background preloader

SO tips

Facebook Twitter

Världskoll - Vem skulle du vara om du levde i ett annat land? Vulkan. Geografi.nu - Foton från alla länder i världen. Livet i ett flyktingläger. Livet i ett flyktingläger VAD tänker du på när du hör ordet ”flyktingläger”?

Livet i ett flyktingläger

Har du besökt ett sådant någon gång? Hur ser det ut där? När den här artikeln skrevs, hade 13 flyktingläger upprättats i västra delen av Tanzania. På grund av inbördeskrig hade det kommit omkring 500 000 flyktingar från andra afrikanska länder, och de fick nu hjälp av de tanzaniska myndigheterna i samarbete med FN:s flyktingkommissariat (UNHCR). En tonårig flicka som heter Kandida berättar vad som hände, när hon och hennes familj kom till ett flyktingläger för några år sedan: ”De gav oss ett ransoneringskort med ett identitetsnummer, och min familj anvisades till flyktinglägret Nyarugusu.

Ransoneringskortet används varannan onsdag. ”Ja, vi ställer oss i kö vid ett utlämningsställe för att hämta basvaror som delas ut av UNHCR”, berättar Kandida. Hur ser menyn ut för en person? ”Vi får omkring 7 dl majsmjöl, 2,5 dl ärtor, 20 gram sojamjöl, 2 matskedar matolja och 10 gram salt per person. The Big five lathund reviderad. Järnålder - Historiska. Järnåldern i Skandinavien är mellan 500 f Kr och 1050 e Kr.Det är den tiden när järnet börjar bli vanligt i Skandinavien.Tiden 500 f Kr–550 e Kr kallas för äldre järnåldern.Tiden 550–1050 kallas för yngre järnåldern.Järnåldern slutar med vikingatiden och går över i medeltiden.

Järnålder - Historiska

Silverskatt hittad på Gotland Järnåldern i Norden är alltså cirka 1 500 år.Det är en lång tid. I övriga världen hinner mycket hända:I Kina börjar man bygga den kinesiska muren.Alexander den store föds och dör.Det romerska riket skapas och går under.Den kristna kyrkan växer fram i Europa. Folket som levde i Norden tänkte inte på åldrar.De sa inte att de levde på järnåldern.Orden sten-, brons- och järnåldern är mycket yngre.Det är senare generationer som delar in tiden i epoker.Det är lättare att förstå historien då. På järnåldern var inte allt gjort av järn.Det fanns bronsföremål och keramik.Men det mesta var gjort av sten, trä, horn eller ben. Gå vidare till äldre järnåldern » Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden.

Forntiden 2: Bronsåldern och järnåldern. Kom med till Järnåldern. Barnkonventionen lättläst barnombudsmannen. Med all rätt: Ellen - UR Skola. Lyssna på En plats är tom - FN-dagen. FN flaggan. SLI.SE - FN & UNICEF - En översiktsfilm om FN och barnkonventionen. Utbildningsradion, 2013, Från 6 år, 14 min.

SLI.SE - FN & UNICEF - En översiktsfilm om FN och barnkonventionen

U102763-01 Del 1 av 16. Ami, Bruno, Coco och Dani får en chans att rädda teatern från nedläggning. På sjukhuset opereras ett trasigt ord som lämnats in akut, och i Bokstavsbutiken får butiksbiträdet Dick en chans att övertyga en kund som tvivlar på nyttan med bokstäver. Swedish Film, 2011, Från 7 år, 76 min. V3817 Jonathan är 11 år och tillsammans med sin lillasyster Sophie tillbringar han sommarlovet med sin farfar som bor i utkanten av en skog full av märkliga djur. Kunskapsmedia AB, 2008, Från 8 år, 24 min. Version 3.5.4Sidan skapad på 0,2368 sekunder på www22. Duva. Tio-lektioner-om-barnets-rattigheter_unicef. Livets Lotteri - Rädda Barnen. Med all rätt: Ellen - UR Skola. Pyssel.

Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år.

Pyssel

Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande.

Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden. Rena rama forntiden: Att vara barn på forntiden. SLI.SE - Om hela världen var en by. SLI.SE - Evas Superkoll del 16 - Barnkonventionen. Urtidens däggdjur, Människan. SLI.SE. Image46-e1397113332370.jpg (JPEG Image, 1936 × 1936 pixels) - Scaled (51%) Barnen hedenhös. Bronsåldern och järnåldern. För bildmaterialet på SO-rummet gäller i allmänhet olika typer av licenser.

Bronsåldern och järnåldern

Många av bilderna är upphovsrättsskyddade medan andra har Creative Commons-licenser eller andra liknande licenser. Några av bilderna är helt fria att använda. Om du vill bruka en bild i eget syfte, så måste du själv ta reda på om bilden är fri att använda eller vilka villkor som gäller. Detta gör du genom att klicka på bildlänken som finns under de flesta bilderna. Om en bildlänk saknas är bilden i regel upphovsrättsskyddad och kan inte användas utanför SO-rummet. SO-rummet ansvarar inte för andras användning av webbplatsens material. Vi vill gärna att SO-rummet används som kunskapskälla, till exempel av elever och lärare i skolundervisningen. *För användning av texterna i avsnitten om Världens länder (hi, ge och sh) hänvisar vi till Landguiden som drivs av Utrikespolitiska institutet.

Det var en gång...Tidernas äventyr Del 1 - Jorden blir till. Läsa. Istiden och stenåldern. SO/ Historia.