background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Potta porschen på pyrran! Liv och dikt hette en serie läroböcker för realskolans svenskundervisning på 1960-talet.

Potta porschen på pyrran!

Titeln var vald med omsorg; här skulle finnas dikter och texter som sa väsentliga saker om livet. Som 13-åringar ägnade vi nog inte många tankar åt den välvalda titeln. Här fanns Sten Selanders dikt Spela kula (citeras här intill). Nffu 2016 svenska. Den vinnande storyn om Gert. Article. Glömsk – eller bara stressad?

Article

Vardagsglömskan gör sig pinsamt påmind i kassan, när bankkortet glömts kvar i bilen. För att inte tala om alla nycklar som ständigt hamnar på oväntade platser. Men var går gränsen mellan normal glömska och begynnande demens? Trump pratar hemskt bra ... Retorikspalten Donald Trump är ingen bra talare.

Trump pratar hemskt bra ...

Men han vinner röster. Här får du veta varför. Donald Trump sänker andra politiker med raljerande gester och översittarformuleringar. Jeb Busch åkte ut på grund av Trumps formulering: ”You can’t vote for Jeb, he is a low energy individual. Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning. 2xdebattartikel. 2referat. Môla en tååta för språket. Anna Sundberg blev jihadist på två veckor. Anna Sundberg växte upp i ett välmående villaområde i Halmstad på sjuttiotalet, i en borgerlig medelklass som inte stack ut.

Anna Sundberg blev jihadist på två veckor

Hon var litet vildare än sin storebror, gillade smink men tyckte inte om att vara söt och till lags. I tjugoårsåldern umgicks hon i kulturvänsterkretsar i Lund och läste religionshistoria på universitet. TemaOrd UtgallradeOrd. Ordens makt och modern teknik. Dystopier är kända av eleverna genom böcker och filmer som Divergent och Hungergames.

Ordens makt och modern teknik

Originalhandskriften - Uppsala universitetsbibliotek - Uppsala universitet. Codex argenteus, eller "Silverbibeln" i Uppsala universitetsbibliotek, är den mest omfattande texten på gotiska som överlevt till våra dagar.Lyssna på Fader vår på gotiska Codex argenteus innehåller kvarlevorna av en praktfull evangeliebok, ett evangeliarium, som skrevs på tidigt 500-tal i Norditalien, förmodligen i Ravenna och förmodligen för den ostrogotiske konungen Theoderik den store.

Originalhandskriften - Uppsala universitetsbibliotek - Uppsala universitet

Texten utgör en del av Wulfilas översättning av bibeln från grekiska till gotiska på 300-talet. Glimtar från Theoderiks Ravenna, där Codex argenteus troligen blev skriven Codex argenteus är skriven med silver- och guldbläck på mycket tunt pergament av hög kvalitet. Länge ansåg man att pergamentet var gjort av skinnet från nyfödda eller till och med ofödda kalvar. Senare forskning visar dock att det förmodligen är gjort av killingskinn. Jlsu. En av böckerna som jag tipsade om i mitt blogginlägg boktips 2015 handlar om hur vi ser på hjärnan och vår förmåga att utvecklas. Boken jag tänker på är Carol S. Dwecks ”Mindset – du blir vad du tänker”. Hon skriver om ”fixed mindset” och ”growth mindset” som är två olika förhållningssätt till hjärnan och möjligheterna att utvecklas och lära sig.

En svensk översättning av begreppen kan vara statiskt och dynamiskt tankesätt. Då hjärnan stimuleras och förändras beroende av vad vi utsätter hjärnan för är vårt förhållningssätt viktigt, särskilt för alla som jobbar i skolan. Language Learning Base. Reviews of web sites for learners of Swedish. Sv 1 - litteraturtema: arbete. Klassrumsregler. Jag blev så inspirerad av Malin Larssons klassrumsregler, så jag gjorde egna till mitt klassrum.

Klassrumsregler

Upprinnelsen till bilderna kommer från Tommy Lucassi som var med i ett radioprogram. Här hittar du hans regler som är riktade till pedagoger samt de han har i sitt klassrum. Hej då ”lydnadskultur” och välkommen ”eget ansvar” för att eleverna ska utveckla sitt bästa jag. ITG Webtools 1.0. Kokt Hans o Greta.nu » “Huset Ushers undergång” – hela skräcksagan. ..även kallad “Huset Ushers fall”.

Kokt Hans o Greta.nu » “Huset Ushers undergång” – hela skräcksagan

Översatt till svenska, från Edgar Allan Poes psykologiska/mörkromantiska skräcknovell “The Fall of the House of Usher”, skriven i nygotisk stil, under den viktorianska eran, år 1839. Länk till den amerikanska originalsagan, längst ned på sidan. Herr Arnes pengar - Wikibooks. Bedömning för lärande med hjälp av mobilen. ... jag talade något för dovt ... mer kroppsspråk och inte bara hängt över katedern ... mera engagemang... ... bättre hållning och skippa datorn för den skymmer den som pratar . ... inte ska säga ää i varje mening ......

Bedömning för lärande med hjälp av mobilen

När jag presenterade hemma så var den mycket längre ...... Jag hade en upplagd plan i hjärnan av grejer jag skulle säga men den bara föll ihop...... Det behöver jag verkligen öva på ...... sluta hålla på med annat, t.ex.boken och fingrarna ...... står mest och gungar ... vara mer förberedd ... Dessa brottstycken är hämtade ur ettornas reflektioner när de har filmat sig själva under sin bokpresentation och sedan fått svara på frågor om vad de har uppfattat.Många svensklärare filmar sina elever när de håller tal, särskilt när det handlar om det nationella kursprovet. Genom att titta på filmen i efterhand får läraren större möjlighet att säkerställa en noggrann och säker bedömning utan stress.

En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang. Det vimlar av begrepp kring källkritiken…men hur reder jag i detta virrvarr och skapar en struktur att hjälpa mina elever att ta sig från a till b?

En skrivmall och en stödstruktur för källkritiskt resonemang

Och vad ska jag som lärare bedöma? Och hur lär jag ut hur man söker och väljer ut när jag själv inte är så bra på att hitta upplägg. I detta inlägg hoppas jag ge dig verktygen för att kunna bedriva undervisningen och även fullfölja bedömningen. Genom en skrivmall/stödstruktur kan eleverna ta sig genom processen och i en matris vet du vad du ska bedöma som lärare. Banken för att visa hur man söker och väljer ut hoppas jag vi kan bygga vi upp tillsammans. Ordmoln med källkritiska begrepp gjord i Tagxedo Vad utgör bedömningen? Många ämnen berörs av hur man kan kan undervisa kring begreppet källkritiskt resonemang. Eleven kan söka, välja ut och sammanställa information från /…/ källor och för då /…/ resonemang om informationens trovärdighet och relevans. Studie i 4 steg: Så här får en nyhet eget, orimligt, liv. Meningar med elever.

Språkstöttning med stödmallar. Serienocheleven.wordpress. Mobiltelefon under lektionstid förstör chanserna att lyckas i skolan. Jag tycker inte att det är rättvist att de som verkligen vill lyckas i skolan ska bli påverkade av ungdomar som inte förstår hur viktig grundskolan är i dagens läge. Alla ska kunna få chansen att nå så långt de vill. Satsar de på A i allt ska de också ges chansen att göra det utan att någon eller något ska påverka dem. Jag vill att alla ska få chansen att lyckas. Att vårt samhälle ska kunna utvecklas för att kommande generationer ska kunna få det så bra som de förtjänar. Turister missar den röe vagnen. En ung kvinna från Stockholm hade fått plats hos en familj i Örgryte. Svenskanoveller Wiki - Wikia.

Planering.pdf. Undervisningsmaterial. Innehåll I undervisningsmaterialet hittar du ett faktaavsnitt om dialekter baserat på häftet Fakta om dialekter.