background preloader

Media ~ STARprof's ~ uni

Facebook Twitter

Media Awards

Daniël Lakens on Twitter: "My word of 2015: 'superheroization'. As in 'the superheroization of individual scientists ignores how science is a collaborative enterprise'" Walter Lewin - MIT. René Diekstra - Utrecht University. Prof. dr. M.M. (Magriet) Sitskoorn. Vonk - Radboud University Nijmegen. Diederik Stapel - Tilburg University - NWO als financier. Paul Scheffer - promotor Paul Frissen Tilburg University versus. KNAW_LOWI gispt UvA ~ Peter Rijpkema - UvA Rechten. Mart Bax - Vrije Universiteit A'dam. Peter Nijkamp - Karima Kourtit - Tüzin Baycan.

Jens Förster - UvA (FMG)

Teun Hardjono - RSM Erasmus University Rotterdam - Anna van Ass. Shrinivas Kulkarni #GirlsWithToys genderinequality - Stille Trom. Corine de Ruiter. 'Vertekend beeld van 'sexy' onderzoekjes met flitsende conclusies is onterecht' - Wetenschap & Gezondheid. OPINIE - Gerbent van Kleef − 04/12/12, 12:33 © anp.

'Vertekend beeld van 'sexy' onderzoekjes met flitsende conclusies is onterecht' - Wetenschap & Gezondheid

Het boek 'Ontsporing' van de wetenschapper Diederik Stapel in boekhandel Scheltema. De gevallen hoogleraar sociale psychologie gaat met zijn boek in op zijn handelswijze als wetenschapper. opinieDe flutstudies waar nu om wordt gelachen, werden eerst enthousiast breed uitgemeten in de media, schrijft Gerben van Kleef, hoogleraar sociale psychologie. Journalisten van kwaliteitsmedia moeten ernaar streven dergelijk gedegen onderzoek voor het voetlicht te brengen, in plaats van geinige effectjes zonder theoretische fundering of maatschappelijke relevantie. Voormalig hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel heeft op grote schaal fraude gepleegd met onderzoeksgegevens, zo blijkt uit het grondige rapport van de commissie-Levelt die de fraude onderzocht. Dr. G.A. (Gerben) van Kleef. ‘Stapel’ is geen mediacreatie – Opinie. Donderdag 6 december 2012 Hoogleraar sociale psychologie (UvA) Gerben van Kleef veegde op de opiniepagina van de Volkskrant schaamteloos zijn straatje van de sociale psychologie schoon door de media mede de schuld te geven van de weergaloze fraude die zijn collega Stapel pleegde.

‘Stapel’ is geen mediacreatie – Opinie

Maar media mogen een zekere betrouwbaarheid van wetenschappelijke publicaties verwachten. ‘Slodderwetenschap’ en ‘broddeljournalistiek’ gaan ongelofelijk lekker samen in één zin. Maar in het licht van de flutstudies van Diederik Stapel zijn het volstrekt onvergelijkbare grootheden. Scienceguide: Wetenschapper als merk. 12 maart 2013 - "Wanneer er aan personal branding wordt gedacht, kun je denken aan popsterren die zichzelf moeten verkopen aan het grote publiek," zegt Radboud social media redacteur Steven den Boer.

scienceguide: Wetenschapper als merk

Maar ook de wetenschapper is hierbij betrokken door 'reputatieopbouw.' 'Naast deze commerciële benadering is de praktijk dat het in veel beroepsgroepen steeds normaler is geworden om je expertise aan de buitenwereld te tonen. Van journalisten bijvoorbeeld, kan worden verwacht dat ze niet alleen kunnen schrijven, maar ook voor de camera kunnen staan, kunnen bloggen en kunnen spreken op congressen.

Maar ook van wetenschappers wordt steeds meer verwacht dat ze veelzijdigheid tonen. Wetenschappers in de etalage Rob Speekenbrink is adviseur online media bij TU Delft en brengt in 2013 het boek ‘TU Delft en online media’ uit. Hij schrijft onder meer: “Het gaat over wat de invloed van online media is op communicatie in, met en door de TU Delft. Voordelen voor de wetenschapper. Foliaweb: De hoogleraar als rockster - henk strikkers. Neil Degrasse Tyson, één van de bekendste professoren ter wereld | Foto: Flickr: JrScientist (cc) Toen ik nog studeerde wilde iemand zijn masterscriptie schrijven over of iemands online-identiteit tegenwoordig als merk gezien kon worden.

Foliaweb: De hoogleraar als rockster - henk strikkers

Het zou ons hele juridische systeem omverwerpen. Mensen zouden gelijkgesteld worden aan bedrijven en privacy zou worden vervangen door merkinbreuk. Hij werd gedwongen een ander onderwerp te kiezen. Zijn begeleider vond het een onrealistisch scenario. Steeds vaker moet ik aan hem denken. Zoals vaker duurt het een paar jaar langer voordat in de ivoren torens der wetenschap een dergelijke trend voet aan de grond krijgt. In Vlaanderen gooide deze week Pascal Smet (de Vlaamse minister van Onderwijs) de knuppel in het hoenderhok. Vanuit wetenschappelijk oogpunt is het een verleidelijke droom: festivals waar ’s werelds beste wetenschappers lezingen geven en experimenten uitvoeren en waarvoor de kaartjes al voor de bekendmaking van de line-up zijn uitverkocht.

Top 5 fraude-ergernissen. De discussie over de frauderende wetenschapper laaide de afgelopen weken hoog op.

Top 5 fraude-ergernissen

Marian Joëls zette haar top 5 van ergernissen rond de zaak Stapel op een rijtje. Van gretig scorende wetenschappelijke tijdschriften tot simpele boodschappen in de media. Vooruit, als iedereen erover schrijft en een mening heeft, dan besteed ik er ook maar een column aan: de frauderende wetenschapper. Laat ik het maar meteen bekennen: ik heb Diederik Stapel een paar keer ontmoet. Open brief: Stapelgek, wetenschappers in de media. Als hoogleraar en wetenschapper voel je je soms geroepen in de media je mening te geven.

Open brief: Stapelgek, wetenschappers in de media

Of dat nou is over het Brabantse volkslied of over een onoordeelkundig besluit om erfgoed te slopen. Daarnaast weten de media ons gemakkelijk te vinden als er behoefte is aan het oordeel van een al dan niet vermeende expert. Uiteraard betekent dat niet dat onze mening alleenzaligmakend is: ook als wij iets zeggen, is dat ‘maar een mening’, om met Máxima te spreken. Omgaan met en optreden in de media is niet altijd een onverdeeld genoegen of succes. Hijmecstoffels : Gunst, ik sta in de toptien... Wetenschappers met de hoogste mediawaarde Vrije Universiteit.

Ewaldeng : #VU is zwaar de weg kwijt:... UU trekt 10 miljoen uit om academische sterspelers te werven. De Universiteit Utrecht stopt 10 miljoen euro in een fonds om internationale toponderzoekers aan te trekken.

UU trekt 10 miljoen uit om academische sterspelers te werven

Dat staat in de conceptbegroting voor 2015. Het is "een fonds waarmee je sterspelers aantrekt", zo lichtte rector Bert van der Zwaan vorige week toe in een commissievergadering van de universiteitsraad. Een eenmalige investering van 10 miljoen euro om internationaal toptalent naar Utrecht te lokken. Soms ketst een transfer af omdat kandidaten een hoger salaris eisen, maar vaker omdat de academische sterspelers allerlei prijzige voorwaarden op tafel leggen, legde Van der Zwaan uit aan de raad. Buitenlanders zouden extra personele capaciteit (aio's en postdocs) vragen, of eisen dat Utrecht minstens even goede apparatuur aanschaft als de universiteit waar ze op dat moment werkzaam zijn. "Dat vergt behoorlijk wat middelen", aldus Van der Zwaan. In de Verenigde Staten worden miljoenen geboden voor talentvolle onderzoekers, vertelde Van der Zwaan aan de raad.

? Heleen Mees - not as science fraud - ?

Still in the doofpot but ready to go.