background preloader

Kevään ikis

Facebook Twitter

Ikäihmisten asioita

Vappu Taipale puhuu vanhenemisesta. Miltä maistuu 95-vuotiaan arki? Elämäntaidot esiin -kampanja - Ikäinstituutti.fi. Elämäntaidot esiin -kampanjalla tehdään näkyväksi iäkkäiden ihmisten elämänkokemusta ja mielen hyvinvoinnin taitoja.

Elämäntaidot esiin -kampanja - Ikäinstituutti.fi

Iän myötä kertyneet elämäntaidot ovat arvokas voimavara – tunteita, valintoja ja oivalluksia, ajatuksia ja tekoja, joista voi ammentaa mielen hyvinvointia. Haastamme iäkkäät ihmiset kertomaan tärkeistä elämäntaidoista! Haastamme ystävät, sukulaiset, naapurit ja muut tutut sekä yhdistykset, yritykset ja yhteisöt kysymään ikääntyessä tärkeistä elämäntaidoista ja kaikki kirjaamaan tai kuvaamaan vastauksia kampanjan avoimeen facebook-ryhmään. Vastauksia voi lähettää myös postitse. Vanhustyön professori teki oman hoitotahdon: Antakaa suklaata, älkää sitoko! Alkuvuodesta professori Jaakko Valvanne mietti, millaista elämää hän tahtoisi elää viimeisinä vuosinaan.

Vanhustyön professori teki oman hoitotahdon: Antakaa suklaata, älkää sitoko!

Entä viimeisinä päivinä, juuri ennen kuolemaa? Vastaus oli selvä, mutta pitkä ja monipolvinen: Hän haluaa elää kotona tai iloisessa hoitopaikassa. Hän haluaa liikkua itse, juoda tummaa, alkoholitonta olutta ja syödä joka päivä suklaata. Virret ja ooppera eivät innosta, mutta Abba ja Jenni Vartiainen saavat mielellään soida hänen huoneessaan. Missään tapauksessa häntä ei saa sitoa eikä riuhtoa. Valvanne, 66, kirjoitti hoitotahtonsa yhdessä toimittaja Lotta Tuohinon kansa kirjoittamaansa kirjaan 60+ Iloa elämään, joka ilmestyy torstaina.

Studia Generalia kevät 2016: Maailmankirjat sekaisin - Helsingin yliopiston Avoin yliopisto. Torstaisin klo 17.00–19.00 Porthania, luentosali PI (Yliopistonkatu 3) Luennot myös verkossa suorina lähetyksinä ja jälkikäteen.

Studia Generalia kevät 2016: Maailmankirjat sekaisin - Helsingin yliopiston Avoin yliopisto

Katso tämä sivu ja video mobiilioptimoituna Luentosarjan järjestää Helsingin yliopiston Avoin yliopisto Vapaa pääsy. Tervetuloa! 7 vinkkiä maailmantuskaan. Kun media syytää huonoja uutisia maailman kärsimyksestä ympäri vuorokauden, pieni ihminen ahdistuu.

7 vinkkiä maailmantuskaan

Maailmaa ei voi pelastaa, mutta tuskaa on vaikea hyväksyä. Mietelause galleria. Hyppää pääsisältöön Etusivu » Mietelause galleria Mietelause galleria mietelauseet gallery: Yleistä Yritykset.

Mietelause galleria

Hs. Nyt ollaan jännän äärellä.

hs

On valokuva 1940-luvulta. Siinä nainen ripustaa valtavaa kasaa pyykkiä kuivumaan naruille, jotka kiertävät puiden välissä. Kuva on tarina, johon liittyy sota, lapset, Suomen saama kehitysapu, miinaan ajanut laiva, Lauttasaari ja ehkä maailman pisin pyykkinaru. Oli vuosi 1946. Nykyisin Lauttasaari on yli 20 000 asukkaan vilkas kaupunginosa, kohta sinne pääsee metrollakin.

Runoilija Heli Laaksonen – Mielen hyvinvointia lounaissuomalaisittain. Opintoaineistot yläkoulujen ja lukioiden opettajille. Nyt. Mikä on rasismia?

nyt

Kysymyksestä on viime aikoina tullut Suomessa oudon akuutti, kun monet julkisuudessa rasistiksi syytetyt ihmiset kieltävät itse olevansa sitä. Viimeksi muslimilasten virpomista kauhistellut perussuomalaisten Terhi Kiemunki pyysi poliisia selvittämään, ovatko hänen omat kirjoituksensa rasistisia. Sosiaalisessa mediassa syntyy jatkuvasti kiistaa siitä, onko jokin näkemys rasistinen vai ei. Joidenkin mielestä rasismi voi koskea vain biologiaa, toisten mielestä myös kulttuuria. Asutustoiminnan muistomerkin paljastaminen Lapinlahdella 22.5.2010. Karjalan Liiton puheenjohtaja, kansanedustaja Markku Laukkanen Talvisodan syttymisen myötä aloitettiin sota-alueilta siviiliväestön evakuoinnit.

Asutustoiminnan muistomerkin paljastaminen Lapinlahdella 22.5.2010

Rauhanehtojen myötä menetimme 100 tuhatta rakennusta ja 450 tuhatta ihmistä jäi kodittomaksi. Pääosin Karjalasta muuttamaan joutuneesta siirtoväestöä puolet oli maatalousväkeä, joten suomalainen yhteiskunta kohtasi sodan jälkeen valtaisan siviiliväestön uudelleen asuttamista koskevan haasteen. Kun sota päättyi maaliskuussa, jo kesäkuun lopulla säädettiin pika-asutuslaki, jonka perusteella ehdittiin perustaa noin 8000 erityyppistä tilaa siirtoväelle.

HISTORIA - KULTTUURIT KOHTAAVAT. Testi 1.

HISTORIA - KULTTUURIT KOHTAAVAT

Löydä samaa tarkoittava käsite Intian perinteisille yhteiskuntaluokille, varnoille eli kasteille: Testi 2. Vastausta kysymykseen elämän tarkoituksesta on Intiassa etsitty arvoista: "Elämme toteuttaaksemme arvoja. " Arvot kuuluvat kaikille, mutta jokaisen säädyn tehtävä oli huolehtia tietyn arvon toteuttamisesta koko yhteisön etua silmällä pitäen. HISTORIA - KULTTUURIT KOHTAAVAT. Testi 1.

HISTORIA - KULTTUURIT KOHTAAVAT

Mitä tarkoitetaan korkeakulttuurilla? Valitse kuvauksista sopivat: Testi 2. Yhdistä ensimmäisten korkeakulttuurien alueet niitä luonnehtivaan määritelmään: Testi 3. Peilisolut auttavat ymmärtämään muita. Pimeän seminaarisalin valkokankaalla pyörii vanha James Bond -elokuva, itse asiassa kaikkien aikojen ensimmäinen, Tohtori No. Sean Connery loikoilee silkkilakanoissa. Myöhäisiän masennusseula (GDS-15) Ikäihminenkin voi kohdata kriisejä. Elämänkulkuun kuuluu monia muutoksia, menetyksiä ja luopumisia. Ikäihmisille niitä on ehtinyt karttua, ja niitä osataan jo ennakoida. Kokemuksen mukanaan tuomat toimintamallit ja selviytymiskeinot eivät kuitenkaan aina riitä. Eläkkeelle siirtyessä ikääntyvä ihminen luopuu työroolistaan sekä -yhteisöstä. Puun käyttö sisustuksessa alentaa stressiä – vanhuksista tulee sosiaalisempia, mielialakin kohenee.

Puumateriaalit lieventävät ihmisen stressiä. Metsäntutkimuslaitoksen mukaan useat tutkimukset osoittavat, että puun käyttö sisustuksessa vaikuttaa stressiä alentavasti. Puumateriaalit vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin niin fyysisesti kuin psyykkisesti, mutta vielä on paljon tutkittavaa siinä, miten eri mekanismit toimivat. Puusta haihtuvilla yhdisteillä on mahdollisesti oma roolinsa puun elvyttävässä vaikutuksessa. Vaikeasti traumatisoitunut vanhus. Harva ihminen välttyy elämässään stressaavilta tapahtumilta, eikä vanhuuskaan suojaa vakavilta järkytyksiltä tai väkivallalta.

Pyhä savu ja mirhami — osa metsän arvoketjun historiaa. Tiernapoikain tarinasta on jäänyt mieleemme kolme arvotavaraa: kulta, pyhä savu ja mirhami. Kolme itäisen maan talousviisasta toivat ne Jeesukselle syntymälahjaksi. Kulta on aina kultaa, mutta mitä olivat nuo kaksi muuta arvokasta lahjaa? Coca Cola ja Pepsi säikähtivät, miten niiden tuotteille käy. Kristinusko ja islam yhä maailman valtauskonnot – uskonnottomien määrä vähenee.

Tältäkö Jeesus oikeasti näytti? – Taiteen ja tutkimuksen käsitykset eroavat toisistaan. Vietnamin venepakolaiset. Uskonnottomilla lapsilla on paras moraali – Stara. Uskontoihin liittyvässä paradoksissa yleensä hehkutetaan erilaisten Jumalien antamaa pelastusta ja ihmetekoja, mutta silti samaan aikaan vääräuskoisia tuomitaan ankarasti. Uskonnot tuovat ihmisille parhaimmillaan voimaa, lohtua ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tutkimukset vahvistavat: Uskonnottomat ovat uskonnollisia älykkäämpiä. Mediasokeus altistaa radikalisoitumiselle. Kun kirjoittaa hakukoneen hakukenttään ”charlie hebdo attack”, saa kolmasosasekunnissa 62 800 000 tulosta: uutisia, tviittejä, blogimerkintöjä, Facebook-sivuja. Samassa ajassa ”copenhagen attack” tuottaa 27 200 000 vastauksen verran bittitietoa talven toisesta tragediasta.

Suomalaislapsetkin ovat saaneet Unicefin avustusta. Hs. EU-maat vievät miljardeilla aseita kriisialueille – Jaakonsaari kysyy politiikan epäjohdonmukaisuudesta. Kotimaa 24.09.2015 19:45. Jos saisin elää uudelleen – näin kaksi sotainvalidia ja heidän puolisonsa tekisivät - Aamulehti. Haaste - Naisten kokema väkivalta EU:ssa. Suomalaisista naisista 47 prosenttia ilmoitti kokeneensa 15 vuotta täytettyään fyysistä tai seksuaalista väkivaltaa. Naisten oikeudet. Naisten ja miesten välinen eriarvoisuus on maailmanlaajuisesti yhä voimakasta ja naisiin kohdistuu monenlaista syrjintää nimenomaan heidän sukupuolensa vuoksi. Monet kulttuuriset ja yhteiskunnalliset käytännöt sallivat eriarvoisen kohtelun, myös lainsäädännön kehittyminen on ollut epätasaista. Monissa maissa naisiin ja tyttöihin kohdistuu laajaa syrjintää ja väkivaltaa heidän sukupuolensa vuoksi. Siirtoväen asutus mullisti kaupungit.

Siirtoväen asuttaminen mullisti suomalaiskaupunkeja sodan jälkeen. Antti Palomäki pitää kaupunkirakenteen muuttumista käänteentekevänä väitöskirjassaan, joka on ensimmäinen tutkimus maanhankintalain vaikutuksista kaupunkeihin. Mielen hyvinvoinnin lähteet -luento. Hesburgerin Salmela tylynä yhteiskuntasopimuksesta: Sosiaaliturva on vienyt suomalaisten työhalut. Google. Näkökulma: Suomikin on saanut apua. Hs. Tarja Halonen: Education, Education, Education Is The Key To Saving Water. Presidentti Tarja Halonen. Hs. Ulkoasiainministeriö: Ajankohtaista. Kv-sopimukset - Globalis.fi. Etusivu - Maahanmuuttovirasto. Mitä vanhusten kotihoidossa oikeasti tapahtuu? - vanhustenhoito - Sunnuntai. Photos du journal - Ville Rannan sarjakuvat - Comics of Ville Ranta. Miten ystävällisestä miehestä tuli vihaviestien lähettäjä: ”Halusin päästä sun ihosi alle” - Vihapuhe. Tyttöjen ympärileikkaus. Hs. Onko taemae totta. Daily Mail vieraili Soldiers of Odinin päämajassa: ”SS-koppalakki pääkallon päällä ja hirttosilmukka katossa”

Konkreettisten toimien aika. Turvapaikanhakijat - Sisäministeriö. Niinistön jyrkkä linja yllätti juhlaväen – ”Mistä tällainen väite on peräisin?” 10 000 uutta turva­paikansaajaa tarvitsee töitä – ”tekemätöntä työtä riittää, kaikki työ ei kiinnosta suomalaisia” - Maahanmuutto. Tolkut – vaikeneva enemmistö – kaisadinmaa. Onko meillä malttia sivistykseen? - Kansalaisyhteiskunta.fi. Tolkun ihmiset. Syrjintä ja yhdenvertaisuus. Murhapoltto ja pohjasakka.