background preloader

EU

Facebook Twitter

Kahoot! EU-quiz. Upplands-Bro kommun. Pejl - Sverige. Flykting- och invandringsfrågan ökar mest och matkvaliten är ny på topplistan.

Pejl - Sverige

Här visar vi de tio ämnen som fått högst andel “Mycket stor betydelse” i Valu 2014. Du kan sedan se hur vikten av dessa ämnen har förändrats i EU-valen 1999, 2004 och 2009. Observera att i de tidigare valen så redovisas alltså inte de tio ämnen som hamnade högst. I några fall har ämnet inte funnits med i tidigare undersökningar. Deltagarna i enkäterna har möjlighet att svara på frågan "Vilken betydelse har följande frågor för Ditt val av parti idag i Europaparlamentsvalet? " Ämnena har varierat över åren, likaså antalet. 1999 var det endast 14 ämnen, medan deltagarna i vallokalsundersökningen 2014 tar ställning till 20 olika frågor.

I det här fallet har all data tagits från Valu, dels analysen som görs under valvakan den 25 maj 2014 – och dels de analyser som redovisas i "Väljarnas röst" av Sören Holmberg, Per Näsman och Kent Wennström, tabell 5:12. Peter Wolodarski: Håll extremisterna stången i dag. EU-systemet har sina uppenbara brister.

Peter Wolodarski: Håll extremisterna stången i dag

Men att inte rösta är att ge bort sin röst till någon annan. Folkomröstningen om EU ligger 20 år tillbaka i tiden, men ibland kan man undra om Sverige någonsin kommer att lämna den bakom sig. Chock efter högerextrema partiers framgång. De högerextrema partiernas framgång i EU-valet innebär att öppet rasistiska ledamöter nu tar plats i EU-parlamentet.

Chock efter högerextrema partiers framgång

I Frankrike är man i chock efter att Nationella Fronten blev landets största parti. – Det är en chock, en jordbävning som manar alla ansvariga politiker att agera, sade premiärminister Manuel Valls, vars regerande socialistparti bara fick drygt 14 procents stöd. Marine Le Pens Nationella fronten siffror ligger på nästan 25 procent när nästan alla röster är räknade, enligt inrikesdepartementet. Om siffran står sig får Nationella fronten 24 platser av Frankrikes 74 av totalt 751 platser i Europaparlamentet. President François Hollandes socialister hamnar bara trea. Chockat Sverige gick till val om euron. Svenskarnas nej till euron i folkomröstningen den 14 september 2003 var tydligt.

Chockat Sverige gick till val om euron

Nästan 56 procent röstade nej – 42 procent ja. Utgången var väntad. ”Fortsatt trögt för ja-sidan”, meddelade exempelvis Dagens Nyheter tio dagar före omröstningen. Några dagar senare publicerades en mätning som visade på elva procentenheters försprång för euromotståndarna. DN:s politiske kommentator Henrik Brors drog slutsatsen att många av de väljare som sade nej ville signalera ett missnöje med överheten. ”Det har formats ett nytt parti inför den här folkomröstningen – ett oorganiserat antietablissemangsparti utan ledning och ideologi som endast hålls samman av väljarnas misstro mot politikerlöften”, skrev han. Jens Littorin: I Norge är EU-motståndet ännu starkt. Kommentar.

Jens Littorin: I Norge är EU-motståndet ännu starkt

Norge står utanför EU och grannlandets motstånd till unionen förblir starkt. Drygt 70 procent av norrmännen säger nej enligt en färsk opinionsundersökning. Norge står utanför EU och grannlandets motstånd till unionen förblir starkt. Drygt 70 procent av norrmännen säger nej enligt en färsk opinionsundersökning. Frankrikes utrikesminister överraskade omvärlden. Ingen journalist hade i förväg fått veta att Frankrikes utrikes­minister Robert Schuman skulle kalla till presskonferens på eftermiddagen den 9 maj 1950.

Frankrikes utrikesminister överraskade omvärlden

Därför var det många, bland dem Dagens Nyheters erfarne korrespondent Victor Vinde, som inte hann i tid till utrikesdepartementets pampiga Salle d’Horloge vid Quai d’Orsay i Paris. Utrikesminister Schumans brådska hade en förklaring. EU:s före­gångare, Kol- och stålunionen mellan Frankrike och Västtyskland som Robert Schuman presenterade under den historiska presskonferensen, hade förberetts i rasande tempo och i allra största hemlighet. Schuman hade lovat USA att Frankrike skulle förklara hur en tätare relation med Västtyskland skulle kunna utformas. Jens Littorin: I Norge är EU-motståndet ännu starkt. Jublande vinnare och besvikna förlorare dagen efter EU-valet. Den 13 november 1994 röstade 52,2 procent av väljarna i Sverige ja och 46,9 procent röstade nej.

Jublande vinnare och besvikna förlorare dagen efter EU-valet

Därmed fanns det ett svar på frågan om Sverige skulle gå med i Europeiska unionen. En stor bild på DN:s förstasida visade jublande anhängare som firade resultatet. Vi journalister som bevakade ja-sidans valvaka glömmer nog aldrig den scen som utspelades när utgången av folkomröstningen var klar. Ganska berusade och euforiskt glada unga moderater svepte in sig i en stor EU-flagga, vaggade tillsammans fram och tillbaka och sjöng ”Det finns bara en Ingvar Carlsson”.

Deras analys var helt riktig. Fröet till EU. Europas sista sommar. Många menar i dag att läget i Europa inför årets EU-val liknar det som rådde före första världskrigets utbrott 1914.

Europas sista sommar

Men hur mycket av Europas framtid finns i det förflutna? I artikelserien ”Sagan om Europa” åter­besöker författaren Katrine Kielos tre klassiska städer från första världskriget – platser från förr som behåller sin betydelse för framtiden. Gulaschsoppan på Café Landtmann innehåller för mycket salt. Kaffet serveras med det obligatoriska glaset vatten. Tidningarna läses på pinne. Dock inte samtidigt. För hundra år sedan var det stora och bullriga Cafe Landtmann Sigmund Freuds favoritkafé. Kafékultur var religion, inte turistverksamhet, dessa år, innan 1914 när det stora europeiska inbördeskriget tog paus. Huvudstaden vid Donau blomstrade, eleganta par spatserade i Pratern och själva livet tycktes gå i valstakt. Gustav Klimt målade ”Kyssen”. Kön ringlar lång utanför Belvederepalatset redan vid öppningstid, här hänger ”Kyssen” i dag. Nu är de i Wien och dricker kaffe. The Nobel Peace Prize 2012 to the European Union (EU) - Press Release.

Prize category: Fredspriset till EU ett hån mot omvärlden. Att utse EU till mottagare av Nobels fredspris är lika befängd som att ge det till USA eller till Nato, skriver Gösta Torstensson, aktiv i Folkrörelsen Nej till EU.

Fredspriset till EU ett hån mot omvärlden

Den norska Nobelkommittén har beslutat att dela ut årets fredspris till den Europeiska unionen. Det meddelade kommitténs ordförande Torbjörn Jagland fredagen den 12 oktober. "EU får priset för att i sex decennier har verkar för fred och återförsoning. I dag är krig mellan Frankrike och Tyskland otänkbart", sade Jagland i Oslo. Beslutsmotiveringen att utse EU till mottagare av Nobels fredspris är lika befängd som att ge det till USA eller till Nato. 150 år efter det amerikanska inbördeskriget är det otänkbart med ett inbördeskrig mellan USA:s sydstater och nordstater.

EU:s medlemsstater är eller har varit inblandade i imperialistiska krig på Balkanhalvön och i Indokina, Algeriet, Nordirland, Rwanda, Tchad, Irak, Afghanistan och Libyen – för att nämna några historiska eller dagsaktuella exempel. Fredspriset går till EU. Nobels fredspris går i år till Europeiska unionen. – De får det för sitt arbete för fred och demokratiska rättigheter i Europa, säger Nobelkommitténs ordförande Torbjörn Jagland.

Fredspriset går till EU

Spänningen har varit stor inför beskedet om Nobels fredspris. Redan en timme innan priset tillkännagavs på det norska Nobelinstitutet i Oslo klockan 11.00 kom det uppgifter till NRK om att Europeiska unionen mottar fredspriset 2012.