background preloader

uUE2

Facebook Twitter

Pääsiäisen symboliikkaa. Tony Flannery – irlantilainen katolisen kirkon uudistaja. Irlannin katolisuus on monesta syystä kiinnostava aihe.

Tony Flannery – irlantilainen katolisen kirkon uudistaja

Irlanti oli pitkään vankimpia vanhoillisen katolisuuden linnakkeita Euroopassa ja tuotti pappisseminaareissaan pappeja runsaasti yli oman tarpeen. Kirkolla oli luja ote irlantilaisesta yhteiskunnasta ja politiikasta. Mutta ajat ovat nyt toiset. Katolisen kirkon ote on hellinnyt ja sen arvovalta heikentynyt. Hyväksikäyttöpaljastukset ovat jo 1990-luvulta lähtien nakertaneet ihmisten luottamusta kirkkoon ja pappeihin. Kirkko on ollut sen jälkeen jyrkässä alamäessä. Uudet ajat ovat tuottaneet myös uudenlaista teologista ja kirkollista ajattelua. Tony Flannery (s.1947) on irlantilainen katolinen pappi, jonka hengellinen koti on redemptoristien sääntökunnassa. ACP edustaa liberaaleja näkökantoja useissa teologisissa kysymyksissä ja on ollut konservatiivien kovasanaisen kritiikin kohteena. Flanneryn oikeudet toimia pappina pidätettiin, ja häntä kehotettiin vetäytymään hiljaisuuteen.

'Hindus Who Visit Church During Christmas Will Be Beaten Up': Right-Wing Group Warns In Assam. Hindus, who will visit churches to take part in Christmas celebrations will be 'beaten up, declared a leader of the right-wing group Bajrang Dal.

'Hindus Who Visit Church During Christmas Will Be Beaten Up': Right-Wing Group Warns In Assam

The leader said that he was outraged by the alleged shut down of the Vivekananda Centre in Meghalaya's Shillong. Afrikka yllättää ja yllättyy. Afrikassa elämän yllätyksellisyys näyttäytyy kaikilla elämän aloilla.

Afrikka yllättää ja yllättyy

Tämä johtuu pitkälti siitä, että yhteiskuntia ei ole rakennettu ylläpitämään kansalaisten hyvinvointia. Siirtomaajärjestelmän tarkoitus oli riistää maata ja sen kansoja mahdollisimman tehokkaasti ja valitettavan usein tämän järjestelmän rakenteet ja mentaliteetti ovat periytyneet myös itsenäistyneisiin valtioihin. Sosiaaliturvan puute tekee yhteisöllisyydestä välttämättömyyden Afrikassa sosiaaliturva on puutteellinen. Kun suvussa on vain muutama palkansaaja, heidän työpaikastaan riippuu monien ihmisten hyvinvointi. Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina. Kirjoittanut: Yle Julkaistu 06.04.2020 - 21:17.

Franciscus ja minä – Jumalan köyhän tarina

Päivitetty 06.04.2020 - 21:17. Martti ja minä, reformaattorin tarina. Kuinka kristinusko muutti maailman - Areiopagi. Palkitun brittiläisen historioitsija Tom Hollandin kirja Dominion: The Making of Western Mind (2019) on herättänyt laajan keskustelun kristinuskon vaikutuksesta länsimaiseen ajatteluun.

Kuinka kristinusko muutti maailman - Areiopagi

Kirjassaan Holland puolustaa teesiä, jonka mukaan läntinen maailma, jopa sen kristillisyyden vastaisissa muodoissaan, on mitä syvimmissä määrin riippuvainen kristinuskosta. Holland lähtee liikkeelle omaelämänkerrallisesta avautumisesta. Hän osallistui lapsena aktiivisesti anglikaanikirkon toimintaan, mutta pyhäkoulun opetusmateriaali, jossa Adam ja Eeva kuvattiin eläneenä yhtä aikaa dinosaurusten kanssa, kylvi epäilyksen siemenet. Tutustuminen historiaan sai nuoren Hollandin kokemaan vetoa kristinuskon tarinan pahiksiin: keisareihin ja muihin tämän maailman ruhtinaisiin. Toogaan pukeutuneet filosofit ja kuninkaat vaikuttivat paljon siistimmiltä kuin ristiinnaulittu epäonnistunut messiaskokelas, jonka oman aikamme opetuslapset silmää räpäyttämättä opettivat silkkaa hölynpölyä. Miltä usko näyttää? – Kakkaaja seimellä. Kakkaaja eli caganer kuuluu perinteisen seimiasetelman henkilögalleriaan.

Miltä usko näyttää? – Kakkaaja seimellä

Perinne on saanut alkunsa Kataloniasta, nykyisin se tunnetaan kaikkialla, missä joulutapoihin kuuluu seimiasetelman kokoaminen. Housut nilkoissaan ulostava caganer korostaa Jumalan Pojan syntymistä keskelle inhimillistä todellisuutta kesken aivan kaiken. Nykyisin on tapana, että seimen kakkaajana kuvataan tunnettuja ja arvostettuja hahmoja. Se kuvaa sitä, että seimen ihmeen vierellä kaikki ovat samanarvoisia omine inhimillisine tarpeineen. Kakkaaja eli caganer kuuluu perinteisen seimiasetelman henkilögalleriaan.

Ravisuttava kirjaväite: Vatikaani tihkuu tukahdutettua homoeroottisuutta. Koko Vatikaani on suuri kaappi, väittää ranskalainen sosiologi Frédéric Martel.

Ravisuttava kirjaväite: Vatikaani tihkuu tukahdutettua homoeroottisuutta

Hänen mukaansa katolisten pappien ja piispojen homoseksuaalisuus sallitaan ja salataan, ja tämä salaamisen kulttuuri on tehnyt kirkossa tilaa myös pedofiileille. Professori Heikki Hiilamo luki Martelin tuoreen kirjan. Luther. Martti Luther kahdessa minuutissa. Miksi kristinuskon moninaisuuden tunteminen on tärkeää? (UE2) Salacious claims of Anne Boleyn's incest in Henry VIII documents placed online. Miten pyhä tila puhuu meille? — Helsingin ortodoksinen seurakunta. Korkeasti pyhitetyt ja siunatut esipaimenet, isät, äidit, veljet, sisaret.

Miten pyhä tila puhuu meille? — Helsingin ortodoksinen seurakunta

Tämän aamupäivän jumalallinen liturgia ja kaikki ne tuhannet jumalanpalvelukset, joita tässä pyhässä temppelissä on 150 vuoden aikana toimitettu, ovat aina luonteeltaan poikkeuksia. Suurimman osan puolestatoista vuosisadastaan katedraalimme on seisonut hiljaa. Silloinkin se on pyhä tila täydessä voimassaan. ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta - Ulkomaat. ”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 3 ”Me suuren valamiehistön jäsenet haluamme, että kuuntelette tätä.”

”Kaava oli tämä: hyväksikäytä, kiistä, salaa” – Yhdysvalloissa julkaistu raportti kertoo järkyttäviä tietoja 301 pedofiilipapista, joiden uhriksi joutui yli tuhat lasta - Ulkomaat

Näillä sanoilla alkaa Yhdysvalloissa tiistaina julkaistu joka sisältää järkyttäviä tietoja katolisen kirkon seinien suojissa tapahtuneesta lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kyseessä on 884-sivuinen järkäle, johon on koottu tietoja kuuden eri hiippakunnan alueella Pennsylvaniassa tapahtuneista seksuaalirikoksista. Osa tapauksista on ollut aiemminkin julkisuudessa. Kyseessä on silti tähän mennessä laajin ja yksityiskohtaisin virallinen raportti, joka perustuu paitsi uhrien ja epäiltyjen haastatteluihin, myös katolisen kirkon omiin sisäisiin asiakirjoihin.

Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla - Ulkomaat. Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä?

Miksi katolisesta kirkosta paljastuu toistuvasti lasten hyväksikäyttöä? Tutkijat selittävät asiaa muun muassa pappien poikkeuksellisella valta-asemalla - Ulkomaat

Tutkijat selittävät asiaa muun muassa Katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalit nousivat jälleen esille, kun Yhdysvalloissa julkaistiin kammottava kirkon sisällä tapahtuneista hyväksikäytöistä. Raportissa paljastettiin 301 katolisen kirkon papin käyttäneen tuhansia lapsia hyväkseen ja salanneen rikokset 70 vuoden aikana. Katolisen kirkon linja on pitkään ollut, että lasten seksuaaliset hyväksikäyttäjät ovat vain yksittäistapauksia, ”mätiä omenia” kirkon sisällä. Kristinuskon vaikutus näkyy - Keskisuomalainen. Keskisuomalaisessa on ollut kirjoituksia, joissa Raamattua ja kristinuskoa kuvataan vanhanaikaisena ja nykyaikaan kuulumattomana. Valotan asian toista puolta. Raamatun ja kristinuskon vaikutus näkyy edelleen monella tavalla, vaikka se usein kielletään tai sitä ei tunneta. Raamattu on pitkään ollut maailman myydyin kirja häviämisennustuksista huolimatta.

On sanottu, että ilman Raamatun ihmiskäsitystä ja Jeesuksen rakkauden kaksoiskäskyn opetusta meillä ei olisi YK:n ihmisoikeuksien julistusta, sosiaalista lainsäädäntöä, terveydenhoitoa, eikä koko kansan opetusta. Rakkauden kaksoiskäskyn ajatus on rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseä. Essee: Tämän päivän keskivertokristitty ei ole valkoinen mies vaan afrikkalainen nainen – KotimaaPro. “Ihminen on joko nainen eli hedelmöittyvä tai mies eli hedelmöittävä” – Aito avioliitto ry:ltä sukupuoliopas kouluille – Kotimaa24. Tasa-arvoisen avioliittolain kumoamista varten perustettu Aito avioliitto ry lähestyy kouluja sukupuolta käsittelevällä oppaalla. Venäjän ortodoksisen kirkon ihanneyhteiskuntaa johtaisi Jumalan valitsema hallitsija – ja sehän sopii Vladimir Putinille.

Pyhän Hengen on johdatettava uutta presidenttiä – USA:n etelävaltiot ovat uskossaan lujia ja joustavia. Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa ei luoteta keskusjohtoon eikä ulkopuolisten apuun. Paikallisten mielestä jopa omien omien poliitikkojen taju katoaa, mitä lähemmäksi Washingtonia he pääsevät. Ulkomaat 25.2.2016 klo 15:40päivitetty 25.2.2016 klo 18:26. Billy Graham Built a Movement. Now His Son Is Dismantling It. While Billy Graham was leading a revival in Los Angeles in 1949, William Randolph Hearst looked at the handsome thirtysomething evangelist with flowing blond hair and famously directed editors in his publishing empire to “puff Graham.” Some six decades later, the preacher had become a silver-haired retiree whose Parkinson’s disease kept him largely out of view, but the puffery never stopped.

When Graham died this week, he was hailed by President George W. Montako kertaa paavi on puhunut ex cathedra? Apostoli Pietarin patsas Pietarinkirkossa Vatikaanissa Oppi paavin erehtymättömyydestä on katolisen uskon piirre, joka lienee ulkopuolisen silmissä siitä oudoimmasta päästä. Koko ajatus kenenkään kuolevaisen ihmisen ”erehtymättömyydestä” tuntuu mahtailevalta ja epäuskottavalta. Paremmin kirkkohistoriaa tuntevien mielikuvissa paavien keskenään ristiriitaiset kannanotot ja erehdykset saavat Vatikaanin I kirkolliskokouksen (1869–1870) julistaman paavin erehtymättömyyttä koskevan dogmin näyttämään ilmeisen virheelliseltä. Vatikaanin etenkin 1800-luvulla ja viime vuosisadan alkupuolella vaalima erehtymättömyyspainotus sisältääkin monia kysymyksiä ja ongelmia. Yksi niistä on se, kuinka laajasti paavin erehtymättömyys tulisi ymmärtää. Erehtymättömyyden kriteerit Kuitenkin erehtymättömän määritelmän ennakkoehdot on tuotu esille jo Vatikaanin I kirkolliskokouksen opissa paavin erehtymättömyydestä, ja sen rajoitukset liittyvät tiiviisti siihen taustaan, josta itse oppikin viime kädessä kumpuaa.

Martti Nissinen: Homoudesta puhuttaessa unohtuu usein vastuullinen raamatuntulkinta – Kotimaa24. Jos huomaamme, että keskuudessamme on ihmiskäsityksemme vastaisia ihmisiä, niin kummassa on vika: näissä ihmisissä vai ihmiskäsityksessä, kysyi eksegetiikan professori Martti Nissinen alkukuusta järjestetyssä seminaarissa Nilsiän Aholansaaressa.

Herättäjä-Yhdistyksen järjestämän teologisen seminaarin aiheena oli sukupuolisuus ja seksuaalisuus. Nissinen vaati omassa esityksessään vastuullista raamatuntulkintaa. Hänen mukaansa on pyrittävä hahmottamaan mahdollisimman totuudenmukaisesti sekä se maailma, missä Raamatun tekstit on kirjoitettu, että nykyinen maailma, jossa tekstejä nyt käytetään ja tulkitaan. Kirkon missio kumpuaa marginaaleista. Kirkkojen lähetysajattelu on viime vuosikymmeninä kokenut monia mullistuksia. Missio nähdään entistä selkeämmin kirkon olemukseen kuuluvana asiana. Samalla ymmärrys lähetystyöstä on syventynyt, niin että Raamatussa keskeinen yhteiskunnallinen oikeudenmukaisuus on sen ytimessä.

Kirkko on olemukseltaan eteenpäin katsova julistaessaan Jumalan valtakunnan saapumista ja tehdessään tekoja, joilla kirkko jäsentyy osaksi Jeesuksen missiota (Lk. 4: 18–19): ”-- Herran henki on minun ylläni, sillä hän on voidellut minut. Hän on lähettänyt minut, ilmoittamaan köyhille hyvän sanoman, julistamaan vangituille vapautusta ja sokeille näkönsä saamista, päästämään sorretut vapauteen ja julistamaan Herran riemuvuotta.” Edellä lainattu Luukkaan kuvaus Jeesuksen julkisen toiminnan aloituksesta Jesaja-sitaatteineen on noussut missiologiseksi avaintekstiksi kirkkojen elämässä.

Monissa Euroopan maissa vain pieni osa nuorista pitää itseään kristittynä – joukossa Viro ja Ruotsi – Kotimaa24. Being a gay Christian and in relationship with a man? [FIN Subtitles/suom. tekstitys] Pyhiinvaellus Athosvuorella: Tuoksuu perillä olemiselta. Kuvat Risto Lindstedt. Kuula: Arvio hiljaisen viikon hittituotteesta – krusifiksista. Erikoisia pääsiäisperinteitä maailmalta. Rokkaava citykirkko puree nuoriin aikuisiin Seinäjoella. Seinäjoen Kampustalo sunnuntaina klo 17. Ihmisiä valuu paikalle, aulassa on jo tungosta. Valtaosa väestä on nuoria tai nuoria aikuisia, joukossa toki muutamia keski-ikäisiäkin.

Pienestä trendikirkosta hipsterikin löytää kodin - Kaupunki. Eugeniikkaa ja fundamentalismia: mitä Scopesin apinaoikeudenkäynnistä pitäisi ajatella? - Areiopagi. Evoluution opettamisen moraaliset seuraukset ovat olleet eräs teorian kriitikoiden keskeinen huoli. Ehkä tunnetuin esimerkki evolutionismin moraalisesta kritiikistä on ollut Yhdysvaltain demokraattipuoleen kolminkertaisen presidenttiehdokkaan William Jennings Bryanin (1860-1925) johtama kampanja evoluutio-opetuksen kieltämiseksi 1920-luvun Yhdysvalloissa. Kampanja johti lopulta kuuluisaan Scopesin oikeudenkäyntiin vuonna 1925. Jalkapallovalmentaja ja sijaisopettaja John Thomas Scopes uhmasi Tennesseen osavaltion säätämiä evoluutio-opetuksen rajoituksia, mistä syystä hänet haastettiin maailmanlaajuista huomiota saaneeseen oikeudenkäyntiin.

Molemmille osapuolille kyseessä oli hyvän ja pahan välinen taistelu. Yllättäen nykyajan näkökulmasta arvioituna kummallakin osapuolella oli kuitenkin sekä hyviä että huonoja perusteluja. Joka tuuleen kylvää, se myrskyn niittää. Pääsiäisen pitkällä pyhäputkella on merkityksensä – näin siitä kertovat katolinen, luterilainen ja ortodoksi. Pääsiäinen tarkoittaa monille vapaapäiviä. Katoliset piispat erimielisiä homoseksuaalien asemasta kirkossa. Paavi Franciscus ja Moskovan patriarkka Kirill tapasivat toisensa. Katolinen kirkko pehmensi kantaansa avioeroon ja avopareihin, homoihin ei. Paavin kootut tempaukset: Yöllisiä retkiä valepuvussa, vankien jalkapesu, yllätyspuheluita nunnille. Puolan katolisen kirkon edustaja jyrähti papeille hymiöiden ja muiden emojien käytöstä – ”Lapsellista käytöstä” - Ulkomaat. Polvirukouksia, ripillä käymistä, ristinmerkkejä – tältä näyttää viikko katolisen seurakunnan hurskaasta elämästä - Kuukausiliite.

Entinen ateisti kääriytyy papinkaapuun – Oskari Juurikkalasta ensimmäinen vanhoillisen Opus Dein pappi Suomessa. Paavi: Fundamentalismi on kaikkien uskontojen sairaus - Ulkomaat. Maailman vainotuin uskonto: kristinusko. Kapinallinen pastori kyseenalaistaa kirkon opit ja rentoutuu Kalashnikov kädessään – "Yhdentekevää, onko Jumala olemassa"