background preloader

Pedagogvärmland

Facebook Twitter

Att stötta varandra. När jag började arbeta som lärare år 2000 var det inte vanligt med öppna dörrar mellan klassrummen.

Att stötta varandra

Inte på den skola jag arbetade på. Det kanske inte var så vanligt på andra skolor heller. Jag hörde inte talas om kollegialt lärande och samarbete. Det var jag och min klass. Vi hade det i och för sig ganska bra och jag tänkte inte på att det skulle berika mig med kollegialt lärande. När arbetslaget fungerar är det ett forum för att vara bollplank, en kraftkälla, en plats att hämta inspiration ifrån och en plats där alla bidrar genom att ge och ta. Blogginlägg. 12 tecken på att du kan ha en särbegåvad elev. På varje skola finns det med stor sannolikhet minst ett par elever som är särbegåvade, det vill säga, har ovanligt hög förmåga att lära sig till exempel matematik.

12 tecken på att du kan ha en särbegåvad elev

Men tvärtemot vad en kan tro har många av dem det ändå jobbigt i skolan. Ofta blir de inte stimulerade och utmanade utan blir kanske stökiga istället. Eller så gör de sig osynliga i skolan genom att tona ner sin begåvning för att passa in. Mycket är vunnet genom att uppmärksamma de här eleverna och bekräfta deras begåvning. Födelsedagssånger på olika språk med QR-koder. Här är en samling QR-koder som länkar till födelsedagssånger på olika språk.

Födelsedagssånger på olika språk med QR-koder

Länkar finns till födelsedagssången på kurdiska, svenska, sorani, bosniska, engelska, serbiska, polska, arabiska och kinesiska. Du skriver ut häftet och sedan kan barnen på förskolan själva använda en ipad med QR-läsarapp för att spela upp sångerna. Det är Emelie Johansson och den övriga personalen på Dirigentens förskola i Karlstad som delar med sig av sitt QR-häfte med födelsedagssånger. I den här filmen ser du ett exempel på hur det används. Vill du göra egna QR-koder så har personalen gjort den här lathunden. Här kan du följa avdelningens blogg Språka - flera språk i förskolan. Ladda ner häftet här: Tumme upp. Har du lärt dig lektionens mål idag?

Tumme upp

Vänd tumme upp eller tumme ner. Tänk efter, vad är det som gjort att du vände grön eller röd tumme? Hur ska du göra nästa gång för att fortsätta med grön tumme, eller för att få grön tumme? Vi är inne i en period i klassrummet där vi fokuserar på att göra lärande synligt och där eleverna utvärderar sin arbetsinsats på ett nytt sätt. Varför? Jag har även tidigare kollat av hur eleverna tyckt att lektionen fungerat på lite olika sätt . Målinriktad lärande med tydliga lärandemål och självutvärderingar är stora effekterna som påverkar elevernas studieresultat.

Hattie skriver att målinriktat lärande består av två delar. Jag ser att sedan vi startat detta sätt att ha självutvärderingar på i klassen har flera elever blivit mer noga med att fokusera på lektionens mål under arbetspasset. Digitala informationstavlor för nyanlända. Som IKT-pedagog på Skoldatateket försöker man tillgodose TILLGÄNGLIGHET i alla möjliga situationer.

Digitala informationstavlor för nyanlända

När man stöter på en ny applikation så tänker man, hur kan den här appen komma till nytta? I detta exempel ska vi para ihop 2 appar, nämligen Inprint som är ett bildstödsprogram med ofantligt många bilder och appen Aurasma som låter dig snabbt tagga bilder och låter dessa få liv i en länkad fil, t.ex en film. Aurasma används i många olika sammanhang, t.ex. på museer där man riktar appen mot konstverket och en film startar och man kan få mer information.

Aurasma är en gratisapp som finns till iPad/iPhone och Android. Projektet vi startar upp i Arvika går ut på att nyanlända som ännu inte har befäst svenska språket ska kunna få information på sitt modersmål. Andra kommuner / enheter kan använda samma typ av digitala anslagstavlor utan att "fel" informationsfilm startar, tack vare att man följer olika kanaler på appen. Jag ska försöka hålla er uppdaterade om projektet. Hur svårt är det att få ett A? Det är inte bara eleverna som undrar hur svårt det är att få ett A i betyg.

Hur svårt är det att få ett A?

Elevernas föräldrar är minst lika nyfikna. En egen platta med alla läromedel – avsnitt 12. Utvecklingspodden åkte till Vålbergsskolan och träffade en förväntansfull grupp som just tagit emot en rejäl hög med lärplattor laddade med läromedel.

En egen platta med alla läromedel – avsnitt 12

Plattorna ersätter alla tryckta läromedel under tre år och ska användas av de nya sjuorna. Alla sjuor på Vålbergsskolan får en egen platta som innehåller alla läromedel och klassrum utrustade med modern teknik för att gynna ett kollaborativt arbete. Skolan får stöd och support för att utveckla användningen under en treårsperiod och forskare följer arbetet. I det här podd-avsnittet får ni träffa rektor och personal som berättar om projektet ”Det digitala lärandets möjligheter” som Vålbergsskolan deltar i, som en av endast fyra skolor i Sverige. Samsung, Gleerups och Atea står bakom projektet.

Programledare är Ola Henningsson och Tobias Berger. Rektor Amelie Wahlström, språklärare Susanne Malmberg Olsson, koordinator Elisabeth Olsson och musiklärare Fredrik Enbom berättar om sina förhoppningar inför arbetet. Ipad-appar för en kreativ grundskola. Här är mediepedagogen Pelle Jofjells genomgång av användbara appar till ipad i grundskolan.

Ipad-appar för en kreativ grundskola

Han går igenom appar för att organisera sitt arbete, appar för grupparbeten, för att redovisa och för att skapa med text och bild. Du får en kort genomgång av apparna Påminnelser, Anteckningar, Pages, Trello, 30/30, Keynote, Snapseed, Tumbler, Paper, Bamboo, Sketchbook pro, Procreate. Fler apptips finns på Pelle Jofjells hemsida. Där finns också material om att skapa film med ipad. Ipads i undervisningen för ökad delaktighet.