background preloader

EU

Facebook Twitter

Debatt: Mer samarbete, inte mindre. Tore Jansson Nyköping Inlägg utifrån * 3 000 ledare träffas i Davos med ett rekordantal privatjetplan. * EU-parlamentets flyttcirkus 12 gånger per år fortgår mellan Bryssel och Strasbourg till en kostnad av 2 miljarder kronor med ett utsläpp av cirka 20 000 ton koldioxid. * Det saknas ett väl fungerande tågsystem mellan Bryssel och Europas metropoler.

Debatt: Mer samarbete, inte mindre

Man kan ju fundera över hur stort utsläppet av koldioxid är från Bryssels flygplats (med SN:s sätt att ange utsläppen från Skavsta) till följd av alla flygresor av EU-ledamöter, tjänstemän av olika slag, lobbyister, journalister etcetera. * Regeringen (S) presenterar sina planer på en kraftig utbyggnad av Arlandas kapacitet för att möta framtida efterfrågan. * Folk- och försvarsmötet förläggs årligen till Sälen. . * Våra vetenskapliga lärosäten släpper ut mer än 60 000 ton koldioxid med sina flygresor genom att inte utnyttja IT för sina externa kontakter. * VM i hockey varje år (i maj månad!)

Och så vidare, och så vidare. Grupper i USA kan påverka svenska väljare - Utrikes. Ben Nimmo är en sorts digital detektiv och kallas för Digital Sherlock.

Grupper i USA kan påverka svenska väljare - Utrikes

Han spårar falska uppgifter på nätet tillsammans med sin grupp, Digital Forensic Research Lab vid tankesmedjan Atlantic Council. – De senaste åren har vi sett högerradikala aktörer i USA försöka samarbeta med grupper i Sverige. Det handlar om ett motstånd mot islam och migration, säger Ben Nimmo som räknar med att det kommer att fortsätta. – Vi kan få se både påverkan utifrån och inifrån. 7 fakta om förtrycket mot romer i Sverige. AvMalin Wigen För cirka 500 år sedan kom de första romerna till Sverige.

7 fakta om förtrycket mot romer i Sverige

Redan då följde flera år av förtryck och diskriminering. Här är bara några fakta som visar den mörka historien om romernas ställning i Sverige. 1. Tiggeriet: Så tycker partierna. SVT Nyheter har ringt till samtliga riksdagspartier och ställt frågorna: Hur ser ni i partiet på situationen med tiggeriet?

Tiggeriet: Så tycker partierna

Har ni förslag på åtgärder för att förbättra situationen, i så fall vilka? Så här svarade partierna: Socialdemokraterna: Hur ser ni i partiet på situationen med tiggeriet? NJN FINAL SV. Gapminder. De jagar flyktingar vid ungerska gränsen. – Alla som tar sig genom stängslet går mot byn.

De jagar flyktingar vid ungerska gränsen

Vi griper dem innan de hinner dit. Vi griper mellan 10 och 50 om dagen, säger Tamás István, som är medlem i gardet. EU:s politikområden. Skip to main content Europeiska Unionen Europa.

EU:s politikområden

Ett försök att förklara det nya EU-direktivet om upphovsrätt - Teknifik. Idag i Elins Teknikskola i P4 Örebro försökte jag förklara lite kring debatten som pågått sen förra veckan om det nya EU-direktivet om upphovsrätt (EU-parlamentet) som sägs “döda internet” med “länkskatt” och innehållsfilter.

Ett försök att förklara det nya EU-direktivet om upphovsrätt - Teknifik

Egentligen ville jag helst inte bli allmänhetens uttolkare av vad det här direktivet kan innebära så som jag blev med GDPR, mest för att det så sjukt komplicerat och att det dessutom väckt en väldigt högljudd debatt. Jag är verkligen ingen jurist och jag är inte superinsatt i vad som pågår i EU-parlamentet sådär generellt. EU-kommissionen - Sveriges riksdags EU-information. Oftast ensamrätt på att ge lagförslag Inom de flesta av EU:s politikområden är EU-kommissionen den enda EU-institution som kan föreslå nya lagar.

EU-kommissionen - Sveriges riksdags EU-information

Det gäller till exempel EU:s inre marknad, som handlar om fri rörlighet för varor, tjänster, kapital och personer, samt jordbruks- och miljöpolitiken. När kommissionärerna fattar beslut är det oftast med enhällighet. När ett beslut om exempelvis ett nytt lagförslag är fattat anses hela kommissionen stå bakom det. Inom några områden kan även ministerrådet, en EU-institution som består av ministrar från medlemsländernas regeringar, föreslå lagar.

Kontrollerar medlemsländerna. Ministerrådet - Sveriges riksdags EU-information. Regeringen samråder med riksdagen Det är alltid regeringen som representerar Sverige i ministerrådet.

Ministerrådet - Sveriges riksdags EU-information

Men innan ministrarna åker och förhandlar med de andra EU-länderna i ministerrådet måste de komma till riksdagens EU-nämnd för att diskutera de frågor som ska tas upp. Efter samrådet har regeringen fått ett mandat från riksdagen som regeringen förväntas följa i förhandlingarna i ministerrådet. Om regeringen skulle handla i strid mot riksdagens uppfattning riskerar den att få kritik i riksdagen. Europeiska unionen (EU) Europeiska unionen (EU) Fort Europa. Förstärkning av EU:s yttre gränser. Support for right-wing populist parties in Europe, 2018 [OC] [3288 x 2808] : MapPorn. EU i fokus. Fatta EU. Facebook. Eu in slides sv. EU i Medieskugga. Korrespondenterna - 6 dec 2016 20.00. What a speech! “Europe is not a market,... - EPP Group in the European Parliament. Hur eu fattar beslut om ny lag. EU-nämnden - Riksdagen. ”Offentlighetsprincipen är på väg att vittra sönder” Den svenska offentlighetsprincipen nöts sakta men säkert ned.

”Offentlighetsprincipen är på väg att vittra sönder”

Sekretessbestämmelserna blir fler, meddelarfriheten inskränks, utrikessekretessen utökas och rena plattläggningsparagrafer accepteras som ger EU:s institutioner vetorätt över vilka uppgifter som får lämnas ut av svenska myndigheter. När det svenska EU-ordförandeskapet 2001 utvärderades konstaterade regeringen att Sverige sedan inträdet i EU ”konsekvent och framgångsrikt värnat om den svenska offentlighetsprincipen”. Regeringen ansåg sig ha klarat målsättningen att den svenska offentlighetsprincipen inte får urholkas. Det var då det. Riksdagens konstitutionsutskott ska i vår värdera de 65 ändringar av den svenska öppenhetsregleringen som genomförts på grund av medlemskapet. Det som inger särskild oro är att 12 av de 65 ändringarna medför tystnadsplikt för svenska tjänstemän. Svensk offentlighetsprincip utmanas av EU-beslut. Debatt Fungerar EU:s offentlighetslag och kan den användas för att få insikter utöver vad som framgår i de offentliga pressmeddelandena?

Svaren är föga uppmuntrande, visar en rapport författad av journalisten Staffan Dahllöf och Filip Lerulf, OEIC. EU din guide till EU undervisning. Churchill's "Iron Curtain" Speech. Brexit. Europeiska Unionen (EU) Europeiska skolmjölksprogrammet. Det europeiska skolmjölksprogrammet EU:s skolmjölksprogram handlar inte bara om mjölk. Det handlar om mjölk, yoghurt, ost, kärnmjölk och andra läckra mjölkprodukter som är viktiga för att få i sig bra näring och en balanserad diet. Det handlar också om dig och ditt välmående: att äta nyttigt, hålla sig i form och vara frisk. Mjölk och mjölkprodukter är fullpackade med kalcium, vitaminer, mineraler och andra näringsämnen som din kropp behöver och som ger dig kraft i ditt dagliga liv.

Se dig omkring på vår webbplats och lär dig mer om "näringskraften" i mjölkprodukter och testa vad du kan om mjölk och mjölkprodukter. Har ni en mjölkfontän på skolan? Skolmjölksprogrammet Det europeiska skolmjölksprogrammet främjar ett bra näringsintag och en nyttig, balanserad diet genom subventioner och utbildning. läs mer. Webbtidningen om EU och Europa.