background preloader

Krno97

Facebook Twitter

Teknik

Kroppen. Samhället. Rymden. Valet. ABC. Grodan. Kyss en groda och det blir en prins.. eller hur var det nu?

Grodan

En liten varelse som fascinerar, som dyker upp i sagor och myter världen över. Det är spännande att se vilken förändring som grodan genomgår, från ägg till fullvuxen. Här är ett material där eleverna kan läsa, skriva, rita och samtala om grodans livscykel och grodans del i en näringskedja. I häftet finns texter med olika uppgifter men även steg för steg hur eleverna kan rita en enkel groda. Deckarschema – ASL – reflektion. En liten resumé, reflektion, summering av höstterminens genomgående ASL arbete för våra årskurs tvåor.

Deckarschema – ASL – reflektion

Var är vi? Hur har det gått? Och varför? Tröttheten börjar krypa sig närmare. Matematikmaterialet. Groupe public Fröken Sophias undervisningstips! My Site - START. Sagomattan, Cirkelmodellen och berättelsestruktur. Någonting som kännetecknar mig och min undervisning är nog att jag är nyfiken och gärna vill pröva nya saker och knyta det nya till sådant som jag redan vet fungerar.

Sagomattan, Cirkelmodellen och berättelsestruktur

I ett blogginlägg på facebook läste jag om ett program som SVT gjort som heter "Sagomattan" och att det programmet fått igång elever i den första skrivinlärningen att skapa berättelser med tydlig inledning, handling och avslutning. Sagt och gjort detta måste prövas och det måste ingå i det språkutvecklande arbetssätt som jag nästan alltid använder vid skrivande nämligen Cirkelmodellen.

Jag lät elever i åk 1 se programmet "Sagomattan" samtidigt som jag målade och skrev på tavlan de fem olika punkterna som man i programmet tar upp kring berättelsestruktur. 1. Huvudperson 2. Fas 1 och fas 2 När vi sett hela programmet repeterade vi händelseförloppet genom att eleverna fick berätta och att jag under varje punkt skrev ned vilka som var huvudpersoner, vad som var problemet o s v. Fas 3.

Matteblogg på Mårtenskolan i Lunds kommun. Lektionsplaneringar - Vi i klassen - BF. Lektionsplaneringar Här hittar du färdiga planeringar som du kan använda i din klass.

Lektionsplaneringar - Vi i klassen - BF

Hitta ÄVENTYRET i naturen utanför husknuten bland smådjuren och växterna! Kims matematik - Hem. Kodknäck – Datalogiskt tänkande och programmering på Årstaskolan. Matematiska problem - Kims matematik. Uppdrag sommarlykta.

Sax, lim, barnmatsburkar, servetter, piprensare, klistermärken… och matematik!

Uppdrag sommarlykta

Perfekt kombo, speciellt när man undervisar i terminens slut. I mitt förra inlägg beskrev jag hur det kan vara i slutet av terminen. Det märks tydligt att terminsslutet är nära och jag har haft något klurigt att hitta arbetsuppgifter som fungerar i en tid som denna. Det råder en viss trötthet och ett ofokus i gruppen vilket gör att bland annat matematiklektionerna som tidigare fungerat bra – nu blivit något sega. För att fånga elevernas fokus på slutet valde jag att testa ett nytt upplägg, uppdrag sommarlykta. För Eleven. Alla elever som använder MattePortal har en egen inloggning till systemet.

för Eleven

Med denna inloggning kan eleven nå portalen oavsett vilken enhet hen använder. När eleven loggat in i systemet väljer hen önskad svårighetsnivå på uppgifterna. Appskola. Instruktionsfilmer: Del 1 (Laddar ner Corona SDK, Coda/Notepad++ & börjar programmera).

Appskola

Invigos. Annas Klassrum. ”Problem i leksaksfabriken!

Annas Klassrum

Jag behöver hjälp!” Så började brevet vi fick av Kim Leksaksson i måndags. Han behövde experter i matematik för att kunna reda ut problemen och vi blev de lyckliga medhjälparna! Vi började med att fylla i våra personuppgifter i en blankett vi fått av Kim. För att kunna fylla i den ordentligt var vi tvungna att mäta oss själva, leta efter skonummer i skorna och minnas våra telefonnummer. När vi fyllt i vår blankett tog vi den med oss till datorn och gjorde varje uppgift om oss själva till en mening. Tyvärr inga bilder på dessa underbara texter, det blir lite för personligt… På tisdagen hade vi en lektion om tiokamrater. Vi gjorde olika mattelappar vi hittat på lektion.se för att träna och bli säkra på tiokamaterna. Annas Klassrum. Nu börjar vårt arbete med sagor lida mot sitt slut och jag tänkte skriva ihop en liten sammanfattning om hur mina tankar gått när jag planerade upp det här arbetet.

Annas Klassrum

Jag har tagit min utgångspunkt i cirkelmodellen som ni kan se här nedan, även om ni kommer märka att jag frångår den lite. Bilden är tagen från Anna Kayas film kring cirkelmodellen som jag länkat till i tidigare inlägg. Bilden kommer återkomma på fler ställen i inlägget. Tanken är att bygga upp kunskap om ämnesområdet, studera texter för att få förebilder, skriva gemensamt och sedan få skriva själv. Det är i de två sista delarna jag inte riktigt följer mönstret. Vi började temat med att introducera den nya genren – sagor. Jag berättade att alla sagor har en inledning där man berättar vem sagan kommer handla om – huvudpersonen, och var sagan kommer utspela sig. Ugglan och kompisproblemet: Säga förlåt på riktigt - UR Skola. Matildas mattegåta: Blanda saft - UR Skola. Malin Carlsson i drömmarnas värld. I drömmarnas värld – Skriv- och matteprojekt. Då har vi jobbat med ytterligare en problemlösning i temat I drömmarnas värld.

I drömmarnas värld – Skriv- och matteprojekt

Den här gången med fokus på tidsberäkning. När vi går igenom dagen varje morgon så skriver vi upp tiderna som gäller för dagen och pratar om hur man tänker med digital tid. Nu var det dags att använda kunskaperna. Nu handlade det bl.a. om schemat för huvudpersonen. Hur läser man av ett schema? Med uppdraget, återigen, att prova först! Kunskapsvägg åk 1-3. För nästan 4,5 år sedan skapade jag kunskapsväggen för åk 1-3. Det gjorde jag för att synliggöra för mina elever vad det var vi skulle jobba med och vad de skulle lära sig. Jag trodde aldrig att det skulle bli så många som skulle använda sig av den som det har blivit under dessa år. Jättekul att fler tycker att de kan ha användning av den på olika sätt. Detektiven. Idag har vi tränat på nya ord på ett nytt sätt.

Vi satt i grupper och hjälptes åt med ett ord var. Vi skulle fylla i fyra rutor om ordet. Vi diskuterade fram en förklaring till ordet.Vi skrev en mening med ordet.Vi ritade en bild till ordet.Vi berättade i vilken miljö ordet används. Att bygga upp en berättande text. Idag har vi repeterat hur man bygger upp en berättande text.