background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Johanna Bjällerstedt. Nyord för dig i skolan. Tagul - Word Cloud Art. Kultur ärvs inte bara med Strindberg. Mobiltelefon i Stockholm med en annan som befinner sig vid Luleå tekniska universitet. ”Stefan Lundström”, hör jag i öronsnäckan.

Kultur ärvs inte bara med Strindberg

Jag frågar honom vilka problem lärarna stöter på när de ska välja litteratur att läsa i skolan. Lärarutbildaren och forskaren i svenska med didaktisk inriktning, svarar att en rad faktorer spelar in. Däribland den oöverskådliga mängden litteratur av vilken en begränsad del finns att tillgå, liksom elevernas medbestämmande, och den tradition som ofta uppstår på en skola. Och sist men inte minst, styrdokumenten. Facebook. Bedömning och undervisning i digital kompetens och multimodala texter – hur gör jag? I den här texten kommer jag ge stöd från Lgr11 till ämnena svenska och engelska till varför vi måste arbeta med digital kompetens och hur man kan göra det.

Bedömning och undervisning i digital kompetens och multimodala texter – hur gör jag?

Dessa förmågor och/eller kunskapskrav återfinns även i samtliga no och so ämnen så kanske kan du dra nytta av upplägget. För exakt ett år sedan postade jag tanken om att vi Alla är IKT-pedagoger enligt Lgr11 och jag inser att jag fortfarande brottas med tekniken när jag ser bilden på datorvagnen. Min upplevelse är att det finns för lite material och beprövad erfarenhet kring hur vi ska arbeta med förmågorna för att vi inte hänger med i den digitala utvecklingen lika fort som tekniken utvecklas.

Jenny på Wendes: WavePad för ljudinspelningar på iPad. Under de senaste veckorna har jag och mina elever spelat in kortare podcasts på iPad.

Jenny på Wendes: WavePad för ljudinspelningar på iPad

Eleverna har i grupper om två till tre personer fått samtala om de romaner de läst. De har själva skrivit manus och bestämt vad samtalet ska handla om. Till sin hjälp har de haft Aidan Chambers rubriker: Brevet till mig själv. Annika Sjödahl - ämnesspanare. I mitt förra inlägg skrev jag om hur man kan synliggöra för eleverna vad som är läsförståelse.

Annika Sjödahl - ämnesspanare

Jag tänkte i detta inlägg utveckla det med att visa hur jag gör för att utveckla elevernas läsförmåga. Vi vet att förmågan att förstå en text grundar sig i antalet strategier man har med sig. Med strategierna menar man att eleven använder ett visst antal verktyg för att tolka och förstå en text. Några strategier är t ex att ha ett engagemang och vilja att läsa och tänka kring sin läsning. Till strategier räknas också att läsa mellan och bortom raderna (sk inferenser) men även att veta att du läser på olika sätt, sk strategisk läsning, som att man sökläser för att hitta detaljer, översiktsläser för att hitta en överblick och djupläser för att analysera och reflektera över det lästa.

Att läsa, skriva och kommunicera bättre. Om svenska och digitala verktyg. 166743 1 Retorik%20Hela%20boxen. 185605 1 Retorikmatchen handledning. Nordiska språk. Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk.

Nordiska språk

Lgr 11 s.230. Texthafte Delprov%20A. Alternativa Nobelpriset i Litteratur2014.doc. Språkhistoria by Fröken JE on Prezi. Litteraturresan 9e3 VT 2014. #hjältenochjag. Äntligen!

#hjältenochjag

Äntligen är den klar! Jag har byggt min första blogg i wordpress. Jenny på Wendes: Skönlitteratur - tips för både yngre och äldre. I år fick jag möjlighet att besöka Bok- och Biblioteksmässan i Göteborg.

Jenny på Wendes: Skönlitteratur - tips för både yngre och äldre

Vilken upplevelse! Jag som älskar böcker kom hem med en resväska full med böcker och kataloger av olika slag. Att jag hade med mig en massa böcker hem är kanske inte så konstigt men katalogerna då? De är guld värda. Här är svenskans 10 vackraste ord. Långsamma pappersläsare minns mer. Tryckta böcker och tidningar, läsplattor, datorer, smarta mobiltelefoner och e-böcker – aldrig tidigare har det funnits så många olika sätt att läsa på.

Långsamma pappersläsare minns mer

För att kunna ta del av all information och alla berättelser vill många människor ”speeda” upp sin läsning. En del betalar stora summor för att lära sig bli snabbläsare. Professor Kenneth Holmqvist, som leder arbetet vid ett laboratorium för ögonrörelsemätning vid Lunds universitet, är en internationell auktoritet på området. Specialbilaga. Svenskrummets podcast by Sanoma Utbildning. Nordiske Sprogpiloter - Språkpiloter: Sprogpiloter. Nordiske sprogpiloter er et projekt, hvis primære formål er at efteruddanne nordiske modersmålslærere og undervisere i nordiske sprog som fremmedsprog til at undervise i de skandinaviske sprog og nordisk kultur.

Nordiske Sprogpiloter - Språkpiloter: Sprogpiloter

Projektet startede i 2007, og siden da er der uddannet 184 nordiske sprogpiloter.Sprogpiloterne fungerer som ambassadører på deres skoler og indgår i forskellige sammenhænge, hvor der sker udvikling af undervisning i nordisk sprog og nordisk kultur.De uddannede sprogpiloter mødes ca. hvert andet/ hvert tredje år til en konference, hvis primære formål er udvikling af projekter og undervisning, networking og videndeling. En sprogpilot er: Kulor i hjärtat. Radio och podd. Persbrev-Angelica.pdf. CV-Lukas.pdf. CV-mall för studenter eller nyexaminerade. Så skriver du CV och personligt brev. Eductus - 10 bästa tipsen för att få jobbet! Här bjuder vi på läsning matad med information om hur du blir bättre på att söka och få jobb!

Eductus - 10 bästa tipsen för att få jobbet!

Läs inte bara texten, följ tipsen på en gång. Testa dig fram, gör anteckningar och notera idéer du får under tiden som du läser. Det är jag som är Pippi. Jag kände det. Det är jag som är Pippi. Jag kände det. Jag visste det. Direkt. Jag skulle också utmana makten och normer. Kalle rappar sig till drömjobbet - Nyhetsmorgon (TV4) Anställningsintervjuer ”på riktigt” – retorik i gymnasieskolan. Hej! I det här inlägget vill jag dela med mig av något som jag precis har gjort inom ramen för retorikkursen (Retorik 100 poäng) för andra året i rad och som har fungerat väldigt bra.

Eleverna på vår skola läser retorik i årskurs 3. De senaste veckorna, alltså medan vi svensklärare har haft ganska fullt upp med att rätta nationella prov, har alla treor inom ramen för Svenska 3 skrivit personliga brev och CV inför sina framtida yrkesliv. Bedöma elevtexter med färgmarkeringar - Svenska. Skrivarpromenad - Google Docs. Vad är en klassiker? Professor Anders Cullhed. Vad är en riktig klassiker? Litteraturprofessorn Anders Cullhed har svaret. Det finns böckerna som aldrig går ur tiden. De här som generation efter generation av läsare återkommer till. Litteraturhistoria - skönlitteratur från då till nu. Tio briljanta metaforer av Tomas Tranströmer. Som en brygga mellan två platser i verkligheten är metaforen när den är som bäst. Svenska för dig - Litteraturhistoria - 100 texter från forntid till nutid - lässtrategier och analyser åk 7-9 av Börge Ring, Erik Sandberg, Jessica Rahm, Camilla Lind, Thomas Nygren utgiven av Liber.

Dialektnyheter #2. Svenska (åk 6-9) No Hate Speech Movement. Svenskläraren tolkar begreppen genrer respektive texttyper. Material för undervisning i nordiska språk. Rundtur i Köpenhamn - framför datorn. Exempel på texter, provuppgifter och bedömda elevlösningar - Uppsala universitet. Delprov A: tala Nedan finns en autentisk inspelning från genomförandet av 2013 års nationella prov, delprov A: tala. Inspelningen är uppdelad i två filmsekvenser. I den första filmsekvensen visas hur läraren instruerar en grupp bestående av fem elever som följer kursplanen i svenska inför förberedelsen av delprov A: tala.

I den andra filmsekvensen visas hur delprov A: tala genomförs av eleverna. Alla momenten i delprovet: Presentera, Leda diskussion samt Delta i diskussion finns med för eleverna 1–4. Skype in the Classroom del 1 - Mystery Skype - Hur funkar det? Jag tror att alla vi språklärare vill få in så mycket autencitet i vår undervisning som det bara går. Bruk Skandinavisk / Foreningen Norden. Musik på nordiska språk. English-Dansk-Norsk-Svenska. Kamratrespons.

Läs- och språksatsningen. Material. Läsförståelsestrategin - Att skapa inre bilder. 1. Att skriva sin egna historia. Fast ändå inte. Squoosh - Våra svenska dialekter - SweDia 2000. How languages evolve - Alex Gendler. What is the difference between "a hearty welcome" and "a cordial reception"? In a brief, action-packed history of the English language, Kate Gardoqui explains why these semantically equal phrases evoke such different images.

What do Game of Thrones’ Dothraki, Avatar’s Na’vi, Star Trek’s Klingon and LOTR’s Elvish have in common? They are all fantasy constructed languages, or conlangs. Conlangs have all the delicious complexities of real languages: a high volume of words, grammar rules, and room for messiness and evolution. John McWhorter explains why these invented languages captivate fans long past the rolling credits.