background preloader

Ungdomslitteratur - frågor och planeringar

Facebook Twitter

En sekund i taget, Sofia Nordin. Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen. I det här inlägget tänkte jag skriva om en metod som utvecklar läsförståelsen och utgår från samtalet.

Hur textsamtalet kan utveckla läsförståelsen

Upplägget går helt sonika ut på att organisera en bokcirkel och jag tänkte dela med mig av hur jag gör så du kan testa själv om du inte redan gjort det. Först tänkte jag ge en anledning till varför att jag tycker att man ska föra ett samtal kring det man läst gemensamt i klassen. Vi vet att elever som lämnas själva i sin läsning inte utvecklar en djupare läsförståelse men genom samtalet kan man stötta de som behöver mer hjälp genom att eleverna lär av varandra.

Minnas klassrum: Läsloggar som tankeredskap och boksamtal på Chambers vis. Ännu en vecka har gått sedan terminsstart och arbetet med eleverna är i full gång.

Minnas klassrum: Läsloggar som tankeredskap och boksamtal på Chambers vis

Vid mina morgonpromenader till jobbet ser jag hur det blir ljusare för varje dag och dessa stunder innan arbetsdagen tar fart ger mig chansen att reflektera och samla tankarna och inför en ny dag. I mitt förra inlägg berättade jag om att skrivandet kommer att vara i fokus denna termin och vi har fortsatt arbetet med att koppla den berättande textens/filmernas dramaturgi, novellkurvan, till kortfilmer från UR Skola Tre berättelser .

Om det var krig i Norden

Läsreflektion genom att välja citat och delge tanke. Just nu är jag inne i en period då jag tänker mycket kring elevernas läsning och hur jag kan utveckla den.

Läsreflektion genom att välja citat och delge tanke

Jag har tidigare skrivit om detta bl a här utifrån bildtolkning men även här för att bena upp vilka frågor som är typiska för respektive läsprocess. I detta inlägg tänkte jag dela en idé jag fick och den är inte ny på något sätt men jag ville ge en ram för hur man skriver och vad som ingår i en Canva. Upplägget går ut på att synliggöra läsförståelsen i skrift för att se elevernas tankar och var de fastnade för i boken. I Kabul tvingas flickor bli pojkar. När man måste bära burka är det otroligt svårt att se var man går.

I Kabul tvingas flickor bli pojkar

Det är omöjligt att bära vattenhinkar i trappor, till exempel - det är för stor risk att man ramlar. Det berättar Deborah Ellis i sin bok "Den osynliga flickan" ("The Breadwinner"), som nu har fått IBBY:s (International Board on Books for Young People) Peter Pan-pris. "Den osynliga flickan" handlar om elvaåriga Parvana som bor i Kabul med sin familj under talibanregimen. Äldste brodern har klivit på en landmina och sprängts i luften, och när pappan åker i fängelse riskerar familjen att svälta ihjäl eftersom kvinnorna inte får gå ut utan manligt beskydd.

Stjärnlösa nätter Arkan Asaad

Dagboken lasaren 3. Bokslukars llskapet pratar om Sju f rtrollade kv llar. Katarinas blogg: Muntlig bokredovisning med omslaget i fokus. Som avslutning på bokprojektet med fokus deckare/spänning i åk 8 valde jag att göra en ny variant vad gäller den muntliga redovisningen.

Katarinas blogg: Muntlig bokredovisning med omslaget i fokus

Som inspiration hämtade jag bland annat idéer från Barbro Westlunds bok Aktiv läskraft Att undervisa i lässtrategier för läsförståelse (2015) där hon skriver "Förmågan att göra inferenser innebär att ha tillgång till ord att uttrycka sina tankar på, att aktivera relevant bakgrundskunskap, att skapa inre bilder (visualisera), att ställa frågor och att förutspå vad som kommer att följa i en text" (s. 126). Här var min ambition att låta eleverna visa sin läsförståelse genom att arbeta med bilden på bokomslaget och koppla den till innehållet genom tolkning. Tusen ett tusen två tusen tre. Nyårsnovell av Jonas Hassen Khemiri.

Tusen ett tusen två tusen tre

DÄR står han nu och antingen så är det han eller så är det hans bror. Det är han. Det måste vara han. Man ser det på kläderna, på kroppshållningen, på blickarna som han kastar mot stationsklockan. Flippad undervisning. Läsning på högstadiet - Raccolte. Fandom powered by Wikia.

Av Mikael Niemi MANNEN I DEN slitna mockajackan var krumbent och aningen kutryggig, med ett ansikte som en gammal sadel.

Fandom powered by Wikia

Hans vandrarkängor var ytterst slitna och rösten lät som om han käkat sand. . — Var ligger rektorsexpeditionen? Att arbeta med noveller. Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera.

Att arbeta med noveller

När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. När hundarna kommer - Jessica Schiefauer.

Boktjuven

#flippatklassrum: Bokprojekt #jaghälsarochberomförlåt #förlåååt.