background preloader

SO - hemsidor

Facebook Twitter

Sveriges Domstolar - Skolmaterial. JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Sveriges Domstolar - Skolmaterial

Filmen är producerad 2001 Filmen visar hur en brottmålsrättegång i svensk domstol går till. Tillsammans med handledningen och studiehäftet är detta skolmaterial anpassat för gymnasieskolan. Vi får följa rättegången mellan Peter och Maria. De är båda 19 år och tillsammans med varandra. Har Peter verkligen misshandlat Maria som åklagaren påstår? Svaren på dessa och flera andra frågor får du i filmen. OBS! Paketet innehåller En DVD-filmTvå handledningshäften (öppna som pdf) Två studiehäften (öppna som pdf) Paketet är kostnadsfritt och Domstolsverket står för frakten. En liten övning i mediekritik – Husby och Instagramupploppen.

I media sker redan mycket rapportering om Husby.

En liten övning i mediekritik – Husby och Instagramupploppen

Vi tänkte passa på att ge dig praktiska tips med hur du kan arbeta med frågorna utifrån ett mediekritiskt perspektiv. Har media något ansvar för vad som händer i Husby? Efter fyra dagars händelser brukar media själva reflektera över sin medieroll. Så nu har media börjat reflektera. I går var det ett reportage i Kulturnyheterna om retoriken i rapporteringen: Se det här: I Aktuellt var det ett reportage om hur utländska TV-medier rapporterade om händelserna i Sverige. Ni kan se inslaget i Aktuellt, det börjar 12:14 in i programmet: Hur arbeta med detta i skolan? En enkel övning – jämför hur liknande nyheter presenteras från olika medier, från olika områden, från olika tider. Expo Skola. BBC History - BBC History. History: Historical Figures. Forum för levande historia. Hitta fria texter. I det här inlägget i Kolla källans idélåda tittar gymnasielärare Filippa Mannerheim närmare på några textarkiv som du och dina elever kan ha användning av.

Hitta fria texter

Många av texterna är helt fria att använda, medan andra fortfarande är skyddade av upphovsrätt. Filippa beskriver de olika arkiven, hur texterna får användas och ger också några praktiska tips på användning. Wikipedia Wikipedia är ett fritt uppslagsverk på nätet som skapas av sina användare. Det drivs stiftelsen Wikimedia Foundation och finansieras genom frivilliga donationer. Alla kan skriva och redigera artiklarna och alla ändringar som görs listas på förstasidan under rubriken Senaste ändringarna, vilket innebär att den som vill kan följa dem och kontrollera vad som händer med dem. All text på Wikipedia ligger under Creative Commons-licensen CC-BY-SA, vilket betyder att du får använda och sprida materialet fritt, även kommersiellt, utan att fråga om lov. Projekt Gutenberg Projekt Runeberg Litteraturbanken Dramawebben. Statens medieråd. Rättegångsskolan. Patrik Bohjort - SO. Uppgifter 1.

Patrik Bohjort - SO

Titta på bilderna i den pedagogiska bildsamlingen och försök besvara frågorna. Tänk på att alla frågor inte passar till alla bilder. (Om du inte kan öppna länken använd bilden nedan). a) Vad är det för typ av bild? B) När skapades bilden? C) Vilket perspektiv finns i bilden? D) Vilka sinnesintryck finns i bilden? E) Är bilden manipulerad? F ) Vilka kontraster finns? G) Vad föreställer bilden? H) Vilka föremål, personer eller djur syns på bilden? Internetstatistik.se är din källa för tillförlitlig och relevant statistik om Internets utveckling i Sverige och världen. Internetkunskap.se. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. Life Vest Inside – Film. “DFK2012 WorldWide Montage” “DFK2014 WorldWide Montage” “Official Song: Show You Care” “AOK Cards” “Voices of Kindness” “Season to Love” “DFK2013 Promo Video” “NYK Video”

Life Vest Inside – Film

Stoppa sabbet. Www.religionsfroknarna.se. Fotbollsallsvenskan för undersökande journalister. Publicerad: 23 mars 2015 Tema: Idrott Fotbollssäsongen är på gång och medierna hårdbevakar inför starten på årets allsvenska.

Fotbollsallsvenskan för undersökande journalister

Passa på! Fotboll är idag verkligen samhällskunskap! Lagen fungerar som företag, det köps och säljs, och dessutom är fotboll en social företeelse, både vad gäller olika spelares yrkesroller och det engagemang som sporten väcker hos allmänheten. Den 4 april spelas årets första match i fotbollsallsvenskan för herrar, damerna börjar den 11 april. Tidsåtgång: Med faktasök och redovisning tar introduktionen minst en lektion, kanske två. Förutsättningar: Tillgång till datorer för eleverna så att de kan söka på tidningarnas hemsidor och andra informationskällor på nätet. a Introduktion Elitfotboll för herrar har mycket blivit en fråga om ekonomisk makt. 1 Undersökning Dags att göra lite undersökande journalistik! 2 Granskning Nu är du granskande journalist igen. 3 Fördjupning Kopplingar till skolans styrdokument. En podcast om människans historia. Berättad av och för elever!