background preloader

Uusimpia, järjestelemättä

Facebook Twitter

Kuinka vaarallinen uusi koronavirus on ja miten se leviää? Tämän tiedämme nyt maailmalla riehuvasta viruksesta. Kiinalaiset tutkijat ovat pystyneet nopeasti analysoimaan koronaviruksen rakenteen. 24.1.2020 klo 14.18päivitetty 24.1.2020 klo 15.05 Mikä on koronavirus?

Kuinka vaarallinen uusi koronavirus on ja miten se leviää? Tämän tiedämme nyt maailmalla riehuvasta viruksesta

Koronavirukset ovat sekä ihmisillä että eläimillä tauteja aiheuttavia viruksia. Turun yliopiston virologian dosentti Matti Wariksen mukaan eläimien koronaviruksia tunnetaan paljon, mutta ihmisiin niitä on tarttunut vähemmän. Mitä nyt leviävästä viruksesta tiedetään? Turun yliopiston virusopin professori Ilkka Julkusen mukaan kyseessä on seitsemäs ihmisiin siirtynyt koronavirus nCoV-2019. Kiinalaiset ovat analysoineet viisi virusta ja todenneet, että sen lähin tunnettu sukulaisvirus on lepakoista eristetty koronavirus (94% identtinen) ja SARS on n. 80% identtinen. Kiinalaisten tutkijoiden julkaisu löytyy myös bioRxivin sivuilta: Discovery of a novel coronavirus associated with the recent pneumonia outbreak in humans and its potential bat origin (siirryt toiseen palveluun). Nigerissä joka äidillä on keskimäärin 7,6 lasta – Hallitsematon väestönkasvu saa ihmiset muuttamaan naapurimaihin.

Etelänigeriläisen Mokoadarin kylän päällikkö Worsa Halilou ottaa vieraat vastaan pienen lapsijoukon ympäröimänä.

Nigerissä joka äidillä on keskimäärin 7,6 lasta – Hallitsematon väestönkasvu saa ihmiset muuttamaan naapurimaihin

Pian haastattelupaikalle kerääntyy kymmeniä muita lapsia. – Kaikille ei ole nykyään riittävästi viljelyalaa nopean väestönkasvun takia, Halilou sanoo. Kylässä viljellään hirssiä, durraa, mustapapua, maapähkinöitä ja seesaminsiemeniä. Haliloun mukaan viljelmien maaperän laatu on heikentynyt, sillä peltojen ei ole annettu levätä satokausien välillä ja niillä on viljelty pitkään samoja kasveja.

Kylää ympäröiviä viljelmiä kuormittavat räjähdysmäisesti kasvavan väestön tarpeet. Erityisen nopeaa kasvu on Zinderin ja Maradin alueilla Nigerin eteläosassa, jossa Mokoadarin kylä sijaitsee. Kyläpäällikkö Halilou kertoo, että kylän perheissä on tavallisesti 10–20 lasta. By the year 2100 it's projected that one-third of all people will live in Africa. What impact will global population shifts have on the future of the world?

Oppimisympäristöoppi. Suomalainen arkkitehti keksi uuden keinon muuttaa valtameren aallot sähköksi – nyt kiinnostuneita yhteydenottoja tulee ympäri maailmaa. TALLINNA Tallinnalaisella telakalla seisova alus näyttää ensisilmäyksellä suurelta kalastusalukselta.

Suomalainen arkkitehti keksi uuden keinon muuttaa valtameren aallot sähköksi – nyt kiinnostuneita yhteydenottoja tulee ympäri maailmaa

Tarkemmin katsottuna aluksen runko on laivaksi oudon epäsymmetrinen. Kyse ei olekaan laivasta vaan kelluvasta aaltovoimalasta. Juuri rungon epäsymmetrisyydessä piilee Suomessa kehitetyn Wello-nimisen voimalan teho: se nimensä mukaisesti velloo aaltojen päällä. – Vellova liike saa rungon sisällä olevan epäkeskon pyörimään. Liike pyörittää generaattoria, joka tuottaa sähköä, kertoo voimalan kehittäjä, Wello-yrityksen perustaja ja toimitusjohtaja Heikki Paakkinen. Voimala on nyt loppusilausta vaille valmis. Seuraavaksi suomalaiskeksintö hinataan Tallinnasta Skotlannin rannikolle, jossa se alkaa tuottaa energiaa Orkneyn kaupungin sähköverkkoon.

Kelluva voimala kestää kovankin myrskyn Aaltovoimaa on kehitetty eri puolilla maailmaa jo kymmenien vuosien ajan – mutta melko heikoin tuloksin. Lisää aaltovoimaloista voit lukea näistä jutuista: – Voimala on kuin sorsa aalloilla. Lue myös: Muuttolintuparvet näkyvät sadetutkan kuvassa suurina pilvinä myös Oulun seudulla – tuulivoimalatkin erottuvat tutkassa.

Onko jogurttipurkin kansi muovia vai metallia? Tee rypistystesti! – 10 helppoa vinkkiä muovin lajitteluun. Osa 3. Muovipullo voi kiertää ikuisesti. Mitä muovijätteellemme tehdään? Kurkista sisään laitokseen, jossa jauhetaan jätteestä raaka-ainetta. Ei ruokaa ilman pölyttäjiä. Tutkijoiden väite hämmästyttää: Merkurius onkin Maata lähinnä oleva planeetta - Tiede. Kolme yhdysvaltalaistutkijaa haastavat perinteisen käsityksen siitä, että Venus olisi lähin Maata oleva planeetta, kerrotaan tuoreessa Physics -tiedelehdessä.

Tutkijoiden väite hämmästyttää: Merkurius onkin Maata lähinnä oleva planeetta - Tiede

Lähin planeetta ei ole keskimääräisesti mitaten edes Maan toinen naapuri Mars, vaan Venuksen takana Auringon ympäri rullaava Merkurius. Onko se mahdollista vai ennenaikaista aprillia? Venuksen kiertorata on lähimpänä Maan kiertorataa. Siitä seuraa, että Venus tulee lähemmäs maapalloa kuin muut planeetat. Noin 16 prosenttia ajasta puolestaan Mars onnistuu olemaan Maan lähinaapuri. Mainos (Teksti jatkuu alla) Kaiken kaikkiaan nopea Merkurius on keskimäärin lähin planeettanaapurimme avaruudessa, tutkijat sanovat. Erikoista on myös se, että Merkurius on keskimäärin lähin planeetta kaikille muillekin planeetoille. Tutkijat kertovat havainnoistaan tarkemmin alhaalla näkyvällä videolla. Tutkimuksen tekoa on auttanut tutkijoiden kehittämä uudenlainen planeettojen keskimääräistä etäisyyttä mallintava menetelmä. Everything multiplication at Multiplication.com. Create Custom Map - MapChart.

The Genetic Map Of Europe. Map created by eupedia.com The map above, created by eupedia.com, shows the genetic makeup of European countries based on Haplogroups.

The Genetic Map Of Europe

These groups each share a common ancestor and can be one way of looking at the genetic makeup of a population. In humans, haplogroups can either be based on Y-DNA which is passed from father to son or mtDNA which is passed from mother to offspring of both sexes. The map above is only based on Y-DNA, thus only shows male common ancestors not female ones. Moreover, it should obviously not be used to imply that any country is better than any other. The map does highlight some rather interesting things.

The British Isles have much more common with people from France, Spain and Portugal than they do with people from Scandinavia. And just so people don’t take the map too seriously, here’s what reddit user tigranater commented when the map was posted on reddit: I wish those labels would go away on this oft-reposted map. Suomen luonnossa kasvaa uusi ase antibiooteille vastustuskykyisiä bakteereja vastaan: tutkijat löysivät variksenmarjasta yhdisteen, joka tuhoaa superbakteereja - Kotimaa. Lopettaisinko juuston syömisen vai vaihtaisinko sähköautoon? Kokeile Ylen laskurilla, mitkä ilmastoteot sopivat sinulle ja mikä vaikutus niillä on.

Fle Carte De France Google Zoeken Frans Fle.