background preloader

Mediataidot

Facebook Twitter

BBC Sound Effects - Research & Education Space. Koululinkki. Tunnista luotettava uutinen - kysy nämä 7 kysymystä. Julkaistu 11.02.2020 - 14:40.

Tunnista luotettava uutinen - kysy nämä 7 kysymystä

Päivitetty 11.02.2020 - 14:40 Luotettavan uutisen tunnistaminen on yhä vaikeampaa ja vaatii medialukutaitoa. Näistä seitsemästä kysymyksestä voi olla apua, kun arvioit, voiko uutiseen luottaa. Puhumme usein valeuutisista, mutta tutkijoiden mukaan asia on monimutkaisempi. Materiaalia kaikenikäisille. Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas? Yle Uutisluokan videot ja te... VIDEO 1: OLE VALPPAANA NETISSÄ – TÄTÄ KAIKKEA VOIT KOHDATA (10 min) Katsokaa video 1 ja keskustelkaa parin kanssa alla olevista kysymyksistä.

Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas? Yle Uutisluokan videot ja te...

Kirjatkaa ajatuksenne ylös ja käykää lopuksi vastauksia läpi yhdessä koko luokan kanssa. 1. Valeuutiset (0:14–3:06) a) Mistä tunnistaa valeuutisen? B) Miksi valeuutisia tehdään? C) Miksi valeuutiset leviävät niin hyvin sosiaalisessa mediassa? D) Minkälaisiin valeuutissivustoihin ja -uutisiin olette törmänneet? Suomen Koodikoulun robotiikan ja tekoälyn oppimateriaaleja kaikkien avoimeen ... Joulun koodausvälipala – viimeisen kouluviikon askareena – Datasepän koodikoulu. ATK-tunnin runko esityksenä oppilaille. Tässä pieni käytännön vinkki loppuvuoden kiireiden keskeltä.

ATK-tunnin runko esityksenä oppilaille

Olen pitänyt yleensä joka luokalle ainakin yhden tunnin lukukaudessa pöytäkoneiden ääressä tablettien, läppäreiden ja puhelimien sijaan. Näillä tunneilla tehdään nettitestejä, käydään katsomassa sovelluksia, jotka voivat olla hyödyllisiä oppilaille kotona harjoitteluun myös puhelimella ja harjoitellaan opeteltavaa asiaa jollakin sovelluksella tai esim. kirjoitelmalla. Ja ennen kaikkea, opetellaan kielten opiskeluun liittyen tietokoneen käyttöä (sanakirjat, tekstinkäsittelyohjelmien kieliasetukset yms.). Helpoiten oppitunnin rungon luominen ja siinä pysyminen on käynyt Google Slides -esityksellä (esimerkin teema tuttuun tapaan SlidesCarnivalista), johon olen luonut linkit oppilaiden klikattaviksi. Esityksen olen jakanut linkkinä oppilaille Wilma-viestinä. Ehdoton plussa tässä on se, että linkki esitykseen jää oppilaalle talteen, ja hän voi halutessaan palata mihin tahansa linkeistä myöhemmin esim. puhelimella.

Pelaaminen ja pelikasvatus, osa 4: Pelejä oppitunneille - Mediakasvatusseura ry. Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas? Yle Uutisluokan videot ja te... Hyvinvointia digiajassa. Pelkkaafeikkia_web. Mistä ilmaisia kuvia löytää – 7 parasta kuvapankkia. Oletko luonut uudet verkkosivut, mutta ne näyttävät tylsiltä?

Mistä ilmaisia kuvia löytää – 7 parasta kuvapankkia

Kirjoitatko paljon, mutta artikkeleihin ei millään tunnu löytyvän sopivia kuvia? Mistä löydät inspiroivan taustan sosiaalisen median postauksellesi? Ei hätää! Listasimme 7 parasta kuvapankkia, joista voit napata ilmaisia kuvia kotisivuillesi – täysin laillisesti. Etsitkö grafiikkaa someen? Kuvitukseen kannattaa panostaa, koska se lisää sisältöjesi kiinnostavuutta kävijöiden silmissä. Huomaa! Pixabay.com Pixabay.com on yksi internetin laajimmista ilmaisia kuvia tarjoavista kuvapankeista. Helppo hakuominaisuus auttaa sinua löytämään juuri käyttötarkoitukseesi sopivat kuvat. Stocksnap.io Stocksnap.iossa on tuhansia Creative Commons 0 -lisenssillä varustettuja valokuvia, ja uusia tulee päivittäin! Kuten hakulaatikon alla lukee, näitä kuvia voit käyttää missä tahansa ilman mainintaa niiden alkuperästä: Unsplash.com Unsplash.comissa kuvat ovat todella huippulaadukkaita!

Sivustolle lisätään kymmenen uutta kuvaa kymmenen päivän välein. Videoita, sarjakuvia ja lähdekritiikkiä tunnille – Yle Uutisluokka kokosi med... Mikä on valeuutinen, somekupla tai trollitehdas?

Videoita, sarjakuvia ja lähdekritiikkiä tunnille – Yle Uutisluokka kokosi med...

Yle Uutisluokan videot ja tehtävät auttavat tunnistamaan verkon ansat Näin meitä huijataan verkossa: Video: Kun omiin silmiin ei voi enää luottaa – näin sinua huijataan liikkuvalla kuvalla Näin jäljität videohuijauksen verkossa: Terrorismin kokonaiskuva. Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen. Kuvia on kiva ottaa ja mukava jakaa.

Digitreenit 24: Helpot vinkit kännykkäkuvien muokkaamiseen

Älypuhelimissa on laadukkaat kamerat ja ne ovat aina mukana, joten kuvia tulee otettuakin. Muutamilla yksinkertaisilla muokkauksilla kuvista saa vielä parempia. Puhelimiin on ladattavissa runsaasti erilaisia ilmaisia ja maksullisia kuvanmuokkaukseen tarkoitettuja sovelluksia. Nyt keskitymme kuitenkin sellaisiin kuvanmuokkauksen perusominaisuuksiin, joita puhelimissa on jo valmiiksi. Niillä saat aikaan parempia kuvia. Kuvanmuokkaustoiminnot saat näkyviin kun avaat puhelimen kuvagallerian ja valitset kuvan ja Muokkaa. Erilaiset muokkausikonit tulevat näkyviin näytön reunaan. Kuvan sommittelu. Miten käyttää videoita opetuksessa?...- Plant a Question, Grow Answers! Gener...

Kuusi somepostausta, jotka tulivat tekijälleen kalliiksi – lue nämä ennen kui... Suomen oikeusistuimissa käsitellään joka vuosi useita tapauksia, joissa joku on julkaissut netissä loukkaavaa tietoa toisen ihmisen yksityiselämästä.

Kuusi somepostausta, jotka tulivat tekijälleen kalliiksi – lue nämä ennen kui...

Tyypillisesti näissä tapauksissa tekijät ovat selittäneet toimineensa vahingossa tai vedonneet sananvapauteen. Tai sitten he ovat puolustautuneet sillä, että toisen ihmisen yksityiselämää koskeva tieto on julkaistu vain yksityisellä Facebook-sivulla, WhatsApp-ringissä tai muuten rajatulle yleisölle. Tiedonhaku. Mainos pitää tunnistaa, olipa kanava tai teknologia mikä hyvänsä « Kuluttaja-... Kuluttajat käyttävät mobiililaitteiden kautta yhä enemmän erilaisia palveluita.

Mainos pitää tunnistaa, olipa kanava tai teknologia mikä hyvänsä « Kuluttaja-...

Myös yhteydenpito, ajanvietto ja tiedonhaku kytkeytyvät tiiviisti mobiililaitteisiin. Appsien, eri kanavien ja sisällöntuotannon kehittyessä myös mobiilimainonta muuttuu, kun mainostajien ja myös sisällöntuottajien on keksittävä uudenlaisia tapoja saada kuluttajan huomio. Esimerkiksi Facebook on vastikään ottanut käyttöön mainosten sijoittamismahdollisuuden erilaisten Facebook-videoiden keskelle ja myös livestreamiin (ks. esim. Etusivu - DigiMarkus.fi - Raamattu, joka on aina mukanasi! Facebook Live avaruudesta ei ollutkaan aito - Lasten uutiset. Syksyllä sosiaalisessa mediassa levisi uutinen, jonka mukaan amerikkalaiset astronautit tekivät Facebook Live -lähetyksen suoraan avaruudesta.

Facebook Live avaruudesta ei ollutkaan aito - Lasten uutiset

Lähetys näytti niin hienolta, että moni päätyi jakamaan sitä eteenpäin. Jos video ei olisi ollut niin häikäisevän hieno, moni olisi ehkä tullut pohtineeksi sen todenmukaisuutta. Kyseessä ei nimittäin ollut aito suora lähetys avaruudesta, vaan kolme vuotta vanha video. Silti miljoonat ihmiset päätyivät seuraamaan sitä haltioissaan, minä mukaan lukien. Kaikki Kuvaa EDU. "Monipuolinen ja helppo tapa lisätä osallisuutta sekä oman oppimisen omistajuutta.

Kaikki Kuvaa EDU

Se konkretisoi välittömästi sen, mitä ollaan juuri nyt opettelemassa. Jokainen pääsee itse tekemään, miettimään, pohtimaan ja keskustelemaan. Lisää yhdessä tekemistä. " "Kamerakynän pedagogiikka osallistaa ja sitouttaa lapsia oppimiseen, antaa mahdollisuutta keskustella ja sanallistaa oppimista, motivoi lapsia" "Tähän mennessä paras verkkokoulutus, johon olen osallistunut. " Digitreenit - Testaa digitaitosi ja hanki uusia.