background preloader

Terveysliikunta

Facebook Twitter

Physical Activity Researcher - Podcast – Podtail. Sohvalla istuminen periytyy – Asiantuntijat kertovat, miten lapsen liikunnallisuuteen voi vaikuttaa omilla valinnoilla vauvasta asti - Elämä. Tutkimus: Hölkkääminen ja kävely pitävät painon parhaiten kurissa - Kotimaa. Lihavuus yleistyy maailmassa niin nopeasti, että Maailman terveysjärjestö WHO sitä jo yhdeksi näkyvimmistä kansanterveysongelmista.

Tutkimus: Hölkkääminen ja kävely pitävät painon parhaiten kurissa - Kotimaa

Jos ongelmaan ei puututa nopeasti, miljoonille ihmiselle kehittyy lihavuuteen yhteydessä olevia sairauksia, WHO arvioi. Monella meistä on perimässä saatu alttius lihoa. Ympäristö taas tarjoaa nykyään aiempaa enemmän helposti vartaloon tarttuvia houkutuksia: tukevaa ruokaa, sokerijuomia, makeisia ja täyteläisiä herkkuja. Mainos (Teksti jatkuu alla) Kalorien tarttumista voi jarruttaa liikunnalla ja tarkkailemalla syömisiään. Aiempien tutkimusten tapaan tutkijat havaitsivat, että säännöllinen liikunta voi heikentää geeniperimänä saatua alttiutta lihoa. Tehokkaimmaksi liikuntamuodoksi osoittautui säännöllinen hölkkääminen. Kilojen karttumista torjuvat myös pitkäkestoinen jooga ja tanssiurheilu, mutta pyöräilyn ja uinnin vaikutukset olivat vähäisemmät. HS kertoi heinäkuussa, että suomalaiset ovat lihoneet 1970-luvulta asti. Suomalaiset ovat lihoneet 1970-luvulta asti, ja viime aikoina lihominen on kiihtynyt – grafiikat näyttävät huolestuttavan kehityksen, jonka syy ei ole geeneissä - Kotimaa.

Yksi treenikerta viikossa voi riittää kehittymiseen – Asiantuntija neuvoo erikoistekniikan, joka tehostaa salitreenin tuloksia - Hyvinvointi. Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa - Hyvinvointi. Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla Moni ottaa kylmän suihkun rankan treenin päätteeksi, koska se rentouttaa ja tuntuu auttavan lihaskipuihin.

Rankan treenin jälkeen seuraava tunti on palautumisen kannalta tärkein, ja silloin kylmästä suihkusta voi olla haittaa - Hyvinvointi

Kylmän vaikutuksista liikkuu paljon uskomuksia, mutta miten se oikeasti vaikuttaa? Auttaako se todella tehostamaan palautumista, kuten monet väittävät? Jyväskylän yliopiston liikuntafysiologian tutkijatohtori Johanna Ihalainen kertoo, että on jonkin verran tutkimusnäyttöä sen puolesta, että kylmä voisi edesauttaa palloilulajeille tyypillisistä, toistuvista kovatehoisista sprinteistä palautumista. Mainos (Teksti jatkuu alla) Sen sijaan kestävyyssuorituskyvyn palautumiseen kylmällä ei tutkimusten perusteella näyttäisi olevan vaikutusta. ”Täytyy muistaa, että tutkimukset raportoivat keskiarvoja.

Jyväskylän liikuntafysiologian professori Antti Meron mukaan palautumisessa on kyse kahdesta kehon toiminnosta. Ensimmäinen minuutti liikuntasuorituksen jälkeen antaa tärkeää tietoa omasta terveydestä - Elämä. Miksi asiantuntijoiden tulisi kansanomaistaa tiedettä ja tutkimuksia isolle yleisölle ja miten se tehdään? Hulmi ja Poutanen. Seuraava kirjoitus on kannanotto tieteen kansanomaistamisen puolesta.

Miksi asiantuntijoiden tulisi kansanomaistaa tiedettä ja tutkimuksia isolle yleisölle ja miten se tehdään? Hulmi ja Poutanen

Tämä on yhteiskirjoitus, jossa toinen kirjoittajista on tieteentekijä, jolla on runsaasti kokemusta tieteen kansanomaistamisesta, ja toinen on viestinnän asiantuntija, asiantuntijaviestinnästä kirjan kirjoittanut tohtori Petro Poutanen. Esittelemme kirjoituksessa viestinnän perusperiaatteita, jotka auttavat asiantuntijoita kansanomaistamaan tietoa. Annamme myös vinkkejä, miten asiantuntijat voivat tehdä yhteistyötä toimittajien kanssa paremman journalismin varmistamiseksi. Mutta aivan aluksi kerromme, miksi tieteen kansanomaistaminen on tärkeää. Liikunta muuttaa aivoja, mutta kaikki lajit eivät tehoa samalla tavalla: Aivo­tutkija antaa neljä erilaista liikunta­reseptiä - Hyvinvointi. Uudet liikuntasuositukset tulossa - salitreenille on vaihtoehtoja. Uudet liikuntasuositukset saadaan Suomeen vielä tämän vuoden kuluessa.

Uudet liikuntasuositukset tulossa - salitreenille on vaihtoehtoja

Tätä videotiedostoa ei voida toistaa. (Virhekoodi: 102630) Videon avulla selvität, oletko keskiverto aikuisliikkuja. Walkipedia website launched - Paths for All. Walkipedia contains over 120 resources including statistics, advice, evidence-based information, and government surveys relating to walking, pedestrians and active travel.

Walkipedia website launched - Paths for All

Launched this month in collaboration with Living Streets Scotland, our new website acts as a one-stop-shop for access and planning professionals, academic researchers, healthcare practitioners, and community groups looking to create, manage or evaluate walking initiatives and infrastructure. David Clyne, recreation and access manager with Cairngorms National Park Authority said: We all know that increased levels of walking is good for our health and wellbeing, the economy and the environment. Ei se askelten vaan rasittavuuden määrä: Edes 10 000 askelta päivässä ei välttämättä tuo terveyshyötyjä.

Kuinka paljon pitää liikkua, jotta terveys säilyy? Salipakko suomalainen erikoisuus. Ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmista liikuntaan tarvitaan samankaltaiset ja yhtä selkeät suositukset kuin mitä ravitsemuksestakin on olemassa.

Kuinka paljon pitää liikkua, jotta terveys säilyy? Salipakko suomalainen erikoisuus

Liikunnasta ei ole olemassa samankaltaiseen näyttöön perustuvia suosituksia kuin ravitsemuksessa.Terveysliikunnan tavoitteet voivat olla liian korkealla ja vaikeasti ymmärrettävät.Suositus kuntosaliharjoittelun määrästä on suomalainen erikoisuus. Tätä videotiedostoa ei voida toistaa. Spring training: Moving from couch to 5K. Need a little motivation and structure to ramp up your walking routine this spring?

Spring training: Moving from couch to 5K

Six steps to cognitive health. So how do you keep your brain healthy, stay cognitively fit, and build your cognitive reserve?

Six steps to cognitive health

The new exercise guidelines: Any changes for you? It’s likely you already know that regular exercise helps prevent chronic disease, such as diabetes and heart problems, while improving your overall health, mood, and quality of life.

The new exercise guidelines: Any changes for you?

It can sharpen mental function, boost concentration, and help you sleep. Liikunta on parasta aivojumppaa. Osuipa silmiini uutuuskirja Aivovoimaa, jossa ruotsalainen lääkäri Anders Hansen kannustaa nuorentamaan aivojaan liikunnalla.

Liikunta on parasta aivojumppaa

Ikuista nuoruutta ei tarvinne tavoitella, mutta on lohdullista tietää, että aivoja voi helposti ja tehokkaasti treenata liikunnalla. Toivon, että voisin käyttää aivojani moneen mukavaan asiaan vielä vanhanakin. Aivoista kannattaa pitää huolta. Se, mikä on hyvää sydämelle, on hyvää myös aivoille. All exercise intensities benefit older brains. Unohda kikkailut: panosta liikunnassa ja ravitsemuksessa perusteisiin! - JYUnity.

Haluamme uskoa ihmekonsteihin ja etsimme helposti oikoteitä onneen, vaikka hyvät harjoittelun ja syömisen perusteet ovat pahasti pielessä. Ihmiset saavat perinteisestä ja sosiaalisesta mediasta helposti väärän kuvan siitä, millä oikeasti on merkitystä. Kuinka usein voit lukea otsikkoja kuten ”Tutkittuun tietoon perustuvat perusasiat toimivat: panosta säännölliseen uneen, suositusten mukaiseen liikuntaan ja monipuoliseen ravitsemukseen”? Väitän, että liian harvoin. Jos yksi kymmenestä tutkimuksesta löytää raflaavan tuloksen, joka poikkeaa suosituksista tai asiantuntijoiden konsensuksesta, siitä nousee heti valtaisa mediahaloo. Mutta mitä ne perusteet sitten ovat harjoittelussa ja ravinnossa?

Daily Physical Activity by Occupational Classification in US Adults: NHANES 2005–2006. Scottish GPs to begin prescribing rambling and birdwatching. Doctors in Shetland are to start prescribing birdwatching, rambling and beach walks in the Atlantic winds to help treat chronic and debilitating illnesses for the first time. From Friday, doctors working in the 10 GP surgeries on the islands will be authorised by the archipelago’s health board, NHS Shetland, to issue “nature prescriptions” to patients to help treat mental illness, diabetes, heart disease, stress and other conditions. Daily Telegraph. To use this website, cookies must be enabled in your browser. To enable cookies, follow the instructions for your browser below.

Istumatyö on vielä vaarallisempaa kuin luultiin – istua saisi alle 10 minuuttia kerrallaan, säännöllisestä liikuntaharrastuksesta huolimatta. Runsas paikallaanolo on riski sydämelle liikunnasta huolimatta. Tämä selvisi lääketieteen kandidaatti Ville Vasankarin Itä-Suomen yliopistossa tehdyssä väitöksessä (siirryt toiseen palveluun). Tutkimuksessa selvitettiin kiihtyvyysmittarilla mitatun paikallaanolon ja fyysisen aktiivisuuden yhteyttä sydän- ja verisuonitautien kokonaisriskiin. Vähäinen fyysinen aktiivisuus oli näistä huomattavasti suurempi riskitekijä, mutta myös paikallaanolon yhteys näkyi selvästi. – Kävi ilmi, että runsas paikallaanolo on itsenäinen sydän- ja verisuonitautien riskitekijä fyysisestä aktiivisuudesta huolimatta, kertoo Vasankari.

Konsensuslausuma-2017. Scientific publications from Generation 100 - NTNU. Reitlo, L. S., Sandbakk, S. Generation 100 - CERG - NTNU. Reitlo, L. S., Sandbakk, S. B., Viken, H., Aspvik, N. P., Ingebrigtsen, J. E., Tan, X., Wisløff, U., & Stensvold, D. (2018). Updated Physical Activity Guidelines for Americans Now Available - News & Events. This morning at the American Heart Association Scientific Sessions, ADM Brett P.

Physical Activity Guidelines - health.gov. Miten lihas kasvaa ja rasva palaa? Lihastohtori kumoaa humpuukiväitteet treenistä ja ravinnosta. Sporttisen vartalon tavoittelu saa monet miettimään, millaisella treenillä ja ruokavaliolla saa aikaan parhaita tuloksia. Osa netissä elävistä uskomuksista perustuu vanhentuneeseen tietoon, osa markkinavoimien myllytykseen. Liikuntatieteiden tohtori Juha Hulmi muistuttaa, että trendien perässä ei tarvitse juosta vaan perusasiat ratkaisevat. Uudessa kirjassaan Hulmi peilaa tavallisia uskomuksia liikunnasta ja syömisestä tutkimustietoon ja pohtii, onko niissä perää. WHO launches ACTIVE: a toolkit for countries to increase physical activity and reduce noncommunicable diseases.

Home - Exercise Works! Join the #MovementForMovement. Urheiluyläkoulukokeilun ensimmäiseen vuoteen ollaan pääosin tyytyväisiä - Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus. Olympiakomitean koordinoiman valtakunnallisen urheiluyläkoulukokeilun 2017-2020 ensimmäinen vuosi on takana. Lukuvuodesta tehdyn arvioinnin ja kyselyjen perusteella havaittiin, että kouluissa on tartuttu hyvin valtakunnallisiin sisältösuosituksiin. Urheiluluokkien oppilaista kuitenkin vain 58 % liikkuu vähintään suositellut 20 tuntia viikossa. Urheiluyläkoulukokeilun tavoitteena on rakentaa valtakunnallinen malli urheiluyläkoulutoiminnalle. Kokeilun sisältökokonaisuudet ovat 1) yhteinen soveltuvuuskoe oppilasvalintoihin, 2) Kasva urheilijaksi -sisältösuositukset, jotka luovat perustan monipuoliselle urheilu- ja liikuntatoiminnalle sekä urheilijaksi kasvamiselle 3) tavoitteena 10 tuntia urheilua ja liikuntaa koulupäivän yhteydessä kouluviikon aikana, millä pyritään vähentämään oppilaiden arjen kiirettä ja 4) digioppimishanke, jolla pyritään luomaan erilaisia malleja digitaalisten välineiden hyödyntämiseen esimerkiksi leirien ja kilpailumatkojen aikana.

Reippaan liikunnan lisääminen vähentää tyypin 2 diabeteksen ja valtimotautien riskiä jo lapsuudessa - Uutiset. Tuoreessa kuopiolaisessa tutkimuksessa havaittiin, että liikunnalla voi vähentää tyypin 2 diabeteksen ja valtimotautien riskitekijöitä jo alakouluikäisillä lapsilla. Kahden vuoden seurannan aikana fyysinen passiivisuus lisäsi riskitekijöiden kasautumista, kun taas reippaan liikunnan lisääminen vähensi sitä. Kyseessä on yksi ensimmäisistä lapsilla tehdyistä seurantatutkimuksista, joissa nämä yhteydet on osoitettu luotettavasti.

Neljäsosa maailman aikuisista liikkuu liian vähän - Soveltava Liikunta SoveLi ry. Mahdollisesti jopa 1,4 miljardia aikuista on vaarassa sairastua mm. sydäntauteihin ja diabetekseen liian vähäisen liikunnan takia. Tiedot käyvät ilmi mittavasta, yli 2 miljoonan aikuisen terveystiedot kattavasta tutkimuksesta. Tulosten perusteella 23 prosenttia miehistä ja 32 prosenttia maailman naisista liikkuu niin vähän, että se asettaa heidät monien sairauksien vaaraan. Liian vähäinen liikunta on suurin ongelma Etelä-Amerikassa, Karibialla ja Etelä-Aasiassa, missä noin 40 prosenttia naisista liikkuu suosituksia vähemmän. Potilaan Lääkärilehti - Alzheimerin taudin ja metabolisen oireyhtymän riskitekijät saattavat kasautua jo lapsena. Perinnöllinen alttius Alzheimerin tautiin on yhteydessä kohonneeseen verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien vaaraan jo lapsuudessa, selviää Itä-Suomen yliopiston biolääketieteen yksikön Lasten liikunta ja ravitsemus -tutkimuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin Alzheimerin taudin geneettisen riskin yhteyttä verenkierto- ja aineenvaihduntasairauksien riskitekijöihin 469 alakouluikäisellä kuopiolaisella lapsella. Seuranta kesti kahden vuoden ajan. Vaaratekijöitä tutkittiin verikokein ja kehon rasvapitoisuutta mitattiin DXA-laitteella. Selvisi, että tytöillä, joilla Alzheimerin taudin geneettinen riski oli korkeampi, oli myös korkeammat LDL-kolesterolipitoisuudet tutkimuksen alkutilanteessa. Music and heart health. What’s your “cheer up” song? That question popped up on a recent text thread among a few of my longtime friends.

Worldwide trends in insufficient physical activity from 2001 to 2016: a pooled analysis of 358 population-based surveys with 1·9 million participants - The Lancet Global Health. Nuoren matala kestävyyskunto voi enteillä jäykistyneitä valtimoita. Liikkumattomuus on jo "maailmanlaajuinen epidemia" – mitä liikuntapommille pitää Suomessa tehdä? JYU Sports & Exercise Medicine sur Twitter : "This is very interesting piece work by #JYU_SportsMed & @JYUBiolPA researcher @EeroHaapala on the associations of #Alzheimers #genetics and cardiometabolic #health in #children. Nice work @UniEastFinland @Hilt.

HEPA promotion in health care settings. Suomalaistutkimus todisti, että elämäntavoilla voi vaikuttaa muistisairauksiin – Nyt aivotutkija Miia Kivipelto vie Suomen mallia maailmalle - Kotimaa. What kinds of exercise are good for brain health? ACSM 2018. Selvitys: Liikkumattomuus maksaa Suomelle vähintään 3 miljardia euroa vuodessa - Artikkeli. 15 Habits Of Those Who Exercise Regularly and Successfully. Aikuiset. Joka viides lukiolainen liikkuu liian vähän – nyt liikuntaa tuodaan osaksi oppitunteja. Selvitys: Liikkumattomuus maksaa Suomelle vähintään 3 miljardia euroa vuodessa - Artikkeli.

Jo parin minuutin liikunta­pätkät riittävät terveys­hyötyihin – liikunta­suositukset menevät uusiksi Suomessa - Hyvinvointi. Uusi katsaus taustoittaa eri-ikäisten yhdessä liikkumisen polkua - Suomen Olympiakomitea. Eri-ikaiset-liikkujan-polulla_ruutuun. Unettomuudesta kärsiville uudenlaista apua Mikkelin seudulla — Myös ravitsemukseen ja liikuntaan liittyviin ongelmiin kehitetään parempia palveluja - Länsi-Savo. Korkeakoululiikunnan suositukset - Opiskelijoiden Liikuntaliitto. Hätkähdyttävä tutkimustulos: Suurimpien kaupunkien lapset ovat kömpelömpiä kuin maakunnissa kasvaneet.

Move!-treenit - Terve koululainen. Vuosi sitten tuhannet koululaiset eivät päässeet kyykkyyn, eivätkä pystyneet istumaan lattialla selkä suorassa ja jalat ojennettuina – eivätkä pysty vieläkään, kertoo tuore jättitutkimus - Urheilu. Exercise Alters Our Microbiome. Is That One Reason It’s So Good for Us? Calories burned in 30 minutes for people of three different weights. Lifestyle change: “I know what to do, I just need to do it…but how?” - Harvard Health Blog. How can we increase PA?... - British Journal of Sports Medicine (BJSM)

Väitös: Vanhempien esimerkki voi saada lapset liikkumaan koko elämänsä ajan – Isien ja poikien välillä näkyi kaikkein selvimmin yhteys - Hyvinvointi. Terveysliikunta NYT - Artikkeli - Parempi elämänlaatu yhteistyöllä. Käyttäytymisen muutospyörä. Child and teen obesity soars tenfold worldwide in 40 years - WHO report. Luuliikuntasuositukset. The hidden benefits of exercise - Exercise Right. UKK-instituutti - Teemanumerot. Why kids need to bone up - too much sitting in childhood is driving osteoporosis. Satoja elintapaohjauksen ammattilaisia koulutetaan julkiseen terveydenhuoltoon. UKK-instituutti - Suomi 100 KunnonKartta -väestötutkimus. Theconversation. Worldwide trends in body-mass index, underweight, overweight, and obesity from 1975 to 2016: a pooled analysis of 2416 population-based measurement studies in 128·9 million children, adolescents, and adults - The Lancet.

Bringing Some Clarity to Fitness Terminology. Tämä on ylivoimaisesti paras keino pitää aivot nuorena – unohda sudokut ja ristisanat. This just in: Exercise is good for you. Nonexercise Estimated Cardiorespiratory Fitness and Mortality Due to All Causes and Cardiovascular Disease - Mayo Clinic Proceedings: Innovations, Quality & Outcomes. Placement and speed affect step monitor accuracy.

More evidence that exercise helps keep your brain fit. 'Earth-shattering' study reveals the best exercise for anti-ageing. Lifelong approach to physical activity best for brain health. Leikki treenaa lapsen urheilun huipulle. Doctors Are Prescribing Park Visits to Boost Patient Health. Want to live longer and better? Do strength training. TheLancet.com Homepage.

Physical activity - HEPA Europe. Exercise is Medicine. Welcome to the American Heart Association. Essa.org. UKK-instituutti - Etusivu. Muscle&Motion. Khanacademy. ACSM Journals. Liikuntatieteellinen Seura. TheLancet.com Homepage. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim - Lääketieteellinen aikakauskirja Duodecim. Terveyden edistäminen. Etusivu. Www.duodecimlehti.fi - UUSIN NUMERO.