background preloader

6nov2014 Podiumartikel

6nov2014 Podiumartikel
fragment's from a secret KNAW-report "Contrary to the Rector Magnificus of Utrecht University , who initiated a few small-circle table for breakfast meetings in order to very slowly if not droplywise implement the above mentioned secret recommendations to modify the research procurement protocols of public universities with multinational corporations as laid down in the Public Private Partnership Policy and Guidelines , we as KNAW-LOWI needed to react with a simular but much broader initiative adressing not just the Dutch, but also on the European , if not The World , Research Communities. To do so effectively we had to find a international PR partner with a excellent track record within the world of academia. Not being PR-expert's ourselves we ordered The Boston Consultancy Group to kick off and escort a public procurement process in order to investigate which international partners would be interested. The final outcome of this BCG tender was, not to our dismay, the Red Bull Company. Related:  Science in Transition - Netherlands

DUB: Baaierd: *het grote zwijgen 25mrt2013 Aan: Doris@anoniemelezers.dub.uu.nl Betreft: het grote zwijgen Bijlage: fin de partie Ha Doris, Blijkbaar heb ik een snaar geraakt die erg gevoelig is. En is mijn perspectief niet het jouwe. Hoe kan het ook anders Doris, we zijn niet dezelfde mensen! Ik ben er niet in geslaagd. En stel dat ik mijn hersens dwing om dat te doen, om uit te leggen wat hier eigenlijk gemeengoed aan onze universiteit zou moeten zijn, wie wil er dan nog naar luisteren? Nog meer verfijnde verleidingstechnieken in nog meer reclametijd moeten onze twijfels wegwuiven. Vannacht droomde ik dat ik in een put stond te schreeuwen. Zeg nou eens wat, probeerde ik telkens weer. Ik begon steeds harder te praten en mezelf te overschreeuwen. Doris, blijf mijn columns volgen als je het kan opbrengen, want waarschijnlijk ben ik een arrogante ouwehoer, en jij mijn laatste wakkere lezer, Baaierd

DUB: 6mei2013 *Rector is boos: de universiteit is geen koekjesfabriek De grote toestroom van studenten legt een zware druk op de kwaliteit van het onderwijs. Dat bleek dinsdagavond bij de Utrechtse OnderwijsOrakels. Matching lijkt een goede methode om dit probleem aan te pakken. Koffie met koekjes liggen klaar in de gang. Oud-student Geschiedenis en huidig Volkskrantjournalist Rutger Bregman bijt het spits af. Opvallend genoeg kwam het Utrechtse idee van de matching vaker terug als een positieve oplossing voor het probleem van de enorme toestroom van studenten. Matching dus. Niet alleen toelating is een terugkerend thema. Om beter onderwijs te krijgen, moet je niet alleen naar de universiteit kijken. En zo gingen de Orakels tot middernacht door.

Tomorrow’s Universities and the Seven Pillars of the Knowledge Revolution | Cadmus Journal Author(s) Ismail Serageldin Get Full Text in PDF Abstract The emerging Knowledge Revolution goes beyond the changing technologies and the challenges and opportunities they create to include the structure of knowledge and how it is transmitted inter-generationally and across countries. 1. We all agree that we are moving rapidly towards the knowledge based society and the technology based economy, with the well-known and well-documented aspects of globalization overlaid on this transformation. It is this that I refer to as the “New Knowledge Revolution”, a subject I have treated elsewhere at length and in more technical detail.1 This knowledge revolution can be diagnosed by seven key characteristics, which I would like to call “pillars”, and which I shall briefly describe here. Parsing, Life & OrganizationImage & TextHumans & MachinesComplexity & ChaosComputation & ResearchConvergence & TransformationPluridisciplinarity & Policy 2. 2.1. In addition, each piece was “dead”. 2.2. 2.3. 2.4. 2.5.

univers: Analyse 1): wat is er mis met de wetenschap - Malini Witlox Een crisis dreigt in het hoger onderwijs en de wetenschap. Er wordt gemord over gebrek aan kwaliteit en gepleit voor slow science. Univers belicht waar het mis ging. Vandaag: de publicatiedruk. Goed nieuws, eerder dit jaar. Als een van de peer reviewers ook maar even gegoogeld had, was de auteur direct ontmaskerd. Publicatiedruk Om carrière te kunnen maken in de wetenschappelijke wereld, wordt momenteel vooral naar het cv gekeken. Onderzoekers zijn zelf druk met schrijven, ze hebben helemaal geen tijd om zich lang te buigen over het werk van hun vakgenoot en een gedegen peer review te doen. Sexy en opzienbarendBij de kwaliteit van de publicaties speelt nog een ander probleem. Replicatieonderzoek Uitgevers zijn dus weinig geïnteresseerd in nuances. Open Access Gelukkig is er wel verbetering zichtbaar. In 2011 werd wereldwijd 11 procent van de wetenschappelijke artikelen in open access databases gepubliceerd. Hoe dan? Morgen het tweede deel in deze serie.

univers: Analyse2) onderwijsbekostiging leidt tot perverse prikkels Malini Witlox Een crisis dreigt in het hoger onderwijs en de wetenschap. Er wordt gemord over gebrek aan kwaliteit en gepleit voor slow science. Univers belicht waar het mis ging. Vandaag: financiële prikkels en bedrijfsdenken. Stakeholders, reputatiemanagement, marktaandeel en kostenefficiëntie. Als alles koek en ei was, zou dat niet eens zo’n probleem zijn. Twee voorbeelden uit onze hoofdstad. Het is moreel misschien verwerpelijk, maar heel vreemd is het niet dat door de Amsterdamse bestuurders wordt gestuurd op groei en op het aantal afgestudeerden. 3489 euro per Tilburgse student Volgens de begroting van het Ministerie van Onderwijs bedroeg het onderwijsdeel 1.5 miljard euro in 2013. Reputatie Het gaat op jaarbasis om miljoenen per universiteit. Een mooie volzin die allereerst niets zegt. Concept strategisch plan Om op de Tilburgse situatie in te zoomen, ook hier spelen dit soort problemen. Bekostiging veranderen Hoe het dan wel moet?

Wat is er mis met onze universiteiten? Bregman 25sept2013 Tijdstip: 25 september, 16:30 uur.Locatie: de elfde etage van het Matthias van Geunsgebouw in Utrecht. Bijna iedereen met een vinger in de pap is van de partij. Samen gaan ze over miljarden aan onderwijs- en onderzoeksgeld. Zomaar wat citaten: - ‘Wetenschappers publiceren veel, maar de kwaliteit is niet zelden onder de maat en de maatschappelijke waarde onduidelijk.’ - ‘Universiteiten zijn getransformeerd tot promovendifabrieken die veel publiceren, maar die ook hoogopgeleide onderzoekers zonder carrièreperspectief afleveren.’ - ‘De onderzoeksagenda wordt bepaald op een manier die een democratische samenleving onwaardig is.’ - ‘Er zijn echt goede redenen om aan het niveau van de hedendaagse afgestudeerden te twijfelen.’ - ‘Het is zaak dat het publiek wordt geïnformeerd over de praktijk en de ware aard van het wetenschapsbedrijf.’ Een van de auteurs is professor Frank Miedema, een prominente biochemicus en decaan van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Dan begint het.

Ratheneau response to Dolgedraaide wetenschap? De wetenschap moet anders, vinden rebelse academici. Uitdagende materie die nauw aansluit bij de onderzoeksthema’s van het Rathenau Instituut. Science in Transition vindt dat de wetenschap moet veranderen. Weg met moordende publicatiedrift en weg met de ranglijsten. Uitdagende materie, die nauw aansluit bij de onderzoeksthema’s van het Rathenau Instituut. Het Rathenau Instituut publiceerde daarover de volgende rapporten: Publicatiedrift? Talent centraal Hoe herkennen we wetenschappelijk talent? Feiten & Cijfers – Academische carrières en loopbanenbeleid Op zoek naar feitelijk informatie over de loopbanen van academici? Feiten & Cijfers – Twintig jaar Onderzoeksevaluatie Bijna alle Nederlandse onderzoeksgroepen zijn inmiddels ‘excellent’, of ‘world leading’. Vertrouwen in de wetenschap Anders dan vaak wordt beweerd, hebben Nederlanders nog steeds groot vertrouwen in de wetenschap. Onderzoek voor de maatschappij Kenniscoproductie voor de grote maatschappelijke vraagstukken

ScienceGuide: Altijd in transitie 9 januari 2014 - UvA-rector Dymph van den Boom vindt dat de controledrift in Nederland is doorgeschoten. Dit zou voortkomen uit het tanende gezag van universiteiten en wetenschap waar Science in Transition ‘luidruchtig’ aandacht voor vraagt. Daarom pleit zij voor minder controle en meer vertrouwen. Aan het begin van haar Diestoespraak werd door Dymph van den Boom ook kort stilgestaan bij de perikelen rondom de AFS. Vlak voor de kerst had de medezeggenschap deze nieuwe bètafaculteit van UvA en VU samen afgewezen. De rector melde dat de colleges zich nu bezinnen. Bètacluster “U zult niet te horen krijgen wat u verwachtte. Wie is nog te vertrouwen? Van den Boom ging vervolgens in op het vermeende tanende gezag van de wetenschap en de oorzaken hiervan. ”Bezorgde representanten van de wetenschap, zoals de groep rond Science in Transition en het Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten, vragen luidruchtig aandacht voor het tanende gezag van de universiteit. Waar ligt dit aan?

Related: