background preloader

EU

Facebook Twitter

EU i Medieskugga. SVT Play. EU-toppnötet i Göteborg 2001. Vart är EU på väg? 2017 - ödesår för EU? Nystart för EU-samarbetet. Korrespondenterna - 6 dec 2016 20.00. What a speech! “Europe is not a market,... - EPP Group in the European Parliament. Hur eu fattar beslut om ny lag. EUROPA - Kontakt. EU-nämnden - Riksdagen. Tablå över videosändningar. EUROPA - EU:s politikområden. Skip to main content European Union Europa Home EU:s politikområden ECAS LoginCreate an ECAS account EU verkar på en rad olika områden – från mänskliga rättigheter till transport och handel.

EUROPA - EU:s politikområden

Rapportera problem eller kommentera sidan Kontakta EU Hitta ett konto på sociala medier. ”Offentlighetsprincipen är på väg att vittra sönder” Den svenska offentlighetsprincipen nöts sakta men säkert ned.

”Offentlighetsprincipen är på väg att vittra sönder”

Sekretessbestämmelserna blir fler, meddelarfriheten inskränks, utrikessekretessen utökas och rena plattläggningsparagrafer accepteras som ger EU:s institutioner vetorätt över vilka uppgifter som får lämnas ut av svenska myndigheter. När det svenska EU-ordförandeskapet 2001 utvärderades konstaterade regeringen att Sverige sedan inträdet i EU ”konsekvent och framgångsrikt värnat om den svenska offentlighetsprincipen”. Regeringen ansåg sig ha klarat målsättningen att den svenska offentlighetsprincipen inte får urholkas. Det var då det. Riksdagens konstitutionsutskott ska i vår värdera de 65 ändringar av den svenska öppenhetsregleringen som genomförts på grund av medlemskapet. Det som inger särskild oro är att 12 av de 65 ändringarna medför tystnadsplikt för svenska tjänstemän.

Ett exempel är EU-direktivet om samarbetet vad gäller beskattning. Bestämmelsen innehåller också en ren plattläggningsparagraf. Svensk offentlighetsprincip utmanas av EU-beslut. Debatt Fungerar EU:s offentlighetslag och kan den användas för att få insikter utöver vad som framgår i de offentliga pressmeddelandena?

Svensk offentlighetsprincip utmanas av EU-beslut

Svaren är föga uppmuntrande, visar en rapport författad av journalisten Staffan Dahllöf och Filip Lerulf, OEIC. När den svenska offentlighetsprincipen i tryckfrihetsförordningen firar 250 år har det gått 15 år sedan EU fick en liknande lagstiftning. Syftet med EU:s öppenhetsförordning var tydligt: Medborgarna skulle säkras en rätt att på fastlagda villkor ta del av myndigheternas handlingar. Svenska politiker i ministerrådet och i EU-parlamentet drev på. I dag kan vi konstatera att resultat blev sådär.

Av EU:s 500 miljoner invånare är det bara 0,001 procent (6 525) som utnyttjar möjligheten att be om insyn i EU-handlingar med stöd av lagen från 2001, enligt senast tillgängliga uppgifter. EU din guide till EU undervisning. Valdeltagande 2014 - Europaparlamentet. Churchill's "Iron Curtain" Speech. Brexit. Europeiska Unionen (EU) Site. Europeiska skolmjölksprogrammet. Det europeiska skolmjölksprogrammet EU:s skolmjölksprogram handlar inte bara om mjölk.

Europeiska skolmjölksprogrammet

Det handlar om mjölk, yoghurt, ost, kärnmjölk och andra läckra mjölkprodukter som är viktiga för att få i sig bra näring och en balanserad diet. Det handlar också om dig och ditt välmående: att äta nyttigt, hålla sig i form och vara frisk. Mjölk och mjölkprodukter är fullpackade med kalcium, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som din kropp behöver och som ger dig kraft i ditt dagliga liv. Se dig omkring på vår webbplats och lär dig mer om "näringskraften" i mjölkprodukter och testa vad du kan om mjölk och mjölkprodukter. Har ni en mjölkfontän på skolan?

Skolmjölksprogrammet Det europeiska skolmjölksprogrammet främjar ett bra näringsintag och en nyttig, balanserad diet genom subventioner och utbildning. läs mer Skolmjölk i mitt land Vill du veta mer om skolmjölksprogrammet i ditt land? Frågesport Tycker du att du vet något om mjölk? Lärarnas och föräldrarnas hörna Verktygslåda Fototävling. Webbtidningen om EU och Europa. GR Utbildning. <h1>Denna sida behöver javascript för att fungera</h1><p>Din webbläsare saknar stöd för javascript, eller också har det inaktiverats.

GR Utbildning

SLI.SE fungerar inte utan javascript. Ämne (KDB) 8 träffar Filmo, 2008, Från 13 år, 23 min, Film V4870 Filmen berättar om utvecklingen från 1952 då sex länder inledde ett samarbete i Europeiska kol- och stålgemenskapen till dagens EU. Utbildningsradion, 2014, Från 19 år, 18 min, Film U103629-105 I Europas svaga hjärta - Från Haag 1948 till Ungern 2014 beskriver journalisten Annika Ström Melin hur det europeiska samarbetet har utvecklats. Samarbetet bygger på en paradox: tuffa krav rörande mänskliga rättigheter ställs på länder som vill bli medlemmar, men motsvarande regler gäller inte fö Utbildningsradion, 2008, Från 16 år, 14 min, Film U101279-01 Hur demokratiskt är Turkiet idag?