background preloader

Lust, motivation och lärande

https://iktsidan.com/

Related:  Bloggar med bra tips.Verktyg/ IKT

Ett öppet brev till alla nya lärare – välkommen till denna termin! Hej du nya lärarkollega! Detta är ett öppet brev till de lärare som nu går ut och ska börja sitt yrkesverksamma liv som lärare. För det först vill jag gratulera dig till ditt yrkesval. Det är roligt att du valt att bli lärare för det är ett utmanande och kreativt yrke. Jag minns det själv som igår när jag började min första tjänst som lärare i engelska, svenska, so och bild.

Veckans vidareläsning – Vecka 2 – Pedagog Trelleborg Även denna vecka dyker Veckans vidareläsning upp, en bloggserie där vi kommer samla artiklar, länkar och reportage som sparats i datorns olika flöden och som kanske kan vara intressanta för er också. Inspiration för värdeskapande lärande Webbplatsen Värdeskapande lärande samlar pedagogiska tankar från pedagoger, lärare och processledare i Sundsvalls kommun med särskilt uppdrag att driva utvecklingsarbete genom värdeskapande lärande. Utbildningsinsatser genom värdeskapande lärande i Sundsvalls kommunkoncern består av värdeskapande lärande som kompetensutveckling och som pedagogik. Biblioteket IKT Planera för ett ”projekt på plats” som omsätter några av dina kunskaper från kursen med elever, kollegor eller andra i din lokala närmiljö. Att utveckla samarbeten på arbetsplatsen är något jag strävar efter, framför allt under det senaste året. Att försöka se vilka möjligheter som finns. Vilka kompetenser har jag? Hur kan jag använda dem i mitt arbetsliv och i ett samarbete? Vad behöver elever och lärare hjälp med där jag kan bistå?

www.provivus.se tipsbanken page.php pid=1 Tipsbanken är en ny portal för pedagogisk personal i skolan som samlar tips, råd och idéer för att förenkla och förbättra samarbetet i vardagen mellan pedagogen och elever med och i olika typer av svårigheter. Tips och idéer kommer från pedagoger som delat med sig under våra VIS-kurser (Verksamt i skolan). Du kan läsa alla tips genom att välja det område som du är intresserad av i menyn till höger. Kommer du på nya saker som du vill tipsa om finns möjlighet att göra detta. Vi förbehåller oss rätten att själva avgöra vilka tips som ska införas och när. Didaktikens verktyg - webbplats hos UR Utbildningsradion (UR) har skapat en webbplats - Didaktikens verktyg - där målet är att stärka lärares multimodala kunskap och didaktiska kompetens genom ett webbaserat utbildningspaket för blivande och verksamma lärare. Vi vill med vår temasida ge förslag på hur vi inom folkbildningen kan använda denna gigantiska kunskapskälla för att öka vår kompetens inom området. Hand i hand med samhällets digitalisering förändras även förutsättningarna och möjligheterna inom hela utbildning – och bildningssvärlden. Vilka nya möjligheter medför digitaliseringen och vilken betydelse kan de ha för dig som lärare/ledare? Vilka nya möjligheter har dina elever/deltagare? Hur ser det ut idag?

Skapa ljudböcker med iPad Skapa ljudböcker med apparna Pages / Keynote och Explain Everything och dela dem på YouTube eller dropbox. Varför ? Här är några exempel : Pedagog kan utifrån barns erfarenheter och språk skapa gemensamma texter som sen läses in. Inspelningen av text ger barnen ökade möjligheter att förstå hur ord är uppbyggda genom tydligt uttal, och högläsningen ger också förståelse för hur meningar och berättelser byggs upp. Lärarnas fem favoritappar: Så höjer de undervisningen I varje nummer av tidningen Skolvärlden delar lärare med sig av sina bästa app-tips till andra lärare under segmentet ”månadens app”. Skolvärlden har satt ihop en lista med lärarnas tips från vårerminen 2019. Här är fem appar som fem lärare använder till vardags i klassrummet för att höja undervisningen:

språkutvecklande med IKT? Modern teknik Enligt läroplanen för grundskolan, Lgr 11, ska skolan ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande. Men vad innebär det och var börjar man? Hülya Basaran, lärare för nyanlända elever i Trollhättan, skriver så här: "Som lärare kan det kännas svårt att hänga med i utvecklingen av det digitala samhället och finna kraft och tid för att inte bara ta till sig allt nytt utan också utgå från pedagogiska idéer för att utveckla lärprocesser. Enbart tillgången till teknik räcker inte eftersom tekniken inte ska ersätta något verktyg i skolan, nej, istället ska tekniken utöka och fördjupa lärandet med olika perspektiv i elevernas kunskapsinhämtning. Filmer om Kroppen Leon kommer till Doktor Karin, där han får plocka isär ett plasthjärta för att få se hur det fungerar. Vi får också reda på hur man gör för att mäta att hjärtat mår bra. Doktor Karin berättar vad huden egentligen är bra för och vad som händer när det går hål på den. Doktor Karin berättar att när man hickar har den stora muskeln i bröstkorgen hakat upp sig. Hon visar även några tricks som kan hjälpa muskeln i bröstkorgen att slappna av. Doktor Karin visar hur mat åker genom kroppen från att man äter den tills att det blir bajs.

Datakunskap för nybörjare Det finns bra sidor på nätet som du kan använda dej av när du undervisar eller när du själv vill lära dej grunderna i datorkunskap. Vi tipsar om några riktigt bra ställen. GrundernaIt ikapp. Ett komplett studiematerial i datakuns kap. Undervisa med Padlet – Mikael Bruér Tankar och idéer om att använda Padlet i undervisningen. För att kunna synliggöra vad som görs i klassrummen och få elever att samarbeta och bli medvetna om sin och sina kamraters utveckling behövs verktyg som möjliggör detta. Ett sådant verktyg är Padlet. För den som inte testat verktyget rekommenderar jag det varmt! Padlet är ett gratisverktyg för att skapa gemensamma arbetsytor online. I korthet fungerar Padlet som en gammaldags anslagstavla, fast online och tillsammans med andra.

Skolledare i en digitaliserad värld – Skolledare i en digitaliserad värld Under "Stödmaterial" har varje kapitel en egen undersida. Där finns stödmaterialet samlat kapitelvis. Vill du hitta det stödmaterial som hör till kapitel 1 så tittar du alltså under "Stödmaterial kapitel 1" o.s.v. Stödmaterialet ser lite olika ut beroende på vad kapitlet handlar om. Bland annat finns: Länkar till de webbsidor och böcker som nämns i boken samt fördjupningslänkar för vidare läsning.Mallar, processkartor, presentationer, instruktioner, frågebanker, filmade genomgångar och annat smått och gott som du kan ha nytta av.

Instruktioner Jag gör ofta instruktioner inför utbildningstillfällen och vill gärna dela med mig av dem så att de kanske kan komma till ytterligare nytta. Instruktionerna är alla licensierade under Creative Commons BY-NC-ND även om det inte står nämnt i själva dokumentet. Detta innebär att om du för dem vidare behöver du uppge att jag har skapat dem, du får inte använda dem kommersiellt utan lov och du får inte ändra dem. Om du vill använda dem utanför det som licensen stipulerar är det bara att du hör av dig. På grund av att webbsajterna som instruktionerna handlar om ändrar sig hela tiden så blir instruktionerna alltjämt inaktuella. Hör gärna av dig med förslag på tillägg eller ändringar.

Appar för språkutveckling med nyanlända Hülya Här kommer några exempel på appar som vi använder med nyanlända elever i deras språkutveckling! För fler tips på appar kan du se mina boards på Pinterest, dessa uppdaterar jag kontinuerligt: Se boards som börjar på Appar. U-talk Classic svenska

Related:  Digitala verktygIKT