skapande av varje elevs bästa skola. Här delar jag med mig av uppstartsmaterial. Glöm inte att använda det utifrån ett tydligt syfte, varför, hur och vad – nyckelorden. Läs mer om mina uppstartstankar här: tankar Material Titt-ut-bok – om mig! Material: tittutbok Äntligen är du här! Ett häfte med uppgifter för första dagarna. Material: antligen.

Lektion att starta upp med efter sommarlovet kap 3. Den här lektionen brukar jag alltid göra.

Lektion att starta upp med efter sommarlovet kap 3

Den är rolig och den ger utrymme till elevernas berättelser om sommarlovet. Jag har gjort den för elever från årskurs tre och uppåt – det spelar inte så stor roll – huvudsaken är att eleverna kommer igång och får berätta. Jag skriver ned en massa frågor på ett papper. Eleverna får pappret och ska fylla varje fråga med ett namn. Det ska inte vara samma namn på någon fråga så det gäller att fråga runt. Aktiviteter för första veckan i skolan. Snart är det upprop för mig och mina ettor och jag funderar på vad vi ska hitta på den första nervpirrande tiden tillsammans.

Aktiviteter för första veckan i skolan

Nu känner ju jag eleverna och de känner varandra, men det är ändå något nytt som händer. Här är lite inspiration för vad man kan hitta på den första tiden i skolan. Den första tiden handlar ju mycket om förväntningar, rutiner, att skapa gemensamhet och trygghet. Barnen får göra ett personligt smycke att hänga på ryggsäcken . Pärlorna väljs efter hur många syskon man har, initialer, favoritfärg osv. Man kan göra olika affischer som visar att man är en klass: Stödmall, analysförmågan och sommaren. Idag använde vi för första gången en stödmall med inspiration av Göran Svanelid för att träna analysförmågan när vi bearbetade sommaren som varit.

Stödmall, analysförmågan och sommaren

Det gick jättebra!! Barnen fick först tänka själva och skriva ner stödord. Sedan pratade de med en eller två kompisar och skrev ner vad de fick veta. Därefter kom vi till analysen :) Vi pratade tillsammans om vad analysera kunde stå för, ordet jämföra kom upp, orden lika och olika. Barnen tittade sedan på sina arbetsblad och markerade det som var lika (om de hittade något som var lika) sedan skrev de ner sin analys. Jag märkte att fler elever var mer aktiva än de brukar. Ask för sommarminne. Ett lärorikt sommarlov. Verkligen mysigt att få träffa alla härliga barn igen efter sommaren!

Ett lärorikt sommarlov

Våra nya klasskamrater har varmt välkomnats med leenden och under dagens musiklektion med Marija fick vi chansen att träna på allas namn med en rolig rörelselek. Kul när vuxna och barn kan leka och skratta tillsammans! Första skoldagen pratade vi om vad barnen lärt sig eller hur de använt sina kunskaper under sommarlovet. Hur har du använt din engelska i sommar? Berätta om några gånger du verkligen fick använda matematiken i sommar! Vi sorterade upp all deras upplevelser kring olika skolämnen. Kanske inte så många tänkt på att de lärt sig om ämnet idrott och hälsa när de badat vid en strand? Vi gjorde en skrivövning där eleverna fick skriva upp sina sommaraktiviteter på Post-It-lappar, en aktivitet per lapp. Många barn har glädjande nog haft med sig sin sommarläxa i form av en bok som de läst själva eller tillsammans med en vuxen i sommar. Efter sommarlovet. Larakanna ovning vid terminsstart.

Skolstart och Kooperativt lärande – Kooperativt Lärande. Nu börjar sommarlovet lida mot sitt slut.

Skolstart och Kooperativt lärande – Kooperativt Lärande

Snart kommer eleverna tillbaka till skolan – och vissa kommer till skolan för första gången. Eleverna har med sig nya erfarenheter och har utvecklats på olika plan under sommaren. Vare sig elevgruppen är ny eller inte kan det vara bra att börja terminen med gruppstärkande övningar för att arbeta ihop klassen och skapa en gruppkänsla. I inlägget Gruppstärkande övningar finns olika tips på hur man kan arbeta med sin elevgrupp under de första dagarna. De lär då känna varandra, tränar på samarbetsfärdigheter och ni lägger grunden för att kunna arbeta med kooperativa strukturer på ett effektivt sätt. Innan eleverna kommit till skolan är det vanligt att lärarna har ett par dagar på sig att förbereda sina klassrum, se över planeringar och material.

När klassrummet är möblerat och eleverna är på plats och undervisningen kommit igång finns det olika vägar att gå. Att arbeta i grupper är något vi ofta använder oss av i undervisningen. Min ryggsa ck. Min ryggsa ck.