background preloader

Min flykt

Facebook Twitter

ODVKIN NY. Sverigebreven - DN Fokus. En bilhandlare i välvårdat skägg och dubbla ytterjackor utanför Migrationsverkets ankomstboende vid Jägersro i Malmö letar förtvivlat efter fungerande internetuppkoppling.

Sverigebreven - DN Fokus

Han viftar med mobiltelefonen, slår in lösenordet gång på gång. Stirrar argt på displayen. En plats är tom - Novellklubben. För 130 år sedan var det svenskar som flydde - Hallandsposten. Flyktingar.

För 130 år sedan var det svenskar som flydde - Hallandsposten

Det går inte en dag utan att flyktingar och invandring debatteras i media. Men när vi i dag pratar om invandringen till Sverige, finns det saker vi inte får glömma utan snarare bör ha i åtanke: Under en 60 år lång period, från 1851 till 1910, emigrerade fler än 1 170 000 människor från Sverige till andra länder. De allra flesta, närmare 950 000, reste till USA. Emigrationen nådde sin topp på 1880-talet då omkring 50 000 personer flyttade iväg varje år!

Mitt hemlän Halland hörde till de landsdelar som drabbades allra värst. Amnesty i skolan. Där barnen sover - Ett fotoprojekt av Magnus Wennman. I skolan - Blogg - Vem får passera gränsen? Inte sedan andra världskriget har så många människor i världen flytt sina hem.

i skolan - Blogg - Vem får passera gränsen?

De flesta flyr till sina grannländer men många tar sig även till Europa. Här möter de EU:s yttre gräns. Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor. Vad skulle du ta med dig om du skulle fly från ditt hem och resa över mörka hav och på svår terräng?

Vad skulle du ta med dig om du skulle fly? 6 flyktingar öppnar sina resväskor

Vad skulle du kasta först under resans gång? Det här är berättelsen om sex familjer, kvinnor, män, tonåringar – människor – som lämnat allt, förlorat allt och letar en ny trygghet. Många vill hjälpa flyktingar. Publicerad: 14 september 2015 I det här lektionsförslaget fokuserar vi på det stora engagemang som finns för att hjälpa till i den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget.

Många vill hjälpa flyktingar

Vi får se bilder i medierna som vi aldrig trodde skulle utspela sig hos oss eller på andra platser i Europa. Vi skänker pengar, kläder, förnödenheter, startar insamlingar, ordnar transporter och öppnar våra hem. Sällan har vi sett en sådan mediebevakning som den vi tar del av nu. Vi har samlat ett axplock av exempel på hjälpinsatser att läsa och diskutera i klassen och berättar om ett skolupprop om att skänka en krona per elev. Specialbilaga. Ensamkommande flyktingbarn: Reza, Mortaza och Hadi.

Gripande flyktberättelser för barn. Bilder på döda barn och utsatta människor på flykt dominerar nyhetsflödet - men hur berättar man om flyktingkatastrofen för sina egna barn?

Gripande flyktberättelser för barn

Kanske genom att ta hjälp av höstens barnböcker. Desperata människor som försöker ta sig till Europa, men också en tysk flicka som välkomnar syriska barn till en tågstation i Frankfurt. Bilderna och utsagorna tränger sig på. Flyktingkatastrofen - Mediekompass. Publicerad: 31 augusti 2015 Fakta: Kartlägg vägarna in i EU.

Flyktingkatastrofen - Mediekompass

Var försöker de ta sig över gränserna? A. Alans död förändrade världen. Alan Kurdi blev bara tre år men kommer att leva för evigt.

Alans död förändrade världen

Bilden av hans död i Medelhavet blev till flyktingkatastrofens brännpunkt. Det här är hans korta livshistoria. Alan Kurdis lilla kropp är svept i vitt. Hans pappa håller honom i armarna för sista gången. Refugees welcome. Zozo. Lilla Aktuellt skola: 2015-09-04. Asylfrågor och mänskliga rättigheter – här är talarna. Seriealbumet: Sofia Z-4515. Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden.

Seriealbumet: Sofia Z-4515

Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945. Det är en berättelse som ställer många frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans som ni kan samtala och fördjupa er kring i klassrummet. Till seriealbumet finns en lärarhandledning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet. Sofia Z-4515 är skriven av Gunilla Lundgren med illustrationer av Amanda Eriksson och finns att ladda ned kostnadsfritt i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF.

Här kan du ladda ned seriealbumet Sofia Z-4515 i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF. Comments. Anne-Lie Gyllbäck Vuxna som ställer till det på jorden...Krig borde vara och betraktas som kriminellt handlande. 20 · Today at 8:04am Sofia Lindberg.

Comments

På begäran: tips på program om rasism. Igår fick vi frågan på Twitter om vi inte kunde samla ihop UR:s program om rasism och främlingsfientlighet i ett blogginlägg. Här är det inlägget. Hoppas det finns något som passar. Barnen som bestals på sin framtid – Om ett inställt födelsedagskalas. Tänk om Margot och Anne Frank hade kommit till Sverige som ensamkommande flyktingbarn. Anne Franks storasyster Margot kunde ha fyllt 88 år igår den16 februari 2014. Men kalaset är inställt. Hon har varit död i 69 år. Tänk om hon hade fått levt ett långt liv och firat sin födelsedag med sin lillasyster och barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Tänk om hon hade kunnat göra det i Sverige. I juli 1942 blev Margot inkallad att infinna sig för att transporteras till "arbetsläger".

De båda systrarna hade kanske några år tidigare istället kunnat dyka upp i Sverige som "ensamkommande flyktingbarn". I verkligheten var det värre än så. Enstaka judiska flyktingbarn kom igenom nålsögat. Jag läser just nu Imre Kertész "Mannen utan öde". I drömmen hade det hade kunnat sett annorlunda ut. 17 februari 2014 Anmäl textfel Dölj Anmäl textfel LitteraturMagazinet är en redaktionell tidskrift som hade premiär januari 2012. Produkter. Bildningsbyrån - rasism: Vem är rasist? Kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola? ”Kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola? Tänker, eller ens kan, vederbörande kompromissa vad gäller läroplanernas direktiv och därmed låta sina värderingar stå tillbaka under arbetstid?

Eller tänker hen gå emot de direktiv som gäller för den svenska skolan?” De frågorna ställde Göran Brante och Marie Wiberg på SvD Brännpunkt den 27 september i år, ett debattinlägg som replikerades av sverigedemokraten Richard Jomshof den 2 oktober. I onsdags ställde vi frågan, kan en sverigedemokrat arbeta inom svensk skola, till knappt 200 lärare i Göteborg, när UR tillsammans med Världskulturmusset och GR Utbildning anordnade en kväll om tolerans, yttrandefrihet och lärande. 85 lärare hann/ville svara. 63% av dem svarade nej. 37% svarade ja.

Varför vi ställde den frågan? En lärare ska, enligt asvnitt 2.1 i Lgr 11, ”öppet redovisa och diskutera skiljaktiga värderingar, uppfattningar och problem,” vilket i sig själv är ganska svårt att göra. UNHCR - Mot alla odds - Välj språk. Immigration. Why Boat Refugees Don't Fly! - Factpod #16. Kontextrik undervisning med film. Just nu läser sjuorna Annika Thors En ö i havet. Av en slump ramlade jag över dokumentären Varje ansikte har ett namn och tänkte att den borde passa till det aktuella temat Människor på flykt. Aningen för svår kanske, men tanken var att visa några av mötena för att levandegöra karaktärernas livsöden och därefter fortsätta läsa och bearbeta boken. Men… eleverna ville annat! När jag smög fram efter 20 minuter för att stänga av utbrast flera elever: – Nämen, vad gör du?!

Okej. Tysta elever. Lektionen öppnar upp elevernas medvetande och höjs till en inte tidigare nådd nivå. Har ni inte sett filmen finns den här: Varje ansikte har ett namn. På flykt. Mordet på John Hron 17 maj kl 18:03 - P3 Dokumentär.

#skola3.1

Jag är en pojke med tur. Malin Larsson sur Twitter : "#SKOLA3.1 utifrån @thenavidmodiris berättelse om Sverige 3.0 #hängpå! Bokprojekt #LIVET. Flyktingarna och gränserna - källkritisk övning. Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag. Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien.

Om det var krig i Norden « Lilla Piratförlaget. ODVKIN-NY. Provl sning ur Zlata Ibrahimovics dagbok. Skärseld - Simon Stranger - böcker(9789150218183) Resan som började med ett slut - Zulmir Becevic - pocket(9789150109221) Flyga drake. På flykt ... tänk om det där var jag? Temavecka VT 2015 Gunnesboskolan. Dogboy är död: Noveller - Monica Zak - ebok(9789172997387) Så har jag det nu - Meg Rosoff - böcker(9789185251148) Om att känna sig som hemma i ett nytt land. Mellan flykt och förvandling - Bibliotek Botkyrka. 100 antirasistiska boktips. Litteraturen är full av böcker som handlar om tolerans och medmänsklighet. Här kommer vår lista, sammanställd den 15 september 2014 (uppdaterad 30 september). Vi hoppas att fler läser dessa böcker under decennier framöver.

Sprid gärna till dina vänner. För en kärleksfullare värld. Listan är antirasistisk och antihomofob. UPPDATERAD: 30 september 2014 med fem nya titlar och 27 februari 2015 med två nya titlar- Anne Frank hörde en dag ett radioupprop från den holländska utbildningsministern: Alla invånare uppmanades att föra dagbok och skriva om sina liv i det tyskockuperade Holland. Amir är en rikemansson som växer upp i 70-talets Afghanistan. Katitzi bor på ett barnhem när hennes pappa kommer för att hämta hem henne.

När döden berättar en historia, måste du lyssna Tyskland 1939. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) Ankomsten - Shaun Tan - böcker(9789173551335) #minflykt - P1 Dokumentär.