background preloader

Nordström education

Facebook Twitter

Utbildningsmodul 2 Formativ bedömning – NORDSTRÖM EDUCATION. Frågor kan användas som en metod för att synliggöra lärandet och elevernas förståelse eller oförståelse genom att ställa förståelsefördjupande frågeställningar.

Utbildningsmodul 2 Formativ bedömning – NORDSTRÖM EDUCATION

Genom att använda sig av öppna frågeställningar som VARFÖR, VEM, VAR, NÄR, VAR och HUR. De kan läraren synliggöra och utveckla elevernas egna och varandras förmåga att beskriva, redogöra, förklara, diskutera, resonera, motivera och argumentera. Metiden bidrar även till att aktivera elever som lärresuer för varandra. Genom att ställa förståelsefördjupande frågor så avslöjas även elevernas oförståelse och läraren får snabbt en återkoppling av elevernas förståelse för en genomgång, lektion eller uppgift.

Som man frågar får man svar, det gäller därför att ställa rätt frågor som utvecklar elevernas förståelse eller avslöjar deras oförståelse. Utbildningsmodul 1 om Formativ bedömning – NORDSTRÖM EDUCATION. För att kunna arbeta systematiskt med planering, genomförande, uppföljning och utvärdering utav undervisningen i allmänhet och bedömning i synnerhet så kan olika matriser underlätta både för lärare och elever.

Utbildningsmodul 1 om Formativ bedömning – NORDSTRÖM EDUCATION

Bedömningsmatriser kan användas för att tydliggöra målen och bedömningskriterierna för en hel kurs, ett enskilt arbetsområde alternativt en specifik uppgift. I en allmän bedömningsmatris bör det tydligt framgå en koppling mellan syfte, mål, centralt innehåll och kunskapskraven utifrån Skolverkets kurs- och ämnesplaner.  Filmarkiv Bedömning För Lärande – NORDSTRÖM EDUCATION.

Presentation BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION. Samtalsmodeller för kollegialt lärande – NORDSTRÖM EDUCATION. Forskningsbaserat förhållningssätt och arbetssätt Från 2010 så står det inskrivet i skollagen 1 kap. 5 § att ”utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet”.

Samtalsmodeller för kollegialt lärande – NORDSTRÖM EDUCATION

Det innebär elevernas utbildning, undervisning och skolans arbete ska bygga på ett forskningsbaserat förhållningsätt och arbetssätt. Skrivelsen riktar sig till samtliga nivåer och områden i skolans styrsystem från politiker, förvaltningschefer, skolledare till lärare och övriga medarbetare. För att reda ut begreppen har Skolverket, Skolinspektionen och Specialpedagogiska skolmyndigheten släppt en gemensam forskningsöversikt Forskning för klassrummet – vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet i praktiken.

I boken ger de en gemensam fördjupad beskrivning av begreppen och Skolverket har även gett ut att antal filmer om vad , beprövad erfarenhet och evidens på utbildningsområdet kan innebära i skolvardagen. Professionsutvecklingens två kompletterande perspektiv. Lektionsobservationer – NORDSTRÖM EDUCATION. Skolinspektionen (2012) har utvecklat ett observationsschema som används vid inspektioner och kvalitetsgranskningar av undervisningen.

Lektionsobservationer – NORDSTRÖM EDUCATION

Observationsschemat bygger på aktuell forskning om framgångsrik undervisning. Skolinspektionen (2012) har även gjort en forskningssammanställning om framgång i undervisningen. Vill man fördjupa sin ytterligare kring olika framgångsfaktorer i undervisningen rekommenderas Utmärkt Undervisning (2013) av Jan Håkansson och Håkan Sundberg samt Synligt Lärande (2009) av John Hattie eller SKL (2011) som gjort en sammanfattning av Hatties forskning.

Syftet med en lektionsobservation är att samla in bedömningsinformation om kvalitén i undervisningen. Lektionsobservationerna bör ske på ett stukutrerat sätt utifrån på förhand definierade bedömningskriterier som bygger på evidensbaserade kriterier om framgångsrik undervisning. Undervisningstips 11 Livlinor – NORDSTRÖM EDUCATION. Ett sätt att utveckla detta är att förse eleverna med livlinor vid diskussioner, läxor, prov och andra uppgifter.

Undervisningstips 11 Livlinor – NORDSTRÖM EDUCATION

Dessa metoder syftar till att få eleverna att engagera sig i sitt egna lärande och ge dem möjligheter att söka svar på sina frågor genom att använda varandra som lärresurser. Om du arbetar med flervalsfrågor och ”A – B – C – D – E – kort-metoden” kan du använda ovannämnda sätt för att eleverna med egen tankekraft komma fram till en lösning. De tre ovannämnda sätten hämtar sin inspiration till från tv-programmet ”Vem vill bli miljonär”. ”Fråga publiken” – fråga klasskamraterna som får berätta vad de gissar/röstar på, ”50/50” – läraren tar bort två felaktiga alternativ och ”ring en vän” – välja en klasskamrat för att få hjälp. Del 9 Digital verktygslåda Quizzverktyg och frågesport – NORDSTRÖM EDUCATION. Quzz, frågesport olika eller olika typer av frågeformulär kan användas för att utvärdera undervisningen och elevernas lärande.

Del 9 Digital verktygslåda Quizzverktyg och frågesport – NORDSTRÖM EDUCATION

De kan även användas för att på ett snabbt och effektiv sätt testa elevernas faktakunskaper, begreppsförmåga eller för att synliggöra elevernas förståelse av ett arbetsområde, en lektionsgenomgång, flippad föreläsning. Ett quizz kan bestå av påståenden, problemformuleringar, mattetal, glosor där läraren kan välja att utforma flervalsfrågor, sant eller falskt, fritextsvar eller att eleven skall rita ett svar. I vissa verktyg kan man även göra självrättande test där eleverna kan få en direkt återkoppling på om de stavat, räknat eller angett rätt svar. Det finns flera digitala verktyg som stödjer möjligheten att göra quizz, frågesport eller frågeformulär, några av dessa är: Undervisningstips Del 9 Återkoppling i rätt tid och rätt format – NORDSTRÖM EDUCATION. I det här inlägget har jag försökt att sammanfatta forskningen om vad som kännetecknar effektiv återkoppling utifrån rätt tid och rätt format för att den ska maximera elevernas kunskapsutveckling.

Undervisningstips Del 9 Återkoppling i rätt tid och rätt format – NORDSTRÖM EDUCATION

Nästa blogginlägg kommer att handla om digitala verktyg som lärare kan använda i undervisningen för att ge både skriftlig och muntlig återkoppling till eleverna. Återkoppling i rätt tid Återkoppling sker ofta från läraren i helklass vilket medför att eleverna inte uppfattar att återkopplingen riktas mot just dem. Eleverna befinner sig ofta vid olika platser i sin inlärningsprocess vilket gör att återkopplingen behöver komma i rätt tid och vara utformad i rätt format. Snabb formativ bedömning bör enligt Dylan Wiliam ske ”minut för minut, dag för dag och vecka efter vecka”.

Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION. Prezi är ett presentationsprogram där du kan skapa snygga presentationer direkt i webbläsaren.

Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION

Prezi är en webbaserad molntjänst med en gratis- och betalversion och en som kräver att man registrerar ett konto. Med Prezi kan både lärare och elever skapa snygga presentationer med snygg effekter. Det finns färdiga mallar att välja mellan och gott om redigeringsmöjligheter för att lägga in egna bilder, filmer, texter samt ändra färger och typsnitt. Undervisningstips Del 8 Återkoppling på fyra nivåer – NORDSTRÖM EDUCATION. Image by Alan Levine [CC BY 2.0] Anders Jönsson (2013) skriver i som bok Lärande bedömning att ett formativ förhållningssätt innebär att läraren ”ger konstruktiv och framåtsyftande återkoppling, som hjälper eleverna att prestera bättre i framtiden.

Undervisningstips Del 8 Återkoppling på fyra nivåer – NORDSTRÖM EDUCATION

Räkna inte med att alla elever vet automatiskt vet hur man använder sin återkoppling, utan hjälp dem genom att inkludera strategier för hur man använder återkoppling i undervisningen.” Det finns en koppling till de tre återkopplingsfrågorna som motsvarar fyra nivåer av olika inlärningsfaser. Lärare behöver erbjuda en återkoppling i förhållande till de tre viktiga återkopplingsnivåerna; uppgifts-, process- och metakognitiv nivå. I det här blogginlägget försöker jag att tydliggöra kopplingen och urskilja skillnaden mellan olika nivåer av återkoppling. Undervisningstips Del 7 Återkopplingens tre frågor – NODSTRÖM EDUCATION. Återkoppling i undervisningen Nyckelstrategi tre handlar om att ge eleverna framåtsyftande återkoppling (respons) som för lärandet framåt.

Undervisningstips Del 7 Återkopplingens tre frågor – NODSTRÖM EDUCATION

Framåtsyftande återkoppling har bland de största effekterna (oavsett skolform) på elevernas studieresultat enligt Hattie (2011). För att återkopplingen ska ge en positiv effekt så finns det ett antal kriterier som lärare bör utgå från om återkopplingens innehåll, format och tid. Undervisningstips Del 6 Måltavlor – NODSTRÖM EDUCATION. För att tydliggöra lärandemålen kan man använda en måltavla där man beskriver syfte, mål (lärandemål), innehåll, begrepp samt uppgifter som en lektion eller ett arbetsområde omfattar.

Läraren skriver upp informationen på tavlan fem minuter innan lektionen, redan när eleverna kommer in i klassrummet kan de på egen hand läsa igenom informationen. För de elever som missat lektionen kan läraren enkelt ta ett kort med en mobiltelefon, surfplatta eller dator lägga upp på skolans lärplattform eller andra digitala medier. Digital verktygslåda Del 5 Sociala medier – NODSTRÖM EDUCATION. Sociala medier erbjuder en möjlighet att skapa gemensamma mötesplatser och arenor mellan lärare och elever. Även eleverna emellan då de får möjligheten att kommunicera, samarbeta och utveckla sin digitala kompetens. Vidare kan eleverna att samla in, bearbeta och strukturera information och får tillgång till ett gränslöst närverk som kan bidra till varandras och sitt eget lärande.

Förstå och förklara kunskapskraven – NODSTRÖM EDUCATION. Digital verktygslåda Del 3 Källkritik – NODSTRÖM EDUCATION. Här hittar ni ett lite längre undervisningstips och en sammanställning av olika resurser för hur lärare och elever kan utveckla sin källkritiska förmåga och digitala kompetens i undervisningen. Tipset kommer att följas upp med en sammanställning av olika Creative Commons-licenser. Koppling till läroplanen ”Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Digital verktygslåda – NODSTRÖM EDUCATION. Digital verktygslåda Här hittar ni en sammanställning av olika digitala verktyg som kan nyttjas för att stödja arbetet med formativ bedömning.

De olika verktygen är inte direkt kopplade till en specifik nyckelstrategi eller olika metoder utan det finns en stor flexibilitet och valfrihet att anpassa användandet av verktygen utifrån vilken effekt man vill uppnå. De digitala verktygen som presenteras är hämtade från den egna undervisning samt förslag på hur dessa kan användas inom skolans verksamhet oberoende av skolform. Du hittar även förslag på alternativa digitala verktyg inom samma kategorier med liknande funktioner som erbjuder alternativa valmöjligheter. . Sammanställningen kommer att uppdateras med nya områden av digitala verktyg som kan stödja arbetet med formativ bedömning. Interaktiva responsverktyg Det finns många olika möjligheter att använda sig utav olika responsverktyg i undervisningen. Plickers är ett fantastiskt verktyg som uppskattas av eleverna. NEDU VÅR UTBILDNINGSPLATTFORM. Undervisningsteknikers syfte och effekt – NODSTRÖM EDUCATION.

Undervisningstekniker kräver en teoretisk förankring och förståelse i kombination med ett kollegialt lärande för att kunna uppnå stora effekter för elevernas lärande och skolans måluppfyllelse. Därför rekommenderas att de olika teknikerna prövas tillsammans inom ett kollegium med en teoretisk referensram som utgångspunkt för att de skall maximera elevernas lärande och utveckling. Det är viktigt att understryka att undervisning är en komplex miljö.

Det finns inga färdiga svar, recept, lösningar eller universalmetoder. Skolor, klasser, elever och lärare har olika behov och förutsättningar, det finn inga universallösningar eller undervisningstekniker som passar i alla klassrum. Lärare kan inte bedriva ”undervisning på recept”, det finns inga mirakelmetoder i skolan. Vetenskap och beprövad erfarenhet om olika undervisningstekniker kan endast fungera som referenspunkter med vars hjälp lärare kan reflektera över sin undervisning. Nyckelstrategi 1 Tydliggöra lärandemål och bedömningskriterier. Källkritik i undervisningen. Elevexempel. Formativ bedömning- Nyckelstrategi 2. Elevledda utvecklingssamtal. Tankekartor. Tidslinjer. Tidslinjer är en visuell undervisningsteknik. Undervisningstips 1 Tankekartor i undervisningen. Framgångsfaktorer för professionsutveckling. Skrivet av Daniel Nordström Ett blogginlägg som sammanfattar forskning som framgångsfaktor för lärares professionsutveckling.

Skolinspektionens granskning med stöd av forskning. Tankekartor. Organisera och leda pedagogiska samtal @ Nordström Education. Skrivet av Daniel Nordström Läs om att organisera ett kollegialt lärande och att leda pedagogiska samtal. Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund har utarbetat ett häfte Samtalskonst i praktiken som bygger på Skolverkets skrift ” Vi värderar kvalitet – om självvärdering och lärares utvecklingsarbete”. I häftet presenteras ett antal samtalsmetoder (tekniker) för dialog, reflektioner och kunskapssökande. Länkarkiv med filmer inom formativ bedömning @ Nordström Education.

Skrivet av Daniel Nordström För er som är intresserade utav att fördjupa Er inom formativ bedömning hittar Ni en sammanställning av filmer och videoklipp. Sammanställningen finns även digitalt i Pearltrees för Er som enkelt vill kunna få en översikt av de olika filmerna och videoklippen. I sammanställningen hittar ni bland annat filmer från Skolverket, GR Utbildning, UR Samtiden, Dylan William, Pedagog Stockholm och Skolvärlden.

Systematiskt kollegialt lärande @ Nordström Education. Skrivet av Daniel Nordström Skolverket släppte nyligen ett nytt stödmaterial om Kvalitetsarbete i praktiken. Stödmaterialet presenteras i korthet här och kan bidra till att systematisera det kollegiala lärandet. Det systematiska kvalitetsarbetet är inskrivet i skollagen och det finn även tydliga kopplingar till skola som ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Syftet med det systematiska kvalitetsarbetet är att identifiera, prioritera, samtala och skapa delaktighet om måluppfyllelsen och utvecklingsområden i relation till de nationella målen. Kurs och ämnesplaner-Gr.

Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education.