background preloader

Demise of disinterested art & science popularisation journalism

Facebook Twitter

Public sience popularization threatened by commercial science popularization

Wetenschaps- jounalistieke deep throat ervaring?

Conflict of interest. Daniël Lakens "Our scientific culture is very much geared toward creating science superstars. But that's not what a scientist ought to be"" Universities setting Up their own Science Popularization Channel. Media ~ STARprof's ~ uni. Media selling STARprof's. Ionica Smeets. Frits Vaandrager is hoogleraar Informatica Wetenschapsjournalist en wiskundige Ionica Smeets is per 1 juli aangesteld als deeltijdhoogleraar Science Communication in Leiden.

Ionica Smeets

Ionica is gepromoveerd in de wiskunde en heeft naast haar proefschrift nog diverse wetenschappelijke artikelen op het gebied van de getaltheorie gepubliceerd. Daarnaast heeft ze, eerst als Wiskundemeisje en later als wetenschapsjournalist, talloze blogs, columns en populariserende boeken en artikelen geschreven over wiskunde en wetenschap. Door haar optredens in tv-programma’s als DWDD, De Slimste Mens en Zomergasten is Ionica een heuse BN’er geworden. Ionica’s enthousiasme voor de wiskunde in combinatie met haar talent om moeilijke zaken helder uit te leggen werkt aanstekelijk.

Vorig jaar publiceerde Ionica Het Exacte Verhaal, een leuk boek met praktische tips voor bètawetenschappers die hun resultaten onder de aandacht willen brengen van een breed publiek.

Science popularizers popping up

Corporate status takeover of science prizes. Pers prijs uitgelooft door Corporations ? Media Moguls & University. FameLab ? KNAW. Public /private library ? demise of the public university library. Public? Museums / Science Centres. San Pedro: Science Center Endangered/Tongva Village Site Revitalization : LA IMC. Jacob Gutierrez, a Tongva, has a lot on his plate right now.

San Pedro: Science Center Endangered/Tongva Village Site Revitalization : LA IMC

Public? Science Festivals corporate sponsors

Royal Institution. Public? Broadcasters. RTL(Z) Kinderuniversiteit. Heb jij altijd al willen weten waar de slimste kinderen van de wereld wonen, wat een strafrechter nu eigenlijk precies doet of hoe lang merken leven?

Kinderuniversiteit

Kortom, ben jij nieuwsgierig naar hoe de wereld in elkaar zit en waarom sommige dingen zijn zoals ze zijn? Dan is de Kinderuniversiteit iets voor jou! Zes keer per schooljaar organiseren Tilburg University en de Technische Universiteit Eindhoven de Kinderuniversiteit. Drie vinden plaats op de campus van Tilburg University en drie op de Technische Universiteit Eindhoven. Het zijn leerzame en leuke colleges speciaal voor kinderen uit groep 6, 7 en 8 van de basisschool.

Colleges Schooljaar 2013 - 2014. World Science Festival Amsterdam. NotPICNIC : vroeger was. @WorldSciFestAms.

L'Oréal-UNESCO ‘for Women in Science’ 1998 ->>

World ScienceFestival wil ook Amsterdam veroveren. Natuurkundigen Erik Verlinde, Gianfranco Bertone, Brian Greene en Marco Bersanelli | Foto: Peter Boek Wetenschap7 oktober 2013 6:32 |‘We hadden altijd al een idee om een wereldwijd netwerk aan steden met het World Science Festival op te zetten, dus het is leuk en spannend dat Amsterdam nu de eerste stad is waar dat naast New York verwerkelijkt wordt.’

World ScienceFestival wil ook Amsterdam veroveren

Topnatuurkundige Brian Greene, bekend van Pulitzerprijsfinalist The elegant universe en oprichter van het zeer succesvolle World Science Festival New York dat jaarlijks bijna 200000 bezoekers trekt, lijkt zeer te spreken over de uitbreiding van zijn geesteskind naar Amsterdam. De snaartheoreticus was zaterdagmidddag te gast in de aula van de UvA aan het Spui. Kinderuniversiteit: de levensduur van een merk. “Waar denk jij aan als ik zeg Ikea?”

Kinderuniversiteit: de levensduur van een merk

The Big Bang Fair. Sponsors of The Big Bang Fair 2012. @BigBangFair. Zoom.it Sponsors of The Big Bang Fair 2012. Discovery Festival. Discovery festival. Discovery Festival verhuist van Nemo naar Trouw. Bas Haring (Bas_Haring) sur Twitter. Kuno Bakker (KunoBakker) sur Twitter. Tanja Koning (TanjaKoning) sur Twitter. Tim van Opijnen (tvanop) sur Twitter. Jaap Spreeuwenberg (jdspreeuwenberg) sur Twitter. Alex Verkade (alexverkade) sur Twitter. Stichting Very Disco: [over ons] UvA. Stichting Very Disco is een uitgebreid netwerk van jonge wetenschappers en gelijkgestemde generatiegenoten, die net zo wild enthousiast zijn over nieuwe wetenschap als over nieuwe muziek, nieuwe kunst en nieuwe ideeen.

Stichting Very Disco: [over ons] UvA

Nieuwe editie en nieuwe gezichten dit jaar. Het kernteam van Discovery09 is inmiddels samengesteld; Olga Crapels van The Arts & Genomics Centre zal dit jaar een kunstprogramma samenstellen. Met een been in de filosofie, een been in de wetenschap en haar hoofd in de kunst zoekt zij dit jaar een bonte verzameling aan beeld, performace, geluid en meer! Alex Verkade, de oprichter en allesweter van Discovery, stort zich dit jaar op het wetenschappelijke programma, zwaait de scepter over de stichting en zorgt ook nog eens voor de broodnodige sponsoringen en subsidies. Tanja Koning blogt, twittert, rent rond met schema's, schrijft subsidieaanvragen en stuurt het meer dan enthousiaste team van Discovery aan als algemeen projectleider.

PARTNERS Dutch Technology Week Discovery Channel. Partner van de Dutch Technology Week 2013 Als partner ondersteunt en onderschrijft u het concept ‘Dutch Technology Week’.

PARTNERS Dutch Technology Week Discovery Channel

U bent een actieve ambassadeur van het project en u bent er van overtuigd dat dit concept bijdraagt aan onderstaande doelen: 1) Trots op technologie; 2) Jeugd kiest voor bèta techniek; 3) Technologie is denken en doen. Partners 2013. Wetenschap_NL : Vanavond om 19 uur op ... DiscoveryNL : Het is Stephen Hawking week ... Voorstelling Diederik Stapel geschrapt na bezwaar van KNAW. Een voorstelling van Diederik Stapel op een door de KNAW gesponsord festival is geschrapt.

Voorstelling Diederik Stapel geschrapt na bezwaar van KNAW

Foto ANP/Koen van Weel Binnenland Het Amsterdamse Discovery Festival over wetenschap en kunst heeft op het laatste moment een toneelvoorstelling van schrijver Anton Dautzenberg en voormalig hoogleraar Diederik Stapel geschrapt. Medesponsor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) wil niet dat Stapel, die wetenschapsfraude pleegde, optreedt op een festival waaraan de naam van de KNAW verbonden is. Fictiefabriek De leiding van het festival, gepland op 26 september in de Tolhuistuin in Amsterdam, heeft vier maanden geleden zelf contact met Stapel en Dautzenberg gezocht om een optreden van hun podium- en boekproject De Fictiefabriek te regelen. ScienceGuide: Wetenschapper liever geen Kardashian - index.

1 augustus 2014 - Wetenschappers profileren zich steeds meer op sociale media en in blogs.

ScienceGuide: Wetenschapper liever geen Kardashian - index

Dat is prima, zegt bioloog Neil Hall, maar laat het niet ten koste gaan van je wetenschappelijke prestaties. Hij presenteert daarom de Kardashian-index die het aantal Twitter-volgers afzet tegen het aantal citaties. Kim Kardashian is een beroemdheid die vaak het verwijt krijgt vooral ‘famous for being famous’ te zijn. Volgens Neil Hall, bioloog aan de University of Liverpool, is Kardashian een voorbeeld van iemand die faam en beroemdheid heeft verworven zonder daadwerkelijk iets gepresteerd te hebben. Een ontwikkeling die hij ook vreest in de wetenschappelijke wereld. The Kardashian index: a measure of discrepant social media profile for scientists.

There are many scientists who, with hindsight, did not get much recognition for their achievements while they were alive.

The Kardashian index: a measure of discrepant social media profile for scientists

Consider Mary Anning, a fossil collector and paleontologist who lived in the early 19th century. Her meticulous recording and prolific findings contributed to the fundamental changes in our understanding of natural history, including the accepted view of extinction events. Yet, because of her sex and religious beliefs, much of her work was never recognized by her peers, and I expect you have never heard of her.

Welkom bij NWO. NWO organiseert eerste Bessensap-filmwedstrijd. Wetenschap15 februari 2013 7:18 |Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) organiseert komend voorjaar weer het evenement ‘Bessensap’, waar zo’n vierhonderd journalisten, voorlichters en mediagenieke onderzoekers bij elkaar komen onder het motto ‘wetenschap ontmoet pers’. Wetenschappers die hun onderzoek willen presenteren kunnen zich melden. Nieuw dit jaar is de presentatie van op film gezet onderzoek.

NWO organiseert het evenement jaarlijks met de Vereniging van Wetenschapsjournalisten in Nederland (VWN) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Tijdens Bessensap presenteren onderzoekers hun onderzoeksresultaten, ontdekkingen, oplossingen, vragen en ideeën. Een journalistenpanel geeft wetenschappers en collega’s een kijkje in de keuken, er zijn workshops voor onderzoekers en een debat over wetenschapscommunicatie. Bessensap vindt plaats op 10 juni in het Museon in Den Haag.

Nationale Wetenschapsquiz. De Nationale Wetenschapsquiz is een televisieprogramma waarin twee teams tegen elkaar strijden door het beantwoorden van wetenschappelijke vragen. De quiz wordt georganiseerd door de VPRO en NWO en wordt eind december uitgezonden op televisie. Ongehoorde kennis in Paard van Troje. Why Science Is Not Necessarily Self-Correcting. John P. 'Waarom mag ik niet eerste én laatste auteur zijn?' Uit onderzoek blijkt: media niet kritisch over wetenschap.

Nederlandse kranten checken maar zelden de bron van wetenschappelijk onderzoek. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Hogeschool Utrecht. Media nemen wetenschappelijke nieuwtjes geregeld klakkeloos over. Het onderzoek wordt niet genoemd, de informatie is gebaseerd op vage of onbetrouwbare bronnen en controle vindt bijna nooit plaats. Deze constateringen zullen weinigen verbazen, zeker niet in universitaire kringen.

COMMIT: A public-private research community. UvA regisseert tweede scherm. Landelijk28 januari 2013 8:00 |De UvA heeft onder leiding van hoogleraar informatica Maarten de Rijke een zoekmachine ontwikkeld die automatisch content genereert voor ‘het tweede scherm’. Dat gebeurde in het project Information retrieval for information services, een onderdeel van COMMIT, het grootste ICT-onderzoeksproject van Nederland. Een tweede scherm is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering. De Rijke: ‘Uit onderzoek blijkt dat zeventig procent van de mensen tegenwoordig televisie kijkt met een tablet of smartphone in de hand.’ @COMMIT_nl sur Twitter.

Divers

Conflict of interest. DSRG: Design Science. @rosiewaldron. DjangoMathijsen: Parool: einde onafhankelijke wetenschapsjournalistiek... DevArt: Google's powerful new move to arts patronage. Nationale Iconen van innovatie via TEDx. In de ban van de spindoctors van de wetenschap. DOOR MANUEL SINTUBIN. Meer en meer duiken er in de media spectaculaire wetenschappelijke ontdekkingen op, duidelijk georkestreerd door de spindoctors van toptijdschriften en onderzoeksinstellingen.

Enige achterdocht is dan ook aan de orde … wat doorgaans bevestigd wordt bij lectuur van het eigenlijke wetenschappelijke artikel. Door deze inhoudsloze scoops gaat de media voorbij aan de echte wetenschap … misschien minder spectaculair maar wel relevant. Als ons kat een koe was, dan konden we ze melken voor de stoof. Deze Vlaamse zegswijze is tegenwoordig doorgaans het eerste wat in mij opkomt als er in de media weer eens een aankondiging opduikt van een of andere spectaculaire wetenschappelijke ontdekking, de wereld ingestuurd vanuit de hoofdkwartieren van de zelfverklaarde toptijdschriften of gerenommeerde onderzoeksinstellingen. De Lidenbrockzee ontdekt? Science unstained - We worry about the corporate sponsorship of science communication. Redactioneel naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo. De bloedige aanslag op de redactie, de journalisten en de cartoonisten van Charlie Hebdo heeft velen geraakt. In heel Europa gingen mensen donderdagavond de straat op om hun afschuw te uiten en zich solidair te tonen aan het vrije woord.