background preloader

Lessons Worth Sharing

https://ed.ted.com/

Related:  TalaKemiEnglishHistory

Podcast i skolan En unconference på LITS2013 som vi kunde ta del av handlade om podcast. Podcast betyder att man spelar in ett program och delar det på Internet. Podcast liknar ofta ett radioprogram, med musik och snack men det är du som bestämmer vad du fyller det med. Kemi För dig som undervisar i kemi finns två stödmaterial som handlar specifikt om kemiämnet. Det ena fokuserar på öppna laborationer, det andra ger ett helhetsperspektiv på kemi 1 och 2. Dessutom är kemiämnet en viktig del i flera av de ämnesövergripande arbetssätt som beskrivs under rubriken Ämnesövergripande. Öppna laborationer - öppna sinnen Så får du mer uthålliga elever – 4 bra tips! - mystudyweb Låt eleverna sammanställa en ”Wall of Fame” att hänga i klassrummet eller i korridoren med exempel på kändisar och berömda personer (både levande och döda) som alla har varit med om stora tragedier och bakslag i sina liv, men som ändå till slut lyckats tack vara sin uthållighet och ”grit”. Låt gärna eleverna komplettera listan med personer de har i sin närhet, kanske intervjua en äldre släkting eller någon de känner i eller utanför skolan som de upplever har ”grit”. Exempel på berömdheter som skulle passa är t.ex: Albert Einstein, Bill Gates, J.K Rowling, Malala, Selma Lagerlöf eller Walt Disney. Ja, listan kan göras lång… Äldre elever kan uppskatta att se Steve Jobs berömda tal till avgångstudenterna på Stanford universitetet 2005. Förutom att det är ett mycket välskivet tal så innehåller det flera bra ämnen att arbeta vidare med, bland annat mantrat “Stay hungry, stay foolish”.

Historiebruk I skolans historiekurser ingår det att man ska ta upp historiebruk. Här hittar du grundläggande information om det momentet. Videopresentation: Sök Programmet som tar reda på hur kroppen funkar Programmet som tar reda på hur kroppen funkar. Skrivmall till sommarpratare När vi gått igenom sommarpratens uppbyggnad och utformning är det dag att skriva egna sommarprat och spela in dem digitalt. Här får du en kom-ihåg-hjälp i hur talen utformas, byggs upp och förslag på hur och vad du kan skriva om. Du kommer också få lära dig mer om dramaturgin. Ditt tal ska förstärkas med hjälp av bild och musik som du kommer få lära dig mer om hur du får använda.

Del 3: Analysera gifter och droger Inledning I denna del kommer kommer jag beskriva hur vi kan identifiera okända gifter och droger med enkla och mer avancerade metoder. Först redogör jag för hur vi med hjälp av enkla tester (t.ex. lågtest/flamtest, fällningstester, kokpunktstester etc.) kan identifiera olika typer av okända ämnen i ett prov, t.ex. olika gifter och droger. New teacher? Welcome! Oavsett om du använder ett läromedel eller ej är det bra att ha några grundpelare att bygga din undervisning på. Jag ska försöka förmedla de viktigaste för min undervisning. Självklart är detta inte någon komplett lista, men jag har några saker jag hela tiden faller tillbaka på. Grunden för att kunna arbeta läromedelsfritt är att jag har någon plattform för att samla nya ord, som grund för elevernas vokabulärarbete. Det finns flera varianter, men jag har landat i Quizlet

Sök i arkiven Enkel sökning: Skriv in ett eller flera sökord. Alla ord måste finnas med i posten för att ge träff. Trunkering: Använd asterisk (*) för att hitta ord med varierande ändelse. En sökning på t.ex. teater* ger träff på teater, teaterdirektör, teaterförlag etc. Tre enkla men viktiga regler I vår klass har vi tre regler som vi introducerade redan i årskurs ett och har arbetat med sedan dess. Vi har nu startat upp årskurs tre. Varje år diskuterar vi reglernas betydelse för vår klass. Reglerna är: ta hand om dig självta hand om varandrata hand om platsen du är på

Våga vara pluggis: Lär känna dig själv som talare och lyssnare Ett sätt att utvecklas i skolarbetet är att reflektera över hur man själv fungerar och vad man brukar göra. Hur går det? Har jag kämpat och ansträngt mig? Hur kan jag göra detta ännu bättre? Varför går det inget bra med denna uppgift? Vad blir nästa steg utifrån vad jag kan nu? ⭐UNGA FORSKARES EXPERIMENTHANDBOK 2 Unga forskares experimenthandbok Av David Andersson och Johanna Rogvall 3 FÖRORD Alla känner vi igen oss i känslan av att göra något man tycker är riktigt kul. Man känner sig upprymd, glad och tiden rinner iväg. Man får ny energi, nya idéer och ork till att göra alla de där sakerna man måste göra. I Sverige är det lätt att gå med i en fotbollsklubb, börja spela på kulturskolan eller gå en fotokurs. Men vad gör man om man som ung är intresserad av matte, naturvetenskap och teknik?

Europaskalans språknivåer- vilken nivå vill du nå?  Att lära sig ett språk fullt ut tar tid. Ett hett tips från oss på kurser.se är såklart att gå en språkkurs för att få en bra start på språkinlärningen. Många kursarrangörer använder Europaskalan för att visa vilken nivå du bör ligga på för att kunna tillgodogöra dig kursen. Europaskalan för språk är skala med flera språknivåer för att du själv ska kunna bedöma vilken nivå du befinner dig på. Från stenålder till nutid I Skandinavien har människor bott och levt i nästan 15 000 år och varje generation har lämnat spår efter sig. I modern arkeologisk forskning delas mänsklighetens historia in i olika tidsperioder. Mänsklighetens historia är lång. Arkeologens jobb är att studera och tolka de föremål, fragment och strukturer som finns kvar från det förflutna och sätta in dem i ett sammanhang. Arkeologen sysslar oftast med materiella lämningar från skriftlösa samhällen men arbetar även med material från områden där historiska källor finns.

Related: