background preloader

Art / Politics

Facebook Twitter

Ontmoet de vijf jonge kunstenaars die aan de slag gaan bij Beeld en Geluid. Op dinsdag 17 mei vond de kick-off van het Open Media Art project plaats bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Ontmoet de vijf jonge kunstenaars die aan de slag gaan bij Beeld en Geluid

Voor de eerste keer ontmoetten vijf jonge kunstenaars en ontwerpers elkaar om kennis te maken met elkaar en het project. Gedurende een werkperiode van acht maanden gaan zij aan de slag met de audiovisuele collectie van Beeld en Geluid om nieuw werk te creëren. Hierbij worden zij ondersteund door werknemers van het archief en externe experts uit de kunstsector. Open Media Art is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat in april in samenwerking met het Stimuleringsfonds een open oproep plaatste voor makers met een affiniteit voor audiovisueel werk.

Op de oproep hebben 34 mensen gereageerd, waaruit vijf makers zijn geselecteerd. Anna KlevanAnna is documentairebeeldmaker en is in 2015 afgestudeerd in de richting fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Tereza RullerTereza is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. Kiszkiloszki (@kiszkiloszki) Europe Endless Express. EuropeEndlessExpress (@EEEfestival)

Neem afscheid van het Nederlands voorzitterschap van Europa - Gemeente Amsterdam. SLAA. Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow. De vorige edities van De Grote Kunstshow in Amsterdam en Rotterdam waren een groot succes. 'Fris, aantrekkelijk en vernieuwend', kopte de Volkskrant.

Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow

Dit succes is de aanleiding voor een eerste, ambitieuze editie van De Grote Kunstshow in Den Haag. Het publiek neem plaats op een intieme tribune op het toneel van de Grote Zaal. Een bijzonder moment... want deze plek is doorgaans alleen aanbesteed aan artiesten. Tijdens de anderhalf uur durende show krijgt u een bijzondere selectie kunstwerken te zien gepresenteerd uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. De Grote Kunstshow is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam. Haags UIT Festival In 2016 wordt het beroemde Haags UIT Festival uitgebreid met een bruisende zaterdagavond! Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow.

De vorige edities van De Grote Kunstshow in Amsterdam en Rotterdam waren een groot succes. 'Fris, aantrekkelijk en vernieuwend', kopte de Volkskrant.

Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow

Dit succes is de aanleiding voor een eerste, ambitieuze editie van De Grote Kunstshow in Den Haag. Het publiek neem plaats op een intieme tribune op het toneel van de Grote Zaal. Een bijzonder moment... want deze plek is doorgaans alleen aanbesteed aan artiesten. Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow. Jonas Staal - Universiteit Leiden.

Promovendus Faculteit der Geesteswetenschappen Institute for History Vaderlandse Geschiedenis Contact j.h.staal@hum.leidenuniv.nl J.H.

Jonas Staal - Universiteit Leiden

Verzorgen van lezingen over kunstpraktijk J.S. Www.jonasstaal.nl - POWER?... TO WHICH PEOPLE?! Assembly voorbij de angst: New World Summit van Jonas Staal. Los van de cultuurbesparingen (volgende week is het weer zover...) staat kunst vandaag ook inhoudelijk onder druk.

Assembly voorbij de angst: New World Summit van Jonas Staal

De hernieuwde aandacht voor de oude meesters duwt de kritische kunst van nu in de schaduw. De jury van de Biënnale van Venetië 2017 kiest voor kunst ‘die een positieve en mooie boodschap vooropstelt’ en cultuurminister Gatz wil kunst die bijdraagt tot ‘de algemene tevredenheid’. Vernieuwend kritisch werk, zoals dat van Jonas Staal, zou aldus sommige kunstcritici dan weer geen kunst meer zijn omdat het te politiek is… ten onrechte. ‘Sluit het Rijksmuseum!’ Met die oproep opende Maarten Doorman zijn nieuw essay De Navel van Daphne. Historiezucht Deze ‘historiezucht’ leidt de aandacht weg van de sociaalecologische impasses van vandaag en het herleidt kunst tot kunstgeschiedenis. Desondanks bonkte het kloppende hart van het nu er stevig op los tijdens de zesde New World Summit in Utrecht in januari.

Het kloppende hart van het nu Onwennig ondubbelzinnig Assembly als kunstvorm. Charlotte Köhler Prijzen voor Jonas Staal en Sadettin Kırmızıyüz - Prins Bernhard Cultuurfonds. Amsterdam, 19 mei 2016 - Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijzen 2016 toegekend aan beeldend kunstenaar Jonas Staal en theatermaker Sadettin Kırmızıyüz.

Charlotte Köhler Prijzen voor Jonas Staal en Sadettin Kırmızıyüz - Prins Bernhard Cultuurfonds

Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk 30.000 euro - worden op donderdag 7 juli 2016 uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Jonas Staal – beeldende kunstJonas Staal (1981, Zwolle) behandelt als beeldend kunstenaar de relatie tussen kunst, democratie en propaganda. Zo creëert hij onder meer tijdelijke parlementen voor stateloze volkeren en organisaties op diverse plekken in de wereld. In Noord-Syrië wordt dit jaar de bouw afgerond van een permanent volksparlementgebouw in de stateloze Koerdische regio Rojava.

Jonas Staal foto: Stephan Vanfleterern. Charlotte Köhler Prijs. De Charlotte Köhler Prijs is een literaire prijs die de Stichting Charlotte Köhler eenmaal in de drie jaar toekent aan een auteur van het beste Nederlandse literaire werk uit de voorgaande periode, afwisselend binnen de categorie proza, poëzie of toneel.

Charlotte Köhler Prijs

Gelauwerden[bewerken] 1988: Toneel - Judith Herzberg voor Leedvermaak (1982)1993: Poëzie - H.H. ter Balkt voor In de branderij van het absolute (1990), Laaglandse hymnen (1991) en Ode aan de Grote Kiezelwal (1992)1998: Roman - Willem G. van Maanen voor Vrouw met Dobermann (1997)2003: Toneel - Rob de Graaf voor Neanderdal (2001)2008: Poëzie - Jean Pierre Rawie voor Verzamelde verzen (2004)2011: Romans - Mensje van Keulen voor haar romans en verhalen, o.m. Een goed verhaal2014: Toneel - Ad de Bont voor zijn gehele oeuvre Externe link[bewerken] Charlotte Köhler Prijs op Vereniging van Letterkundigen.

2012 PBF Intro Charlotte Köhler.