background preloader

Monicaschack

Facebook Twitter

Fjärrvärme: Lufta elementen - Vattenfall. Läroplan för grundsärskolan 2011 (Reviderad 2017) Läroplanen har reviderats med skrivningar om digital kompetens.

Läroplan för grundsärskolan 2011 (Reviderad 2017)

Under läsåret 2017/2018 är det möjligt att följa den nya eller den gamla läroplanen. Från och med läsåret 2018/2019 är det däremot obligatoriskt att följa den nya läroplanen. Se länk till den gamla läroplanen nedan. Regeringen har aviserat att det centrala innehållet i ämnen och ämnesområden ska stadieindelas från och med höstterminen 2018. Det införs också kunskapskrav i årskurs 3 i ämnena svenska, svenska som andraspråk, matematik och natur- och samhällsorienterade ämnen. Är det sant?: Att vara på internet - UR Skola. Hur vet man att det är sant? Se till att kolla källan! Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Syfte: Ge ökad kunskap om källor och källkritik.

Hur vet man att det är sant? Se till att kolla källan!

Passar för: åk 4-6, so, mediekunskap.Tidsåtgång: 1-2 lektioner.Förberedelser: Tillgång till Internet. Möjlighet att visa upp artiklarna via uppkoppling i klassrummet. Om övningarna:Övning 1 berör barnens nyhetsvanor och inbegriper en värderingsövning som rymmer samtal om olika källors trovärdighet.Övning 2 visar exempel på vikten av att kolla källan.Övning 3 handlar om källkritik på nätet.

Övning 1: Nyhetsvanor och värdering av källor. Beskrivningar. En kursportal från Årstaskolan. Ladda ner Scratch - Scratch-programmering på svenska. Kom igång med programmering – Kodboken. Annelies appar. Propaganda och bilders makt - Barn, unga och medier. Möjliga vägar och viktiga mål för skolans digitalisering – Omvärldsbloggen.

Ifous har under tre år drivit FoU-programmet Digitalisering i skolan tillsammans med sju kommuner och en stadsdel.

Möjliga vägar och viktiga mål för skolans digitalisering – Omvärldsbloggen

Programmet avslutades vid årsskiftet, och igår arrangerade Ifous och SKL en heldag kring temat. Förmiddagen ägnades åt kommunernas insikter och erfarenheter. Under eftermiddagen tog man upp skolans digitalisering ur ett nationellt perspektiv. I det här inlägget tar jag upp eftermiddagens seminarium, som även streamades på webben. Erik Nilsson, statssekreterare åt gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström, gav en inblick i det pågående arbete med nationella strategier för skolans digitalisering. Det har skett en mognad i diskussionerna kring skolans digitalisering under de allra senaste åren, konstaterade Erik Nilsson.

En uppdatering av skolans styrdokument är i full gång. Öva programmering! Hur ska Sveriges lärare bli good enough? - Sara Bruun. Om ett år är det skarpt läge för skolorna.

Hur ska Sveriges lärare bli good enough? - Sara Bruun

Då träder de nya skrivelserna kring skolans digitalisering i kraft och ingen kan längre säga att jag ”tror inte på IT i skolan” eller jag ”vill inte jobba med IT”. Uttalande som ”papper och penna slår IT alla dagar i veckan” kan de som gillar slänga i papperskorgen. 2018 ska digitaliseringen in i skolan vare sig du vill eller inte.

Jag vill dock poängtera att bildning och böcker fortfarande är lika viktigt och ni som brukar läsa vad jag skriver vet att mina elever läser mycket skönlitteratur. Jag menar precis som det står i tweeten att: DIY Blooming Flowers Card. Materials: Craft paper Pencil.

DIY Blooming Flowers Card

Pop up-kort - Arla. Strömsövägen 10 i Morjärv - Kalix, Morjärv - Friliggande villa till salu - Hemnet. Kilskrift. Inspiration och kompetensutveckling och julpyssel! Måste börja med att skriva att FB och Twitter är så himla bra när det gäller att få inspiration, kompetens, svar på frågor, utbyte av tankar och idéer m.m.!

Inspiration och kompetensutveckling och julpyssel!

Som t ex nu i gruppen Ipads i skola och förskola där idén om att skapa en julkalender med qrkoder togs upp. Det tog inte lång stund innan ett gemensamt google docs dokument skapades där man kan lägga in länkar till julsidor på nätet. Det hittar du här. Förstelärare i Svedala. Du vet vilka jag talar om.

Förstelärare i Svedala

Du har förstås mött dem. Eleverna som inte följer dina regler, inte rättar sig när du säger till, inte är intresserade av din undervisning, inte låter sig skrämmas av dina hot om konsekvenser, utan som snarare verkar anstränga sig för att motarbeta dig så ofta det går. Ibland hamnar vi i perioder när vi inte når fram. Ständiga konflikter leder till känslan av förlorad kontroll. Upptäck. Klimatrattan. Skype in the Classroom - Microsoft in Education. Skapa struktur i klassrummet.

SVAR: När vi inte har kontroll blir vi stressade.

Skapa struktur i klassrummet

Jag tror, utan att veta hur din klass är, att du behöver skapa en struktur i ditt klassrum som ger dig kontrollen tillbaka. Förmodligen har du elever i klassrummet som inte vet vad som ska hända, vad som förväntas av dem och vad som är syftet. Då kan struktur, visuell kommunikation och rutiner hjälpa. En bra start är att fundera över hur man startar och avslutar lektionen med eleverna i klassrummet. Matte%20promenad%20inne. Page-detail. Tiden är en mycket abstrakt företeelse som barn lär sig förstå och hantera successivt.

page-detail

De första stegen handlar om saker som händer i en viss ordning, " först borsta tänderna sedan läsa saga". Under förskoletiden tränar barnet på begreppen dagar, månader och årstider på samlingen. Barnen som överlevde Förintelsen: Ruth Rogoff - UR Skola. Prepositioner – litenstund. Låt läroboken leda. Här är guiden som hjälper dig att själv bli en bättre viralgranskare. Informationssäkerhetskolan. Länkar och läromaterial - Surfa Lugnt.

På denna sida samlar vi länkar till information för såväl föräldrar som lärare.

Länkar och läromaterial - Surfa Lugnt

Materialet kommer både från Surfa Lugnt och andra organisationer. Uppdaterat material för användning i skolan För vem: Skolan Vem ligger bakom: Surfa Lugnt Här finns material för fri användning i skolan. Materialet är framtaget av Surfa Lugnts experter. Ett föreläsningsmaterial vuxna till vuxna:Presentation (Powerpoint)Talmanus (Pdf) Ett förslag till lektion och samtalsguide vuxna och unga:Presentation (Powerpoint)Talmanus (Pdf) Ett filter i huvet – för unga (Presentation Powerpoint)Ett filter i huvet – för unga (Presentation PDF)Ett filter i huvet – för unga (Talarmanus PDF) Källkritik - en utmaning - Barn, unga och medier. Det är här källkritiken kommer in. Källkritik handlar om att förstå att texter och bilder har en avsändare och ett syfte – även om detta inte redovisas öppet. Källkritik kan formuleras i en fråga: ”Av vem och varför?”. Före internets genombrott mötte vi den mesta informationen genom etablerade massmedier.

Avsändaren var tydlig och det fanns en ansvarig utgivare. Idag kan nästan vem som helst publicera text och bild offentligt, utan att ha ett mediehus bakom sig. Natsmarta. Hantera slumptal i Scratch. Eductia. Produkter Här hittar du aktuell information från oss på Eductia samt olika länktips. Att erbjuda eleverna att lära in är otroligt viktigt för deras kunskapsutveckling. Mindre stress utan mentorskap. App.bwz. Digital adventskalender 2016 tjuvtitt. Appskola. Instruktionsfilmer: Del 1 (Laddar ner Corona SDK, Coda/Notepad++ & börjar programmera). Del 2 (Skapar nya lua-filer & startscenen samt programmerar in bilder).

Del 3 (Fler bilder programmeras in). Del 4 (Ljud- och knappfunktion programmeras). Del 5 (Bild som faller nedåt + knappfunktion till ny scen). 8 enkla huskurer som alla borde känna till för att bli av med smärta. Dyra läkemedel och mediciner behöver inte alltid vara det enda sättet för att slippa jobbiga smärtor och sjukdomar – ibland räcker det nämligen med att öppna skafferiet och ta vad du har hemma. Det finns flera beprövade huskurer som hjälper mot både det ena och det andra och här är 8 smarta metoder som inte kräver särskilt mycket tid eller arbete. 36 regler alla tonåringar tycks leva efter (är du tonårsförälder vet du exakt...) 00 och 01.00. Gör om, gör nytt. Gymnasieinfo - Skolverket. Making Learning Awesome! - Kahoot! Tips och idéer för Ipad - SPSM Webbshop. Sign in. Digital Publishing Platform for Magazines, Catalogs, and more.

Digitala lärresurser. Allt material som är digitalt och till nytta i undervisning och lärande är digitala lärresurser. IT i skolan. Patricia Diaz – www.patriciadiaz.se. Startsidan. Collaboration, meeting, and teaching platform. Socrative. Padlet is the easiest way to create and collaborate in the world. Anybody can learn. En digitaliserad Lgr11. Teknikspanarna. Therese Testar TEKNIK - Quirkbot (i samarbete med Teknikföretagen) STJÄRNOR AV SUGRÖR PÅ 5 MINUTER - Tips & Trix. Särskolan 2017 Fokus: bemötande & utvecklat lärande - Teknologisk Institut. Föreläsning Barn och fritidsprogrammet 170117.

Kahoot – så fungerar det! – Patricia Diaz. Hallonpaj med havresmulor. Nationaldagsmörgåstårta med sockerärter och avokado. Ord.se. Dumlekaka – Lindas Bakskola. Köttgryta med timjan & paprika. Quizlet och Quizlet Live - så funkar det! Trilomemory pedaogisk present compressed.