background preloader

Art / Politics

Facebook Twitter

Václav Havel Prize for Creative Dissent. Vandaag begonnen met haar werkzaamheden: de kunstcommissie van de Tweede Kamer… Kunstcommissie. Kitty Zijlmans. Research.

Kitty Zijlmans

Ontmoet de vijf jonge kunstenaars die aan de slag gaan bij Beeld en Geluid. Op dinsdag 17 mei vond de kick-off van het Open Media Art project plaats bij Beeld en Geluid in Hilversum.

Ontmoet de vijf jonge kunstenaars die aan de slag gaan bij Beeld en Geluid

Voor de eerste keer ontmoetten vijf jonge kunstenaars en ontwerpers elkaar om kennis te maken met elkaar en het project. Gedurende een werkperiode van acht maanden gaan zij aan de slag met de audiovisuele collectie van Beeld en Geluid om nieuw werk te creëren. Hierbij worden zij ondersteund door werknemers van het archief en externe experts uit de kunstsector. Open Media Art is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat in april in samenwerking met het Stimuleringsfonds een open oproep plaatste voor makers met een affiniteit voor audiovisueel werk. Op de oproep hebben 34 mensen gereageerd, waaruit vijf makers zijn geselecteerd. Anna KlevanAnna is documentairebeeldmaker en is in 2015 afgestudeerd in de richting fotografie aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Tereza RullerTereza is grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar.

Kiszkiloszki (@kiszkiloszki) Is er een relatie tussen kunst en journalistiek? Floor: We houden beiden de media in de gaten.

Is er een relatie tussen kunst en journalistiek?

Het is voor kunstenaars en journalisten belangrijk om te weten wat er zich in de wereld afspeelt. Eigenlijk berichten we beiden over wat er gebeurd in de wereld, alleen hebben we vaak een ander doel. Rhianne: Ik denk dat het doel van journalisten over het algemeen is om te informeren en het doel van kunstenaars om te choqueren. Ook al kunnen kunstenaars natuurlijk ook informeren en journalisten ook choqueren. Europe Endless Express. EuropeEndlessExpress (@EEEfestival) Neem afscheid van het Nederlands voorzitterschap van Europa - Gemeente Amsterdam. SLAA. Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow.

De vorige edities van De Grote Kunstshow in Amsterdam en Rotterdam waren een groot succes. 'Fris, aantrekkelijk en vernieuwend', kopte de Volkskrant.

Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow

Dit succes is de aanleiding voor een eerste, ambitieuze editie van De Grote Kunstshow in Den Haag. Het publiek neem plaats op een intieme tribune op het toneel van de Grote Zaal. Een bijzonder moment... want deze plek is doorgaans alleen aanbesteed aan artiesten. Tijdens de anderhalf uur durende show krijgt u een bijzondere selectie kunstwerken te zien gepresenteerd uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. De Grote Kunstshow is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam. Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow. De vorige edities van De Grote Kunstshow in Amsterdam en Rotterdam waren een groot succes. 'Fris, aantrekkelijk en vernieuwend', kopte de Volkskrant.

Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow

Dit succes is de aanleiding voor een eerste, ambitieuze editie van De Grote Kunstshow in Den Haag. Het publiek neem plaats op een intieme tribune op het toneel van de Grote Zaal. Een bijzonder moment... want deze plek is doorgaans alleen aanbesteed aan artiesten. Tijdens de anderhalf uur durende show krijgt u een bijzondere selectie kunstwerken te zien gepresenteerd uit de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.

De Grote Kunstshow is een initiatief van cultuuradviseur Johan Idema, in samenwerking met curator Nina Folkersma en de Stadsschouwburg Amsterdam. Topstukken uit het Gemeentemuseum - De Grote Kunstshow. Jonas Staal - Universiteit Leiden. Promovendus.

Jonas Staal - Universiteit Leiden

Www.jonasstaal.nl - POWER?... TO WHICH PEOPLE?! Post-Propaganda – Jap Sam Books. Power?... To Which People?! – Jap Sam Books. Political Art Practices in Artistic Research: An Interface between Society and Academia. The case of Jonas Staal. Assembly voorbij de angst: New World Summit van Jonas Staal. Los van de cultuurbesparingen (volgende week is het weer zover...) staat kunst vandaag ook inhoudelijk onder druk.

Assembly voorbij de angst: New World Summit van Jonas Staal

De hernieuwde aandacht voor de oude meesters duwt de kritische kunst van nu in de schaduw. De jury van de Biënnale van Venetië 2017 kiest voor kunst ‘die een positieve en mooie boodschap vooropstelt’ en cultuurminister Gatz wil kunst die bijdraagt tot ‘de algemene tevredenheid’. Charlotte Köhler Prijzen voor Jonas Staal en Sadettin Kırmızıyüz - Prins Bernhard Cultuurfonds. Amsterdam, 19 mei 2016 - Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft de Charlotte Köhler Prijzen 2016 toegekend aan beeldend kunstenaar Jonas Staal en theatermaker Sadettin Kırmızıyüz.

Charlotte Köhler Prijzen voor Jonas Staal en Sadettin Kırmızıyüz - Prins Bernhard Cultuurfonds

Deze aanmoedigingsprijzen voor jong talent - van elk 30.000 euro - worden op donderdag 7 juli 2016 uitgereikt tijdens de Young Talent Awards in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Jonas Staal – beeldende kunstJonas Staal (1981, Zwolle) behandelt als beeldend kunstenaar de relatie tussen kunst, democratie en propaganda. Zo creëert hij onder meer tijdelijke parlementen voor stateloze volkeren en organisaties op diverse plekken in de wereld. In Noord-Syrië wordt dit jaar de bouw afgerond van een permanent volksparlementgebouw in de stateloze Koerdische regio Rojava. Jonas Staal foto: Stephan Vanfleterern Jonas Staal is lid van de Akademie van Kunsten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Sadettin Kırmızıyüz foto: Joost de Haas Uit de voorstelling: de radicalisering van Sadettin K. Charlotte Köhler Prijs. De Charlotte Köhler Prijs is een literaire prijs die de Stichting Charlotte Köhler eenmaal in de drie jaar toekent aan een auteur van het beste Nederlandse literaire werk uit de voorgaande periode, afwisselend binnen de categorie proza, poëzie of toneel.

Charlotte Köhler Prijs

Gelauwerden[bewerken] 1988: Toneel - Judith Herzberg voor Leedvermaak (1982)1993: Poëzie - H.H. ter Balkt voor In de branderij van het absolute (1990), Laaglandse hymnen (1991) en Ode aan de Grote Kiezelwal (1992)1998: Roman - Willem G. van Maanen voor Vrouw met Dobermann (1997)2003: Toneel - Rob de Graaf voor Neanderdal (2001)2008: Poëzie - Jean Pierre Rawie voor Verzamelde verzen (2004)2011: Romans - Mensje van Keulen voor haar romans en verhalen, o.m. 2012 PBF Intro Charlotte Köhler. Uit de kunst: Jonas Staal — KNAW. Uit de kunst: Jonas Staal — KNAW. Credits afbeelding: New Unions: DiEM25, Athens; 2017 / Studio Jonas Staal en DiEM25, i.s.m.

Uit de kunst: Jonas Staal — KNAW

BAK, basis voor actuele kunst, Utrecht Het werk van beeldend kunstenaar Jonas Staal (1981) behandelt de relatie tussen kunst, democratie en propaganda. Hij schuwt de controverse niet, en zijn werk is regelmatig aanleiding geweest voor publiek debat: zo verklaarde hij een rechtszaak die PVV-leider Geert Wilders tegen hem aanspande tot performatief kunstwerk (De Geert Wilders Werken, 2005-2008) en deed hij onderzoek naar een gevangenisontwerp van PVV-politica Fleur Agema (Gesloten Architectuur, 2011). Organisatie Akademie van Kunsten Aanmelden U kunt zich aanmelden via de website van de Akademie van Kunsten.

Uit de Kunst: Jonas Staal. 'Kunst na democratie' — Akademie van Kunsten. Uit de Kunst: Jonas Staal. 'Kunst na democratie' — Akademie van Kunsten. Datum 18.09.2017 19:00 - 21:00 uur Locatie Openbare Bibliotheek Amsterdam, Oosterdokkade 143, Amsterdam Contact. Propaganda Art from the 20th to the 21st Century. Promotor Prof.dr. H. te Velde Bijwonen Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden. Propaganda Art from the 20th to the 21st Century - Universiteit Leiden. Promotor Prof.dr. H. te Velde Bijwonen Promoties zijn vrij toegankelijk, u hoeft zich niet aan te melden. Propaganda Art from the 20th to the 21st Century - Universiteit Leiden. Leiden Repository. Macht als kunst. Foto Istban ViragDe New World Embassy van de Rojava in Oslo: “Emancipatorische propagandakunst” door de Democratische Zelf-Administratie van Rojava en Jonas Staal.

Jonas Staal promoveert op propagandakunst: van opgespietste Belgische kinderen tot de Transformers. Door Vincent Bongers De verheerlijking van stoere übermenschen in de films van nazi-regisseur Leni Riefenstahl en de kloeke arbeiders op Sovjetaffiches: het zijn voor de hand liggende voorbeelden van kunstuitingen die gebruikt worden door totalitaire regimes om het volk te beïnvloeden. Volgens kunstenaar en onderzoeker Jonas Staal (1981) is moderne propagandakunst echter overal om ons heen en is deze niet uitgevonden door Goebbels of Stalin. ‘Het waren de Britten die het eerste moderne propagandabureau oprichten ten tijde van de Eerste Wereldoorlog, genaamd Wellington House’, mailt Staal, die vandaag zijn proefschrift over propagandakunst in de 20ste en 21ste eeuw verdedigt.

De nazi’s leerden van Wellington House. Leiden Humanities (@LeidenHum) Van Abbemuseum 17/03/2018 - 31/08/2019 - Museum als Parlement. Museum als Parlement. Home – Framer Framed. Framer Framed (@FramerFramed) UK – Onderzoek wordt kunst in UB - Peter Musschenga. Het kunstwerk van Peter Musschenga in de UB heeft nieuwe input nodig. Wetenschappers mogen zelf beelden aanleveren. ‘Alles is welkom.’ Door Matthijs Nieuwenhuijse Tijdens stormachtige tentamendagen licht het Broerplein ’s avonds toch wat op. Stralende beelden van kunstwerk SHA_RE schijnen de voorbijganger vanuit de UB tegemoet. The Political Scientist Giving the Art World Something to Think About.

Act for Democracy - Amsterdam 2018, artists and thinkers will take stage to explore and recreate Europe through arts & culture. Act for Democracy. Act for Democracy! - Opening Forum on European Culture 2018 - Act for Democracy Act for Democracy. At a crucial point in European history we open the second edition of the Forum on European Culture “Act for Democracy!” With Croatian philosopher Srecko Horvat, Asli Erdoğan, one of Turkey’s most critical voices, and Spain’s most famous and controversial artist, Santiago Sierra.

#DeBalie #FOEC18. 'Act for Democracy!' sur Twitter : "Time for a riot: how the art of 1968 caught a world in turmoil. 50 years later we will discuss what is left of the values that were fought for in 1968, with Alain Geismar. Alain Geismar. Un article de Wikipédia, l'encyclopédie libre. Pour les articles homonymes, voir Geismar. 'Act for Democracy!' sur Twitter : "A shout out to everyone who contributed to Eurolab! We have received many great and creative contributions on how to re-brand the EU. The deadline is now closed and we will get back to you at the beginning of May. Maybe. WENDE - Europa: ‘Wir Schaffen Das!’ - Act for Democracy Act for Democracy.

Germany has always played a central role in Europe: for Europe, there is no way around Germany. 'Act for Democracy!' sur Twitter : "@wendesnijders was just awarded with the Annie M. G. Schimidt award for best song. On the second of June she will perform her songs during the programme about Germany's political and cultural role in Europe. Tickets her. Europa: ‘Wir Schaffen Das!’ - Act for Democracy Act for Democracy. 'Act for Democracy!' sur Twitter : "Can we create international solidarity through art? Vasyl Cherepanyn in collaboration with the @Rijksakademie will create an exhibition called The European International. Visit the exhitions duri. Trots op ons Forum on European Culture @CultForum vanaf donderdag as t/m zondag overal in Amsterdam. @DeBalie @DutchCulture @tgamsterdam @Stedelijk @Rijksakademie eva!…

Rijksakademie van beeldende kunsten. Vandaag presenteren de studenten van @WdKA de advertenties aan Peter Vandermeersch.… NRC Charity Awards 2018 - NRC Charity Awards. NRC Charity Awards (@NRCCharityAward) SEXYLAND, A CONCEPTUAL CLUB, EVERY DAY A DIFFERENT OWNER. 2019: het Jaar van Rembrandt - 2019: het Jaar van Rembrandt. Vernieuwend en provocerend, Rembrandt zette in de Gouden Eeuw de kunstwereld op z’n kop. 350 jaar na zijn dood blijven zijn aangrijpende werken en epische levensverhaal de wereld inspireren en ontroeren.

Rembrandt en de gouden eeuw in Nederland In 2019 staat Nederland in het teken van Rembrandt en de Gouden Eeuw. NBTC Holland Marketing, Het Rijksmuseum, het Mauritshuis, Museum De Lakenhal, Museum Prinsenhof Delft, het Fries Museum, Het Scheepvaartmuseum en Museum het Rembrandthuis werken samen met steden als Middelburg, Leiden, Dordrecht, Haarlem, Enkhuizen, Hoorn, Delft en Amsterdam. Lang Leve Rembrandt - Tentoonstellingen - verwacht. Lang Leve Rembrandt I Rijksmuseum. Beleef de Nachtwacht. Gisteren vond de officiële lancering van het interactieve meesterwerk ‘Beleef De Nachtwacht’ plaats in het @rijksmuseum. Nieuwsgierig? Kijk op. Volkskrant - branded content - Het jaar van Rembrandt.

De Nachtwacht. De compagnie van kapitein Frans Banninck Cocq en luitenant Willem van Ruytenburgh maakt zich gereed om uit te marcheren,[noot 1] beter bekend als de Nachtwacht, is een schuttersstuk van de Hollandse kunstschilder Rembrandt van Rijn (1606-1669) en kwam in 1642 gereed. Het schilderij is eigendom van de gemeente Amsterdam en behoort sinds 1808 tot de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam. Het canvas toont de twee schutters uit de titel, vergezeld door andere militieleden, alsmede enkele figuranten, terwijl ze zich aan het opstellen zijn. De Nachtwacht is een van de beroemdste schilderijen ter wereld.[2] IMPAKT Exhibition: Roee Rosen, Poetry and Catharsis. IMPAKT is happy to announce a new solo exhibition by Israeli artist, filmmaker and writer Roee Rosen.

IMPAKT Exhibition: Roee Rosen, Poetry and Catharsis. IMPAKT is happy to announce a new solo exhibition by Israeli artist, filmmaker and writer Roee Rosen. Google Maps - HQ IMPAKT - Lange Nieuwstraat 4 - Utrecht. Every Saturday at 16:00 you can join a tour of our exhibition: Roee Rosen, Poetry and Catharsis! Don't miss the chance to have an in-depth look into the twisted and confronting work of Rosen!… Lekker bijklussen voor Het Parool, met dank aan de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek.… Roee Rosen, The Dust Channel, 2016. IMPAKT EVENT: WHO IS AFRAID OF ROEE ROSEN? 19 MAY 2019. IMPAKT Event: Who Is Afraid of Roee Rosen?

19 mei 2019 20:30 - 21:45 uur - Theatre of the Awkward - Stadsschouwburg Utrecht. Theatre of the Awkward. "Licht absurdistisch en vervreemdend, maar ook gewelddadig, en altijd in sterke beelden, als video en tekening. Daarvoor moet u nu naar Utrecht afreizen. The Dust Channel. OILab (@o_i_l_a_b) Bullshit's Birthplace. Dhr. dr. M.D. (Marc) Tuters - Universiteit van Amsterdam. Marc tuters (@mtuters) Stijn Peeters (@stnptrs) Emillie de Keulenaar (@edekeulenaar) Kim De Groot (@Kay_D1993)

In Search of Democracy 3.0

Prijsvraag Kunstobject voor de KNAW Early Career Award — KNAW. Prijsvraag Kunstobject voor de KNAW Early Career Award — KNAW. Akademie van Kunsten sur Twitter : "Ontwerp een kunstobject voor de winnaars van de KNAW Early Career Award en win €7.500. Prijsvraag voor zelfstandig kunstenaars die niet langer dan 7 jaar geleden zijn afgestudeerd aan een hbo-kunstopleiding of daarmee v.

#bringArtToLife - Artivive. Google play - artivive. Tutorial: How To Create Art In Augmented Reality With Bridge By Artivive. Artivive App. Artivive (@ArtiviveApp) Designing for Augmented Reality and the Artivive platform. BloXroute Labs (@bloXrouteLabs) Uri Klarman (@uriklarman) Art in the 21st century! The static image is just the beginning; the real story plays out in AR (#AugmentedReality)! So cool @josiebellini! #bitcoin2019 $btc #bitcoin #ar…

@josiebellini First AR update for “Tune In” pushed! Sold out before these were officially released - huge thank you to everyone supporting my work. If you missed getting a print, t-shirts (with AR) available on my website. #AugmentedReality @ArtiviveApp. Blippar is back with a web-based AR offering. VN: (kunst) onderwijs fundamenteel in de strijd tegen onrecht en conflict. Wayback Machine. John Johnston, hoofd master van ArtEZ, levert kritische bijdrage aan VN-rapport als sleutelexpert over kunsteducatie. Kunstonderwijs is cruciaal in het bouwen van vrede.