background preloader

9lk maantieto

Facebook Twitter

Tiedätkö tarkalleen missä Tampere on? Osaatko sijoittaa Oulun oikein? - Testaa kuinka kartalla olet Suomen kaupungeista! Indonesia suunnittelee vaihtavansa pääkaupunkia – Jakarta uppoaa ja on kasvanut liian suureksi. Indonesian pääkaupunki on erittäin ruuhkainen ja saastunut.

Indonesia suunnittelee vaihtavansa pääkaupunkia – Jakarta uppoaa ja on kasvanut liian suureksi

Indonesia 29.4.2019 klo 18:57päivitetty 29.4.2019 klo 19:12 Indonesiassa pitkään pohdittu pääkaupungin siirtäminen on nytkähtänyt eteenpäin. Presidentti Joko Widodon kerrotaan maanantaina päättäneen siirtää pääkaupunki muualle. Jakartan ongelmana ovat valtavat ruuhkat, saasteet, tulvat ja hallitsemattomasti kasvaneen kaupungin uppoaminen. Kaupunkisuunnitteluministeri Bambang Brodjonegoro kertoi hallituksen kokouksen jälkeen presidentti Widodon kannattaneen kolmesta vaihtoehdosta pääkaupungin siirtämistä Javan saaren ulkopuolelle. Kyseessä on useiden vuosien, mahdollisesti vuosikymmenen projektista, Brodjonegoro arvioi. Muut vaihtoehdot olivat pääkaupungin pitäminen Jakartassa tai sen siirtäminen Jakartan lähistölle. Paikkatieto on geomediaa. Perusopetuksen ja lukion opetussuunnitelmassa (2014) on otettu käyttöön uusi käsite geomedia.

Paikkatieto on geomediaa

Geomedialla viitataan maantieteellisiin lähteisiin, kuten karttoihin, kuviin, videoihin, tilastoihin, karttapalveluihin tai muuhun tietoon, joka liittyy aihepiiriltään maantieteeseen. Paikkatieto on geomediaa. Toisaalta geomediasta voidaan tuottaa paikkatietoa eli esimerkiksi sijoittamalla ajankohtaisen uutisen tiedot kartalle. Paikkatietoaineistot ovat siis eräitä geomedian lähteitä ja paikkatieto-/karttapalvelut työkaluja, joilla alueisiin/kohteisiin liittyvää tietoa voidaan tarkastella, analysoida ja esittää. Opetussuunnitelmissa puhutaan geomediataidoista, jotka ovat taitoja hankkia, muokata, tulkita, esittää ja arvioida geomediaa.

Peruskoulussa arvioitavat geomediataidot Lukiossa arvioitavat geomediataidot Opettajan on tärkeää oivaltaa, että paikkatieto ei ole vain tiedon lähde tai työkalu. Luulitko osaavasi suunnistaa? Kokeile, tunnistatko nämä karttamerkit. Kuukauden päästä alkavasta Kangasalan Jukolasta on tulossa kaikkien aikojen suurin.

Luulitko osaavasi suunnistaa? Kokeile, tunnistatko nämä karttamerkit

Testaa sitä odotellessa, miten karttamerkit ovat hallussa. suunnistus 15.5.2019 klo 18:30päivitetty 15.5.2019 klo 20:29 Jukolan ja Venlojen viesteihin on ilmoittautunut ennätykselliset yli 20 000 suunnistajaa. Maailman parhaiden kilpasuunnistajien lisäksi joukkoon mahtuu monta harrastajaa ja vasta-alkajaa. Kävimme tutustumassa työporukkaan, joka lähtee Jukolaan melko vähäisellä kokemuksella ja hakee apua ammattilaisten vetämästä suunnistuskoulusta. Alkoiko rastien etsiminen kiinnostaa, mutta kompassin käyttötaito on unohtunut? Kokeile, miten hyvin sinä osaat suunnistuksessa käytettävät karttamerkit. Tilaa Ylen uutiskirjeitä! Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Seurasimme kiinalaispariskunnan matkaa Pekingistä Rovaniemelle: Arkinen Suomi on kiinalaisen silmissä outo paikka, jossa lapset kulkevat yksin kadulla ja kaupan maitohylly jatkuu metritolkulla.

Mikä on Suomen pisin joki? Missä on itäisin piste? Testaa tietosi Suomen maantieteestä! Kohta loppuu maitohyllyn luona paleleminen – Kaupat säästävät energiaa sulkemalla kylmätuotteet ovien taakse. Portaat Kajaanin Prisman katolle kiertyvät useamman kerran ympäri, ennen kuin päästään ylös.

Kohta loppuu maitohyllyn luona paleleminen – Kaupat säästävät energiaa sulkemalla kylmätuotteet ovien taakse

Kun laskeudutaan teräsristikolta katolle, hämmästyttää kattohuovan pehmeys. Se joustaa mukavasti jalan alla. Kiinteistöpäällikkö Keijo Tuikka vie meidät valtavan lauhdutinkoneikon ohi isolle katolle. Siellä on vaakatasosta katsoen silmänkantamattomiin aurinkopaneeleja, nätisti etelän suuntaan kallellaan. – Meillä on reilu 2500 paneelia, lähes kaikki on jo asennettu. Aurinko sähköistää kylmän Kesällä aurinkoisena päivänä Kajaanin Prisma saa lähes kaiken kuluttamansa energian pelkästään auringosta. – Vuositasolla puhutaan noin kymmenen prosentin osuudesta, kiinteistöpäällikkö Tuikka kertoo. Tuhlaatko tietämättäsi energiaa? Tee kotona ainakin nämä 6 pientä ekotekoa. Esimerkiksi kylpyhuoneen oven sulkeminen voi vähentää sähkönkulutusta merkittävästi.

Tuhlaatko tietämättäsi energiaa? Tee kotona ainakin nämä 6 pientä ekotekoa

Kotona saattaa kulua energiaa – ja rahaa – täysin hyödyttömiin asioihin. Motivan asiantuntijoiden vinkeillä vähennät turhaa energiankulutusta. 1. Sulata pakasteet jääkaapissa Pakasteiden sulattaminen vähentää jääkaapin viilennystarvetta, sillä pakasteet tuottavat kylmää. 2. Pölyt kannattaa imuroida jääkaapin takaosasta kerran tai pari vuodessa. 3. Elämäntapatesti. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki. Elintapojemme ilmastovaikutusta voidaan mitata ja vertailla keskenään hiilijalanjäljellä, joka kuvaa ihmisen tuottamia ilmastopäästöjä.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki

Meidän kaikkien tulisi puolittaa hiilijalanjälkemme välttääksemme luonnonvarojen ylikuluttamisen. Lataa keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki pdf-tiedostona Tiedätkö oman hiilijalanjälkesi? Tee elämäntapatesti täällä! Tiededokumentti: Ihmisen kaupunki. Tieto ja tahto. Tieto ja tahto. Vinkkejä kodin energiansäästöön. 2055 - Loppuuko lihansyönti? Ilmastonmuutoksella on synkkä maine.

2055 - Loppuuko lihansyönti?

Megahurrikaanit, sulavat jäätiköt ja nälänhädät piinaavat ihmiskuntaa ja uutisotsikoita. Muutos ei uhkaa ainoastaan ympäristöä, vaan myös talouden ja valtioiden kestokykyä. Suomi ei yksin voi eristäytyä ilmastonmuutoksen vaikutuksilta. Tulevaisuus näyttää myrskyisältä, mutta onko se todella väistämätön? Entä jos voimmekin välttää romahduksen, ja päättää itse miltä tulevaisuutemme näyttää? Tulevaisuus hanskassa on Jari Hanskan faktaa ja fiktiota yhdistävä ilmastopodcast, joka etsii ratkaisuja synkkien skenaarioiden keskellä. Tulevaisuus hanskassa sisältää kymmenen jaksoa, jotka leikkaavat läpi suomalaisten muuttuvan arjen. Faktojen lomassa Tulevaisuus hanskassa -podcast kurkistaa Suomen seuraavaan vuosisataan jaksoja rytmittävissä tulevaisuusfiktioissa.

Ilmastonmuutos mullistaa elämämme ja yhteiskuntamme seuraavien vuosikymmenten aikana tavalla, jota emme vielä tahdo ymmärtää. Tuotanto Yle Draama. STUK - Etusivu. Taloudellinen tiedotustoimisto TAT.

Vähemmistöt

Väestö. Maatalous. Teollisuus. Energia. Aluesuunnittelu. Peruskallio. Jääkausi ja maankohoaminen. Video 9lk maantieto. Jokainen voi vaikuttaa Itämeren kemikaalikuormitukseen omilla arjen valinnoillaan. Kodeissa käytetään paljon sellaisia tuotteita, jotka sisältävät ympäristölle haitallisia aineita ja kemikaaleja.

Jokainen voi vaikuttaa Itämeren kemikaalikuormitukseen omilla arjen valinnoillaan

Pakkausten raaka-aineluettelot ovat pitkiä ja hankalia kuluttajan tulkita. - Esimerkiksi pesu- ja puhdistusaineista, tekstiilien suoja-aineista, palonestoaineista sekä kosmetiikasta löytyy usein haitallisia kemikaaleja, valvontainsinööri Heli Lindberg listaa. - Varminta on valita ympäristölle ja samalla jätevedenpuhdistamoille ystävällinen tuote, joka on merkitty joko pohjoismaisella Joutsenmerkillä tai EU:n Kukkamerkillä. Kummatkin ovat todiste siitä, että tuotteella on hyväksytyt ympäristömerkintävaatimukset ja tuotteen koko elinkaaressa on huomioitu mm. ilmaston lämpeneminen, vesistöjen rehevöityminen ja ympäristön kemikalisoituminen. Ilmastonmuutos on kehityskysymys. YK:n raportti: Suomi on maailman onnellisin maa. Tunnistatko Suomen kunnat kartalta? Testaa IL:n testillä. Oulun seudun ympariston tila oppimateriaali. Gtk maaperakartan kayttoopas. 3DKARTTA.FI. Karttamerkkiharjoitteet. Tärkeimpien karttamerkkien opetteluun erilaisia leikkejä luokkatiloissa ja ulkona sekä sopivia tutkimusretkiä lähimaastoon.

Karttamerkkiharjoitteet

Kuka löytää nopeimmin kolme kappaletta joitakin harvinaista karttamerkkiä esim. kaivoa… Kartta copywrite Lynx Piirretään kuvasta karttamerkeillä talo, eläin tai maisema. Etsitään virheitä kahdesta kartasta, joista toista on muokattu kartanpiirto-ohjelmalla tai kuvankäsittelyohjelmalla. Havaintojen lataus - Ilmatieteen laitos. Kivilajit ja mineraalit, vieraana Aku Heinonen.