background preloader

I stenålderns tid - Arv och Grim (del 1)

I stenålderns tid - Arv och Grim (del 1)
Related:  maramdo

Bronsåldern och järnåldern För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser. Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Hem - Historiska Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till. Den hette Pluto. Det är solens dragningskraft som håller fast planeterna i deras banor. Solen är egentligen en stjärna. Gravitation En av de viktigaste naturkrafterna i universum är gravitationen. Samma kraft håller kvar månarna runt planeterna. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår. Eftersom månen är mindre än jorden är gravitationen mindre. Här kan du räkna ut hur mycket du väger på andra himlakroppar:www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/? Astronauter Hur är livet som astronaut? För att kunna bli astronaut måste man ha nästan perfekt hälsa. Det är viktigt att astronauterna bygger upp sina muskler. Hur funkar det i rymden? Väl uppe i rymden är allting tyngdlöst. De enklaste vardagssysslor blir svåra i rymden.

Vikingar (LättLäst) Vikingar (LättLäst) De människor som levde i Skandinavien (Sverige, Norge och Danmark) för ungefär 1000 år sedan kallas för vikingar. Tidsperioden kallas för vikingatiden. På vikingatiden betydde ordet ”viking” ”pirat”. Vikingarna talade samma språk över hela Skandinavien. Livligt liv Vikingarna levde ett mycket våldsamt liv. Till exempel: Om en viking dog i duell så hade dennes släkting rätt att ge igen. Samtidigt var de väldigt kärleksfulla i familjen och bland sina vänner. Asagudar Vikingarna bad till gudar som kallas för asar. Samhället Samhället bestod av hövdingar, fria män och trälar. Fria män var oftast bönder. Till exempel: Om din pappa är bonde och traktorn skulle gå sönder. Under plundringstågen tog man sig fram med skepp. Under dessa resor ställde de till mycket elände. Viking idag Idag står vikingen som symbol för tuffhet och styrka. Vill du läsa mer om vikingar?

F Y L G J A - Tyras fantastiska resa "Tyra är 10 år och har ingen att leka med. Hon har precis flyttat till ett nytt hus som ligger bredvid en sjö. Ibland går hon ner och badar i sin ensamhet. En stor svart fågel börjar dyka upp bredvid henne, allt oftare. Det är nästan som om den ville henne något. På de här sidorna kan du ladda ner spelet Fylgja och följa med Tyra på äventyr i bronsåldern och järnåldern. Fylgja är ett dataspel i forntidsmiljö. Här på hemsidan kan man läsa mer om saker som man träffar på i spelet eller gå en rundtur i de virtuella miljöerna, i bronsåldern eller järnåldern. Varmt välkommen! Mölndals stadsmuseum Välkomna till Fylgjas nya hemsida! Här kan du ladda ner spelet Fylgja, gå en virtuell tur i bronsåldern eller järn­åldern. Det finns också pyssel och knåp, och en speciell hand­ledning för lärare. Vi är glada att Skånhälla­skolan vill jobba med Fylgja som ett komplement i forntids­undervisningen.

Läs- och skrivundervisning Fornnordisk religion och asatro | Religionskunskap Jättarna i Utgård kom från ett talrikt släkte. De var inte bara oerhört starka utan ägde också stor visdom vilket gjorde dem till fruktansvärda motståndare. Människornas och gudarnas störste förkämpe var Tor som många gånger fick slåss på egen hand för att upprätthålla världsordningen. Gudarna i den nordiska mytologin Gudarna bestod egentligen av två olika grupper – asar och vaner. Vanerna var en slags fruktbarhetsgudar, medan asarnas funktion är svårare att fastställa eftersom den nordiska mytologins skriftkällor ofta benämner alla gudar som asagudar. Oden var den främste guden och härskade över de andra asagudarna. Valhall var Odens boning och krigarnas paradis. Tor var krigets och åskans gud och Midgårds främste beskyddare. Tor har idag blivit en älsklingsgestalt i den nordiska mytologin. Frej (Frö) var en fruktbarhetsgud och Freja var fruktbarhetens gudinna. Religionen satte sin prägel på hela samhället Det vikingatida släktsamhället vilade till stor del på en religiös grund.

Kolla vad du kan Istiden - Bok (9789147081226) Faktatexter och arbetsuppgifter i samma bokFör dig som letar efter ett riktigt lätt material i SO/NO! Häftena har en lugn och tydlig layout, med faktatexter på vänstersidorna och uppgifter på högersidorna. Barnen skriver svaren direkt i boken. Läs merKolla vad du kan-serien finns för de barn som tycker det är knepigt att läsa och förstå faktatexter i vanliga grundböcker. Häftena innehåller enkla texter om viktiga och roliga fakta inom olika ämnen. Om författarnaFörfattare till Vikingatiden och Medeltiden är Anna Gustavsson. + Visa hela texten - Visa kortare text Kundrecensioner Bli först att betygsätta och recensera boken Kolla vad du kan Istiden. Bloggat om Kolla vad du kan Istiden

Related: