background preloader

Journalism

Facebook Twitter

Spaanse kranten Startpagina toont u uw favorite Spaanse kranten. How to Stop a Rumor Online (Before the Rumor Becomes a Lie) A new site tracks the way bad information spreads—in (nearly) real time.

How to Stop a Rumor Online (Before the Rumor Becomes a Lie)

Feliks Kogan/Shutterstock Did you hear the thing about the Florida woman who implanted a third breast in order to be "unattractive to men"? Making News at the New York Times. Beeld en Geluid. Fluter.de. I Could Have Stopped Waterboarding Before It Happened - John Rizzo - POLITICO Magazine. In the weeks after 9/11, the name Abu Zubaydah seemed to pop up daily at the five o’clock meeting that CIA Director George Tenet convened each night with the Agency’s counterterrorism brain trust.

I Could Have Stopped Waterboarding Before It Happened - John Rizzo - POLITICO Magazine

Shards of information about him were turning up in all sorts of independent, separate source reports. It was becoming apparent that Zubaydah was an essential al Qaeda player—especially when it came to organizing attacks, smuggling operatives across borders, procuring forged documents and arranging safe haven for terrorist fugitives and trainees. Apart from Osama bin Laden and Ayman al-Zawahiri, he was considered the biggest, and most elusive, al Qaeda fish out there.

The talk at the CIA reminded me of Where’s Waldo? —he seemed to be everywhere, and nowhere. Then, in February of 2002, a new, promising lead about Zubaydah’s possible location in Pakistan appeared on the screen. So now we had him. “OK,” I said, bracing myself. And so they began. Stijlboek. Welkom op het stijlboek van NRC Handelsblad en nrc.next.

stijlboek

Elke vorm van journalistiek is gebaseerd op afspraken. Afspraken tussen de journalisten onderling, maar vooral afspraken tussen de journalisten en hun lezers. Die afspraken variëren van zaken als welke spelling wordt gehanteerd of hoe de datum in een bericht wordt aangegeven, tot grote kwesties van waarachtigheid en professionaliteit. Meestal blijven die afspraken impliciet. Ze kunnen ook enigszins verschillen al naar gelang het medium waar de journalist voor werkt. Hierbij vindt u de belangrijkste afspraken die wij als redacties van NRC Handelsblad, nrc next en nrc.nl hebben afgesproken na te leven. Met behulp van zoeken kunt u navigeren in alle onderwerpen die hier verzameld zijn.

Australia's second favourite source of satire, after Today Tonight. CoolCat en krant: hoe kwam het en is het te voorkomen? Nachtmerrie van een journalist: je krijgt een leuk verhaal aangereikt, primeurtje ook nog, en een dag later blijkt het compleet verzonnen.

CoolCat en krant: hoe kwam het en is het te voorkomen?

Erin getuind. Erger: besodemieterd. Dit was geen aprilgrap meer, maar een professionele vorm van bedrog door activisten Het overkwam NRC Handelsblad vorige week. De krant plaatste een bericht over een ludieke inruilactie van kledingketen CoolCat: nieuwe kleding voor oude (Topman roept minister Ploumen op ‘jurkjes’ bij te dragen, 22 november). Probleem: niets van waar. De krant plaatste nog diezelfde avond een uitgebreide correctie, met spijtbetuiging van de hoofdredactie en verklaring van CoolCat, op de site. De redactie Economie maakte intussen een minutieuze reconstructie van de gang van zaken en deed aanbevelingen die na beraad op de redactie in het Stijlboek zullen worden opgenomen. Hoe kan zoiets gebeuren, en welke lessen zijn er voor de krant uit te trekken? Dan over die citaten. De site van de krant tuinde er niet in.

Reacties: ombudsman@nrc.nl. Charlie Brooker - How To Report The News. Deconstructing Images. Nieuwscheckers. ‘Don’t shoot the messenger’ 09 mei 2012 door Saskia BongerAantal keer bekeken: 11754Dit artikel verscheen in Delta jaargang 44, nummer 14 In dossier: Vertrouwen in de wetenschap In vrijwel alle analyses over het dalende vertrouwen van burgers in de wetenschap nemen de media een belangrijke plaats in.

‘Don’t shoot the messenger’

Ze zouden mensen tot expert bestempelen die dat niet zijn, te weinig geïnteresseerd zijn in feiten en te veel in meningen. Ze zijn doorgeschoten in het journalistieke principe van hoor en wederhoor. En dat terwijl er wordt bezuinigd op wetenschapsredacteuren. Niet alle journalisten blijken gevoelig voor deze kritiek. Vlees zou het slechtste in de mens naar boven halen, volgens een onderzoek dat later verzonnen bleek te zijn.

‘Vleeseters zijn egoïstischer en minder sociaal’. Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur van de Volkskrant, herinnert zich nog goed hoe op 25 augustus een collega van de algemene nieuwsredactie aan zijn bureau kwam met het persbericht van de Radboud Universiteit. Checkt nieuwsfeiten uit alle media. EU past immigratiebeleid niet aan. De kustwacht in actie UNHCR Het drama bij Lampedusa begin deze maand heeft op de EU-top in Brussel niet tot nieuwe maatregelen geleid.

EU past immigratiebeleid niet aan

De lidstaten zijn het erover eens dat mensensmokkel en mensenhandel in het Middellandse Zeegebied harder moeten worden aangepakt. Hoe dat moet, moet worden vastgesteld door een speciale werkgroep die zijn plannen in december presenteert. De EU-leiders zijn het erover eens dat de migratiestromen ook in de landen van herkomst moeten worden ingedamd. EU-president Van Rompuy stelde voor om daarbij ook gelden in te zetten die bestemd zijn voor ontwikkelingshulp. Premier Rutte maakte na afloop van de top bekend dat Nederland in de eerste drie weken van december een surveillancevliegtuig beschikbaar stelt om op de Middellandse Zee bootjes met vluchtelingen op te sporen. Italië en andere Zuid-Europese landen willen dat Europese lidstaten meer hulp bieden bij de opvang van illegale immigranten.

Journalismlab.nl.