background preloader

Suseke

Facebook Twitter

Religion

Karikatyrerna lika fel som judevitsar. ”Attentatet är ett tecken på svaghet” - Opinion. Det är så enormt sorgligt, människor dödas.

”Attentatet är ett tecken på svaghet” - Opinion

Vetenskap och politik går ut på att rädda liv, förlänga liv, göra liv värt att leva. Ändå vet vi att människor ibland ser det som legitimt att tortera, stympa och döda. Tro och ideologi kan få människor att se världen på ett sätt som gör att dödande ses som något rimligt. Religion. Köpenhamn. Karoline de la Concha. Leila Lindholm (leila.se) Riad Slitine En obeskrivligt vacker och välskött riad.

Leila Lindholm (leila.se)

Mandelmanns trädgårdar – en ekologisk dröm. Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av femina.se Läs mer om cookies OK Annons Ulrika Norberg.

Mandelmanns trädgårdar – en ekologisk dröm

Julgodis

Mat. Frukost. Baka och efterrätter. Människosyn/Människovärde. Bildning – begreppet som kan utmana. STOCKHOLM Bildning som begrepp kan vara svårt att enas kring.

Bildning – begreppet som kan utmana

En del motsätter sig bildningsbegreppet och andra försöker forma det i takt med vår samtid. Att det inte finns någon enkel definition ser idéhistoriker Anders Burman som både en stryka och en svaghet. Inte minst öppnar det en möjlighet att tolka begreppet som en slags radikal motvikt dagens krav på mått och mål.

Zeitgeist

Ledare: Den kallaste julen. Tiggeri. Debattartiklar. I skolan - Blogg - Världsläget med 20 bilder. Hälften av Syriens befolkning är på flykt.

i skolan - Blogg - Världsläget med 20 bilder

Yttrandefriheten begränsas allt mer i Ryssland. Polismyndigheten i Skåne registrerade romer. Amnestys årsrapport sammanfattar världsläget när det gäller mänskliga rättigheter. Även i döendet är livskvalitet livsviktigt. Döden må vara naturlig, men i och med den palliativa vårdens framsteg betraktas den allt oftare som ett medicinskt misslyckande.

Även i döendet är livskvalitet livsviktigt

En ny bok beskriver hur synen på livets slutskede förändrats på ett sätt som gjort att den döendes välbefinnande har nedprioriterats. För 35 år sedan började vulkanen Saint Helens i den amerikanska delstaten Washington ryka. Myndigheterna började evakuera lokalbefolkningen, men 83-årige Harry Truman – som varit stridspilot i första världskriget och spritsmugglare under förbudstiden – gjorde klart att han tänkte stanna. Han hade bott på samma ställe i 50 år, han hade 16 katter och kunde inte tänka sig att bo någon annanstans.

Yttrandefrihet

Antisemitism. Könsstympning. De är offren för vår tids slavkultur. Vissa kallar det modern tids slaveri.

De är offren för vår tids slavkultur

Andra ren och skär misshandel och utnyttjande av utsatta människor. Miljontals av dem reser varje år till länder i Asien och Mellanöstern för att arbeta i hushåll och tjäna pengar till skolgång för sina barn, betala vård för sjukliga föräldrar eller ta sig ur skuldträsk. Men för många slutar det med städning, matlagning och uppassning dygnet runt, svält, isolering, utebliven lön, misshandel och sexuellt utnyttjande. Många kallas hundar av sina arbetsgivare, ännu fler behandlas som sådana.

Trans o queer

Genus. Nutidens slavar producerar för miljarder. 35,8 miljoner människor beräknas i dag leva under olika former av slaveri.

Nutidens slavar producerar för miljarder

Det visar en undersökning som publicerades på måndagen. Omkring 1.200 svenskar arbetar som slavar. På tal om 6 - ett normkritiskt material by Pedagog Malmö. Världens största krig är osynligt i medierna. Den skarpaste kritik av mediernas utrikesbevakning jag någonsin läst finns i en närmast okänd, akademisk studie från 2008: Virgil Hawkins ”Stealth conflicts”.

Världens största krig är osynligt i medierna

Det är naturligtvis bara logiskt att en bok om förbisedda krig själv har passerat under radarn. Efter att jag läst den har dagstidningarnas utrikessidor börjat se märkliga ut, på ett sätt som inget adjektiv riktigt träffar. (Det är inget att oroa sig för, det är sannolikt en övergående effekt.) Vi klagar över infostress, men de klagomål vi älskar att upprepa om vårt uppkopplade samhälle är snarast ett slags självberöm: titta vilket överflöd vi har! Mer information än vi orkar äta upp! Han fortsätter: ”den dödligaste konflikt som världen har upplevt på mer än femtio år, en konflikt som involverar trupper från nio länder, som spänner över ett slagfält lika stort som Västeuropa och som har resulterat i mer än fem miljoner döda har omvärlden knappt tagit någon notis om.”

En myt att ekomat skulle vara giftfri. Ekoföreträdare menar att naturliga gifter i kosten inte är någon hälsorisk medan andra gifter (syntetiska bekämpningsmedel) är en stor hälsorisk.

En myt att ekomat skulle vara giftfri

Detta har ingen grund i vetenskapen. Holger Kirchmann, Lars Bergström, Thomas Kätterer och John Stenström Vi förstår oron som många känner över bekämpningsmedelsrester som kan upptäckas i livsmedel – ingen vill ha gifter i mat. Bekämpningsmedel används både i konventionell och i ekologisk odling när grödorna angrips av skadliga svampar och insekter. Björn Ulvaeus: ”Det är dags att väcka liv i dödshjälpsfrågan” Läkarassisterad dödshjälp borde vara tillåten i Sverige och det är därför dags att göra en utred-ning i frågan. Det skriver Stellan Welin, prof. em. vid Linköpings Universitet och musikern Björn Ulvaeus, på SVT Opinion. I Sverige är lagligt att hjälpa till vid självmord. Förbud mot slaveri och slavhandel. Ingen får hållas i slaveri eller träldom.

Förbudet gäller all form av slaveri och slavhandel. Ingen får tvingas att utföra tvångsarbete eller annat påtvingat arbete. Foto: UN Photo/Sophia Paris.

Texttyper och lässtrategi

Språkhistoria. Dikt. Sockerberoende. Grammatik. Källkritik. Lässtrategier för gymnasiet. Elevspel.se - Kunskapsspel för barn. 20 appar för åk4-9, öva engelska. En fråga som jag ofta stöter på är appar för äldre elever. Det finns många bra pedagogiska appar till yngre elever som också skulle kunna användas till de äldre eleverna om det inte vore för den naiva layouten och hejaropen med småbarnsröster… Superbraaaa!!! För att fånga de äldre eleverna behövs en helt annan layout för att de ska tycka att det är ok, även innehållet måste spegla de äldre elevernas intressen och vardag.

Jag har nu dammsugit AppStore och hittat 20 appar som jag tycker skulle kunna fungera för de lite äldre eleverna från åk4-9. Har du fler förslag får du gärna lämna en kommentar under inlägget. Svenskanoveller Wiki.

Artiklar Svenska

Att läsa och bedöma texter i digitala portföljer. I det här inlägget tänkte jag berätta om hur jag gör när jag “rättar” numera. Jag arbetar i Google Apps för fjärde året i rad, och mina elever i svenska skapar egna portföljer i början av höstterminen, och i dessa samlar de allt sitt skrivande under året, både anteckningar, svar på uppgifter, större skrivuppgifter och reflektioner kring det egna lärandet. I dessa portföljer skriver jag också kommentarer till eleverna och ger framåtsyftande respons. Det finns ju otroligt många fördelar med att eleverna arbetar i digitala portföljer som är delade med mig, och en av dem är att jag har sett och tagit del av deras texter redan innan det är dags för bedömning. I tidigare inlägg har jag skrivit om hur ett utförligt förarbete med inspiration av cirkelmodellen synliggör strukturen och språket i den aktuella texttypen.

- kalixsvenska.blogg.se.

Språksociologi

SVT - skola. Svenska språket. SVENSKA 1. Retorik. Boktjuven-av-markus-zusak-uppgift. Svenska språket etc. Referat/källhänvisning. Litteraturhistoria. IKT. Skrivmallar. PM. Frokenstall. Informationssöknng. Betyg o Bedömning. Goobric Web App. Exempel%20pa%CC%8A%20uppgifter%20a%CC%88p%203%202010_2011_.pdf. Exempel på provuppgifter och bedömda elevlösningar, sv 1 och sva 1 - Uppsala universitet. Det nationella provet i svenska 1 och svenska som andraspråk 1 består av uppgifter som på olika sätt är kopplade till ett tema.

På denna sida kommer vi framöver att visa exempel på provuppgifter samt elevlösningar med kommentarer. Av upphovsrättsliga skäl kommer vi inte att kunna visa hela prov. Delprov A: muntlig framställning Syfte och innehåll: delprov A Bedömningsmatris svenska: delprov A Bedömningsmatris svenska som andraspråk: delprov A Filmade anföranden finns på Skolverkets bedömningsportal. Delprov B: läsförståelse Syfte och innehåll: delprov B Exempel på uppgifter till delprov B.

Identitet Radio P4

10 books inspired by paintings. Tracy Chevalier, the author of Girl with a Pearl Earring (1999), first saw the Johannes Vermeer painting that inspired her novel when she was 19-years-old. Struck by the colors, as well as the expression on said girl’s face, Chevalier stood in front of the painting for hours and bought a poster of it on her way out.

It still hangs in her home 30 years later. Litteraturanalys. Värdeord bedömning. Om gemensam läsning av skönlitteratur i grupp, läskompetens och läsengagemang. Creative Commons. Lektioner med stationer och gemensam lärarledd läsning. Studenter måste kunna skriva. NP. Genrer. Bibblio – Learning set free. Flippat klassrum. Språkutvecklande arbete. Läsförståelse. Sex och samlevnad. Idiomatiska uttryck. BFL, strategi 4: kollaborativt lärande med Vägen av Cormac McCarthy.

Anställningsintervjuer ”på riktigt” – retorik i gymnasieskolan. Synonymer, antonymer och möjligheten att nyansera språket! Läsfrämjande - lästips för pedagogen - Folkbildningsnätet. Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning. Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning. ‘Möte på Mitten’ för Kooperativt Lärande.

Jenny på Wendes. Språkutveckling, lässtrategier och undervisning i svenska, retorik och psykologi på gymnasiet. Culture - Where do fairy tales come from? File_download. Strategier för att synliggöra elevers lärande på individ- och gruppnivå. Bokhataren Daniel Sjölin: "Läslust kan bryta klass"